Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 час, tremal написа:

Хвана кофти момент, от две седмици са заети да си ги мерят операционните системи.

Ами да преместим седянката у друга тема тогава, аз се изнасям от тази.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 4 часа, Белгиеца написа:

западняците

Които  са ссъздали Юникс и по късно Линукс и имат Linux Academy for kids ха сега де? Пък чичо Джокер не може да се научи нито една двете ОС да ползва както трябва и даже не може да си нагласи графичната среда без да му дадат линкове по милост.....

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Щом като на Минт 18.2 който съм го инсталирал през есента на 2017г. и който все още се поддържа, не мога да му инсталирам един нов драйвер за Канон от .deb файл, без Gdebi да писне че му липвало още нещо си там и да спре инсталацията, значи това е система боклук и половина. И две години не може да изкара и трябва да ѝ слагаш нова версия в която вече драйверът е наличен. 

Ми кат си кух и не можеш да си смениш ядрото ще сменяш цялата ОС това е толкова просто и логично...  И преди да  ми подскочиш че не съм го правил на реална машина правил съм го ОС Убунту 18.10 ядро 5.2.х и то по мързеливия начин чрез терминала

:offtopic_s:

Гледам, че някои са почнали да се правят на начинаещи ...

преди 47 минути, petie1 написа:

Ми кат си кух и не можеш да си смениш ядрото ще сменяш цялата ОС това е толкова просто и логично...  И преди да  ми подскочиш че не съм го правил на реална машина правил съм го ОС Убунту 18.10 ядро 5.2.х и то по мързеливия начин чрез терминала

не е нужно да използваш терминала за ъпдейтне ядрото може да го направи и чрез мениджъра за актуализация даже от две седмици ме кара да инсталирам най новата версия 

Тва че се налага постоянно да се ъпдейтва ядрото не е ли проблем? Уин 7 поддържа всякакъв хардуер от 2005-2015, без да се налага нищо да му ъпдейтваш. Уин 10 всичко от 2010-2020, без грам ядове. Линуксчето максимум 1 година и вече е за музея, ако не апдейтнеш.

Тва, че ползваш Лайняндос без да обновяваш е щото за нищо не става и напротив, имам комп, който си работи от 2012, с Кубунту 12.10 е и не е обновяван. Има си нов браузър и си работи, това че ти си достатъчно прост и ограничен да си мислиш, че не може, не означава, че не може.

преди 9 минути, bvbfan написа:

Тва, че ползваш Лайняндос без да обновяваш е щото за нищо не става и напротив, имам комп, който си работи от 2012, с Кубунту 12.10 е и не е обновяван. Има си нов браузър и си работи, това че ти си достатъчно прост и ограничен да си мислиш, че не може, не означава, че не може.

За щастие съм прост и ограничен, та не се налага да се мъча с лaйнoкс десктоп и да се правя на умник по форуми как съм подкарал с 300 зора нещо което на нормалните ОС-и става за 2 секунди.

Впрочем тва ли е голямото постижение? Браузър? Уау! Голяма работа тоз лaйнокс, браузър си му сложил.

Нещо си в грешка, за лайняндос има повече софтуер с отворен код отколкото за линукс, и е приоритетна платформа. Давам пример с браузъра Фирефокс, който едва от версия 76 и само под wayland и само за интел и амд видео карти ще има хардуерно ускорение, та да може да изгледаш едно 4К клипче като нормален човек, без процесора да се изпържи, а видео картата да спи зимен сън.....уау какъв напредък, трябваха им 10 години, за да свършат 1/3 от това което го има още в Уиндоус 7, набор 2009.

преди 5 часа, ninov написа:

не е нужно да използваш терминала за ъпдейтне ядрото може да го направи и чрез мениджъра за актуализация даже от две седмици ме кара да инсталирам най новата версия 

Да но ти предлага ядра само от една серия нали? А ако искаш примерно ядро 5.х на Убунту 18.10 LTS? Ако е така Джокер белгийски наистина е много кух да сменя цялата ОС заради един хардуер

преди 7 минути, petie1 написа:

Да но ти предлага ядра само от една серия нали? А ако искаш примерно ядро 5.х на Убунту 18.10 LTS? Ако е така Джокер белгийски наистина е много кух да сменя цялата ОС заради един хардуер

Има едно нещо, наречено UKUU или нещо такова, което е граф. инструмент за промяна на ядрото. Само ми казаха за него и че има всички версии до най-новата, но не съм го пробвал лично, така че не знам колко работа върши.

преди 2 минути, Валсо написа:

Има едно нещо, наречено UKUU или нещо такова, което е граф. инструмент за промяна на ядрото. Само ми казаха за него и че има всички версии до най-новата, но не съм го пробвал лично, така че не знам колко работа върши.

Бе по добре да си свалиш сам щот знаеш тези графични инструменти колко работа вършат...

преди 1 минута, petie1 написа:

Бе по добре да си свалиш сам щот знаеш тези графични инструменти колко работа вършат...

Знам. Ама Бангиеца не знае... :D

преди 14 часа, Hot Bastard написа:

Тва че се налага постоянно да се ъпдейтва ядрото не е ли проблем? Уин 7 поддържа всякакъв хардуер от 2005-2015, без да се налага нищо да му ъпдейтваш. Уин 10 всичко от 2010-2020, без грам ядове. Линуксчето максимум 1 година и вече е за музея, ако не апдейтнеш.

а какво ще кажеш за постояните актуализаций всеки месец на windowsa 

преди 46 минути, ninov написа:

а какво ще кажеш за постояните актуализаций всеки месец на windowsa 

Кой е този "актуализациЙ" :D , и защо искаш да ти говорим за него в тема за Linux?

преди 2 минути, RudeBoy написа:

Кой е този "актуализациЙ" :D , и защо искаш да ти говорим за него в тема за Linux?

отговорих на безмислените коментари Hot Bastard

преди 38 минути, RudeBoy написа:

преди 31 минути, ninov написа:

Нима наистина не разбираш иронията на RudeBoy?

преди 35 минути, ninov написа:

И защо?... Той е форумен трол. Той просто иска да се заяжда с хората. Не го интересуват отговорите на простотиите, които ръси. Мислиш ли, че ти е обърнал и грам внимание?...

преди 3 минути, RudeBoy написа:

И защо?... Той е форумен трол. Той просто иска да се заяжда с хората. Не го интересуват отговорите на простотиите, които ръси. Мислиш ли, че ти е обърнал и грам внимание?...

защото ми писна от безмислиците който ръси той и белгиеца 

:offtopic_s:
За съжаление ситуацията е подобна и в Windows темите.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Цитат: "защото ми писна от безмислиците който ръси той и белгиеца".

Аха. А според теб, ти ръсиш смислени неща, така ли?... Като ти е писнало, добре ще е да излезеш от форума, и да си довършиш учебника по българска граматика. Че като гледам, още си в началото.

преди 2 часа, RudeBoy написа:

Може би някой римски сенатор? :lol6:

преди 7 минути, RudeBoy написа:

Възможно е :) . Сигурно са една партия с Батерий и Гаранций :lol6: 

Абсолютно!

преди 33 минути, petie1 написа:

Може би някой римски сенатор? :lol6:

Даже ... не просто Римски (Римски е Папата), а ДревноРимски!!!

преди 2 часа, DarkEdge написа:

:offtopic_s:  За съжаление ситуацията е подобна и в Windows темите.

Учудва ли те?  🙄

Темите са различни, ама участниците - същите!
Затова е казано - „Със стари к**ви - нов бардак не става!“

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.