Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 минута, Белгиеца написа:

На моята Боза 7 са ѝ спрени апдейтите от години и нищо лошо не ѝ се е случило.

На Бози 7 и 8.0 можеш да им спреш ъпдейтите, ама на 10-ката не знам дали може. А дори и да може, няма гаранция, че ще се държи правилно. Примерно 8.1 със спрени ъпдейти започва да бози яко и елементарни неща като калкулатора ги чакаш по 5 мин. да тръгнат, ресетва си активирането и започва да мрънка за активация и много други простотии. Боклук отвсякъде. Подозирам, че и 10-ката няма да се държи по-различно със спрени ъпдейти.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 22 минути, Валсо написа:

..., ама на 10-ката не знам дали може. 

Човекът Hot ми показа с една снимка как да го направя и работи.
Бих могъл да ги ползвам, щот са ми безплатни и за 4-те ни компютри, ама не искаме.
Ползвали сме ги до 2017г всичките. Сега сме успели да не ги ползваме повече и се мъчим с Минт.
Като си купиш нов принтер Канон и питаш как да го подкараш на Минт, получаваш от добронамерен човек половин страница с обяснения какви команди да изписваш у терминала. Той си мисли че обичаш такъв вид помощ. И така ти помага. Аз публикувам после два линка към 2 .deb готови за инсталиране файла  и пиша че ми е по-лесно така, ама той пуска нов отговор с още половин страница команди за писане. Хем ми е помогнал, като е написал името на пакета който ми трябва, хем не се усеща че не му искам команди за  писане. Не става като ти е помогнал и ти е казал името на пакета да го напсуваш, че те затрупва с команди за писане. 
Има някаква пропаст между нас обикновените мързеливи потребители, желаещи просто да ползваме линукс и запалените интегристи мъчещи се всячески да налагат тяхната религия у терминал да се пишат молитви.
И на форумите за линукс е същата трагедия. Команди, команди и само това знаят.
Абе слезте на земята малко бе хора и деца ви четат.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Има, Боза 10 като ѝ спреш апдейтите и си работи без дори да подозираш, че и у нея било имало черен прозорец и бил служил да се пишат команди у него.
На моята Боза 7 са ѝ спрени апдейтите от години и нищо лошо не ѝ се е случило.
Ако човек е съгласен да ги плаща бозите, те са 100 пъти по-лесни от пингвините. И цял свят пише софтуер за тях и драйвери и т.н.
Това е истината, бозата е по-лесна и от 2017г. насам не я ползвам за разходки из интернет.
Ползвам Линукс, но това въобще не доказва че е бил по-лесен.

Работи за теб, за мен това не е работа. Рестарти за щяло и нещяло, нещо спре да работи - рестарт. Няква програма не се отваря - рестарт. Дръж си "вървенето", аз рестартирам веднъж на месец или два, не искам да гадая какво работи и какво не. Всъщност ти не може да кажеш работи или не, само може да констатираш тръгва или не. Нищо по-лесно няма, дори напротив всеки прави заучени неща докато "магически" не се получат - мен това не ме устройва. Драйвери и софтуер - не искам никой да ми пише, аз ползвам само отворен код. Не е нужно да пишеш нищо в конзола, ако толкова те е страх.

Разбира се ползвал съм Виндовс, безкрайни проблеми, от такива с лайняни драйвери, насиране на всички линкове (не само тия десктоп - всички - не работят, рестарт растарт, разбира се) Като поработи малко почва да влачи като пробита каруца, 2 скапани харда, колко съм псувал, цялото инфо на вятъра. Винаги разбира се със спрени ъпдейти, там проблемите са чутовни, никой не може да ме накара да чакам 2 часа да ми се въртят някви точки. На работа съм виждал update loop, ъпдейтва -> фейва -> рестарт -> и наново, така докато не му влезеш в сейф мод да му спираш някви щуротии, апропо никой не знае какви са, М$ казват - това е торта, тя се пуска от тук, спира от тук, ама всъщност е лайно и то опашато. Който иска да си губи времето с тъпотии, тука-има тука-няма, моля Виндовс ти предлага всичко това.

Така, че когато си прост, си тъпчеш с лайна и се радваш на тях, справка https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/fsbrgr/after_repeatedly_switching_to_linux_to_escape/

преди 9 часа, Валсо написа:

Това са пълни глупости за нивата на познание. Ако беше вярно, излиза, че аз съм експерт, а всъщност съм далеч от това ниво. :D

Всичко е въпрос  на гледна точка. Аз ползвам Дебиан поне от 2-3 години , но моделиран за един обикновен уиндоус потребител. Не мога да се назова ,че дори съм среден потребител на Линукс. Вие сте също такъв ОБИКНОВЕН потребител, а други са Ви помогнали ,като са ви направили системата. За да си вдигнете нивото  ТРЯБВА мнооого четене!

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Та драги ми господине, що се опитваш мен да ме изкараш виновен заради това че Боза 10 1909 не изкарва звук от моя компютър и че в Дебиан не работи acestream ?

Както ти липсват знания нищо няма ти работи това е толкоз просто и логично...

преди 5 часа, Белгиеца написа:

Самите хора правещи пингвините многоооооооо държат да се подиграват на обикновените потребители като ги засипват с командни редове. И като отказват упорито да им дават да си свалят софтуера от сайт и да си го слагат на 5 компютри после. Не, не могло така, от хранилище трябвало и в 5-те ти компютъра да си сваляш софтуер.

Мале мале по големи щуротии не съм чел... Та нали затва са хранилищата да не ходиш кат гламав да търсиш даден  софтуер и освен тва повечето дистрибуции си имат уеб базирани търсачки на пакети които о чудо! дават и старите версии на пакетите... Значи според теб е по добре да  изпишеш десет страници с картинки вместо да напиша две думи в черния джам? Ко да не рисувам манга бе? Те дори и спецовете на прехвалената Боза са така наш Джокер друго разправя...

...
Има някаква пропаст между нас обикновените мързеливи потребители, желаещи просто да ползваме линукс и запалените интегристи мъчещи се всячески да налагат тяхната религия у терминал да се пишат молитви.
И на форумите за линукс е същата трагедия. Команди, команди и само това знаят.
Абе слезте на земята малко бе хора и деца ви четат.

Чак пък молитви. Преди година и половина си купих умна прахосмукачка с лазерно управление за 600 бакса. Постоянно ме човъркаше как да й прихвана token-a. Успях и  освен от апликацията сега от конзолата мога да я спирам, пускам, задавам таймери, проверявам статус на батерията и разход на консумативите. Добавих я в картата на умния ми дом и написах правила за нея. Стана супер умна!

А всичко започна така:

>=Python3.6
......................
sudo apt install libffi-dev libssl-dev
sudo apt install python3-dev
sudo pip3 install -U pip setuptools
sudo pip3 install python-miio
sudo apt install -y curl python3 jq

и токена е:
mirobo discover --handshake 1

mirobo --ip 192.168.1.101 --token 65776571337365436954764668664854 serial-number
Serial#: R0018S81708780

consumables
Main brush: 6 days, 6:26:52 (left 6 days, 5:33:08)
Side brush: 6 days, 6:26:52 (left 2 days, 1:33:08)
Filter: 2:21:36 (left 6 days, 3:38:24)
Sensor dirty: 2:21:36 (left 1 day, 3:38:24)

info
roborock.vacuum.s5 v3.5.7_002008 (7C:49:EB:9A:F6:0B) @ 192.168.1.101 - token: 65776571337365436954764668664854

Логично апликацията изтрих с кеф, Разкарах разни китайски облаци, които ми гризаха от батерията.

преди 4 минути, Profruit написа:

Чак пък молитви. Преди година и половина си купих умна прахосмукачка с лазерно управление за 600 бакса. Постоянно ме човъркаше как да й прихвана token-a. Успях и  освен от апликацията сега от конзолата мога да я спирам, пускам, задавам таймери, проверявам статус на батерията и разход на консумативите. Добавих я в картата на умния ми дом и написах правила за нея. Стана супер умна!

А всичко започна така:

>=Python3.6
......................
sudo apt install libffi-dev libssl-dev
sudo apt install python3-dev
sudo pip3 install -U pip setuptools
sudo pip3 install python-miio
sudo apt install -y curl python3 jq

и токена е:
mirobo discover --handshake 1

mirobo --ip 192.168.1.101 --token 65776571337365436954764668664854 serial-number
Serial#: R0018S81708780

consumables
Main brush: 6 days, 6:26:52 (left 6 days, 5:33:08)
Side brush: 6 days, 6:26:52 (left 2 days, 1:33:08)
Filter: 2:21:36 (left 6 days, 3:38:24)
Sensor dirty: 2:21:36 (left 1 day, 3:38:24)

info
roborock.vacuum.s5 v3.5.7_002008 (7C:49:EB:9A:F6:0B) @ 192.168.1.101 - token: 65776571337365436954764668664854

Логично апликацията изтрих с кеф, Разкарах разни китайски облаци, които ми гризаха от батерията.

Па мене ме кара да му рисувам манга.....

преди 2 часа, bigiadri написа:

Всичко е въпрос  на гледна точка. Аз ползвам Дебиан поне от 2-3 години , но моделиран за един обикновен уиндоус потребител. Не мога да се назова ,че дори съм среден потребител на Линукс. Вие сте също такъв ОБИКНОВЕН потребител, а други са Ви помогнали ,като са ви направили системата. За да си вдигнете нивото  ТРЯБВА мнооого четене!

Никой не ми е правил системата. За 3-те години на ползване на Мента и 1-та година (след месец ще стане 1 година) на ползване на Арч никой нищо не ми е инсталирал или "правил". Всичко съм си правил сам, вкл. и инсталирането. Настройването също сам си го правих и в двете дистрибуции, темата на десктопа също сам си я правих. Тук-таме, ако някой пакет не иска да се билдне, прибягвам до "помощ от публиката" или "обади се на приятел", но всичко останало си го правя сам. А преди имах и един проблем, който ми пречеше да ползвам линукс изобщо (показваше NTFS дяла като "Picture CD") - този проблем също сам си го оправих, макар че и великите линукс гурута из нета 6 месеца не можаха да му намерят причината.
За всичко това много помага да знаеш английски. Ако знаеш английски, можеш сам да си търсиш решения на проблеми, да си правиш теми и да си настройваш системата и рядко да питаш по форуми или по групи из Фашистбук за това и онова.

преди 1 час, petie1 написа:

Както ти липсват знания нищо няма ти работи това е толкоз просто и логично...

Вярно е че на писачите на линуксите им липсват много знания.
Ти ме лъжеш че в Wine щели да ми вървят .exe програми. 
Аз ги пробвам и в Минт 18.2 с някакъв негов стар Wine 1.6 и също в xubuntu 20.04  със Wine 5.
Е, ситемата е , тука има ама тука нема. Един път буквите ситни, друг път па няма букви, после пък след всяко спиране програма виното станало на оцет и т.н. А когато Wine направи буквите да са големи, то па програмата друго е прецакана. Абе пълен ужас е това вино.
Та сега изтрих Wine от Минт 18 да ми е мирна главата. Ще си пускам бозиците, там работят наистина .exe програмите.
А в xubuntu уж ме лъже че ще ми подкара Никонските софтуери 64 битовите, ама след като го изчакаш 20 минути, после едни снимки не може да отвори. Пълна трагедия е Wine 5 , само подлъгвате хората да хранят напразни надежди и да почнат да ползват линукс.

Отделно, още никой не ми е обяснил как е щял да върви тоя Wine без Playonlinux на xubuntu 20.04, та той е невидим, само от Front End-a тръгва да се показва да го настройваш. В Минт 18 му слага иконки в менюто поне да го пуснеш да видиш някакъв прозорец и покликаш малко. И как се инсталират програми в самия Wine ? Е те това е някаква голяма тайна. Има там един бутон да добавиш програма, ама той нищо не прави.

Повече няма да ви вярвам на никакви хвалби относно какво можели пингвините. Пробвам сам и после ако не работи ще ви докладвам.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

Аз ги пробвам и в Минт 18.2 с някакъв негов стар Wine 1.6 и също в xubuntu 20.04  със Wine 5.
Е, ситемата е , тука има ама тука нема. Един път буквите ситни, друг път па няма букви, после пък след всяко спиране програма виното станало на оцет и т.н. А когато Wine направи буквите да са големи, то па програмата друго е прецакана. Абе пълен ужас е това вино.

Проблемът не е във Виното, а в дистрибуцията. Помниш ли като казах съвсем наскоро, че на Дебилиан-базираните дистрибуции, в които влиза и Ментата, трябва да им правиш клизма, за да тръгнат игри за Бозиндоус? Същото важи и за програмите за Бозиндоус. Вино 1.6 вече е древна версия, така че я зае*и, ползвай от 4.0 нагоре. В Мента 18.3 с Вино 4.0 (wine-stable) съм подкарвал много неща, вкл. и Фотошит СС 2019, но след гигантска клизма, която ми отне към 20 минути. Докато в Арч с Вино 4.5 и нагоре, само кликам два пъти на екзето и то тръгва - независимо дали е Фотошит или игра. Така че ако нещо не ти тръгва с Виното или не върви/изглежда както трябва, то е заради липсващи пакети/библиотеки в дадената дистрибуция, а не заради самото Вино. Понеже ти имаш алергия към терминала, по-добре пробвай с Манджаро - производна баница на Арч, но с графичен инсталатор, където като всяка овца просто цъкаш "next, next, next" и то се инсталира.

преди 8 минути, Валсо написа:

Така че ако нещо не ти тръгва с Виното или не върви/изглежда както трябва, то е заради липсващи пакети/библиотеки в дадената дистрибуция, а не заради самото Вино. 

Да за едната програма за която в 1.6 нямаше проблеми с библиотеки в 5 ми изкара цял списък какво му липсвало.
Абе това не ми се вижда сериозно да се мъчи човек с вино прокиснало и станало на оцет.
Имам си и по една работеща боза за всичките компютри, ако толко е зор ще си я пусна за някоя програма и готово.
Вече 2 години рядко пускам Уин 7, та виното да си гледа работата. А на Уин 10 вървят перфектно Никонските софтуери.

преди 37 минути, Белгиеца написа:

Та сега изтрих Wine от Минт 18 да ми е мирна главата. Ще си пускам бозиците, там работят наистина .exe програмите.
А в xubuntu уж ме лъже че ще ми подкара Никонските софтуери 64 битовите, ама след като го изчакаш 20 минути, после едни снимки не може да отвори. Пълна трагедия е Wine 5 , само подлъгвате хората да хранят напразни надежди и да почнат да ползват линукс.

Отделно, още никой не ми е обяснил как е щял да върви тоя Wine без Playonlinux на xubuntu 20.04, та той е невидим, само от Front End-a тръгва да се показва да го настройваш. В Минт 18 му слага иконки в менюто поне да го пуснеш да видиш някакъв прозорец и покликаш малко. И как се инсталират програми в самия Wine ? Е те това е някаква голяма тайна. Има там един бутон да добавиш програма, ама той нищо не прави.

Повече няма да ви вярвам на никакви хвалби относно какво можели пингвините. Пробвам сам и после ако не работи ще ви докладвам.

Пак не си разбрал нищо  дет съм ти казал ама не е сефте

преди 32 минути, Белгиеца написа:

Абе това не ми се вижда сериозно да се мъчи човек с вино прокиснало и станало на оцет.

Много се мъча аз с Вино 5.5, да знаеш! Само кликам на екзето и то тръгва! Ето ти една примерна галерийка със скрийншотове на всичките Бозиндоуски програми как тръгват, при това без да правя каквито и да е настройки или клизми. Даже и "сложни" програми като АИДА64 тръгват без проблем.

https://postimg.cc/gallery/fSjTzTj/7661852f

преди 18 минути, Валсо написа:

Много се мъча аз с Вино 5.5, да знаеш! Само кликам на екзето и то тръгва! Ето ти една примерна галерийка със скрийншотове на всичките Бозиндоуски програми как тръгват, при това без да правя каквито и да е настройки или клизми. Даже и "сложни" програми като АИДА64 тръгват без проблем.

https://postimg.cc/gallery/fSjTzTj/7661852f

Е аз на Джокера му казах Арч с Вино и то десет пъти ама кой ли ме слуша...

преди 53 минути, petie1 написа:

Е аз на Джокера му казах Арч с Вино и то десет пъти ама кой ли ме слуша...

Арч изисква инсталиране с команди, а пък аз не бях така добър да му кажа как се казва графичният инсталатор, така че скоро няма да тури Арч. :D 

Spoiler

4ta5noq.png0t3x1Kk.pngaYpmQMD.pngif5l6Wl.png

Ето още няколко перфектно вървящи под вино или директно инсталирани под Арч. Ми всичко си върви без никакво усилие от моя страна. И DreamboxEdit, и AcePlayer...

Уточнявам- не съм гуру, а най обикновен потребител.

преди 1 час, danieli написа:
  Затвори скритото съдържание

Ми всичко си върви без никакво усилие от моя страна. 

И при мене всичко си върви без усилие на Уин 7 и 10 , пари не съм давал отделно за бозите.
Един път можете да ме излъжете да ви повярвам, ама втори път няма да стане.
След като съм пробвал и съм видял какъв ужас се получава в Wine5 в xubuntu 20.04 повече не ви вярвам, че exe  щяло да върви във вино без родилни напъни и болки.
Пингвините ще продължавам да си ги ползвам ама с програми правени да работят отраз в тях. 
А бозите само за разни безплатни фирмени софтуери , на които не им трябва интернет за да работят. Една боза като не я пускам до интернет си е направо вечна.

И не ме интересуват никакви други пингвини снасящи различни яйца от .deb .
Щом като правещите софтуери се съобразяват само с убунту, аз да не съм по-балама от тях с арч да се тормозя.

преди 5 минути, Белгиеца написа:

И при мене всичко си върви без усилие на Уин 7 и 10 , пари не съм давал отделно за бозите.
Един път можете да ме излъжете да ви повярвам, ама втори път няма да стане.
След като съм пробвал и съм видял какъв ужас се получава в Wine5 в xubuntu 20.04 повече не ви вярвам, че exe  щяло да върви във вино без родилни напъни и болки.
Пингвините ще продължавам да си ги ползвам ама с програми правени да работят отраз в тях. 
А бозите само за разни безплатни фирмени софтуери , на които не им трябва интернет за да работят. Една боза като не я пускам до интернет си е направо вечна.

Щом като правещите софтуери се съобразяват само с убунту, аз да не съм по-балама от тях с арч да се тормозя.

белгиец ти имаш ли операциона система с която да нямаш проблем

преди 9 часа, petie1 написа:

Пак не си разбрал нищо  дет съм ти казал ама не е сефте

Като почнеш да ги казваш нещата по начина по който Мозо ги показва на неговия форум, тогава чак се надявай да бъдеш разбран.
Вие тука разчитате главно на липсата на възможност у потребителите да тестват като мене на различни твърди дискове, защото повечето са само с един лаптоп и това е. Па и ги баламосвате на виртуални машини да пробвали и щяло да е същото после като на реална инсталация. Ще е същото, ама понякога.
Будалкате яко народа да се мъчи с неработещи предложения.

преди 4 минути, ninov написа:

белгиец ти имаш ли операциона система с която да нямаш проблем

няма такава, всичките имат дефекти разни колкото искаш и аз ги откривам

преди 31 минути, Белгиеца написа:

няма такава, всичките имат дефекти разни колкото искаш и аз ги откривам

белгиец защо само ти имаш проблеми с всички операциони системи не чустваш ли че проблема е в теб

преди 3 часа, ninov написа:

След като съм пробвал и съм видял какъв ужас се получава в Wine5 в xubuntu 20.04

белгиец кажи как пробва нещо което ще излезе на 23 април или ти имаш ясновидски способности и знаеш че ще има проблем

То понеже е много трудно да си инсталираш dpkg в Арч и после да напишеш страшното и хапещо заклинание за черна магия "dpkg -i filename.deb". :D

преди 2 часа, ninov написа:

белгиец кажи как пробва нещо което ще излезе на 23 април или ти имаш ясновидски способности и знаеш че ще има проблем

Е па да ти река бе брате Ниновски, язе съм вътрешен чиляк и много мъ тачът тие там убунтутковци и ми дават да си свалям версия 20.04 да я пробам бе, загре ли сеги кък стаат тарикатлъците ?

---------------------------

spacer.pngЕто я уловката при Wine 1.6 на Минт 18.2

Я да ви видя сега кой ще се сети що не е вярно нещо и прецаква работата.
Настройка означава френската думичка.

преди 2 часа, ninov написа:

На 23 Април ще излезе официално. А дотогава можеш да пробваш бетата:
http://releases.ubuntu.com/20.04/ubuntu-20.04-beta-desktop-amd64.iso

преди 30 минути, Валсо написа:

То понеже е много трудно да си инсталираш dpkg в Арч и после да напишеш страшното и хапещо заклинание за черна магия "dpkg -i filename.deb". :D

и за какво служи това ?

Айде да се пробвате да инсталирате ето този безплатен софтуер и да тръгне да работи по същия начин както работи при мен в Уиндоус 10

https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/sw/166.html

в убунту успейте да го направите, да защитите пингвинската чест

преди 4 минути, Валсо написа:

На 23 Април ще излезе официално. А дотогава можеш да пробваш бетата:
http://releases.ubuntu.com/20.04/ubuntu-20.04-beta-desktop-amd64.iso

Не си му дал линк за xubuntu за което аз пиша тука 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.