Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Здравейте,

Имам стар комп  с W XP и мисля да си кача като 2ра операционна система LinuxMint 19 последния.

Понеже не разбирам много ръчните настройки за инсталация на Linux като втора система, проблем ли ще е ако оставя самия Linux да извърши инсталацията - има такава опция .

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, ript написа:

Здравейте,

Имам стар комп  с W XP и мисля да си кача като 2ра операционна система LinuxMint 19 последния.

Понеже не разбирам много ръчните настройки за инсталация на Linux като втора система, проблем ли ще е ако оставя самия Linux да извърши инсталацията - има такава опция .

Колко е стар компютъра? Linux Mint 19 не е за слаби машини. Преди да започне инсталацията има опция да се инсталира заедно с Windows. Ако е слаб компютъра какъвто предполагам е си изберете някоя дистрибуция с Xfce графична среда. 

Точно за тази опция питам - има ли автоматичната инсталация някакви минуси , понеже чета че повечето избират ръчната  настройка . На лаптоп си качих Mint  19.0 Tara  Xfce  на койти има и XP с тази опция -да се инсталира заедно с Windos и всичко си върви нормално. В началото си избирам коя операционна система да стартирам. RAM -а  на лаптопа е 1 GB и е малко бавничък.

преди 34 минути, ript написа:

Точно за тази опция питам - има ли автоматичната инсталация някакви минуси , понеже чета че повечето избират ръчната  настройка . На лаптоп си качих Mint  19.0 Tara  Xfce  на койти има и XP с тази опция -да се инсталира заедно с Windos и всичко си върви нормално. В началото си избирам коя операционна система да стартирам. RAM -а  на лаптопа е 1 GB и е малко бавничък.

Забрави за всичко *бунту базирано. Пробвай Девуан с XFCE доста е лекичък, пък и е доста подобен на дебиан минт и *бунту. Антикс също е подходящо решение. Ако не те е страх от командния ред може да пробваш и Слакуер или някое BSD но без ZFS. Понеже нямам уиндоус от повече от 15 години и не съм ползвала автоматични инсталации никога,предполагам че автоматичната ще опатка уиндоуса.

Цитирам се:

"На лаптоп си качих Mint  19.0 Tara  Xfce  на койти има и XP с тази опция -да се инсталира заедно с Windos и всичко си върви нормално". И двете си вървят идеално.

преди 4 часа, Белгиеца написа:

При липса на ненужни задълбочени знания

Именно защото имаме задълбочени знания затова и си правим Гном и всички останали среди както ни е кеф, а разни белгийски Джокер-и плюят че не бачкал а не се сещат че графичната среда във всяко дистро е базова и имаш свободата да си я гласиш както ти е кеф., Между другото моя  Гнпм стана бетер Уин7 нека те е яд......

За Дебиан и Убунту нямам желание да ти обяснявам нищо попради две причини:

1. Пак ще ревнеш че те лъжа кат прочетеш някакви френски многознайковци като теб..

2. Ако не ревнеш за горното ще ревнеш че не било за новобранци без да си наясно с философията нито на Дебиан нито на Убунту което не е изненаващо предвид липсвата ти на знание и за двете ОС. та питай чича си Гошо :)

преди 2 часа, ript написа:

Здравейте,

Можете да опитате MX Linux

преди 4 минути, ript написа:

Защо предлагате MX Linux

Ами добро е за стари машини можете да видите живата флашка дали не ви върви добре на лаптопа

Добре ли се държи LinuxMint 19.3 Tricia LS , нея мисля да  кача - но на сайта им има много грешки за тази версия. Колко RAM и трябват.

На стар лаптоп с 1GB RAM каквото и да качиш, ще е "по бавничко". 

Иначе аз съм с Mint 19.3, работи си добре. Не знам за какви грешки говориш.

преди 5 часа, ript написа:

Здравейте,

Не ти трябва нищо да разбираш, елементарно е.

Е кое му е елементарното, с опцията -  да се инсталира заедно с Windos  имам  Linux Mint 19 от 1 год  за  какво изчезване на Windows чета.

преди 12 часа, RudeBoy написа:

На стар лаптоп с 1GB RAM каквото и да качиш, ще е "по бавничко". 

Иначе аз съм с Mint 19.3, работи си добре. Не знам за какви грешки говориш.

https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=en&u=https://www.linuxmint.com/edition.php%3Fid%3D274&prev=search

Ето линк  Вече известни проблеми

преди 1 час, Mozo написа:

Не ти трябва нищо да разбираш

Напълно съм съгласен с тази мисъл

spacer.png

преди 4 часа, petie1 написа:

Именно защото имаме задълбочени знания затова и си правим Гном и всички останали среди както ни е кеф, а разни белгийски Джокер-и плюят че не бачкал а не се сещат че графичната среда във всяко дистро е базова и имаш свободата да си я гласиш както ти е кеф., Между другото моя  Гнпм стана бетер Уин7 нека те е яд......

За Дебиан и Убунту нямам желание да ти обяснявам нищо попради две причини:

1. Пак ще ревнеш че те лъжа кат прочетеш някакви френски многознайковци като теб..

2. Ако не ревнеш за горното ще ревнеш че не било за новобранци без да си наясно с философията нито на Дебиан нито на Убунту което не е изненаващо предвид липсвата ти на знание и за двете ОС. 

E па като нямаш желание да помагаш, аз си го инсталирах и без твоите грешни съвети.
Сега търся усилено да открия що не е бил за мене дебиан, ама още не съм разбрал що ти така си мислиш.

И му бачка БНТ без никакви ядове, за разлика от скапаният Гном.
Картинката няма тиеринг, звукът си тръгна сам от звуковата карта, а не да ми го пращат през HDMI убунтутковци.

Не видях до кога ще му е поддръжката обаче, при убунтутковците ясно го пишат, ама при Дебиан ако са го писали съм го подминал.
А, стана грешка, пиша от Дебиана а линковете останаха на Минта, нищо ще ги лепна по-късно да скиват другарчетата новобранци правилната страница за сваляне, че кой знае къде ще ги пратиш за зелен хайвер.
Ето вече не си само ти с Дебиан. Пък и в настройките направо има опция да прилича на Боза 10.

преди 5 часа, Крематориум написа:

Антикс също е подходящо решение. 

Това верно е леко и е гръцко даже и антикапиталистическо.

преди 24 минути, Белгиеца написа:

Напълно съм съгласен с тази мисъл

spacer.png

E па като нямаш желание да помагаш, аз си го инсталирах и без твоите грешни съвети.
Сега търся усилено да открия що не е бил за мене дебиан, ама още не съм разбрал що ти така си мислиш.

И му бачка БНТ без никакви ядове, за разлика от скапаният Гном.
Картинката няма тиеринг, звукът си тръгна сам от звуковата карта, а не да ми го пращат през HDMI убунтутковци.

Не видях до кога ще му е поддръжката обаче, при убунтутковците ясно го пишат, ама при Дебиан ако са го писали съм го подминал.
А, стана грешка, пиша от Дебиана а линковете останаха на Минта, нищо ще ги лепна по-късно да скиват другарчетата новобранци правилната страница за сваляне, че кой знае къде ще ги пратиш за зелен хайвер.
Ето вече не си само ти с Дебиан. Пък и в настройките направо има опция да прилича на Боза 10.

Това верно е леко и е гръцко даже и антикапиталистическо.

До два дена ще изревеш кански много добре си те знаем. иначе официално е с 5 годишна подръжка Дебиан 10, иначе линковете са дадени в темата всичко за Дебиан

преди 3 часа, petie1 написа:

До два дена ще изревеш кански много добре си те знаем.

Не си познал, аз си инсталирах и LMDE 4 Debbie

понеже видях че чистият Дебиан въобще не е страшен както ти се опитваш да го изкараш, за да се правиш на много важен понеже го ползваш.

spacer.png

И всичко това без виртуални машини, а реални инсталации да се види точно как ще се държат на твърдия диск.

Значи в Минт версията на Дебиан е 10.2
а Cinnamon e 4.4.8 което е по-добре от 3.8.8 в другия.

И кво стана сега ?
Май няма нужда от Убунтутняци, след като и тази версия на Минта ползва Дебиан 10.
Картинката също няма тиеринг и звукът също е добре със звуковата карта.
Да се чуди човек защо някои хора ползват Минт 19 който всъщност е Убунту 18.

преди 30 минути, Белгиеца написа:

Не си познал, аз си инсталирах и LMDE 4 Debbie

понеже видях че чистият Дебиан въобще не е страшен както ти се опитваш да го изкараш, за да се правиш на много важен понеже го ползваш.

spacer.png

И всичко това без виртуални машини, а реални инсталации да се види точно как ще се държат на твърдия диск.

Значи в Минт версията на Дебиан е 10.2
а Cinnamon e 4.4.8 което е по-добре от 3.8.8 в другия.

И кво стана сега ?
Май няма нужда от Убунтутняци, след като и тази версия на Минта ползва Дебиан 10.
Картинката също няма тиеринг и звукът също е добре със звуковата карта.
Да се чуди човек защо някои хора ползват Минт 19 който всъщност е Убунту 18.

Обещавам ти до два дена ще ревнеш.... Те и ВМ ползват реалните дискове между другото, така че нищо ново не казваш, единствената разлика е само в GPU като зависи от самата ВМ, колко време загуби да да качваш разни дистрота? А аз през това  време си ползвах компа докато ВМ ми качваше поредното дистро... Много хора сме тук на чист Дебиан така че не се правя на велик просто ти много ме разсмиваш

за мен няма никаква разлика между *бунту и дебиан - пакетите едни и същи, хранилищата също... но като слагах на orange pi от armbian.com не бях доволен от debian версиите - бяха проблемни, а убунту не. и то не съм пробвал само една ами по няколко различни... но stable debian по нищо не се различаваше от mainline - работеха като стабилно като алфа тестови версии... но става въпрос за arm и модифицирани версии, а не за официални, на raspberry pi имам направено управление на инверторен генератор yamaha с raspbian, което е дебиан и работи добре, така че зависи и кой е правил дистрото... но за да няма  проблеми, няма и ъпдейти (не можех да рискувам по някое време да се скапе microsd от писане/четене или да тръгне да се ъпдейтва python-a и да спре програмата и да не запали генератора ако спре тока)...

Какво е nfs://?

преди 6 минути, the professor написа:

need for speed :)

шегичка network file system https://en.wikipedia.org/wiki/Network_File_System

Мерси :beer:

преди 22 часа, petie1 написа:

Обещавам ти до два дена ще ревнеш....
, колко време загуби да да качваш разни дистрота?

Правиш си сметка без кръчмар мой човек.
Ето тука ( да видиш и ти как се помага) за другарчетата новобранци, да скиват и сравнят как съм го променил днес изгледа който ви качих късно снощи.

spacer.png

Значи в лявата вертикална лента съм наредил софтуерите да кликам и да дръгват бързо. Долу знамето е за бг клавиатурата.
В долната хоризонтална лента се показат всички пуснати софтуери, както си е открай време у всичките Бози ХП, 7 и 10. А белгийското знаме е, че ми е такъв интернет провайдъра и показва ИП-то.
Разбира се господин pitie такъв резултат с Гном не може да постигне, не е по-неговите сили.
Значи, за да НЕ се обърка някой нещо, понеже съм пуснал и снимка от чист Дебиан, тази последната е от Минт Debbie. Инсталаторът му работи малко по-разлино от на Минт 18.2 Соня.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

Правиш си сметка без кръчмар мой човек.
Ето тука ( да видиш и ти как се помага) за другарчетата новобранци, да скиват и сравнят как съм го променил днес изгледа който ви качих късно снощи.

И какво доказва това? Че можеш да ползваш GParted? На мен това не ми трябва има си по удобни и бързи конзолни решения

преди 1 час, the professor написа:

за мен няма никаква разлика между *бунту и дебиан - пакетите едни и същи, хранилищата също... 

За мен пък има огромна разлика и тя е в произхода на името Ubuntu.
Понеже съм учил безплатно английски с негри от Студентски град и тази думичка ми напомня за онези създания със всичките им странности, охания, навици и т.н.
Някакси по-добре ми звучи Дебиан или Минт на база Дебиан. 
Освен това Минт го прави французин и то се вижда че има 1000 пъти по-изискан естетически вкус от израсналите в Южна Африка убунтутковци.

преди 2 минути, Белгиеца написа:

За мен пък има огромна разлика и тя е в произхода на името Ubuntu.
Понеже съм учил безплатно английски с негри от Студентски град и тази думичка ми напомня за онези създания със всичките им странности, охания, навици и т.н.
Някакси по-добре ми звучи Дебиан или Минт на база Дебиан. 
Освен това Минт го прави французин и то се вижда че има 1000 пъти по-изискан естетически вкус от израсналите в Южна Африка убунтутковци.

Значи за теб не са важни хранилищата а само името? Точно тук е капана за който ти казвам

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.