Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 11 часа, C.O.M.O.D.O написа:

Момчета, честно нямам представа защо се карате,...

Защото според интегристите е забранено да ти е лесно, не било могло да си сваля само веднъж една програма на .deb файл и да си я инсталирам и на 3-те ми десктопа с Линукс. Те интегристите викат че така не било правоверно. Трябвало било задължително да пиша заклинания в черния прозорец като вещица по пълнолуние. Според пингвинистите не може да си имаш няколко версии на една и съща програма и да си ги пробваш инсталирайки ги лесно и бързо от .deb файл , също както може да си я имаш като .exe файл VLC например от прези 10 години ако си я пазиш. Те интегристите са решили , че ти няма да имаш право да хитруваш така, защото в тяхната секта на всеки трябва да му е трудно, все едно е в елитни войски парашутист да става.
И самите тези които пишат програмите и те така те лъжат. Ето ти нагледен пример с  Wine, служела била да си подкарваш уиндоуски прогарами в линуксите. Я се пробвай сам без чужда помощ, в качеството ти на начинаещ да го намериш сам .deb файла на тази програма за Минт.
https://www.winehq.org/

Аз не го намерих сам, а чета на английски без да ми трябва преводач.
Даде ми го Мозо , но под формата на директен линк, само да мога да го сваля но не и да видя къде е страницата с този линк. Е, аз като по-отракан си я намерих. Я да видим ти дали ще я намериш ?
Ако не я намериш как ще успееш да го инсталираш, а ?
Та ти дори не знаеш как се лепят линкове в черния прозорец в Линуксите. Със "контрол в" не става, а сега де !
Това е положението в пингвинската секта, или си жилав и не им се даваш, или ти промиват мозъка и правят и от теб писач на заклинания до гроб.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 13 часа, Валсо написа:

Бангиец, виж колко лесно става с игрите. С програмите е още по-лесно. Ама трябва да има нещо между ушите, а ти такова явно нямаш.

Ти добре си качил видео, но все на игри с графика от 60-те. Хайде пусни някоя актуална игра с големи открити пространства и мултиплеър, като новият CoD, PoE С 40%+ pack size Т16 карта, PUB, Red Dead Redemeption 2 а ако не гледаш слайдшоу, ела се обади. И за  GTA 5 недей да лъжеш. Под линукс ще видиш повече кадри в игри, които нямат native port, точно никога. И точно с такива лъжи и това, че повече пишете за WIndows, отколкото за линукс и то в линукс темите, карате повечето да си мислят, че линукс юзър = ******. Нивото в темите за линукс е по-ниско от това в коментарите в спортал. Просто не може да се погледнете отстрани.

преди 13 часа, Белгиеца написа:

А ти това прочете ли го, преди да ми я предложиш ?

"Разбира се, това не е официален проект на Canonical, ..."

Или просто ти се пише и на тебе нещо, ама нямаш идеи.

то и минт не е официален проект Canonical но ти го ползваш ако не знаеш всички деривати на юбунто освен юбунто не са официални проекти на Canonical 

преди 27 минути, Белгиеца написа:

...

'Що се косиш? Заклинания до гроб!? Всички астролози в един глас казват, че дистро на 2020 е манджаро.
От самолет личи, че си единствения Нео в квартала и най-великия интегрист! Имаш революционни патенти: кибичене в нета без твърд диск и гасене на диска с Це-Ка ключе преди да заспиш с палеца на крака. И какви deb търсиш? Тук не левитират убунтисти, минтисти, дебианисти, а манджаристи, арчисти и депресирани крематориуми. Фалиралият админ е за талаш, все някой трябва да върти шарманката.

Дай инфо каква маска носиш. От амазон или сам си я уши? Този месец русият ангел снесе ли 4 кило заплатка? Моля и там до Люкса джитка ли с маска по улиците? Там ти е силата - в виртуалната автобиография.

преди 9 часа, bigiadri написа:

В английския език има една дума "MEDIOKE" /чете се както е написана и "е" в края се чете "и",явно е заимствана от друг език/. Според ТЪНКО познаващите английския език ,тази дума няма точен аналог в българския език. С нея англичаните /без да ОБИЖДАТ езика/ казват на някой , че е ПРОСТАК. Според мен тези ,които в ТАЗИ тема пишат и обиждат ЛИНУКС и неговите почитатели са " медиоки".

Да не е "mediocre", което означава "посредствен"?

преди 1 час, Белгиеца написа:

като я подкараш в xubuntu

Стига с т'ва ксубунту, излез от детската градина и порасни!

преди 1 час, manjaro написа:

Ти добре си качил видео, но все на игри с графика от 60-те. Хайде пусни някоя актуална игра с големи открити пространства и мултиплеър, като новият CoD, PoE С 40%+ pack size Т16 карта, PUB, Red Dead Redemeption 2 а ако не гледаш слайдшоу, ела се обади. И за  GTA 5 недей да лъжеш. Под линукс ще видиш повече кадри в игри, които нямат native port, точно никога. И точно с такива лъжи и това, че повече пишете за WIndows, отколкото за линукс и то в линукс темите, карате повечето да си мислят, че линукс юзър = ******. Нивото в темите за линукс е по-ниско от това в коментарите в спортал. Просто не може да се погледнете отстрани.

Изброените от теб игри не ги играя, но ще намеря някоя нова игра с мултиплеър и ще ти направя видео да видиш, че върви.

Качил съм игри с "графика от 60-те", защото тези игри вече не могат да бъдат подкарани на новите бозѝ от XP насам. Като например Twisted Metal и Twisted Metal 2. Те са 16-битови и няма абсолютно никакъв начин да ги подкараш в Боза 7 или по-нова, освен с ДОС-Бокс, като и там не винаги тръгват или ако тръгнат, по някое време крашват. А в Линукс тръгват, че и летят и играеш с часове без крашвания.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Да ти кажа под секрет, ама шъът да не се разчуе, той не ми е дал линкове към нищо, само снимки даде и аз като прочетох заглавията и намерих от къде се сваля.
А дали другите четящи темата са щели всички да ги намерят, това не знам.

Ей ама как лъжеш кат дърт ром :lol6:Точно р4р ти даде линка три или четири поста след снимките ми а ти дотогава ми плщеше глупости за ВМ и други глупости.. Иначе никога не би се сетил сам щот кат каза Валсо между ушите ти е вакуум... 

Кат си преритал за .deb що не видиш /var/cache/apt/archives?

Това е пътя в Дебиан в Минт може да е  друг

Интересно какво ли ще стане с тази команда

sudo apt-get install --download-only winehq-stable

Ма наистина си много зле и по двете ОС по зле си от мен преди 17 години когато навлизах в Линукс с РедХат 7.3 :lol6:

Джокер май наистина нямаш нищо между ушите с два клиика си намерих линка за любимите ти deb

преди 1 час, petie1 написа:

Точно р4р ти даде линка три или четири поста след снимките 

... с два клиика си намерих линка за любимите ти deb

Не, не ми е дал линк, аз ги лепнах после два линка. И ти не можеш да покажеш негов линк, значи имаш зрителни халюцинации.

Да бе, в линукс значи трябват 17 години разучаване, за да може най-накрая с 2 клика да си намериш в текстовия ти файл с хиляди линкове, този който ти трябва.
А въпросчето беше към новобранецът комодо, той как ще го намери ?

преди 3 часа, ninov написа:

то и минт не е официален проект Canonical 

Е не е, вярно е, ама по класациите много народ го ползва, а това дето се опитваш да ми пробуташ още сайт няма.

преди 2 часа, Валсо написа:

Стига с т'ва ксубунту, излез от детската градина и порасни!

Съседът който пише софтуери за банките в Люксембург го ползва вкъщи точно него, не му харесва Гном.
На работата ползват друг линукс.

преди 15 минути, Белгиеца написа:

точно него, не му харесва Гном

Никой нормален (дори начинаещ) програмист не ползва GUI

....mediocre", което означава "посредствен"

Това е литературно, а жарганното "medioke"  е с най-близък превод "обикновен"  , но и двете се ползват по един или друг начин за " простак".Поне на мен така са ми обяснили.

Здравейте!

Имам 1 въпрос. Сравнително нов съм в използването на Линукс (Минт 19.3) и имам някакъв проблем с инсталирането на Нвидиа драйвер.

Не мога да инсталирам най-новия (440). След неговата инсталация ми излезна черен екран при стартъп и единственият ми вариант който ми беше по силите бе да го преинсталирам.

В момента съм със 415, (който ми излезна в Драйвър Мениджъра) но настройките са му изгубени поради неизвестна причина. В терминал също не го открива.

Моля ветераните да дадът 1-2 съвета как бих могъл да го оправя сегашния да излезнат настройките или пък как да сложа най-новия безпроблемно.

Благодаря предварително и весели празници!

преди 1 час, Dan40Nooba написа:

Здравейте!

Имам 1 въпрос. Сравнително нов съм в използването на Линукс (Минт 19.3) и имам някакъв проблем с инсталирането на Нвидиа драйвер.

Не мога да инсталирам най-новия (440). След неговата инсталация ми излезна черен екран при стартъп и единственият ми вариант който ми беше по силите бе да го преинсталирам.

В момента съм със 415, (който ми излезна в Драйвър Мениджъра) но настройките са му изгубени поради неизвестна причина. В терминал също не го открива.

Моля ветераните да дадът 1-2 съвета как бих могъл да го оправя сегашния да излезнат настройките или пък как да сложа най-новия безпроблемно.

Благодаря предварително и весели празници!

Минт има графичен инструмент за инсталиране на видео драйвър. Потърси го из настройките, май се казваше нещо от рода на "driver manager" или "управление на драйвери". С един клик си инсталираш правилния драйвър. Отдавна спрях да ползвам Минт и затова не помня точното име на инструмента.

преди 1 час, Валсо написа:

Минт има графичен инструмент за инсталиране на видео драйвър. Потърси го из настройките, май се казваше нещо от рода на "driver manager" или "управление на драйвери". С един клик си инсталираш правилния драйвър. Отдавна спрях да ползвам Минт и затова не помня точното име на инструмента.

Точно от там съм инсталирал настоящия драйвър. Най новия който ми излезе беше 415. Миналата година ползвах линукс Минт и успях да инсталирам тогавашния най нов драйвър (май беше 435 или 430) и работеше доста добре без никакви проблеми а сега изобщо не знам какво се случва.

В терминал ми изписва Nvidia Driver not Loaded и

NVIDIA-SMI has failed because it couldn't communicate with the NVIDIA driver. Make sure that the latest NVIDIA driver is installed and running.

преди 4 часа, petie1 написа:

Интересно какво ли ще стане с тази команда

sudo apt-get install --download-only winehq-stable

Не съм неандерталец та да пиша заклинания в черен прозорец, под достойнството ми е такова унижение.
Но, заради другите които четат тука, за да не ти се връзват на тебе на простотиите, ще ти отговоря че резултатът ще бъде стара версия 1.6 като тази която се сваля от белите хора с кеф по уиндоуски лесно:
https://ubuntu.pkgs.org/16.04/ubuntu-universe-amd64/wine1.6_1.6.2-0ubuntu14_amd64.deb.html
могат да погледнат и за всичките дистрибуции :
https://pkgs.org/download/wine

Къде си тръгнал Белгиец да се опитваш да будалкаш ?

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Не, не ми е дал линк, аз ги лепнах после два линка. И ти не можеш да покажеш негов линк, значи имаш зрителни халюцинации.

Да бе, в линукс значи трябват 17 години разучаване, за да може най-накрая с 2 клика да си намериш в текстовия ти файл с хиляди линкове, този който ти трябва.
А въпросчето беше към новобранецът комодо, той как ще го намери ?

Абе ти хептен стана лъжливото овчарче бе Джокер а ако ти копирам черно на бяло където р4р дава линковете и снимките?

Наш Джокер не можал да си намери deb на Winehq та чак Мозо му го дал а на мен ми отне два клика на мишката ама иначе въпроса бил към комодо даа бе...

Иначе Комодо ако иска да знае всички линкове от вида

deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/

водят към репото на даден софтуер то даже и брауъра ги отчита кат линкове

преди 10 минути, Белгиеца написа:

резултатът ще бъде стара версия 1.6

За Минт 18.3, който е базиран на уйбунту стабилната версия беше 4.0. За 19.3 и по-новите уйбунтута ще е около 4.5. Така че к'во 1.6 те гони не знам...

преди 10 минути, Белгиеца написа:

Не съм неандерталец та да пиша заклинания в черен прозорец, под достойнството ми е такова унижение.
Но, заради другите които четат тука, за да не ти се връзват на тебе на простотиите, ще ти отговоря че резултатът ще бъде стара версия 1.6 като тази която се сваля от белите хора с кеф по уиндоуски лесно:
https://ubuntu.pkgs.org/16.04/ubuntu-universe-amd64/wine1.6_1.6.2-0ubuntu14_amd64.deb.html
могат да погледнат и за всичките дистрибуции :
https://pkgs.org/download/wine

Къде си тръгнал Белгиец да се опитваш да будалкаш ?

Ще ти свали 5.0 директно от репото на WineHq ако си го добавил... Джокер теб няма нужда никой да те будалка ти сам се будалкаш

То по голям неандерталец от Белгиеца дали има?

преди 19 минути, petie1 написа:

То по голям неандерталец от Белгиеца дали има?

Ела във Фашистбук групата "Атеисти" и ще видиш по-големи неандерталци - Svetli Marinov, Georgi Blazhev и др. :D

преди 7 минути, Валсо написа:

Ела във Фашистбук групата "Атеисти" и ще видиш по-големи неандерталци - Svetli Marinov, Georgi Blazhev и др. :D

А не ми трябва видя ли си личните вчера? Аз Фашистбук нямам

току-що, petie1 написа:

А не ми трябва видя ли си личните вчера? Аз Фашистбук нямам

Видях, ама не разбрах за чий ти е да си цепиш диска на две.

току-що, Валсо написа:

Видях, ама не разбрах за чий ти е да си цепиш диска на две.

Е нали така е по канон

/

/home

Примера е по каноните вече всеки  сам си решава дали да е само с / или да цепи на н партиции, даже като завърша статията ще го обясня това

С линукс не цепя нищо - линукс на едното SSD, данните на 1 ТБ хард диск, Бозата на другото SSD.

преди 2 часа, Dan40Nooba написа:

Точно от там съм инсталирал настоящия драйвър. Най новия който ми излезе беше 415. Миналата година ползвах линукс Минт и успях да инсталирам тогавашния най нов драйвър (май беше 435 или 430) и работеше доста добре без никакви проблеми а сега изобщо не знам какво се случва.

В терминал ми изписва Nvidia Driver not Loaded и

NVIDIA-SMI has failed because it couldn't communicate with the NVIDIA driver. Make sure that the latest NVIDIA driver is installed and running.

Някой има ли решение или да не чакам?

преди 2 часа, petie1 написа:

а ако ти копирам черно на бяло където р4р дава линковете и снимките?

Не ми трябва ти да си пишеш измислени текстове, дай линк към постинг, ама няма такъв.

За Минт 18.3, който е базиран на уйбунту стабилната версия беше 4.0. За 19.3 и по-новите уйбунтута ще е около 4.5. Така че к'во 1.6 те гони не знам...

Трябва да четеш и изучаваш житието и битието на твоят белгийски кумир, той е с 18.2

преди 2 часа, petie1 написа:

Ще ти свали 5.0 директно от репото на WineHq ако си го добавил...

Ама аз не добавям по неандерталски репота, аз си свалям като бял човек от сайтовете които съм дал по-горе, ядец !

Знам че ви дразни не спазването на вашата религия от мързеливите потребители които си я карат по уйндоуски лесно, но това си е ваш проблем, а не мой.
Аз си намирам начини да хитрувам и да не се унижавам като вас у черен прозорец за пиша.

преди 27 минути, Белгиеца написа:

и да не се унижавам като вас у черен прозорец за пиша.

Ти сам си се унижаваш, като пишеш твоите си глупости тук, а аз ги разпространявам в 3 групи у фейса, където те пръскат от подигравки. :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.