Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Белгиец, кво им се връзваш на тия вещици и клoшaри, скоро ще изчезнат защото идва края на недоносчето линукс десктоп:

КДЕ скоро затварят врати, защото Qt им размахаха среден пръст.

Гном е толкова зле, че много от самите линуксчии го мразят.

Останалите графични среди не си струва дори да се коментират.

Междувременно в Уиндоус 10 вече си има работеща Линукс конзола с всички инструменти които са нужни на професионалистите, за да си свършат работата. Така хем ползваш нормален Уиндоус десктоп, хем имаш конзолните инструменти на линукса (а конзолата е единственото ценно нещо в линукс).

Така, че чао клoшари!

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 785,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, Hot Bastard написа:

Белгиец, кво им се връзваш на тия вещици и клoшaри, скоро ще изчезнат защото идва края на недоносчето линукс десктоп:

КДЕ скоро затварят врати, защото Qt им размахаха среден пръст.

Гном е толкова зле, че много от самите линуксчии го мразят.

Останалите графични среди не си струва дори да се коментират.

Междувременно в Уиндоус 10 вече си има работеща Линукс конзола с всички инструменти които са нужни на професионалистите, за да си свършат работата. Така хем ползваш нормален Уиндоус десктоп, хем имаш конзолните инструменти на линукса (а конзолата е единственото ценно нещо в линукс).

Така, че чао клoшари!

за твоя информация до сега с драйверите на видеокартата под линукс не съм имал проблем но под windows досега съм имал два пъти проблем първия път под windows 8 който не искаше да инсталира оргиналния драйвер .Втория път под windows 10 като ми се скапа оргиналния драйвер на видео картата та ми се наложи да го преинсталирам .Да не говорим че 2 пъти ми се налага да преинсталирам прясно инсталиран windows защото се е омазал без да съм правил никакви промени но да си ме видял да плюя по windows заради това .За разлика от теб съм разбрал че НЯМА идеална ОС всяка има недостатъци. Има ли ден в който да не си писал недвосмислици на тема линукс 

преди 1 час, Hot Bastard написа:

Това да не го е предсказал Нострадамос ?

А аз се оптивам да хитрувам, ползвам и прокиснала боза и смърдял пингвин, от всеки взимам само което ме устройва.
Па даже и анемичен рахитичен Андроид х86 имам инсталиран на лаптопчето в една флашка. И от него ползвам каквото мога да изкопча.

преди 27 минути, ninov написа:

за твоя информация до сега с драйверите на видеокартата под линукс не съм имал проблем ...

И аз не съм, с изключение на Live PCLInuxOS бутнат от флашка, има тиеринг.

преди 5 минути, Белгиеца написа:

Това да не го е предсказал Нострадамос ?

А аз се оптивам да хитрувам, ползвам и прокиснала боза и смърдял пингвин, от всеки взимам само което ме устройва.
Па даже и анемичен рахитичен Андроид х86 имам инсталиран на лаптопчето в една флашка. И от него ползвам каквото мога да изкопча.

И аз не съм, с изключение на Live PCLInuxOS бутнат от флашка, има тиеринг.

предлагам ти една дистрибуция на убунту казваш че е аматюрска и няма бъдеще във всъщото време пробваш далеч по малко известни линукс среди и това че ти неможеш да подкараш една програма не значи че тя неможе да бъде подкарана и всеки има право да помага на когото иска и когато иска

преди 2 часа, Hot Bastard написа:

Така, че чао клoшари!

ГолЕм смЕх!!!   🤣 🤣  🤣 🤣
ИбегАх от Уиндоус - щото не искам машината ми да се претоварва, а ти ми предлагаш „Десятка, с вграден Линукс“???

преди 7 минути, jhoro написа:

ГолЕм смЕх!!!   🤣 🤣  🤣 🤣
ИбегАх от Уиндоус - щото не искам машината ми да се претоварва, а ти ми предлагаш „Десятка, с вграден Линукс“???

Нещо не виждам да ти го предлага на тебе баш.

преди 1 минута, Silvering написа:

Нещо не виждам да ти го предлага на тебе баш.

Направление за очен преглед ли искаш???

преди 7 минути, jhoro написа:

ГолЕм смЕх!!!   🤣 🤣  🤣 🤣

Отдавна има десятка с вграден линукс

И сега като сложи Лaйнокс вече не се претоварва, тъй ли? Да не си с някое LXDE?

преди 2 минути, Hot Bastard написа:

Отдавна има десятка с вграден линукс

И сега като сложи Лaйнокс вече не се претоварва, тъй ли? Да не си с някое LXDE?

Не - с FreeDOS съм!

преди 40 минути, ninov написа:

предлагам ти една дистрибуция на убунту казваш че е аматюрска и няма бъдеще във всъщото време пробваш далеч по малко известни линукс среди и това че ти неможеш да подкараш една програма не значи че тя неможе да бъде подкарана и всеки има право да помага на когото иска и когато иска

Мани го ти Джокер белгийски само да драска и да чупи дистрото знае... Нищо  полезно от него няма

преди 8 часа, ninov написа:

предлагам ти една дистрибуция на убунту казваш че е аматюрска и няма бъдеще 

А ти това прочете ли го, преди да ми я предложиш ?

"Разбира се, това не е официален проект на Canonical, ..."

Или просто ти се пише и на тебе нещо, ама нямаш идеи.

преди 7 часа, petie1 написа:

Мани го ти белгийски само да драска и да чупи дистрото знае... Нищо  полезно от него няма

От интелектуални инвалиди акъл не взимам.
Аз просто ви разбивам пингвинските митове.
А вие си въобразявате, че ще ви се моля за помощ за писане на заклинания по пълнолуние.
Трудно ви е да си представите, че някой може хем да ползва пингвин, хем да не ви вярва на интелектуалните нечестности.
Остават само още 2 седмици и като излезнат новите Хубунтута ще ги изтествам безплатно и без нужда от активации.
После след 2 - 3 месеца ще пробвам и Минтовете като излязат. Ще ви докладвам за недомислиците им на всичките.

преди 8 часа, jhoro написа:

ГолЕм смЕх!!!   🤣 🤣  🤣 🤣

Зàе*и го тоя - Хот Бастард е също толкова полезен за линукс раздела, колкото Бангиеца. Затова Бастардо съм го блокирал, а и Бангиеца натам се е запътил.

Бангиец, виж колко лесно става с игрите. С програмите е още по-лесно. Ама трябва да има нещо между ушите, а ти такова явно нямаш.

преди 24 минути, Белгиеца написа:
преди 7 часа, petie1 написа:

От интелектуални инвалиди акъл не взимам.
Аз просто ви разбивам пингвинските митове.
А вие си въобразявате, че ще ви се моля за помощ за писане на заклинания по пълнолуние.
Трудно ви е да си представите, че някой може хем да ползва пингвин, хем да не ви вярва на интелектуалните нечестности.
Остават само още 2 седмици и като излезнат новите Хубунтута ще ги изтествам безплатно и без нужда от активации.
После след 2 - 3 месеца ще пробвам и Минтовете като излязат. Ще ви докладвам за недомислиците им на всичките.

Никакви митове не разбиваш и никакво тестване не правиш просто не знаеш как да ползваш нито една от двете ОС, между статията ми е 70% готова

Към „пишман експертите” - темата е „Ако си начинаещ В ЛИНУКС”, а не … „начинаещ изобщо”!

Момчета, честно нямам представа защо се карате, но е много грозно отстрани.

Вие, които ползвате Линукс вместо да печелите последователи, вие ги отблъсквате.

Какво печелите от цялата тази работа? Галите си едно голо самочувствие и нищо повече.

Какво печелите, като знаете нещо, което другия не го знае? Каква е тази мания за величие и пред кого?

Точно това, че Линукс потребителите не си помагат отблъсква много хора, които искат да пробват Линукс и да го заобичат, но когато не срещнат разбиране и помощ бързо се връщат на Уйндоус.

Как Линукс да стане популярна ОС и да привлича все повече потребители, когато сте, като орел, рак и щука?!

Аз в момента ползвам Уин 10 Pro И > Линукс Минт. Бозата работи много по-добре и се чувстваш много по-комфортно. 

Линукс Минт ще го ползвам само за интернет...поне не влизат вируси.

Недейте така...заровете томахавките и си помагайте...помагайте и на нас неуките, които тепърва прохождаме с Линукс!

С псуване и плюене няма да намериш помощ никъде. Ако Бангиеца го правеше културно, щеше много помощ да намери. Но той е решил просто да троли и заради това намира само подигравки.
И тая тъпа програма за камера, дето реве, че не му вървяла - под линукс тръгва, а като я пуснах в режим за Боза 10, тръгна, та чак се залетя и не ги правеше онези номера с изчезващите снимки. Но той не говори нормално, той просто плюе и троли и затова няма да му кажа как да я пусне в режим за Боза 10, а ще го оставя да се мъчи и останалите да му гледаме сеира.
Някога и аз бях като него да не мога да подкарам програма или игра под линукс и го плюех. Но реших, че искам да се науча и колкото и трудно да беше в началото, се научих. Сега повечето игри и програми си ги подкарвам сам без чужда помощ. Ама за това човек трябва да има поне желание, ако не друго. А той и това няма. Така че - сеир и толкоз.

преди 1 час, Валсо написа:

С псуване и плюене няма да намериш помощ никъде. Ако Бангиеца го правеше културно, щеше много помощ да намери. Но той е решил просто да троли и заради това намира само подигравки.
И тая тъпа програма за камера, дето реве, че не му вървяла - под линукс тръгва, а като я пуснах в режим за Боза 10, тръгна, та чак се залетя и не ги правеше онези номера с изчезващите снимки. Но той не говори нормално, той просто плюе и троли и затова няма да му кажа как да я пусне в режим за Боза 10, а ще го оставя да се мъчи и останалите да му гледаме сеира.
Някога и аз бях като него да не мога да подкарам програма или игра под линукс и го плюех. Но реших, че искам да се науча и колкото и трудно да беше в началото, се научих. Сега повечето игри и програми си ги подкарвам сам без чужда помощ. Ама за това човек трябва да има поне желание, ако не друго. А той и това няма. Така че - сеир и толкоз.

В английския език има една дума "MEDIOKE" /чете се както е написана и "е" в края се чете "и",явно е заимствана от друг език/. Според ТЪНКО познаващите английския език ,тази дума няма точен аналог в българския език. С нея англичаните /без да ОБИЖДАТ езика/ казват на някой , че е ПРОСТАК. Според мен тези ,които в ТАЗИ тема пишат и обиждат ЛИНУКС и неговите почитатели са " медиоки".

На Джокер белгийски не трябва да му се дават линкове към нищо а само едни снимки та да гледа и да се мъчи кат грешен дявол докато не се научи да пита културно кое как се прави, няколко пъти вече му описах номера на Джокера, затова само си играя с него ако се вгледате внимателно в темата преди няколко страници кат му постнах снимките от ВМ на Убунту 19.10 с Гном  кат му показах че с два клика на мишката Гном става бетер Уин7 но не му дадох линкове оня взе да плюе по ВМ и да драска за негърки... (както и последния му отговор към мен пак драска за негърки явно това му е мечтата да спи с негърка :) ) та ако не беше р4р му дал линкове към разширенията на Гмом наш Джокер щеше да си стои неук...

преди 7 часа, C.O.M.O.D.O написа:

Недейте така...заровете томахавките и си помагайте...помагайте и на нас неуките, които тепърва прохождаме с Линукс!

Аз лично помагам ама всъщност си играя с Джокер белгийски

преди 8 часа, jhoro написа:

Към „пишман експертите” - темата е „Ако си начинаещ В ЛИНУКС”, а не … „начинаещ изобщо”!

Създал съм им такава тема да си лафим за Линукс ама типично по нашенски не я ползват

преди 8 часа, C.O.M.O.D.O написа:

Момчета, честно нямам представа защо се карате, но е много грозно отстрани.

Вие, които ползвате Линукс вместо да печелите последователи, вие ги отблъсквате.

Какво печелите от цялата тази работа? Галите си едно голо самочувствие и нищо повече.

Какво печелите, като знаете нещо, което другия не го знае? Каква е тази мания за величие и пред кого?

Точно това, че Линукс потребителите не си помагат отблъсква много хора, които искат да пробват Линукс и да го заобичат, но когато не срещнат разбиране и помощ бързо се връщат на Уйндоус.

Как Линукс да стане популярна ОС и да привлича все повече потребители, когато сте, като орел, рак и щука?!

Аз в момента ползвам Уин 10 Pro И > Линукс Минт. Бозата работи много по-добре и се чувстваш много по-комфортно. 

Линукс Минт ще го ползвам само за интернет...поне не влизат вируси.

Добре дошъл в линукс общността. Безкрайно мерене на пишkи, те нали са разделени на хиляди дистрибуции, графични среди и какво ли още не, всеки хвали своето дистро и плюе другите, само ако някой похвали Уиндоус се обединяват срещу външния враг и заедно почват да го плюят. Ако не ми вярваш, влез в който и да е линукс форум и ще видиш за какъв хейт и караници става въпрос. Затова и аз само ги троля и не си давам зор да пиша сериозно, въпреки че години наред съм си изкарвал хляба като линукс сисадмин, много добре знам какви са повечето дето се правят на големи линуксчии по форумите, просто е безсмислено да влизаш в смислен диалог с повечето от тях. Подкарали с 300 зора някаква програма под Wine и вече се почва едно биене в гърдите - ууу, мууу, подкарах ли я ве, ууу мууу, тръгна ли ве, ууу мууу........и това от възрастни хора над 30-годишни......жалко за хубавата ОС, между другото за десктоп Уиндоус е и най-вероятно ще остане по-добър, на линукса силата му е при сървърите, така че ако смяташ да замениш бозата с линукс, по-добре не си блъскай главата, няма смисъл и нищо няма да спечелиш.

с предварителна уговорка, че нищо не разбирам
искам да попитам, на каква база се определя производителността на процесорите в тези линкове

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-520M+%40+2.40GHz&id=778

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i3-6100U+%40+2.30GHz&id=2623

тъй като аз не виждам кой знае каква разлика 

snapshot1.jpg.bec55d04c83e8a7f8868cdfb190dbab8.jpg

В първия адрес има хиперлинк, водещ към Easy PC Benchmarking. Нещо подобно ще е в втория адрс. Синтетики общо казано.

Идеята на подобни сайтове е да спестяват време и дадат някаква ориентация, а в замяна контекстна реклама, на която да заработят, за да имат стимул за развитие.

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

понеже теста е на линукс за това писах тук
сега пробвах и на джама, резултата е същия

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/1755923

пп

моля някой модератор да измести постовете в "хардуер"
постнах ги тук, защото помислих, че е проблем на линукс

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Да попитам, с XFCE среда съм. След инсталацията панелите бяха два. Махнах долния панел, а горният го смъкнах долу. Забелязах, че като минимизирам браузъра,  не остава в панела. При опит да отворя минимизирания раздел, отваря нов. Не намерих опцията да се ползва само единият панел. 

преди 17 минути, veneslav написа:

Забелязах, че като минимизирам браузъра,  не остава в панела. При опит да отворя минимизирания раздел, отваря нов. Не намерих опцията да се ползва само единият панел. 

При мен няма такива проблеми.

Ето настройките:

https://i.imgur.com/9xQZ9W3.png

преди 17 минути, p4p написа:

Ето настройките:

https://i.imgur.com/9xQZ9W3.png

Точни са ти настройките, ама на страницата за начинаещи дали няма да е по-добре да му кажеш, че има право да добавя във всяка от 4-те възможни ленти нови елементи. А пък това добавяне става като кликне на останалия му панел и избере от менюто правилната опция за да се отвори прозореца вдясно от твоята снимка. А прозорецът вляво служи само ако някой го е прецакал сам, иначе под разбиране този елемент показващ текст в бутоните си е акнивен ( или поне в xubuntu е).
А тя тази страница вероятно се чете и от начинаещи.

преди 42 минути, veneslav написа:

Да попитам, с XFCE среда съм. 

Можеш да изтриеш всички панели и да създадеш 4 нови ако ти е кеф. Вляво, вдясно, горе и долу. Във всеки един от тях можеш да постигнеш всичко което е било налично в началото. Слагат се по две вертикални разделителни линиики и се избира в параметрите им да са отдалечени. Това ти позвалява после да ситуираш например в долната лента часовника вдясно, като го местиш натискайки и бутона control и го лепиш вдясно от дясната разделителна линийка. Така като отваряш прозорци ще ги виждаш долу да започват отляво и няма да ти бутат нищо, щото от тяхната дясна страна не поставяш нищо. От лявата им страна можеш да си сложиш например бг знамето за клавиатурата, ако не искаш да ти е до часовника.
Пък и да ти кажа ще видиш и линк към страницата за помощ на английски, като почнеш да отваряш менютата за настройки на долната лента - панел. Но за това последното може да се сети да ти го каже само наистина начинаещ като мене. Другите си мислят, че си се родил научен и няма кво да се излагат да те обиждат, че не знаеш кое как се прави.

преди 3 часа, petie1 написа:

... та ако не беше р4р му дал линкове към разширенията на Гмом...

Да ти кажа под секрет, ама шъът да не се разчуе, той не ми е дал линкове към нищо, само снимки даде и аз като прочетох заглавията и намерих от къде се сваля.
А дали другите четящи темата са щели всички да ги намерят, това не знам.

преди 9 часа, Валсо написа:

И тая тъпа програма за камера, дето реве, че не му вървяла - под линукс тръгва, а като я пуснах в режим за Боза 10, тръгна, та чак се залетя и не ги правеше онези номера с изчезващите снимки. 

Единственият режим за боза 10 е в настройките на самия Wine , аз това го писах преди тебе тука като карах варненеца и той да пробва.
Ще ти повярвам като я подкараш в xubuntu и пуснеш видео тука, че можеш да работиш с нея да променяш NEF файл.
Обаче, xubuntu да е инсталирано реално на твърд диск, а не във виртуалка инсталирана тя в Боза 10.
Абе трудничко е да заблудиш Белгиец.

преди 7 часа, bigiadri написа:

Според мен тези ,които в ТАЗИ тема пишат и обиждат ЛИНУКС и неговите почитатели са 

хора със достойнство които не се оставят да бъдат водени за носа от разни интегристи пингвинисти.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.