Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Накой знае ли какво става със сайта:

https://extensions.gnome.org/

?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 785,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, vpvelev написа:

Накой знае ли какво става със сайта:

https://extensions.gnome.org/

?

Ами то явно целия web на gnome.org се е сринал: https://www.gnome.org/ е същата работа

Аз го отварям, но chrome extension-а не бачка Ина практика все едно нямаш добавки.

Изпратено от моят Mi A2 с помощта на Tapatalk

Работи,но зарежда бавно(може и 30 секунди).

Временна ситуация.Явно е претоварен сайта.

Цъкни в search лентата,за да покаже приложенията.

Ъпдейтнах разширението в лиско и сега е ОК.

Изпратено от моят Mi A2 с помощта на Tapatalk

Здравейте, ползвам темата с надежда да получа помощ и разяснение от по-вещи лица в света на Линукс.

И така...имам стар лаптоп вкъщи ,който има нещо като сантиментална стойност и ми е присърце да го изхвърлям (все пак още работи) ,а пък не разполагам с време и излишни финанси да го ъпгрейдвам.  Реших да го възродя ползвайки Линукс, проблемът е ,че имам много тесни познания около тази операционна система.

Единственно знам ,че е безплатна и "лека" ,но изключително трудна за ползване (терминал) ...особенно от "Windows only" потребители , като мен.

Бихте ли ми препоръчали ..... версия на Линукс "distros" ,която да е по-windows user friendly и да не убие старият ми лаптоп-ветеран :)

преди 4 минути, trash написа:

Здравейте, ползвам темата с надежда да получа помощ и разяснение от по-вещи лица в света на Линукс.

И така...имам стар лаптоп вкъщи ,който има нещо като сантиментална стойност и ми е присърце да го изхвърлям (все пак още работи) ,а пък не разполагам с време и излишни финанси да го ъпгрейдвам.  Реших да го възродя ползвайки Линукс, проблемът е ,че имам много тесни познания около тази операционна система.

Единственно знам ,че е безплатна и "лека" ,но изключително трудна за ползване (терминал) ...особенно от "Windows only" потребители , като мен.

Бихте ли ми препоръчали ..... версия на Линукс "distros" ,която да е по-windows user friendly и да не убие старият ми лаптоп-ветеран :)

Хм какъв е лаптопа? Не е така за терминала доста е полезен но както и да е... Линукс по принцип се разви доста през последното десетилетие така че вече има доста графични среди които са лесни и удобни...

преди 37 минути, trash написа:

Е па щом ти е мерак, ето ти от тука си свали от 2016г едно лубунту

http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/

вероятно твоят лаптоп е 32 битов

а сайтът ѝ е този

https://lubuntu.me/

а как стоят нещата със LAN-WIFI драйвери ,видео, звук и т.н. ????

както и как стоят нещата със свалянето и инсталацията на какъвто и да е било софтуер...... предполагам е по-различно от досега познатите ми ".ехе" файлове дръпнати от официални сайтове и торент тракери LOL

П.С. лаптопа е Asus x301a

Intel Pentium(R)  2.30 GHz

8GB RAM

Intel HD Graphics Video 

поразрових и открих дестро версия на линукс наречена "Зорин ОС"  .... какво мислите за нея , или да се придържам към вашето предложение - Ubuntu

преди 2 минути, trash написа:

както и как стоят нещата със свалянето и инсталацията на какъвто и да е било софтуер...... предполагам е по-различно от досега познатите ми ".ехе" файлове дръпнати от официални сайтове и торент тракери LOL

Ами за  драйверите е малко по иначе някои са вградени други се добавят по късно но ззависи от хардуера

Софтуер се инсталира от хранилищата на избраната от теб дистрибуция та не се налага много търсене и ровене

преди 50 минути, trash написа:

поразрових и открих дестро версия на линукс наречена "Зорин ОС"  .... какво мислите за нея , или да се придържам към вашето предложение - Ubuntu

https://mxlinux.org/current-release-features/

Виж това ако лаптопа ти позволява буутване от флашка

преди 7 часа, trash написа:

Преди много години опитвах да работя с тази ОС.. Имам смътни спомени, че ми правеше някакви проблеми, затова я махнах. Но ако искаш - пробвай се. При Linux е важно, ако си начинаещ, да почнеш с някоя много разпространена дистрибуция. Така имаш по-голям шанс да намериш помощ в мрежата, ако се сблъскаш с някой проблем. Работата с терминала всъщност е изключително лесна :) - намираш в нета нужните ти команди, и с copy-paste ги пренасяш в полето и изпълняваш. Не е нужно да разбираш за какво става дума. Няма да ти се налага да ровиш по торент тракери :) , всичкият софтуер си идва от официални източници. 

От опит бих ти препоръчал Linux Mint 18.3 . Ползвал съм я много време, и от всички дистрибуции, през които съм минал, тази ми е правила най-малко проблеми. В по-голямата си част работата е аналогична с тази с Windows, но е по-различно на външен вид. Свиква се.

преди 1 час, RudeBoy написа:

Преди много години опитвах да работя с тази ОС.. Имам смътни спомени, че ми правеше някакви проблеми, затова я махнах. Но ако искаш - пробвай се. При Linux е важно, ако си начинаещ, да почнеш с някоя много разпространена дистрибуция. Така имаш по-голям шанс да намериш помощ в мрежата, ако се сблъскаш с някой проблем. Работата с терминала всъщност е изключително лесна :) - намираш в нета нужните ти команди, и с copy-paste ги пренасяш в полето и изпълняваш. Не е нужно да разбираш за какво става дума. Няма да ти се налага да ровиш по торент тракери :) , всичкият софтуер си идва от официални източници. 

От опит бих ти препоръчал Linux Mint 18.3 . Ползвал съм я много време, и от всички дистрибуции, през които съм минал, тази ми е правила най-малко проблеми. В по-голямата си част работата е аналогична с тази с Windows, но е по-различно на външен вид. Свиква се.

поткрепям те но защо 18.3 поткрепата изтича след година по добре 19 cinammon аз съм с нея подкрепата и е 5 години

преди 1 минута, ninov написа:

поткрепям те но защо 18.3 поткрепата изтича след година по добре 19 cinammon аз съм с нея подкрепата и е 5 години

Последно - "поТкрепа", или "поДкрепа"?... :D 

Имам проблем със screen tearing на 19-ката, затова не я препоръчвам. А и 18.3 е по-лека, все пак лаптопът не е от мощните.

преди 2 минути, RudeBoy написа:

Последно - "поТкрепа", или "поДкрепа"?... :D 

Имам проблем със screen tearing на 19-ката, затова не я препоръчвам. А и 18.3 е по-лека, все пак лаптопът не е от мощните.

в бързината съм направил  грешка това ли е най важното 

преди 2 минути, ninov написа:

в бързината съм направил  грешка това ли е най важното 

И закъде бързаш?... :cool:  Да пишеш грамотно е важно, да.Човек, който не може да научи един правопис, не мога да го приема да дава съвети за доста по-сложна материя.

преди 2 минути, RudeBoy написа:

И закъде бързаш?... :cool:  Да пишеш грамотно е важно, да.Човек, който не може да научи един правопис, не мога да го приема да дава съвети за доста по-сложна материя.

прав си направих грешка ще си взема полука от гршката всеки прави грешки

преди 11 часа, trash написа:

преди 10 часа, trash написа:

8GB RAM

Intel HD Graphics Video 

Здравей!

Моят лаптоп е: Asus X501A; Intel Celeron 1.8GHz; 4GB RAM; Intel HD Graphics Video.

Ще споделя мнение, което касае само мен. При изборът ми на Линукс дистрибуция се придържах към следните неща.

1. Ще играя ли игри?

2. Важно ли е как изглежда графичната среда и дали подлежи на тотални промени?

3. Колко често се обновява системата?

4.Ще върви ли на моя хардуер?

Игри не играя (още повече, че става дума за стар лаптоп). Графичната среда за мен не е важна от гледна точка на конфигуриране (постоянно да сменям икони, да ми е по-шаренко и т.н.). Нямам нужда от най-новия софтуер - предпочитам стабилна.

Изборът ми падна върху openSUSE Leap 15.1 с графична среда Xfce. 

Ако желаете може да я пробвате дали ще върви на хардуера Ви, като изтеглите и направите "стартираща флашка". За начина на инсталиране - специално на Xfce може да разгледате раздела "Всичко за openSUSE" и по-специално на стр.13 и стр.17 е описано от @p4p как да се инсталира въпросното дистро със съответната графична среда.

Въпроси със сигурност ще имате, но има доста грамотни хора, които ще Ви помогнат.

Успех!

преди 13 часа, trash написа:

преди 13 часа, trash написа:

8GB RAM

Intel HD Graphics Video 

Слагай уиндоус 7 и не се занимавай с глупости. Линукса е по-бърз само за писане на команди в конзолата. Всичко графично е по-бавно. Особено на този стар хардуер, новите дистрибуции ще се влачат като охлюв. Плюс това не се знае кой драйвер ще ти липсва и коя програма няма да има версия за Линукс.

Не се вкарвай във филма с Линуксите, ето виж че веднага се почна - ама сложи тая дистрибуция, ама не сложи оная, ама не тая е по-лека, ама не оная ...... как пък не се намериха двама човека на едно мнение,  всеки си харесал една от хилядите дистрибуции и само тя става, другите не стават.

преди 7 минути, Hot Bastard написа:

Слагай уиндоус 7 и не се занимавай с глупости. Линукса е по-бърз само за писане на команди в конзолата. Всичко графично е по-бавно. Особено на този стар хардуер, новите дистрибуции ще се влачат като охлюв. Плюс това не се знае кой драйвер ще ти липсва и коя програма няма да има версия за Линукс.

Не се вкарвай във филма с Линуксите, ето виж че веднага се почна - ама сложи тая дистрибуция, ама не сложи оная, ама не тая е по-лека, ама не оная ...... как пък не се намериха двама човека на едно мнение,  всеки си харесал една от хилядите дистрибуции и само тя става, другите не стават.

Аз нищо против Windows нямам, ама да даваш съвети да се слага Windows 7, който е end of support е меко казано - простотия.
Каквото и да се сложи на този Hardware би трябвало да върви - ОК.
Специално за избор на дистрибуция - не виждам, кое е "по-леко" и кое по-тежко ... Ако говорим за default config - може би има някаква (много-малка разлика, в инсталациите за desktop). Аз съветвам, ако ще е Линукс да се инсталира нещо по-популярно - Ubuntu, Fedora, OpenSuse за да няма странности. Като според мен най-добре е Ubuntu за начинаещи потребители ( не, че аз съм му фен, но за такива цели е идеално ). Иначе откъм UI с новия Gnome 3.36  откъм ресурси нещата са многооооооо по-добре, дори мисля, че е по-леко от LXCE откъм ресурси - така, че е най-добре да се тества 
Иначе, ако ще е Windows - задължително 10. Може да е nightmare понякога с updates, но поне ги има. А и на Win-a могат да се направят tweaks за да се пестят ресурси ( Макар, че на този hardware мисля, че всичко ще си върви ОК )

преди 1 час, borovaka написа:

Аз нищо против Windows нямам, ама да даваш съвети да се слага Windows 7, който е end of support е меко казано - простотия.
Каквото и да се сложи на този Hardware би трябвало да върви - ОК.
Специално за избор на дистрибуция - не виждам, кое е "по-леко" и кое по-тежко ... Ако говорим за default config - може би има някаква (много-малка разлика, в инсталациите за desktop). Аз съветвам, ако ще е Линукс да се инсталира нещо по-популярно - Ubuntu, Fedora, OpenSuse за да няма странности. Като според мен най-добре е Ubuntu за начинаещи потребители ( не, че аз съм му фен, но за такива цели е идеално ). Иначе откъм UI с новия Gnome 3.36  откъм ресурси нещата са многооооооо по-добре, дори мисля, че е по-леко от LXCE откъм ресурси - така, че е най-добре да се тества 
Иначе, ако ще е Windows - задължително 10. Може да е nightmare понякога с updates, но поне ги има. А и на Win-a могат да се направят tweaks за да се пестят ресурси ( Макар, че на този hardware мисля, че всичко ще си върви ОК )

Ами то и хардуера му отдавна е "енд оф съпорт". Разбирам да е някаква служебна машина с която си изкарва заплатата, ама на стария лаптоп вкъщи, за който човека сам казва, че го пази само от сантиментална стойност, последното което има значение е дали му е ъпдейтнат уиндоуса. Има ли драйвери за хардуера и има ли наличен софтуер, значи всичко е 6. Побъркахте се с тия съпорти, бетер от истерията с куронавироса. То масово колите които се карат  в България са 20 годишни которници на 1 милион километра, при това положение да спорим за ъпдейти на ОС си е баш "на гол тумбак чифте пищови".

И за да дам пример - в армията още ползват Уиндоус ХП и то на компютри свързани към интернет, виждал съм го с очите си миналата година, щом на тях им върши работа е смешно обикновени хора със стари компютри да се плашат, че немало ъпдейти за уиндоуса.

ПС - уау, новия Гном бил по-бърз...голема работа са тва линуксчийте, убиват един страхотен проект (Гном 2), пускат на негово място едно бавно говно (Гном 3), след 9 години се сещат, че така не може, пооправят го малко и вече голямата новост - стигнали били 50% от бързината която имаха преди. Тва като старт менюто в уиндоуса, винаги си го е имало, в 8цата го махнаха, после го върнаха в 10ката и това беше представено като голяма новост.

преди 2 минути, Hot Bastard написа:

Ами то и хардуера му отдавна е "енд оф съпорт". Разбирам да е някаква служебна машина с която си изкарва заплатата, ама на стария лаптоп вкъщи, за който човека сам казва, че го пази само от сантиментална стойност, последното което има значение е дали му е ъпдейтнат уиндоуса. Има ли драйвери за хардуера и има ли наличен софтуер, значи всичко е 6. Побъркахте се с тия съпорти, бетер от истерията с куронавироса. То масово колите които се карат  в България са 20 годишни которници на 1 милион километра, при това положение да спорим за ъпдейти на ОС си е баш "на гол тумбак чифте пищови".

И за да дам пример - в армията още ползват Уиндоус ХП и то на компютри свързани към интернет, виждал съм го с очите си миналата година, щом на тях им върши работа е смешно обикновени хора със стари компютри да се плашат, че немало ъпдейти за уиндоуса.

Армията и повечето държавни институции не ги гледай изобщо - там проблема е много по-различен. Сръвнение с колите също недей да правиш, защото дърта кола, без електроника в някой отношения е доста по-сигурна от моя "кутурляк" дето уж е 2017 и някой път като му вържеш медиата на през bluetooth и парктроника му спира да пищи :D
А за драйвери, до сега не съм се сблъсквал с нещо, което не работи на 10 а има драйвери на 7 ( изключвам някакви serial port orver USB простотии)

преди 2 минути, borovaka написа:

Армията и повечето държавни институции не ги гледай изобщо - там проблема е много по-различен. Сръвнение с колите също недей да правиш, защото дърта кола, без електроника в някой отношения е доста по-сигурна от моя "кутурляк" дето уж е 2017 и някой път като му вържеш медиата на през bluetooth и парктроника му спира да пищи :D
А за драйвери, до сега не съм се сблъсквал с нещо, което не работи на 10 а има драйвери на 7 ( изключвам някакви serial port orver USB простотии)

Според мен е излишно да мисли за ъпдейти на такава стара машина. Има ли добре настроена стена, ъпдейтнати ли са браузърите и другите програми които имат достъп до нета, не виждам кво може да стане. Вече ако сваля съмнителни торенти и ехета, тогава и на макс да е ъпдейтнат, нема да се опази.

Защо 7 - ми на мен ми харесва повече от 10ката, а и като цяло мисля, че софтуера трябва да отговаря на хардуера, стара машина - стара ОС, нов компютър - 10ка.

преди 5 часа, borovaka написа:

Като според мен най-добре е Ubuntu за начинаещи потребители ( не, че аз съм му фен, но за такива цели е идеално ). Иначе откъм UI с новия Gnome 3.36  откъм ресурси нещата са многооооооо по-добре, дори мисля, че е по-леко от LXCE откъм ресурси - така, че е най-добре да се тества 

Аз пък се хванах на въдицата и го свалих и сложих на буутваща флашка убунту 19.10 с Гном.
Пускам го и му избирам да е на български, щото е само за временно без инсталация.
Егати идиотите, инсталира се само бг кирилица на клавиатурата. Уау !
А боза 10 ме питаше последно време дали искам още една подредба. Но негроидите от индонезия явно не знаят какво е кирилица. И после в лисицата как да напиша www.bnt.bg ? ха ха ха егати идиотите ...
Опитвам се да пусна онлайн видео от БНТ4 ама не става, вика ми че лиско не поддържал HTML5  и да съм пробвал Adobe Flash. А на сайта на адоб ми излиза прозорче да звънна на импулсен номер да дам 2€ да ми продиктували код да си сваля флаша . Ей ама тия от убунту са направо върхът на тъпотията. И му инсталирам кромиум и там тръгна видето, ама понеже идиотите от южна африка не знаят че в Европа ползваме колонки до монитора, ми пратили звука по HDMI до телевизора ми. Пуснах тв-то и поне имаше звук на него. Кликам на иконката горе за звука ама не ме отвежда до никакви настройки от къде да свири. А в бозата при същото кликане с втори клик вече си избрал аналоговия звук.

След 2 години успешно ползване на 3 компютри на Минт, се почувствах напълно изгубен в това убунту 19 с Гном.
А как ли би се почувствал човек който е виждал само уиндоус ?
Не, Гном не е за нормален човек ползвал само уиндоус до сега !

Пуснах после от флашката да го види и сина ми тоя Гном, ама на френски. И го карах детто то да се опита да го ползва, като той почти не е ползвал уиндоус и при всички случай е забравил от 2017г. до сега какво е било. Е, на него му хареса че излиза нарисувано ( стилизирано) едно африканско животинче и се опитва да отгатва къде да клика да намери как да настройва. За деца които не ползвали уиндоус, може би ще става и Гном щото не са обременени да са свикнали с лесното от бозата. Но пък после ще им е трудно да се ориентират в бозата като почнат да ги учат в училище на нея.
По-добре е без Гном !

преди 5 часа, Hot Bastard написа:

Това, че някой е прост, не означава да се дава за пример.

преди 4 часа, borovaka написа:

Сръвнение с колите също недей да правиш, защото дърта кола, без електроника в някой отношения е доста по-сигурна от моя "кутурляк" дето уж е 2017 и някой път като му вържеш медиата на през bluetooth и парктроника му спира да пищи

9г. съм работил по диагностициране на автомобилна електроника и писане на софтуер по тях, понякога картинката е доста жалка.
ПС: Аз не съм шофьор :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.