Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 час, RudeBoy написа:

Разбирам, че е голям кеф да четете глупостите на Белгиеца, и да се подигравате с него :) . Ама все пак някой ще подскаже ли как да си направя интернета да не спира точно на 10-тата минута след стартирането на Linux Mint 19.3?... Просто изчезва, и трябва от иконката до часовника да цъкам на "Wired connection 1", за да тръгне.

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=304989

Пише за някакви настройки свързани със захраването на LAN картата, в случая е WIFI

Разгледай опциите на лан картата

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

току-що, RudeBoy написа:

Не видях нищо, което да ми помогне. С десктоп съм, не ползвам Wi-Fi.

Разгледай опциите на лан картата

Къде са тези опции?... 

В Control center мога да видя само опции на Wired connection 1. Много са, но не видях нищо, което да касае спиране или изключване. В опциите за захранването също няма нищо.

Момчета, моля да не ми се сърдите, но аз не съм доволен от Линукс Минт!

Няколко пъти ми замръзва и забива, налагаше се рестарт, щото нищо не реагира ни клавиатура, ни мишка!

Всички програми ми се зареждат чувствително по-бавно от Уйндоус 10.

Не смятам да го махам, ще го ползвам само за интернет, филми и текстообработващи програми.

Затова поне става, но не съм доволен как работи.

Очаквах да е много по-лек и бърз от бозата, но уви!

С 8ГБ РАМ съм и Intel© Pentium© CPU G4600 @ 3.60GHz × 2 ЦПУ съм.

Бе тоя Linux Mint 19.3  май  е бая  ударен, в сайта им има 75 коментара - половината само се жалват от него

преди 19 минути, C.O.M.O.D.O написа:

Няма за какво да ти се сърдим :) 

Пробваш една ОС, ако работи добре и ти харесва - запазваш си я, ако не - търсиш друга. Само глупаците си мислят, че ползването на някакъв софтуер (вкл. и ОС) е въпрос на "принадлежност", "религия", "фенщина", и др. подобни :D . Това е просто средство да си вършиш работата.

Моят компютър е мъничко по-силен от твоя, и Mint 19.3 върви по-леко от Windows 10. Но пък с предния 18.3 бяха горе-долу едно и също.

преди 17 часа, petie1 написа:

Викаш да помага на руснаците да си копат биткойните със snapd а?

https://thenextweb.com/hardfork/2018/05/15/canonical-finds-hidden-crypto-miners-in-the-linux-snap-app-store/

15 май 2018г се пада преди 2 години.
А руснаците си имат форум на който се следят едни други и тъй като те самите ползват acestream няма как да стане точно на себе си мръсно да правят.
Значи преди две години един е пробвал от Джибути да пробута нещо, ама са го хванали. Е и, какво страшно има за нас че от Каноникъл ще хванат всеки следващ мераклия така да хитрува ?
Разбира се твоята крайна интелектуална нечестност не ти позвалява да дадеш линк към сайта на убунту, които сами са писали за хванатия тарикат от тях, ами пробутваш страница на някакъв драскач, който се чуди как да изкара няколко стотинки от реклами.
Но за член на веганската дебианска секта, какъвто си ти, си е напълно нормално да се опитваш да ни плашиш да не гледаме за без пари 800 тв канали.
То неслучайно snapd не работи както би трябвало в Дебиан 10.3, защото светите писания на сектата ви го забраняват. Ако някакъв код пренадлежи на някой и не е на разположение на сектата ви, тогава го анатемосвате и го сабутирате.
Да де, ама вие като сте ограничени от собствените ви изчанчени морални норми, вие никога няма да направите софтуер който да ни позвалява да гледаме без пари.
Значи няма точно никаква нужда да ви обръщаме каквото и да е внимание на вас тачно по тези въпроси. 
Абе дебианец, а oscam във Enigma2 разрешава ли вашата религия да се ползва ?
Питам щото това ми отваря едни готини познавателни канали да зяпам на руски и англиски и даже и някои са на български.
Ти само кажи че вие не давате така да се гледа и аз ще си изхвърля приемниците и антените на боклука, за да ти е кеф на тебе.
Ха ха ха ... какви льольовци са тези дебианци, резил ...

преди 31 минути, C.O.M.O.D.O написа:

Не смятам да го махам, ще го ползвам само за интернет, филми и текстообработващи програми.

Сложи си на негово място на 23 април новия xubuntu 20.04 и виж дали няма да ти хареса повече.
Това което си сложил сега аз нарочно не го ползвам, ама няма да кажа защо.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

15 май 2018г се пада преди 2 години.
А руснаците си имат форум на който се следят едни други и тъй като те самите ползват acestream няма как да стане точно на себе си мръсно да правят.
Значи преди две години един е пробвал от Джибути да пробута нещо, ама са го хванали. Е и, какво страшно има за нас че от Каноникъл ще хванат всеки следващ мераклия така да хитрува ?
Разбира се твоята крайна интелектуална нечестност не ти позвалява да дадеш линк към сайта на убунту, които сами са писали за хванатия тарикат от тях, ами пробутваш страница на някакъв драскач, който се чуди как да изкара няколко стотинки от реклами.
Но за член на веганската дебианска секта, какъвто си ти, си е напълно нормално да се опитваш да ни плашиш да не гледаме за без пари 800 тв канали.
То неслучайно snapd не работи както би трябвало в Дебиан 10.3, защото светите писания на сектата ви го забраняват. Ако някакъв код пренадлежи на някой и не е на разположение на сектата ви, тогава го анатемосвате и го сабутирате.
Да де, ама вие като сте ограничени от собствените ви изчанчени морални норми, вие никога няма да направите софтуер който да ни позвалява да гледаме без пари.
Значи няма точно никаква нужда да ви обръщаме каквото и да е внимание на вас тачно по тези въпроси. 
Питам щото това ми отваря едни готини познавателни канали да зяпам на руски и англиски и даже и някои са на български.
Ти само кажи че вие не давате така да се гледа и аз ще си изхвърля приемниците и антените на боклука, за да ти е кеф на тебе.
Ха ха ха ... какви льольовци са тези дебианци, резил ...

Стига с твоите 800+ канала бе! Хората (нормалните) си ползва различни OS, според нуждите и не реват. А и ние в България, не ни издържат жените, така, че можем да си платим 10 евра за телевизиите и само да "бучнем кабела". И последно, към теб: който го е страх от мечки, не ходи в гората.

Че ти си по-зле и от блондинка, бе 

преди 9 минути, Белгиеца написа:

Сложи си на негово място на 23 април новия xubuntu 20.04 и виж дали няма да ти хареса повече.
Това което си сложил сега аз нарочно не го ползвам, ама няма да кажа защо.

При Linux, не се "слага" цялата OS, а ядрото (или само GUI), ако се налага. Канонския софтуер (безплатния) се замества с ПЛАТЕН аналог и толкова

преди 31 минути, Белгиеца написа:

Който го влече използва оскам и енигма. Елементарно е.

Хубавото е, че времето му минава вече.

Леле леле колко глупости изписал Джокер белгийски, по добре се хвани и прочети какъв е точно проблема със snapd и другите подобни и защо се отречени не само от Дебиан ами и от цялата Линукс общност и се ползват на собствен риск.....

преди 4 часа, C.O.M.O.D.O написа:

Няколко пъти ми замръзва и забива, налагаше се рестарт, щото нищо не реагира ни клавиатура, ни мишка!

Всички програми ми се зареждат чувствително по-бавно от Уйндоус 10.

Затова поне става, но не съм доволен как работи.

Очаквах да е много по-лек и бърз от бозата, но уви!

С 8ГБ РАМ съм и Intel© Pentium© CPU G4600 @ 3.60GHz × 2 ЦПУ съм.

С Минт 18.3 съм след като го пуснаха и машината ми е по слаба от твоята. Всичко си върви отлично без никакви проблеми при мен. За 19 има доста оплаквания и затова се отказах да подменям.Не съм от шпецовете, но съм много доволен .

С 8ГБ РАМ  и Intel© Е8600 @ 3.3 гигахерца А и това е вярно. Върви по бързо отколкото при Windows10

преди 4 минути, Колев60 написа:

С Минт 18.3 съм след като го пуснаха и машината ми е по слаба от твоята. Всичко си върви отлично без никакви проблеми при мен. За 19 има доста оплаквания и затова се отказах да подменям.Не съм от шпецовете, но съм много доволен .

А така, а Джокер белгийски викаше че Линукс не бил за старци......

преди 1 минута, petie1 написа:

Алооо, може да сме родени преси теб, ама чак пък "старци"......:)

преди 2 минути, petie1 написа:

Какво вика Белгиеца, има ли някой го го слуша и да му вярва. За него още няма операционна система без черен прозорец, а и...няма да има.

преди 1 минута, street racer написа:

Той даваше пример с мен, щото ме знае, че съм на 70 години.

преди 2 минути, Колев60 написа:

Той даваше пример с мен, щото ме знае, че съм на 70 години

Да...разбрах, просто за разведряване....и аз не съм на 20 :)

преди 4 минути, street racer написа:

Ами дядо Стефчо е на 70 то ако това не е старец не знам кое ще е?

Да...разбрах, просто за разведряване....и аз не съм на 20 :)

Разбирам те напълно и това не е никаква забележка по твой адрес. 

преди 3 минути, petie1 написа:

Ами дядо Стефчо е на 70 то ако това не е старец не знам кое ще е?

Да му пожелаем, след още 30....пак да го видим тук! Ако ние сме живи, де :lol6:

Да му пожелаем, след още 30....пак да го видим тук! Ако ние сме живи, де :lol6:

Всички ще сте живи и здрави още няколко пъти по 30 години. И това не го пиша напразно, защото наближава  след 1-2 часа Велик ден! Не съм от вярващите, но ТОЙ, дядо Господ си знае работата. Който е добър по рождение, си остава такъв, а тези, от които нищо не става, си ги прибира поетапно, без никой да може да го съди!

здравейте и честит празник. вчера установих че новия ми линукс (лубунту 16.04) не зарежда (няма ping), ако не е включен монитор към него. а стария 12.04 си работи, понякога включвам само компа и се свързвам по него през ssh или sftp и не ми трябва монитор, четох да добавя разни неща в груб (nomodeset), но пак не става... иначе по лампичката на диска виждам че нещо зарежда и не забива, щото като натисна ctrl + alt + del  пише чете по диска и след малко рестартира (ако не зареждаше нищо щеше веднага да рестартира...)

всъщност оказа че се насрания network manager не свързва wifi-to без монитор, но като теглих лан кабел се свързах, и видях какво ip му е e раздал микротика, пинга си тръгна... остана да разбера за какъв чеп не работи по wifi без монитор...

преди 4 часа, the professor написа:

здравейте и честит празник. вчера установих че новия ми линукс (лубунту 16.04) не зарежда (няма ping), ако не е включен монитор към него. а стария 12.04 си работи, понякога включвам само компа и се свързвам по него през ssh или sftp и не ми трябва монитор, четох да добавя разни неща в груб (nomodeset), но пак не става... иначе по лампичката на диска виждам че нещо зарежда и не забива, щото като натисна ctrl + alt + del  пише чете по диска и след малко рестартира (ако не зареждаше нищо щеше веднага да рестартира...)

всъщност оказа че се насрания network manager не свързва wifi-to без монитор, но като теглих лан кабел се свързах, и видях какво ip му е e раздал микротика, пинга си тръгна... остана да разбера за какъв чеп не работи по wifi без монитор...

първо пробвах, както четох във форума на убунту - инсталация на

sudo apt-get install xserver-xorg-video-dummy и настройка на xorg.conf - спря да ми работи вади картина на монитора след рестарт (пробвах го и на стария линукс - там си работи) и върнах всичко както си беше...

реших си проблема по следния начин:

видях че като се вържа по лан става, дори без монитор, но от там видях че без монитор не зарежда lightdm сервиза, и няма как да работи от nm-applet... и си направих един  съвсем прост скрипт в /etc/rc.local:

pidof nm-applet && sleep 10 & nmcli device wifi connect MyWifiSSID password MyWifiPassword

където MyWifiSSID го заменям с моята мрежа

където MyWifiPassword го заменям с паролата на моята мрежа

sleep 10 сложих за всеки случай да знам че всичко е заредило преди да стартира wifi (10 сек. ми стигат защото съм с ssd)

преди 56 минути, the professor написа:

първо пробвах, както четох във форума на убунту - инсталация на

sudo apt-get install xserver-xorg-video-dummy и настройка на xorg.conf - спря да ми работи вади картина на монитора след рестарт (пробвах го и на стария линукс - там си работи) и върнах всичко както си беше...

реших си проблема по следния начин:

видях че като се вържа по лан става, дори без монитор, но от там видях че без монитор не зарежда lightdm сервиза, и няма как да работи от nm-applet... и си направих един  съвсем прост скрипт в /etc/rc.local:

pidof nm-applet && sleep 10 & nmcli device wifi connect MyWifiSSID password MyWifiPassword

където MyWifiSSID го заменям с моята мрежа

където MyWifiPassword го заменям с паролата на моята мрежа

sleep 10 сложих за всеки случай да знам че всичко е заредило преди да стартира wifi (10 сек. ми стигат защото съм с ssd)

оказа се че  nmcli е същия боклук като network manager (все пак е част от него) и сере нова конекция на всяко стартиране. (няма проверка на конекцията дали съществува, а си прави нова с random UUID независдиомо че не давам add в командния ред).. ще трябва да променя скрипта си да ползва текущата конекция...

преди 48 минути, the professor написа:

оказа се че  nmcli е същия боклук като network manager (все пак е част от него) и сере нова конекция на всяко стартиране. (няма проверка на конекцията дали съществува, а си прави нова с random UUID независдиомо че не давам add в командния ред).. ще трябва да променя скрипта си да ползва текущата конекция...

първо с nmcli connection се виждат запаметените конекции и се избира uuid на тази, която ни трябва  - примерно 5513e2ad-f1e0-471f-8489-7c7a24656386

това ми е финалния код за rc.local:

sleep 10&&pidof nm-applet||nmcli con up 5513e2ad-f1e0-471f-8489-7c7a24656386

Имам лаптоп 120 GB с Windows HP, RAM- a е 1GB.  Преди време качих Linux Mint 19 като 2ра система на него и сега в Windows - a  свободната памет излиза 40 GB . Излиза че L Mint е заделил 60 GB  ако W XP е 20 GB примерно. Диска  на  лаптопа с W hp- то  не е делен. Толкова  ли трябва да е тоя Linux 60 gb , или  това е от автоматичната  инсталация-инсталирай заедно с Windows в началото. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.