Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 минута, Пешеходецът написа:

Трябва да е 32-bit, а не 64-bit!

Ама може и да греша.

Грешиш. Ако процесорът е 64-битов, няма никаква логика да инсталираш 32-битов линукс. Т'ва не е XP, все пак...

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 5 минути, Пешеходецът написа:

Трябва да е 32-bit, а не 64-bit!

Ама може и да греша.

Не не грешиш точно 32 битов му трябва

преди 4 минути, Валсо написа:

Грешиш. Ако процесорът е 64-битов, няма никаква логика да инсталираш 32-битов линукс. Т'ва не е XP, все пак...

Има логика заради памета а и той казва че  е с ХР

Цитат

Имам хард  диск 160 GB  с W xp  и  RAM 2 GB и искам да кача  LinuxMint

Машината, на която искаш да инсталираш Линукс сигурно е стара на повече от 10 години? Остани си на ХР стара ОС, която работи добре на машинката ти. Ще се разочароваш от Линукс, това е съвременна ОС и за десктоп и трябва ресурс (ще ти се стори по бавен от ХР, защото си начинаещ и неможеш да го оптимизираш - Линукса). За да се насладиш истински на Линукс Минт ще ти трябва по-добра машина и желание да научиш нещо ново.

преди 3 минути, petie1 написа:

Не не грешиш точно 32 битов му трябва

Има логика заради памета а и той казва че  е с ХР

Не е точно така. Сокет 775 работи с DDR2 памет (533/667/800 MHz), а пък е 64-битов. Това ми беше първият двуядрен и както виждаш е 64-битов - нищо, че РАМ паметта е DDR2 от ерата на XP, който имаше и 64-битова версия, макар и недъгава. Така че няма връзка между паметта и битовете на процесора.

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/42771/intel-celeron-processor-e3300-1m-cache-2-50-ghz-800-mhz-fsb.html

Така че да си провери какъв му е процесорът и да слага линукс според това, а не според паметта.

преди 10 часа, Мирилайлай написа:

Машината, на която искаш да инсталираш Линукс сигурно е стара на повече от 10 години? Остани си на ХР стара ОС, която работи добре на машинката ти. Ще се разочароваш от Линукс, това е съвременна ОС и за десктоп и трябва ресурс (ще ти се стори по бавен от ХР, защото си начинаещ и неможеш да го оптимизираш - Линукса). За да се насладиш истински на Линукс Минт ще ти трябва по-добра машина и желание да научиш нещо ново.

На  лаптоп имам и двете системи - и Linux е по бърз от W - и браузера е последна версия  и си  работат и двете . 

преди 2 минути, ript написа:

Тя инсталацията сама ще каже ако не му харесва 64

Ами пробвай ама  едва ли ще стане нещо може би ако е някоя лека среда като XFCE на някой дебианов внук

преди 10 часа, Валсо написа:

Не е точно така. Сокет 775 работи с DDR2 памет (533/667/800 MHz), а пък е 64-битов. Това ми беше първият двуядрен и както виждаш е 64-битов - нищо, че РАМ паметта е DDR2 от ерата на XP, който имаше и 64-битова версия, макар и недъгава. Така че няма връзка между паметта и битовете на процесора.

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/42771/intel-celeron-processor-e3300-1m-cache-2-50-ghz-800-mhz-fsb.html

Така че да си провери какъв му е процесорът и да слага линукс според това, а не според паметта.

А с 64 та Linuxа  по бърз  ли ще е

Цитат

На  лаптоп имам и двете системи - и Linux е по бърз от W - и браузера е последна версия  и си  работат и двете . 

Супер, зареди се с търпение и с правилните въпроси по форумите и с търсачката в браузъра ще си нагласиш системата по твой вкус и цвят. Успех.

току-що, ript написа:

А с 64 та Linuxа  по бърз  ли ще е

Така се води, ама не знам. Ама ако имаш 64-битов процесор, защо ще му слагаш 32-битова ОС? Това е все едно да имаш кола 200 коня, а да я ограничаваш на 100 коня по електронен път (чрез бордовия компютър).

преди 2 минути, Валсо написа:

Така че няма връзка между паметта и битовете на процесора.

То има връзка ама е доста дълго за писане иначр правилото е под 4 гъби рам 32 битова ОС дори и на 64 битов процесор а над 4 64 битова

преди 1 минута, petie1 написа:

То има връзка ама е доста дълго за писане иначр правилото е под 4 гъби рам 32 битова ОС дори и на 64 битов процесор а над 4 64 битова

То и това правило не важи отдавна. 32-битовата Боза 7 отдавна поддържа 8 ГБ РАМ (от 8 нагоре вече е проблем), а при линукс едва ли е по-различно.

Радо84/Валсо тая вечер е във форма   :emoji_smiley-23::emoji_smiley-23::emoji_smiley-23::emoji_smiley-23::emoji_smiley-23:

преди 19 минути, ript написа:

Щом ти харесва линукса повече, на тази щайга й слагаш ето това, по-бързо едва ли има. Оставяш инсталатора автоматично да си задели дяловете и си я ползвай докато работи без да му мислиш много...ако няма да ползваш уиндоуса направо го затривай и си карай само с линуксчето.

По-леко е.

преди 2 часа, petie1 написа:

правилото е под 4 гъби рам 32 битова ОС дори и на 64 битов процесор а над 4 64 битова

Това правило го е измислил някой Белгиец в някой форум :D 

Учил ли си Асемблер някога? 64-битов процесор може да работи с 64-битови команди и операнди. Най-общо казано. Естествено, може да работи и с 32-битови, защото всяка 32-битова може да се представи като 64-битова, на която първата половина е нули. Обаче 32-битов процесор не може да изпълни 64-битова команда. Няма как да стане, шината му е два пъти по-тясна.

Заради тази логика на 64-битов процесор може да се сложи и 32-, и 64-битова ОС. Обаче в някои случаи една и съща команда в 64-битова ОС може да се изпълни на 1 такт, а в 32-битовата ѝ трябват 2. Затова теоретично 64-битовата ОС е по-ефективна.

Отделно от всичко това 32-битовата ОС има(ше) ограничение за макс. количество RAM, което може да адресира. Оттам идваше правилото, че над 4GB трябва да е 64-битова. Обаче нищо не пречи последната да се сложи и на 1GB.

:offtopic_s: : Хванало ме е безсънието, и пиша есета посред нощ ... Сега ще прочета какво съм написал, дано мe приспи :D 

преди 6 часа, RudeBoy написа:

.... Оттам идваше правилото, че над 4GB трябва да е 64-битова. Обаче нищо не пречи последната да се сложи и на 1GB.

Имам следните наблюдения: Ползвам  в офис  много стар комп от 15 години - двуядрен процесор и 1 GB  РАМ. Kачил съм му два Дебиана- единият е 32 -битов ,а другият 64 -битов. Какво правя  на него? Най-вече гледам записани от Тубата клипове/около 500 бр. / , понякога ТВ , офис неща /писане, принтиране ,четене ит.н./. И двете системи работят , НО 32-БИТОВАТА  МНОГО ПО-ДОБРЕ! В къщи ползвам лаптоп -двуядрен процесор и 2GB RAM  ,също на много години. На него съм качил Уиндоус 7 и Дебиан 9 - Дебианът работи много по- добре от Уиндоуса и ОСНОВНО ползвам него!

Препоръка към начинаещи потребители е: Ако ползвате по-стари машини , ПОЛЗВАЙТЕ СМЕЛО ЛИНУКС  ,съобразявайте се разбира се с възможностите на компютъра!

преди 55 минути, bigiadri написа:

Препоръка към начинаещи потребители е: Ако ползвате по-стари машини , ПОЛЗВАЙТЕ СМЕЛО ЛИНУКС  ,съобразявайте се разбира се с възможностите на компютъра!

Ако знаеш, колко хора съм върнал, който са чели подобни съвети и ми носят технологичен отпадък да инсталирам на него съвременна ОС. На този стар компютър, ако дадеш още 10 лева за физическа памет, няма да сбъркаш. Аз също ползвам три стари настолни машини. Двете са с по 4 GB RAM за които съм инвестирал колосалните суми от 20лв. (intel/amd) и 16 лв. (amd). Третият също е с четворка 2x2, но не разпознава повече от 3 GB. 

С 1 гб рам само докато пуснеш някакъв браузър и увисва брутално :)  дори и с най леката ОС да си .Народо е казал "Козата си сака пръч " ..........

преди 10 часа, cybercop написа:

Ако знаеш, колко хора съм върнал, който са чели подобни съвети и ми носят технологичен отпадък да инсталирам на него съвременна ОС. На този стар компютър, ако дадеш още 10 лева за физическа памет, няма да сбъркаш. Аз също ползвам три стари настолни машини. Двете са с по 4 GB RAM за които съм инвестирал колосалните суми от 20лв. (intel/amd) и 16 лв. (amd). Третият също е с четворка 2x2, но не разпознава повече от 3 GB. 

А  ако лимита на компа е 2  ГБ  кво правим.

2 гб са напълно достатъчни са ежедневна употреба без значение дали си на линукс или уиндоус 7 .

Не , с 32 битова ОС стартира с 400 мб рам :)  дори 4-5 таба в браузъра и не прехвърля 1,1 гб ,не цикли клиповете в тубата ......За един добре работещ компютър процесора е значително по -важен ....ако имаш и ssd става още по-добре 2 гб рам са достатъчни за браузване и мултимедия .

преди 21 часа, Hot Bastard написа:

Радо84/Валсо тая вечер е във форма   :emoji_smiley-23::emoji_smiley-23::emoji_smiley-23::emoji_smiley-23::emoji_smiley-23:

Щом ти харесва линукса повече, на тази щайга й слагаш ето това, по-бързо едва ли има. Оставяш инсталатора автоматично да си задели дяловете и си я ползвай докато работи без да му мислиш много...ако няма да ползваш уиндоуса направо го затривай и си карай само с линуксчето.

На сайта на Лубунту пише че има случаи на скапване на Биоса.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.