Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Всяка работа, без значение от спецификата, има повече от един начин да бъде свършена, това че ти можеш само един не те прави по-добър.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 3 минути, bvbfan написа:

Всяка работа, без значение от спецификата, има повече от един начин да бъде свършена

Да, ама не
Или поне не винаги. Особено в силно специализираните за дадена цел. И разликата в удобството на всеки продукт също е специфична. Също като да срежеш едно дърво - може с бичкията, може и с механизирана резачка.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 8 минути, DarkEdge написа:

Спецификата на всяка специализирана програма те прави зависим от нея, за да си вършиш работата.

За мен лично дори ОС е програма .... но де се вика .... кой разбрал ... разбрал ....

Всичко, що е написано от програмисти е свооего рода програма. И ОС, и драйвърите, и ...
Затова и му викат software

Примерът е безумен, никой не те кара да режеш дърво с бичкия, дори няма нищо. https://itsfoss.com/raw-image-tools-linux/ има си софтуер, който върши работа, дали Адобе я върши по-добре е субективно, от ползващият, особено ако може да работи само с нея.

преди 50 минути, bvbfan написа:

Примерът е безумен, никой не те кара да режеш дърво с бичкия, дори няма нищо. https://itsfoss.com/raw-image-tools-linux/ има си софтуер, който върши работа, дали Адобе я върши по-добре е субективно, от ползващият, особено ако може да работи само с нея.

Да,а ма не! С удоволствие бих работил само под линукс и със свободен софтуер, но няма как да стане. Photoshop и Illustrator са свeтлинни години напред в манипулацията на изображения (растерни и векторни). Безплатния crossplatform GIMP, подобно на всички "пенкилери", като платения CorelDraw има доста хляб да яде в много отношения. За коректността му при работа в CMYK и с цветовите профили - да не говорим.

Indesign на практика няма алтернатива - нито платена, нито безплатна. Дори японците (QuarkXpress отдавна вдигнаха бялото знаме) After effects - също e почти без алтернатива (тук Blender се доближава малко, но той е по скоро за работа в 3D).

Единствено при видео редакторите, Premiere има много сериозен, crossplatform, free опонент

ПС: Лично мнение, оформено след близо 30 години работа в сферата на рекламата, графичния дизайн и pre press - дигитален, класически офсетов, широко форматен печат и т.н

Както казах, това че ти или някой ползва дадена програма, не означава, че тя е най-добра, може да е най-добра за теб. Ако искаш да ползваш дадена програма, без значение коя, просто виж как работи. Много от вас, имам предвид не програмисти, се опитвате да направите нещо да прилича на друго, това не е възможно, когато ползваш дадено нещо трябва да видиш как се работи с нея.

Здравейте, Момчета!

Искам да си инсталирам Линукс, ще го ползвам за интернет, гледане на филми и работа с текстообработващи програми, като Уърд и Ексел.

Коя версия ще ми препоръчате? Коя дистрибуция е най-трудна за хакване...търся сигурност, че някъв келеш ми е хакнал компа и сега иска да му платя в биткойни, за да ми освободи компа.

Ще работя с две операционни системи, като Уиндоус 10 ще се ползва за конвертиране на филми и игри с ограничен акаунт.

И ако може някаква програма, с която да зипиша Линукс на флашка и да буутна после от нея!

Благодаря!

преди 3 минути, C.O.M.O.D.O написа:

търся сигурност, че някъв келеш ми е хакнал компа и сега иска да му платя в биткойни, за да ми освободи компа.

:lol6:

Споко, няма такова нещо, това е опит за измама. Отсвирвай го тоя, пращай мейла в коша, и не го мисли.

Дистрибуции много, всяка има някакви предимства или недостатъци. Аз лично ползвам Linux Mint 19.3.

Има и много програми за правене на буутващи флашки. Ако имаш Rufus - ползвай я. Аз специално за Linux предпочитам Universal USB Installer.

Благодаря, Руди!

Свалих Rufus, ще ми свърши работа.

Въпроса ми е, като инсталирам Линукса, с коя програма ще мога да си направя буутваща флашка с Уиндоус 10?

преди 15 минути, C.O.M.O.D.O написа:

Въпроса ми е, като инсталирам Линукса, с коя програма ще мога да си направя буутваща флашка с Уиндоус 10?

С WoeUSB

Ако си го получил на мейл - лъжа е, не вярвай на нищо от пощата. НОЙ пращат писма, но също си го проверявай по телефона (по принцип те пращат, ако имаш фирма и плащаш осигуровки и т.н. и не искат пари по пощата) Ако нямаш проблеми с Виндовс-а не го сменяй, иначе Rufus НЕ е ок. 

преди 17 минути, C.O.M.O.D.O написа:

Нали имаш вече Windows 10, за какво ти е? Linux ще се инсталира успоредно на него, и при всеки старт на компютъра ще избираш с коя ОС да работиш. Ако успееш да си го направиш така, де :) 

Искам начисто  да си инсталирам десятката. 

Първо ще инсталирам Линукс, след това десятката...въпроса е, като инсталирам Линукс аз Уйндоуса ще го сваля, но как да го направя на буутваща флашка!

преди 1 минута, RudeBoy написа:

Нали имаш вече Windows 10, за какво ти е? Linux ще се инсталира успоредно на него, и при всеки старт на компютъра ще избираш с коя ОС да работиш. Ако успееш да си го направиш така, де :) 

Първо трябва да изключи secure boot-а на Windows 10, но не помня как се правеше - четох го някъде, но не го запомних, защото не ползвам 10-ка и не ми трябва да го помня. @DarkEdge може да знае и да може да хвърли малко светлина по въпроса. Ако не се изключи, при всеки рестарт ще тръгва Уиндоус 10, независимо какво избереш от GRUB менюто.

преди 2 часа, C.O.M.O.D.O написа:

Сваляш си ИЗО от сайта на микрософт и кликаш на него два пъти, после на setup.exe и инсталираш с опцията нищо да не запази. После като свърши инсталация няма да има и помен от предишната, една буквичка няма да е останала.
А за да не ти влезе пак келеша у компютъра не активираш с .exe файлове нито към kms сървери на непознати хора, защото те ти стават после администратор и си ти правят после клизми както си искат и ще трябва да снасяш биткойни.

преди 2 часа, C.O.M.O.D.O написа:

Първо ще инсталирам Линукс, след това десятката...въпроса е, като инсталирам Линукс аз Уйндоуса ще го сваля, но как да го направя на буутваща флашка!

Стартираш cmd as admin и в него пишеш
diskpart
list disk
select disk N (N е номерът на диска съответстващ на флашката)
clean
create partition primary size=1000
select partition 1
active
format fs=fat32 quick
assign letter=X
create partition 
select partition 2
format fs=ntfs quick
assign letter=Y

В Windows explorer отвори iso файла
В диск Х създай папка sources. В нея копирай от виртуалния диск от iso файла от папка sources файла boot.win
Влез в монтирания диск. Копирай папка sources на диск Y.
Влез в папка Y:\sources и създай нов текстов файл, който преименуваш на ei.cfg. Отвори го и в него впиши:
[CHANNEL]
Retail

и запази промените
Можеш да заредиш машината от USB

преди 11 минути, DarkEdge написа:

Стартираш cmd as admin и в него пишеш
................................

:scared:

Това даже и аз не бих го направил. Б**и, не съм чак такъв мазохист.

преди 3 часа, C.O.M.O.D.O написа:

По лесно би било първо да се инсталира 10та.

преди 57 минути, RudeBoy написа:

Когато Уиндоус ми беше единствена, а после и основна ОС, съм го правил това много пъти. Имам предвид да стартирам кмд-то като админ ("powercfg -h off" може да се изпълни само като админ). И компютърът ми не е умирал от въздуха, така че не виждам какво толкова те притеснява. Ако ЗКУ не е маймуна, няма да причини проблеми.

преди 1 час, RudeBoy написа:

Ако забелязваш съм показал метод със създаване на два дяла на флашката (FAT32 и NTFS). За да може да се записва >GB install.wim

Чакайте бре Джокера думаше че черния джам го нямало у джам 10 и там всичо било цветя и рози

преди 8 минути, Валсо написа:

Когато Уиндоус ми беше единствена, а после и основна ОС, съм го правил това много пъти. Имам предвид да стартирам кмд-то като админ ("powercfg -h off" може да се изпълни само като админ). И компютърът ми не е умирал от въздуха, така че не виждам какво толкова те притеснява. Ако ЗКУ не е маймуна, няма да причини проблеми.

Не става въпрос за стартиране на CMD като админ. DarkEdge е описал начин за създаване на буутваща флашка, с използване само на команди, и предварително свален ISO файл. Нещо, което с елементарен софтуер се прави с няколко клика!

Сори, ама не е по вкуса ми. Щом на вас ви харесва - правете си го така.

преди 5 минути, RudeBoy написа:

не е по вкуса ми

На вкус и цвет... ;) 
На мен не ми е по вкуса изобщо инсталирането от зареждаща флашка. Тегля iso, извличам install.wim и инсталирам от него.

преди 2 минути, RudeBoy написа:

Не става въпрос за стартиране на CMD като админ. DarkEdge е описал начин за създаване на буутваща флашка, с използване само на команди, и предварително свален ISO файл. Нещо, което с елементарен софтуер се прави с няколко клика!

Сори, ама не е по вкуса ми. Щом на вас ви харесва - правете си го така.

Ти да не се казваш Бангиеца? Тоя "елементарен софтуер" в повечето пъти зависва по средата на копирането на данните. От всичките програми за създаване на буутващи флашки, които съм пробвал и под Уиндоус, и под Линукс, само WoeUSB не е зависвала и копира данните за максимум 10 минути. Ако писането в черния джам прави нещата по-бързо и по-сигурно от някакъв ненадежден и бъгав софтуер от трета страна, 'що пък не? На мен не ми е трябвало да търся команди за това, но ако ми се наложи и сега вече като не ме е страх от заклинания по пълнолуние, ще си го направя в черния джам, вместо да се занимавам с глупости.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.