Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

ясно , играем си на проба-грешка

никой няма опит в Линукс Минт

Аз имам. Ако искаш бързина и стабилност, тогава си избери MATE или XFCE, като последната среда е най-лека от всички.

Подредени по лекота:

1. XFCE

System requirements:

[*]x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).

[*]512 MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).

[*]10 GB of disk space

[*]DVD drive or USB port

2. MATE

System requirements:

[*]x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).

[*]5 GB of disk space (20GB recommended).

[*]Graphics card capable of 800×600 resolution (1024×768 recommended).

[*]DVD drive or USB port

3. Cinnamon

System requirements:

[*]5 GB of disk space (20GB recommended).

[*]Graphics card capable of 800×600 resolution (1024×768 recommended).

[*]DVD drive or USB port

( А за красота - Cinnamon. - http://distrowatch.com/table.php?distribution=mint )

Ако машината е 64 битова, тогава избираш 64-битов минт.

Има Български, както и много други езици.

Ако компютъра е много стар, може инсталацията да не успее. Затова се избира по-стара дистрибуция. Например минт 14,15,16.

Има Минт базиран на дебиан, има и на Ubuntu. За теб по-добре да е на Ubuntu.

Моята препоръкка:

За 32 битова машина:

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=169

За 64 битова машина:

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=170

Теглиш, записваш имиджа на диск или на флашка и инсталираш.

Партишъна за инсталация на Минт трябва да е поне 8-10Гб, за да има и малко свободно място. Винаги се налага да си сложиш още някоя програмка.

Редактирано от deathxxx (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Радвам, се че автора на темата получи все пак отговори. По някой път трябва леко побутване!

До колкото гледам, на автора му бе отговорено още от вторият пост :)

Така, че не знам ,кой кого трябва да побутва, той нас, или ние него :D

До колкото гледам, на автора му бе отговорено още от вторият пост :)

Така, че не знам ,кой кого трябва да побутва, той нас, или ние него :D

Това, че има отговор не означава, че автора го е разбрал. А имаше и други въпроси в темата, не само първия!

[1]Това, че има отговор не означава, че автора го е разбрал. А имаше и други въпроси в темата, не само първия!

Това е съвсем друго вече :)

Това е съвсем друго вече :)

Съвсем друго едва ли! Човека си каза, че не е наясно с нещата, което означава, че трябва да се обяснява повече.

Можеше постове като №24 и №28 да са по-напред в темата.

Съвсем друго едва ли! Човека си каза, че не е наясно с нещата, което означава, че трябва да се обяснява повече.

Насила може да се вземе, насила не може да се даде. Щом човека осъзнава че не разбира трябва да се научи да чете и пита!

Защо по напред?, като точно тези отговори N24 и N28 нямат нищо общо със самата тема на автора, а тя е "Драйвери за Линукс Минт ( LINUX MINT )" , а по темата не виждам смисъл какво да се обеснява повече, от това което му се каза от N2 поста

цитирам:

В 99.9% от случаите нямате нужда от външни драйвери, има ги в ядрото (и това е независимо от дистрибуцията). Иначе можете да намерите на сайта на производителя бинарни или сорс драйвери за по-ексцентричен хардуер

Друг е въпроса ,че автора на темата явно му се чати, вижте пост N4, след това пост N5, калко поста трябват да се каже едно и също нещо?.

Другото от пост N7, вече се губи смисъла на темата, и тя се превръща във "Кажете ми бързо всичко за Линукс, по най добрият начин, та да се науча :)"

Което няма как да стане, сами разбирате :)

За това аз мисля, че одавна се отговори на темата.

Много малко има информация поднесена по-достъпен начин и на Български във нашите форуми и блогове за линукс.Дори във сайтовете за видео споделяне няма едно грамотно ревю на която и да е дистрибуция направено от българин. Отговаря се на парче и  точно за  определен казус или затруднения. Има си хора които не им е цел в живота да навлязат в детайли за конкретната опер.с-ма  а търсят евентуална алтернатива на простичките си занимания на домашния компютър.

Много малко има информация поднесена по-достъпен начин и на Български във нашите форуми и блогове за линукс.Дори във сайтовете за видео споделяне няма едно грамотно ревю на която и да е дистрибуция направено от българин. Отговаря се на парче и  точно за  определен казус или затруднения. Има си хора които не им е цел в живота да навлязат в детайли за конкретната опер.с-ма  а търсят евентуална алтернатива на простичките си занимания на домашния компютър.

Е и, какво да направим сега?

Всички се учим един от друг, никой не се е научил за два дена, всеки който се интересува от нещо, да седне и да се помъчи малко да го разбере, тогава сладоста от победата и успеха е наЙ сладък, нали?

Много е лесно да чакаш друг да чете вместо тебе, и поосле да сърдиш, че не разбираш.

Ти ме уби направо с патрони за глиган . "Дори във сайтовете за видео споделяне" няма един сериозен чиляк . Навремето имаше/май все още има книгата ( ще перифразирам, щот не помня как се казваше ) "капаните на отворения код" - кат се замислиш - ще излезе вярно написано там .

Имаше форум на Убунту на БГ - сега няма ( дед знам що ) . Ако искаш - направи ТИ нещо - ще има много благодарни .

И още в тоя дух ми се въртят , но ...

Их , че повня , бе http://droping.hit.bg/klopkite.html

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Трябва ли човек като има няколко въпроса на една тема да прави отделни теми във форума. Може и в една да зададе всичките си въпроси. Съгласен съм, че като иска да прави нещо човек трябва да положи усилия. В тоя ред на мисли обаче защо сме ходили на училище и в университет. Там също наливат знание в главите, освен всичко останало. Защо не се блъскаме сами да учим. Няма нищо лошо да се помага на хората и с директни линкове в началото. Никой не очаква да се изнасят лекции с две изречения, но може да се каже с 2 думи кое какво е.

Но разкажи със думи прости

на тях – на бъдещите хора,

които ще поемат поста ни,

че ние храбро сме се борили.

А ако простото питане , поради незнание , изисква посещение до Турция за локум .

Прочетох книжлето  :D  Голям смях.  Само ще дам един цитат от заключението :

Монополът на Microsoft е обективно обусловен. Той може и да не е оптималното състояние на нещата в този бизнес, може и за потребителите да съществуват по-добри алтернативи като примерно при хардуера. Но тези алтернативи още никой не ги е извадил и затова единствен Бил Гейтс ни доставя софтуер за настолните компютри. Не че той не иска, но дори и да не искаше, пак нямаше да има друг избор. И докато това е така, ще ни излиза по-евтино да плащаме не монопола, отколкото да търсим "колелото". Защото и БТК е монопол, но нейните услуги в крайна сметка излизат по-изгодни от GSM-те. И хората чакат с месеци и години за тях, вместо да отидат и да си вземат за половин час SIM карта.

Сравнението на Майкрософт и БТК в исторически план е доста точно. Май след 12 години никой вече не чака месеци и години за домашен телефон от БТК :D

Всеки опит да се разклаща "монополът" при операционните система е и опит за разклащане на стандарта. Последствията от което ще са много по-сериозни. Но тъй като това да разклатиш стандарта е нещо, което не е много лесно (това важи за всякакви стандарти по принцип), то всъщност всякакви подобни опити водят до едно друго последствие - този, който тръгне да го прави, си страда много. И изнася на плещите си една в повечето случаи обречена борба.

В ситуацията с отворения код, и основно с "Линукс" тези плещи ще са на подлъгания потребител. Това дори не е почтеният начин за разбиване на стандарт - да предложиш нещо различно и да инвестираш пари на свой риск. Подобни опити в миналото са правени, но "Уиндоус" удържа без дори да се разклати малко. Сега обаче тактиката е друга - трябва не да се наливат пари, а да се проагитира голям брой хора да инвестират голям брой собствени бюджети в операцията. Т.е. друг да плати, за да разклати стандарта, от което не е сигурно дали самият той няма да загуби. Защото ако по отношение на "Уиндоус" все пак работещ и доказал се стандарт има, то при отворения код, заради самата му същност, понятието стандарт е нещо невъзможно за съществуване...

Това също ме разби направо

Редактирано от upili (преглед на промените)

благодаря на спокойните помагачи 

А сега искам да попитам пак тях - Линукс Убунту - по-добре ли е от Минт ?

Вижте , става дума за магазин, в който ще има комп и на него ще има ОС , в случая Уиндоус разбира се .

Но не искам проблеми с Икономическа полиция и Майкрософ , та за това искам се опитвам да ги избегна тези .

Опааааааа ти добре искаш да пробваш нещо ново но ще  ползваш ли някакви специфични програмки  за магазина . Складови софтуери или касови такива ?  Ако мислиш да си купиш такива програми или си закупил вече няма да стане с линукс работата.  Ако е само за ровене в интернет,музика,снимки  става с линукс.Просто никой не пише  тия  счетоводните и складовите софтуери за линукс. Минт е  доизпипано Убунту с добавени 10-на одобни програмки за улеснение. Минт  Мате и Cinamon  са  95% близки до визията на XP

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Опааааааа ти добре искаш да пробваш нещо ново но ще  ползваш ли някакви специфични програмки  за магазина . Складови софтуери или касови такива ?  Ако мислиш да си купиш такива програми или си закупил вече няма да стане с линукс работата.  Ако е само за ровене в интернет,музика,снимки  става с линукс.Просто никой не пише  тия  счетоводните и складовите софтуери за линукс. Минт е  доизпипано Убунту с добавени 10-на одобни програмки за улеснение. Минт  Мате и Cinamon  са  95% близки до визията на XP

Всъщност има складова програма: http://microinvest.net/BG/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%81-Warehouse-Open

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

А освен това може да пробва и GNU Cash мисля че се казваше. Преди време ми попадна и ми направи добро впечатление. Останах с впечатлението, че за малки фирмички и магазини би вършила работа, но все пак трябва и счетоводител да си каже мнението. С Libre Office и тези две програми може и да се получи неочаквано добра комбинация за малък бизнес :)

http://www.gnucash.org/

Има я в Синаптик с пълен превод на български и доколкото услях да хвърля едно око я ползват за счетоводство на малки и средни фирми и бизнес. Успех в начинанието

ами складови програми - не

ще ползвам прайс листи , оферти

но ще ги отварям с "OpenOffice.org 3.3" , ооооооооообаче , дали тази програма ще върви на Убунту или Минт ?

Както и принтера ми http://technomarket.bg/products/09133803/hp-laserjet-m125nw-mfp-cz173a-printer

, към който има диск с драйвери за Уин и Мак

По принцип почти всички принтери си тръгват на Линукс без да е необходимо да слагаш допълнителни драйвъри. Но според мен заложи на Libre Office. Той е наследника на Open Office. Има добра поддръжка. Дали Минт или Убунту- както си прецениш, но заложи на версия с дълъг период на поддръжка (LTS). Аз бих заложил на Xubuntu, но аз съм пристрастен :) Според мен това е най-стабилното и безпроблемно животинче, тежка жепейска машина- както казваше един колега. С уточнението, че изобщо не е тежко :)

П.П. Минт с XFCE също влиза в класацията

Аз не харесвам нито Либре, нито Опън офис най-малкото, защото Джава се "тантурка" като костенурка дори на 4-ядрен процесор и SSD. Пробвай този офис -> http://wps-community.org/download.html преди Kingsoft сега WPS има го за всички ОС.

Аз си карам по навик с 4.1 на Либрето, но пробвах и 4.2 и 4.3 и вече не се тантуркат :)

разходих се  малко из сайта на HP и се оказа,че хората са си написали драйвери за  "HPLIP software which supports 2,345 HP printers on nearly any Linux distribution available today." само за 2345  техни у-ва Публикувано изображение И само трябва да си избереш  Дистибуцията,версията,моделното семейство и  после конкретния модел. Сефте виждам толкова добре  организиран сайт и начин на сваляне. Отделно от това си имаш линк още на страницата с драйверите за принтера само  трябва да скролнеш най отдолу.

Публикувано изображение

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.