Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

разходих се  малко из сайта на HP и се оказа,че хората са си написали драйвери за  "HPLIP software which supports 2,345 HP printers on nearly any Linux distribution available today." само за 2345  техни у-ва Публикувано изображение И само трябва да си избереш  Дистибуцията,версията,моделното семейство и  после конкретния модел. Сефте виждам толкова добре  организиран сайт и начин на сваляне. Отделно от това си имаш линк още на страницата с драйверите за принтера само  трябва да скролнеш най отдолу.

Публикувано изображение

Чудно !

Добре , а да попитам : какво и какво НЕ тръгва на Убунту или Минт ? Нещо , което е фрапиращо, нещо което сте забелязали и запомнили ???

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Понеже ще трябва да пишем до сабахлем направо ще ти дам малко  странички и таблички да се ориентираш .

Еквиваленти на Windows програми в Убунту и тук Linux - kaldata.com и още една Линукс аналози на Windows програми

и още Linux алтернативите на MS Office и Photoshop и още малко Видео редакторы в Убунту

и за капак :)  Лучшие мультимедиа программы для Ubuntu

Дано да ти стигнат за ориентация какво може и какво не може да се пусне .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Понеже ще трябва да пишем до сабахлем направо ще ти дам малко  странички и таблички да се ориентираш .

Еквиваленти на Windows програми в Убунту и тук Linux - kaldata.com и още една Линукс аналози на Windows програми

и още Linux алтернативите на MS Office и Photoshop и още малко Видео редакторы в Убунту

Супер !!!!!!!!!!!!!!! Това беше мммммммммстрахотно полезен материал , бла-го-да-ря ти

Остава само да ми кажеш от къде да си сваля Убунту - ама на български 

Попаднах тук : http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl , обаче ......... като че ли само продават на дискове, тоест даваш заявка и ти пращат , не видях клик за даунлоуд

Ако знаеш от къде , ако си точил и тествал от там - давай и да се махам :)

Ти си го сваляш  от официалния сайт  и като тръгнеш да инсталираш  още на първия екран може да избираш от 100 езика. След което самата инсталация си продължава на Български и после като рестартираш направо всичко ти е преведено.И при Минт е подобен екрана защото инсталатора е  горе долу еднакъв.

Публикувано изображение

Ти си го сваляш  от официалния сайт  и като тръгнеш да инсталираш  още на първия екран може да избираш от 100 езика. След което самата инсталация си продължава на Български и после като рестартираш направо всичко ти е преведено.

имам машинка 2.5 коре ту дуо , 4 гб рам и 500 хард

разцепил съм го с Уиндоус ц-100 и д-400 (+-)празна е машинката ми ........ сега ще има формат , то е ясно , но формата на Ц ли ще да е ...Убунту ще вижда ли Ц и Д , не че имам нещо важно ............. пълна мъгла ми е :)

Ама ще трябва да се захвана и започна от някъде

Добре сега ще ти дам и 2 клипчета дето с за Кубунту ама начина на инстал е един и същи и при Убунту и Минт.

Успех и дано схванеш бързо за какво иде реч. Тоя начин на инстал ти е валиден за 99% от дистрибуциите  и има само 2-3 дето са по-специфични ама те тебе не те касаят изобщо .

схванах , остана да експериментирам

само 1 - последен въпрос за днес :)

http://prikachi.com/images.php?images/598/7557598m.png

машинката е : интел 2.5 коре ту дуо , 4 гб рам и 500 хард

коя версия е най-подходящата ????????????????????????????

първата , най-горната - нали !?

Редактирано от dalaidido (преглед на промените)

При линукса не е като в Windows  и дори да инсталираш 32 битова версия пак ще ти познае всичката рам памет и ще си работи без проблем. Като искаш си свали и 64 битова версия така или иначе компютъра е достатъчно мощен и всичко ще лети на него Публикувано изображение задели си  едни 50 ГБ от дял Ц и после при инстала ги разцепи на :

1024 мб за SWAP -демек виртуална памет

10 ГБ за "/" - демек  тука ще ти е главната директория дето ще се инсталира самия линукс

39 май останаха ги направи - HOME - демек това ще ти е домашната директория в която ще са ти  папките с музиката,документите и тн.

форматираш 10-ката и 39-ката в ext4  и после действаш напред Публикувано изображение На тоя комп твоя инстала ти е 15-20 минути максимум барабар с драйвера за видеото  и после ако има нещо питай пак.

При линукса не е като в Windows  и дори да инсталираш 32 битова версия пак ще ти познае всичката рам памет и ще си работи без проблем. Като искаш си свали и 64 битова версия така или иначе компютъра е достатъчно мощен и всичко ще лети на него Публикувано изображение задели си  едни 50 ГБ от дял Ц и после при инстала ги разцепи на :

1024 мб за SWAP -демек виртуална памет

10 ГБ за "/" - демек  тука ще ти е главната директория дето ще се инсталира самия линукс

39 май останаха ги направи - HOME - демек това ще ти е домашната директория в която ще са ти  папките с музиката,документите и тн.

форматираш 10-ката и 39-ката в ext4  и после действаш напред :)

Ако се спрявя - което предполагам ще е така .......... махам го тоя Уиндоус и ще си я карам само на Убунту

а тръгне ли ............... ще запаля много хора на Убунту да си я карат , особено на хората със слаби машинки ( едноядрени )

То не е философия изобщо  тая инсталация . Те са я направили като за тъпи Американци Публикувано изображение Давам ти 1 седмица да му свикнеш със всичките менюта и после вече  ако искаш да се заровиш до гушата в други  неща дето може да се правят с него пак ще помагаме. Аз има и 7-ца на харда и я пускам 1 път в месеца за 1 час колкото да обнови антивирусните и някоя и друга програма . През другото време си цъкам на Минт и  не ми липсва нищо.

ОК , благодаря ти за изчерпателния коментар .

Аз исках, някой, който често е инсталирал Линукс МИНТ - да каже :

1. от къде да си го дръпна ( след което ще си го направя на ISO )

2. коя версия е за предпочитане ( ако може и ЗАЩО , тоест да се обоснове кратичко )

3. да прочита колкото му е възможно --- редовно постовете ми , тоест въпросите ми, иии ако може , и ако иска - да ми отговори

а не ИЗДУХАНИ човекоподобни да си правят "вятър на устата"  . Във форума има адски много потребители, които го ползват като чат . 20-30 страници да извъртят --- за тях е УДОВОЛСТВИЕ

Други издуханяци пък се хващат за големите ( главни ) букви , някои си мислят това за крещене :D

Тооооооооооолкова са се филмирали ..................... че не могат да излязат от филма НИКОГА !

Ще дам пример за това, как ми се иска да ми отговори някой компетентен , и как бих отговорил АЗ .

... и тъй като съм Уиндоус МАНИЯК ( не защото харесвам Уиндоус , а защото всеки ден инсталирам поне х2 Уиндоуса, а съм имал и дни с х30 уиндоуса !!!!!!! ( това е когато ми плащаха на компютър в гейм залите , едно време , 48 часа само уиндоус съм инсталирал ) ............ ще му отговоря ня човека ТАКА :

трябва ти еди си какъв си Уиндоус .......

от еди си къде си ще си го изтеглиш , ако не знаеш , не можеш - ето ти ДИРЕКЛЕН ЛИНК ( ама строго точно фиксиран )

Нееееееее както тука някои бухали ми отговарят : "влез в сайта им и си изтегли"

Чакай бе --- нинаамджи, в сайта на Линукс има доксандокус ( 99 ) вариации - аз от къде да знам кой точно , нали виждаш , че съм бос И СИ ГО ПРИЗНАВАМ , не ме е срам

Ще му обясня на човека кой и защо , конкретно , и ще му помогна ДОКРАЙ , а не да изкендзам нещо си , само за да въртя брояча на мненията , под аватара на всеки профил .

Ще му о-б-я-с-н-я на човека , няма да се правя на ВИЖТИ МА ЧИ АЗ СЪМ - МНОГО ГИ РАЗБИРАМ , ама не мога да обясня защо, как и какво.

Не ми се повръща от такива майстори и разбирачи, иска ми се понякога да НЕ съм жив !!!

искам да го кажа , ще ми олекне : МНОГО МРАЗЯ НЯКОИ "МАЙСТОР" , КОЙТО ПРАВИ НЕЩО, НО НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ ЗАЩО ГО ПРАВИ, КАКВА Е ЕТИМОЛОГИЯТА , КАКВА Е ДИАГНОЗАТА, КАКЪВ Е ПЪТЯ  НА И ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВИ .

МНОГО МРАЗЯ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ REASON : "ами то така трябва, тъй са прави ся" + "ше стане , няма къде да иди"

ееей................ хора , малко емоционално стана ама - ПОПАДНЕТЕ ЛИ НА ТАКИВА ...... БЯ-ГАЙ-ТЕ !

Ето и от мен няколко съвета, макар, че съм престанал да пиша по страниците на форума. От тук нататък си позволявам да Ви пиша на ТИ.

Преди половин година , четейки ревютата, попаднах на това:  https://reviews.kaldata.com/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-linux-mint-revu388.html

Разбира се, че бях виждал и чувал за  Линукс, но никога не се бях замислял като една моя операционна система за ползване.  Седнах и отправих едно запитване като съвет, който очаквах от форума. Бях подготвен за отговори от двете крайности - и лоши и добри! Изненадата ми беше, че нямаше човек, който да не искаше да ми помогне! Нито един и нито един упрек! Тотална подкрела и от Линуксчии и Гейтовски почитатели.Това, че бях в пълна мъгла, всеки го забелязваше, но не обиждах никого и никой не ме обиди! Толкова информация никога не беше ми поднасяна. На първия ден реших и инсталирах  "Линукс Минт" Тук е точното място да отбележа, че нямаш никакво желание да се научиш . А след 3-тия, въобще не се хващай. Ти нямаш даже желание да попрочетеш нещо по въпроса, както са те посъветвали колегите в твоята тема! След тридневно разясняване на основни въпроси престанах да задавам моите въпроси и с желание се захванах сам да се справям. Днес малко, утре пак. Потърси ми темата и я прочети - (СЪВЕТ). Сега се справям на едно средно ниво, като за мен балът е до отличен. Четейки ти всичките теми от регистрацията до сега, виждам слабо грамотен ЧЕЛОВЕК в софтуерно и най- вече хардуерно, в комютърната техника, а искаш и да продаваш тази стока в свой магазин.  Аз не искам да те отчайвам, но както се изразяваш в коментариите си, ако си и такъв в магазина, едва ли някой ще ти отвори входната врата.Пожелавам ти успех и то съвсем честно и по другарски. Не се обиждай, а си вземи забележка, защото си писал струва ми се, без да се замисляш много. А Линукса , повярвай ми ще ти върши работа, даже и за пред....проверяващите!

• 4 седмици по-късно...

Здравейте.

Имам проблем със софтуерния мениджър и с ъпдейтите. Изглежда двете неща са свързани. За ъпдейтите "пет пари" не давам, но за мое съжаление в линукс е доста неудобно да се инсталират самостоятелно(намерени) програми. Става въпрос за Минт 15 мате. Софтмениджъра изобщо не се отваря, а този за ъпдейтите ми изкарва грешка „E: Type 'http://www.4pane.co.uk/ubuntu' is not known on line 1 in source list /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list
E: The list of sources could not be read.
Go to the repository dialog to correct the problem.
E: _cache->open() failed, please report.“

Отдолу има бутон Close - като го цъкна и се затваря целият прозорец - как да стигна до Repository и да изтрия онзи ред, който бях добавил?

Натискаш Alt+F2 и пишеш в конзолката

gksu caja

след което стартираш файловият мениджър с администраторски права. Отиваш във "файлова система">>etc>>apt>>sources.list.d и изтриваш добавеното хранилище, което е в папката. Просто изтриваш целият файл (не папката, а файла в нея).

http://s19.postimg.org/ybp3rpeer/sourceslistd.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте.

Имам проблем със софтуерния мениджър и с ъпдейтите. Изглежда двете неща са свързани. За ъпдейтите "пет пари" не давам, но за мое съжаление в линукс е доста неудобно да се инсталират самостоятелно(намерени) програми. Става въпрос за Минт 15 мате. Софтмениджъра изобщо не се отваря, а този за ъпдейтите ми изкарва грешка „E: Type 'http://www.4pane.co.uk/ubuntu' is not known on line 1 in source list /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list

Отдолу има бутон Close - като го цъкна и се затваря целият прозорец - как да стигна до Repository и да изтрия онзи ред, който бях добавил?

Гърми понеже source листа не е валиден.А преди ъпдейти трябва да презареди листа и да провери за нови версии.

Това което си добавил доколкото знам трябва да има deb преди линка за да се счита за репозитори.

Можеш да редактираш листа с репозиторитата с :

sudo gedit /etc/apt/sources.list или sudo nano /etc/apt/sources.list

Между другото погледнах и видях че има и готови deb пакети на това което се опитваш да инсталираш.Трябва просто да го свалиш и да инсталираш,разликата ако инсталираш от deb пакет е че въпросната програма няма да се ъпдейтва автоматично.

sudo gedit /etc/apt/sources.list или sudo nano /etc/apt/sources.list

Текстовият редактор е Pluma. А, sources.list.d не е текстов файл, а директория.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Текстовият редактор е Pluma. А, sources.list.d не е текстов файл, а директория.

Имах впредвид самият sources.list файл,сега погнеднах че през sources.list.d/ може да се изтрие поотделно,принципно аз си редактирам хранилищата директно от sources.list файла.

Здравейте.

Редактирайте файла /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list по точно обърнете внимание на линия 1 (от този файл), обърнете внимание да ли е правилно исписана, или най добре я комнтирайте със едно # пред линията

Запазете файла, и sudo apt-get update

После пробвайте да стартирате пак софтуерният мениджър, и дали ви дава пак грешка.

Ако не знаете, как, покажете какво е съдържанието на фйла ние ще ви помогнем.

• 1 месец по-късно...

Здравейте! Нов съм в сферата на линукс, но сега се сблъсках с проблем. Горепосоченият адаптер не работи коректно с линукса. Първоначално едвам засичаше интернета. След това изпълних тези препоръки

http://askubuntu.com/questions/489580/tl-wn821nv4-wont-turn-on-working-on-another-installation

слад което интернета тръгна, но от време на време забива и освен чрез изваждане и повторно поставяне на адаптора не тръгва. Някой имал ли е подобен проблем? Давайте съвети как да го оправя. :)

Опитай така: http://askubuntu.com/questions/537033/internet-connection-drops-on-ubuntu-14-04-tp-link-tlwn821n-v4

Преди следващи покупки, съветвам ви да проверявате под какви операционни системи са сертифицирани да работят компонентите, които сте избрали> https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessCardsSupported

Аз например имам скенер, който не работи под нищо по-ново от Windows XP. В момента го ползвам под Линукс чрез VueScan.

Опитай така: http://askubuntu.com/questions/537033/internet-connection-drops-on-ubuntu-14-04-tp-link-tlwn821n-v4

Преди следващи покупки, съветвам ви да проверявате под какви операционни системи са сертифицирани да работят компонентите, които сте избрали> https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessCardsSupported

Аз например имам скенер, който не работи под нищо по-ново от Windows XP. В момента го ползвам под Линукс чрез VueScan.

Разбрах идеята сега ще опитам. Видях инструкцията в сайта, но аз стартирах файла install_driver.sh . Това значи ли, че инсталацията би трябвало да е успешна?

Редактирано от kantaris (преглед на промените)

Поддръжката на WiFi донгълчета е заложена в ядрото, първо трябва да напишеш с каква версия си,

uname -a
в конзола и дай резултата. След това трябва да напишеш дистрибуцията
lsb_release -d

Разбрах идеята сега ще опитам. Видях инструкцията в сайта, но аз стартирах файла install_driver.sh . Това значи ли, че инсталацията би трябвало да е успешна?

Ако сте изпълнили всичко така https://github.com/vincent-t/rt8192cu_dkms#install-dkms-driver би трябвало да е инсталиран.

Само забележка!

Когато стартирате такива скриптове от разни сайтове, внимавайте!

Хубаво е винаги да видите какво има вътре, а  и какво точно ще направи скрипта след изпълнението му, за да няма изненади после.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Поддръжката на WiFi донгълчета е заложена в ядрото, първо трябва да напишеш с каква версия си,

uname -a
в конзола и дай резултата. След това трябва да напишеш дистрибуцията
lsb_release -d

Linux praetor-HP-Pavilion-g6-Notebook-PC 3.13.0-24-generic #47-Ubuntu SMP Fri May 2 23:31:42 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux

Description:    Linux Mint 17 Qiana

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.