Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 4 часа, ninov написа:

а какво ще кажеш за постояните актуализаций всеки месец на windowsa 

Ама като ги спреш не се инсталират.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 785,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

зависимост между network-manager и wicd.

значи реших да разкарам боклука network-manager и да ползвам wicd на лаптопа... обаче става следното... понеже лаптопа има вградено wifi abg , което се вижда като eth1, eth0  е лан картата, нямаше проблем. обаче като включа външно wifi (което е n стандарт) то става wlan0, проблемът е, че насрания network-manager пипа някъде и wlan0 изчезва като го деинсталирам (въобще не ми го вади с ifconfig - остават само eth0, eth1 и loopback), отначало си мислех че проблемът е от драйвера, но компилирах няколко и се инсталират обаче wlan няма, накрая буутнах live, двата wifi работеха, инсталирах wicd - pпак работеха, докато не разкарах network-manager и oстана да работи само вградения wifi... тоест ако искам да ползвам wicd, трябва да имам и network-manager-gnome... за разлика от network-manager wicd харчи 3 пъти по малко рам (лаптопа е 15 годишен), не трябва да правя гимнастики с правата и автоматично пита за wifi парола, докато network-manager прави конекцията без парола и после трябва да вляза в настройките да настроя паролата...

мнението ми е че има gnome в в името на пакета, то той е е боклук като самия копиран от macos грозен гном... големи проблеми и с боклука gnome-keyring - много проблеми след деинсталация...

преди 1 час, the professor написа:

.... за разлика от network-manager wicd харчи 3 пъти по малко рам ...

Аз пък съм забелязал, че, като повечето други приложения, написани на Python, Wicd консумира несъразмерно много ресурси за работата, която върши.

Не знам, три пъти повече или по- малко RAM, колко мегабайта е в абсолютно изражение.

Губи ли се място от хард  диска при инсталиране  на Linux като втора система с вградения инсталатор. 

Кой е този "вграден инсталатор"?

Естествено, че ако искаш да инсталираш операционна система върху диск, тя ще заеме някакво място на него. При мен Linux Mint 19.3 заема около 14GB.

Като имаш Windows  и като инсталираш 2 ра  система Linux при инсталацивта те пита -  да се инсталира ли заедно с Windows -за това питам понеже четох за първични, разширени и логически дялове -

"Всяко пространство, което не е разпределено на основните дялове, се показва като „Безплатно“. Но макар и да е безплатен, той обаче е неизползваем. И това е така, защото що се отнася до системата, това свободно пространство не съществува"

Автоматичната инсталация  на Linux   какво прави с тия дялове как  ги реди.

Не мога да кажа. Никога не съм оставял инсталатора на Linux да ми разделя диска на дялове. Аз си ги правя. Когато инсталирам, предварително "отрязвам" един дял, в случая ми е 30GB. По време на инсталацията го форматирам в ext4, задавам му да се маунтва в "/", и инсталирам. Имам 8GB RAM, така че не ползвам swap. 

Та пак да попитам - кой е този "вграден инсталатор"?

автоматичния

какво значи -да се маунтва в /

и защо отрязваш 1 дял предварително

преди 27 минути, ript написа:

Автоматичната инсталация  на Linux   какво прави с тия дялове как  ги реди.

Не'ам идея как ги реди, ама ще ти кажа защо не обичам автоматичната инсталация - защото някой "умник" е решил, че RAM == swap и като инсталирам линукс автоматично, се оказвам с 32-гигабайтов дял за суап, което е смешно. :D

преди 2 минути, ript написа:

и защо така го прави

Нали ти казвам - някой "умен" програмист е решил, че суапът трябва да е голям колкото РАМ паметта, независимо колко РАМ имаш. И ако инсталираш Мента 18.3 (за 19-ката не знам дали са го оправили това) на компютър (сървър) с 256 ГБ РАМ, познай колко ще ти е суапът... :D 

Нали ти казвам - някой "умен" програмист е решил, че суапът трябва да е голям колкото РАМ паметта, независимо колко РАМ имаш. И ако инсталираш Мента 18.3 (за 19-ката не знам дали са го оправили това) на компютър (сървър) с 256 ГБ РАМ, познай колко ще ти е суапът... [emoji3] 
Tricia не назначава над 2 гъби рам - пробвано при 8 ГБ.

Изпратено от моят Mi A2 с помощта на Tapatalk

преди 2 минути, vasettoo написа:

Tricia не назначава над 2 гъби рам - пробвано при 8 ГБ.

Може, може. 18.3 го правеше, а от 25 Май 2019 вече не ползвам деривати на каквото и да е и не им следя развитието, така че сега с 19-ката нямам идея как е.

/ е самия Линукс, аз винаги ползвам ръчното разделение щот автоматичното е меко казано странно поне при Дебиан

Ми ако имам 1-2 GB RAM  кво ме бърка този swap

кво значи странно - за L  Mint става ?

преди 2 минути, ript написа:

кво значи странно - за L  Mint става ?

Ако имаш 1-2 ГБ РАМ, суап ти трябва задължително. Но от 8 ГБ (вкл.) нагоре е безсмислен и ненужен.

преди 5 минути, ript написа:

Суап е когато ти се запълни памета да прехвърли програмите от рам памета на харддиска или поне част от тях, суап се ползва при малко рам памет

преди 6 минути, ript написа:

а тоя суап какво точно прави

мост😄

Суап е когато ти се запълни памета да прехвърли програмите от рам памета на харддиска или поне част от тях, суап се ползва при малко рам памет

преди 24 минути, ript написа:

автоматичния

Ако имаш само един физически диск и искаш заедно да същестуват Уиндоус и Линукс трябва да свиеш (заделиш) част от диска за новата ОС - Линукс.

После при инсталирането е добре ръчно да посочиш в кой дял да се инсталира Линукс, така че да не попречи на Уиндоус. Имай предвид, че съм абсолютно начинаещ и мога да обяснявам само от моя гледна точка, а не като професоиналист. 

преди 32 минути, ript написа:

какво значи -да се маунтва в /

Аз си го "превеждам", като "закача" "монтира". Тоест ако искаш достъп до диска, то той трябва да е монтиран в кореновата система, а "/" е началото.

Абе сигурно много хора ще ме поправят, но гледам да обясня по-обикновено, като за мене си.

Имам хард  диск 160 GB  с W xp  и  RAM 2 GB и искам да кача  LinuxMint - автоматична инсталация по добре ли е  при положение, че не вдевам тия ръчни настройки и ако го инсталирам автоматично тоя Linux ще направи ли паметта  която я има неизползваема.   

преди 4 минути, ript написа:

Имам хард  диск 160 GB  с W xp  и  RAM 2 GB и искам да кача  LinuxMint - автоматична инсталация по добре ли е  при положение, че не вдевам тия ръчни настройки и ако го инсталирам автоматично тоя Linux ще направи ли паметта  която я има неизползваема.   

Значи ако имаш и Уиндоус трябва задъжително да се мине през настройки...

То суап се смята лесно 2 пъти наличната памет

преди 3 минути, ript написа:

искам да кача  LinuxMint

Трябва да е 32-bit, а не 64-bit!

Ама може и да греша.

преди 10 часа, Пешеходецът написа:

Ако имаш само един физически диск и искаш заедно да същестуват Уиндоус и Линукс трябва да свиеш (заделиш) част от диска за новата ОС - Линукс.

После при инсталирането е добре ръчно да посочиш в кой дял да се инсталира Линукс, така че да не попречи на Уиндоус. Имай предвид, че съм абсолютно начинаещ и мога да обяснявам само от моя гледна точка, а не като професоиналист. 

Аз си го "превеждам", като "закача" "монтира". Тоест ако искаш достъп до диска, то той трябва да е монтиран в кореновата система, а "/" е началото.

Абе сигурно много хора ще ме поправят, но гледам да обясня по-обикновено, като за мене си.

Еми това си го прави всичко автоматичната инсталация - аз така си залепих на лаптоп  Linux до Windos , само ме пита дали да се инсталират  заедно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.