Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Алтернативите са лайняният софтуер, който ползваш под Лайняндос. Яж си лайната и не пиши, когато си наведен.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 5 минути, bvbfan написа:

Алтернативите са лайняният софтуер, който ползваш под Лайняндос. Яж си лайната и не пиши, когато си наведен.

а) праснал си 5-6 команди - изпълнено.

б) напсува уиндоуса - изпълнено.

в) видео картата не работи щото няма драйвъри - изпълнено.

сега остава само г) - да си снимаш десктопа и да го качиш в няколко форума, и може да се каже че е минал поредния пълноценен ден в живота ти като линукс потребител

преди 49 минути, Hot Bastard написа:

а) праснал си 5-6 команди - изпълнено.

б) напсува уиндоуса - изпълнено.

сега остава само г) - да си снимаш десктопа и да го качиш в няколко форума, и може да се каже че е минал поредния пълноценен ден в живота ти като линукс потребител

Видеокартата не работи само при плиткоумни бозаджии като теб и като един друг в тази тема. И Интел, и АМД, и енвидия имат драйвъри за линукс. За първите две не знам каква им е поддръжката, но енвидия специално имат много добра линукс поддръжка при драйвърите и няма нещо, което да не работи.
И забрàви д) - да ти хакнем бозата, та да спреш да ръсиш глупости. Едва тогава ще сме имали пълноценен ден като линукс потребители.

преди 29 минути, Валсо написа:

Видеокартата не работи само при плиткоумни бозаджии като теб и като един друг в тази тема. И Интел, и АМД, и енвидия имат драйвъри за линукс. За първите две не знам каква им е поддръжката, но енвидия специално имат много добра линукс поддръжка при драйвърите и няма нещо, което да не работи.
И забрàви д) - да ти хакнем бозата, та да спреш да ръсиш глупости. Едва тогава ще сме имали пълноценен ден като линукс потребители.

Ами хаквайте ме бе...чакам. Кажи го на @bvbfan колко са добри Нвидиа драйвърите. Човека си купил лаптоп и половин година не може да му подкара видео картата 😁

преди 17 часа, petie1 написа:

Да аз си имам такъв Гном на Убунту ама ти не го признаваш

Аз пък съм по-майстор от тебе, щото днес успях на xubuntu да му изкарам син прозорец както прави бозата, ха ха ха ...
Човъркам му аз лентите, а отгоре вляво, хайде една нова и после още една и им прилагам генно инженерство да им променям ДНК кода и при рестарт тръгна без ленти. Нито горе, нито дору, нито встрани. Те това можеш ли го ти,  а?
Хубаво, откачих диска с xubuntu  закачих друг с ubuntu дего го показах тука. Ама на него не му тръгва Операта, само лисицата. Клик клик няколко пъти за проби и му давам рестарт уж да се оправи. И о чудо, изкарва ми надпис че по време на спирането е възникнъл неочакват апдейт и ме моли да не изключвам компютъра , също какато бозата ги прави тези номера. Еми след 3 минути си направих кеф да му спра тока. Компютърът си е мой и аз решавам кога да го спирам.

Такива пингвински работи днес.
Xubuntu-то 20.04 е тестово и вчера си прави бая апдейти, та може да го броиме за "нормално" че се бъгва.
Ама ubuntu-то си обикнивено 19.10 и ще го преинсталирам, като му приложа само две работещи решения за лентите и менюто. Че му бях наблъскал какво ли не за проба. Включително и само сваляне на лентата отгоре долу.
А вчера вечерта Минт Деби замина в небитието, заради системно отказване да поддържа снап тарикатлъците.

преди 1 час, Hot Bastard написа:

Напълно си работи и има драйвер, но на мен ми пука, ако някой се опитва да ме оножда, на теб ти е все тая, става всеки ден.

преди 14 минути, Белгиеца написа:

Аз пък съм по-майстор от тебе, щото днес успях на xubuntu да му изкарам син прозорец както прави бозата, ха ха ха ...
Човъркам му аз лентите, а отгоре вляво, хайде една нова и после още една и им прилагам генно инженерство да им променям ДНК кода и при рестарт тръгна без ленти. Нито горе, нито дору, нито встрани. Те това можеш ли го ти,  а?

Да си счупя Линукса от простотия ли? Да правил съм го преди 15 години вече не ме влече, Джокер ако знаеш каквото знаем сериозните линуксари ще се видиш колко си гола вода.... Моето Убунту 19.10 с Гном си стана бетер Уин7 само с две добавки... Обмислям дали да ти покажа инсталация на Линукс стил маг 2 ниво от НИИЧАВО та да се хвалиш във френските и белгийски форуми какъв си разбирач, снап е забранен в Дебиан библията прочети си сам защо?

току-що, bvbfan написа:

Напълно си работи и има драйвер, но на мен ми пука, ако някой се опитва да ме оножда, на теб ти е все тая, става всеки ден.

Тоест да не ни онождат, значи да си забраним видео картата от биоса. Как не съм се сетил досега, дeйбa....

преди 1 час, Hot Bastard написа:

Тоест да не ни онождат, значи да си забраним видео картата от биоса. Как не съм се сетил досега, дeйбa....

Разбирам, че за теб не е важно, ти си разлабил диаметъра.

преди 2 часа, petie1 написа:

Моето Убунту 19.10 с Гном си стана бетер Уин7 само с две добавки...

снап е забранен в Дебиан библията прочети си сам защо?

Ти си като моя водопроводчик италианец, нищо не иска да се издава относно чалъмите в работата му.
Като те питах за Дебиан не иска да ми кажеш предварително, че ще има ядове със снап.
И сега се правиш на много важен, все едно само ти знаеш следното:
https://github.com/home-sweet-gnome/dash-to-panel
https://gitlab.com/LinxGem33/Arc-Menu/-/wikis/Introduction

Каква е тази твоята болезнена ревнивост друг да не научи нещо от тебе ?
Човекът р4р ми пусна две снимки даже, какво ще скриеш ти от мен ?
Ти не можеш да устоиш на изкушението да се изфукаш че само ти можеш днес преди 17 часа да направиш нещо си там. Е да де, ама от момента в който си се изфукал, вече не си само ти който ще го може на следващия ден.

На мен ми е непонятна цялата стратегия на правещите убунту.
Тези хора нарочно го представят в отвратителна форма тяхното творение, май си търсят само някакви последователи на сектата им , съгласни да са мазохисти постоянно. Правят всичко възможно да отблъскват нови потребители на убунту с Гном.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Ти си като моя водопроводчик италианец, нищо не иска да се издава относно чалъмите в работата му.
Като те питах за Дебиан не иска да ми кажеш предварително, че ще има ядове със снап.
И сега се правиш на много важен, все едно само ти знаеш следното:
https://github.com/home-sweet-gnome/dash-to-panel
https://gitlab.com/LinxGem33/Arc-Menu/-/wikis/Introduction

Каква е тази твоята болезнена ревнивост друг да не научи нещо от тебе ?
Човекът р4р ми пусна две снимки даже, какво ще скриеш ти от мен ?
Ти не можеш да устоиш на изкушението да се изфукаш че само ти можеш днес преди 17 часа да направиш нещо си там. Е да де, ама от момента в който си се изфукал, вече не си само ти който ще го може на следващия ден.

На мен ми е непонятна цялата стратегия на правещите убунту.
Тези хора нарочно го представят в отвратителна форма тяхното творение, май си търсят само някакви последователи на сектата им , съгласни да са мазохисти постоянно. Правят всичко възможно да отблъскват нови потребители на убунту с Гном.

Не ми преписвай твоите качества ти каза че Гном не може да се променя, аз ти показах че с два клика на мишката става а ти вместо да ме питаш как става ти почна да бръщолевиш за виртуалки и негърки...На целия форум си му ясен че не можеш един въпрос да зададеш нормално та камо ли да има желание да ти се помогне, за съжеление р4р се хвана в капана ти в който ти казваш лъжа и после някой кат р4р скача да я опровогае без да се сети че на такъв като теб само снимки без решение трябва да се дават та да научиш да уважаваш хората... Суровия вид на Гном е  такъв както в Убунту Федора,Дебиан и др. Казах ти ако питаш нормално ще ти се дават отговори иначе ако ти покажем какво знаем за Линукс ще седиш цял ден с отворена уста.. Още кат те видях че не можеш да се оправиш с едно смешно Убунту ми стана ясно че не си за Дебиан, ползвай си снап таман любимите ти руснаци да си копат биткойните чрез теб...:D

преди 2 минути, petie1 написа:

Не ми преписвай твоите качества ти каза че Гном не може да се променя, аз ти показах че с два клика на мишката става а ти вместо да ме питаш как става ти почна да бръщолевиш за виртуалки и негърки...На целия форум си му ясен че не можеш един въпрос да зададеш нормално та камо ли да има желание да ти се помогне, за съжеление р4р се хвана в капана ти в който ти казваш лъжа и после някой кат р4р скача да я опровогае без да се сети че на такъв като теб само снимки без решение трябва да се дават та да научиш да уважаваш хората... Суровия вид на Гном е  такъв както в Убунту Федора,Дебиан и др. Казах ти ако питаш нормално ще ти се дават отговори иначе ако ти покажем какво знаем за Линукс ще седиш цял ден с отворена уста.. Още кат те видях че не можеш да се оправиш с едно смешно Убунту ми стана ясно че не си за Дебиан, ползвай си снап таман любимите ти руснаци да си копат биткойните чрез теб...:D

Като може да се променя, я кажи как се махат поотделно и горният, и долният панел? Питам съвсем сериозно, не се заяждам.

преди 1 минута, Валсо написа:

Като може да се променя, я кажи как се махат поотделно и горният, и долният панел? Питам съвсем сериозно, не се заяждам.

Предполагам че с някоя от добавките на р4р аз не ползвам Гном отговора ми беше към Бангиеца че лъжеше че Гном не можел да изглежда като Уин7 акато му го показах как го направих с два клика на мишката оня вместо да пита как става взе да драска за виртуалки и негърки, сега пак лъже че не съм бил помагал без да зацепи  че ползвам кде 5 и помагам ако има някой с проблем с кде, наскоро с р4р помогнахме на една със Зорин ОС а наш Бангиец тогава го оплю Зорин....

преди 20 минути, petie1 написа:

Предполагам че с някоя от добавките на р4р аз не ползвам Гном отговора ми беше към Бангиеца че лъжеше че Гном не можел да изглежда като Уин7 акато му го показах как го направих с два клика на мишката оня вместо да пита как става взе да драска за виртуалки и негърки, сега пак лъже че не съм бил помагал без да зацепи  че ползвам кде 5 и помагам ако има някой с проблем с кде, наскоро с р4р помогнахме на една със Зорин ОС а наш Бангиец тогава го оплю Зорин....

Е поне за едно нещо съм съгласен с Бангиеца и то е по темата за Озорин ОС. :D

преди 2 минути, Валсо написа:

Е поне за едно нещо съм съгласен с Бангиеца и то е по темата за Озорин ОС. :D

Ама Бангиеца я оплю че била с пари а аз пак го хванах в крачка че лъже щот има и безплатна версия..... Иначе аз не налагам никое дистро, просто казвам че трябва да си наясно какво искаш от Линукс и да си избереш дистро или да хванеш LFS и да действаш

преди 10 минути, petie1 написа:

Ама Бангиеца я оплю че била с пари а аз пак го хванах в крачка че лъже щот има и безплатна версия..... Иначе аз не налагам никое дистро, просто казвам че трябва да си наясно какво искаш от Линукс и да си избереш дистро или да хванеш LFS и да действаш

В такъв случай аз мога да я оплюя за друго, вместо него: с 300 зорин се инсталират драйвъри за видеото в тая ОС, а като ги инсталираш, тя замръзва веднага след рестарта. Има и още много за плюене, но ме мързи да пиша.

преди 40 минути, Валсо написа:

В такъв случай аз мога да я оплюя за друго, вместо него: с 300 зорин се инсталират драйвъри за видеото в тая ОС, а като ги инсталираш, тя замръзва веднага след рестарта. Има и още много за плюене, но ме мързи да пиша.

Ами тва си избра жената... Между другото пиша статия или гайд как да си инсталираме Линукс стил маг 2 ниво от НИИЧАВО та и Бангиеца да види леснотия

преди 4 минути, petie1 написа:

Ами тва си избра жената... Между другото пиша статия или гайд как да си инсталираме Линукс стил маг 2 ниво от НИИЧАВО та и Бангиеца да види леснотия

Направи я да има колкото може повече заклинания по пълнолуние. spacer.png

преди 4 минути, Валсо написа:

Направи я да има колкото може повече заклинания по пълнолуние. spacer.png

О ще има и отвари ще има и черни изкуства охо....

Не подценявай един маг 2 ниво

преди 1 час, petie1 написа:

Не ми преписвай твоите качества ти каза че Гном не може да се променя, 

Eми продължавам да казвам, че не е предвидено да се сваля горната лента да е долу.
Това че някой е правил допълнителни програмки позволяващи това да стане си е като да седне някой да пише екстеншън за боза 10 да почне да прилича на Гном.
Тази вечер пробвах една Taskbar 2020 пак за гном, показва горе кои програми са отварени с текст и като мине мишката по табовете се отваря малко прозорче с изгледа на големия. Ама това го е писал ентусиаст някакъв, отделно от убунту.

Как нормален човек ползвал боза 7 или КДЕ или Минт , би могъл да предположи, че за Гном писали разни хора допълнителни подобрения ?
Това с Гном е като да отида да разгледам някой модел кола комби, ама няма врата отзад. И излизам от шоурума и пиша тука, че няма как да си товари човек багаж у това комби без задна врата. А пък ти почваш да ме успокояваш, че ще ме пратиш при един майстор в един независим от продавача сервиз да ми сложи двойна врата отзад като на джипките ако искам.

Еми не е нормална тая простотия наречена Гном !!!

А на тебе ще ти задавам въпроси, ама когато ми е кеф на мене. Ти и без това не отговаряш.
А пък и пише из интернет, че някой от тия екстеншъни за скапания Гном му забавят работата още повече.
Аз го изтрих и го инсталирах наново убунту 19.10 точно да видя дали няма да се оправи, че се бавеше така както го бях направил да е като боза 7. 

преди 3 минути, Белгиеца написа:

Eми продължавам да казвам, че не е предвидено да се сваля горната лента да е долу.
Това че някой е правил допълнителни програмки позволяващи това да стане си е като да седне някой да пише екстеншън за боза 10 да почне да прилича на Гном.
Тази вечер пробвах една Taskbar 2020 пак за гном, показва горе кои програми са отварени с текст и като мине мишката по табовете се отваря малко прозорче с изгледа на големия. Ама това го е писал ентусиаст някакъв, отделно от убунту.

Как нормален човек ползвал боза 7 или КДЕ или Минт , би могъл да предположи, че за Гном писали разни хора допълнителни подобрения ?
Това с Гном е като да отида да разгледам някой модел кола комби, ама няма врата отзад. И излизам от шоурума и пиша тука, че няма как да си товари човек багаж у това комби без задна врата. А пък ти почваш да ме успокояваш, че ще ме пратиш при един майстор в един независим от продавача сервиз да ми сложи двойна врата отзад като на джипките ако искам.

А на тебе ще ти задавам въпроси, ама когато ми е кеф на мене. Ти и без това не отговаряш.
А пък и пише из интернет, че някой от тия екстеншъни за скапания Гном му забавят работата още повече.
Аз го изтрих и го инсталирах наново убунту 19.10 точно да видя дали няма да се оправи, че се бавеше така както го бях направил да е като боза 7. 

Може ли да се свали? Може това кой го е писал е отделен въпрос.. Отговарям на нормално зададени въпроси а не в стил не знам ама ме е срам да си призная я чакай да излъжа белгим някой се върже та да ми даде линк

преди 1 минута, petie1 написа:

Може ли да се свали? 

Не, не е предвидено да се сваля.
Системата става нестабилна при ползването на допълнителни екстенщъни писани от случайни хора.
Като за показване на снимка че е свалена, може да се фукаш по форуми, ама не върши работа.
Даже и в xubuntu не е предвидено да се свали долу, а само да се сложи вертикална вляво или вдясно.
Като почна да ѝ задавам прекалено много настройки и опааа , няма вече никакви ленти никъде. Те така !

Абе вие хубаво се опитвайте да ме будалкате, аз проверявам и ви правя за резил после.
За виното вече ви доказах, че лъжете че може да се ползва с него софтуер правен за бозата.
Сега и за горната лента ще ви докажа, че в убунту е мираж да си въобразява някой, че ще може да я свали долу, без да забави цялостната работа на компютъра.

Абе то и за негърка може да се ожени човек, съседът го е направил, ама децата му не приличат на него. Едни чернички и къдравки ...

преди 44 минути, Белгиеца написа:

За виното вече ви доказах, че лъжете че може да се ползва с него софтуер правен за бозата.

И зат'ва всички игри за боза, вкл. и GTA 5 вървят до 10 пъти по-добре с Виното, отколкото нейтив в бозата. :D

преди 9 часа, Белгиеца написа:

белгиец защо не пробваш това https://software.kaminata.net/it-novini/ubuntudde-kombinatsia-ot-ubuntu-20-04-i-deepin-desktop/  пак е юбунту и е много близко до уиндолс 

преди 10 часа, Валсо написа:

И зат'ва всички игри за боза, вкл. и GTA 5 вървят до 10 пъти по-добре с Виното, отколкото нейтив в бозата. :D

Вещицооо, като го инсталирах Минт Деби докато чаках ми излизаха лъжи да четна. Най-нахално те лъжат че си бил могъл да ползваш софтуер писан за боза и свален във формата на .exe файл, в Минт ползвайки Wine.
По ночинът по който ти представят нещата, като никога не си пробвал Wine и идваш от бозаджиския свят, първоначално им се ловиш на въдицата и си мислиш че ще е вярно. Но много бързо разбираш че е просто маркетингов трик, лъжлива реклама та дано се върже някой и да не ползва повече бозата. Само че безплатния софтуер на Никон не върви във Wine. 
Значи не е вярно че може да се ползва уиндоуски софтуер в Линукс.
Вървят само ограничен брой програми, с много натискане и вазелин и по няколко клизми и после пак крашва виното при спирането им.
А и никой тук не ми е обяснил все още , как само с Wine се подкарват програми без PlayOnLinux = Front End-a.
Ползването на тоя бъгав Wine е на принципа - тука има, ама ето тука пък няма.

И да ти кажа под секрет, аз съм чичко вече и ми е минало отдавна времето да играя на игрички. Освен това и детето ми не играе на компютърни игри, защото татко му знае, че има опасност от пристрастяване към тези зловредни игри, да сатнеш зависим от тях, както се става зависим от алкохол, наркотици, никотин или хазартни игри.
Така че игрите за компютрите и "хубатата" ракия в кръчмата не ми ги хвали. И двете могат да са пагубни ако станеш зависим от тях. Един братчед на жена ми забрави да се ожени от играене на игри на компютъра. То и работата му беше да се грижи за компютрите в неговото предприятие. После си взема една по-дърта от него с очувани пораснали деца за женене.
А брат ми пияницата алкохолик пукна като куче на 52 годишна възраст повръщайки кръв. Черният му дроб не издържа.

преди 3 часа, ninov написа:

белгиец защо не пробваш това https://software.kaminata.net/it-novini/ubuntudde-kombinatsia-ot-ubuntu-20-04-i-deepin-desktop/  пак е юбунту и е много близко до уиндолс 

Защото цял свят се съобразява с убунту и за него пишат софтуери. Минт е на база убунту, но въпри това през 2017г. като пробвах инсталирането на acestream във kubuntu и ubuntu работеше по описаният начин на разни форуми. Но за да проработи в самия Минт, който уж бил убунту 16, еми трябваше да изчакам един руснак да каже кой пакет да се махне.
Такива новоизлюпени проекти обикновено нямат бъдеще и бързо залязват.
Може и нещо гениално да е измислил някой, ама като никой не ебава да пише софтуер работещ безпроблемно в него, тогава за какво ти е ?
Ето самите линукси са чудесна идея от гледна точка на безплатността им, ама бозата има монопол в предприятията и администрациите. Та нормален човек който ходи на работа, няма как да се спаси на 100% от нея.
За сега на мен ми изглежда, че за начинаещ и мързелив потребител като мене, убунту е с доминантна роля сред всичките дистрибуции. Всички правачи и дори и на платен софтуер се съобразяват първо с него.
Нали пробвах да ползвам Минт на база Дебиан, еми не става да подкарам лесно на него acestream просто защото руснакът го е правил да работи в убунту и това е. Пусках тука линк към форума където реват че в Дебиан 10 не тръгва руския софтуер, но помощ никаква не получават. Който знае сам къде да ровичка и как да човърка може и да го подкара, ама другите само гледат отстрани и за тях няма безплатна телевизия.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.