Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

В 99.9% от случаите нямате нужда от външни драйвери, има ги в ядрото (и това е независимо от дистрибуцията). Иначе можете да намерите на сайта на производителя бинарни или сорс драйвери за по-ексцентричен хардуер

Капитане, продължаваш да поддържаш мнението че си ВРЛ.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

В 99.9% от случаите нямате нужда от външни драйвери, има ги в ядрото (и това е независимо от дистрибуцията). Иначе можете да намерите на сайта на производителя бинарни или сорс драйвери за по-ексцентричен хардуер

тоест , инсталирам си МИНТ-а .......... и .......... всичко ще си работи без да има нужда от инсталиране на драйвери, и няма жълти въпросителни в дивайс менажера ?

Капитане, продължаваш да поддържаш мнението че си ВРЛ.

Какво да се прави, Емо, превърнал съм хобито си в професия :)

тоест , инсталирам си МИНТ-а .......... и .......... всичко ще си работи без да има нужда от инсталиране на драйвери, и няма жълти въпросителни в дивайс менажера ?

Да, в големия процент от случаите. Само да поясня че в линукс няма това, което вие познавате като дивайс мениджър в Windows :)

Какво да се прави, Емо, превърнал съм хобито си в професия :)

Да, в големия процент от случаите. Само да поясня че в линукс няма това, което вие познавате като дивайс мениджър в Windows :)

Да не спамя темата, но няма нищо по-добро от това, хобито да ти е и професия.

добрее , още по-добре :)

а ще ми помогнете ли с източването на линукс МИНТ , защото търся из торент тракерите ама нещо не намирам

+ това да попитам : има ли нещо специфично при инсталирането ? Например , сега имам Ц, Д, Е партишани, ще си инсталирам в Ц-то много ясно - обаче ще хвръкне ли информацията от Д и Е части ? ( че много важни неща имам там пък и говоря за 150 гб )

добрее , още по-добре Публикувано изображение

а ще ми помогнете ли с източването на линукс МИНТ , защото търся из торент тракерите ама нещо не намирам

+ това да попитам : има ли нещо специфично при инсталирането ? Например , сега имам Ц, Д, Е партишани, ще си инсталирам в Ц-то много ясно - обаче ще хвръкне ли информацията от Д и Е части ? ( че много важни неща имам там пък и говоря за 150 гб )

1. забравете за торен тракери, обърнете се към официалния сайт

2. забравете за структурата на файловите системи при Windows, там всяка партиция е диск. При линукс/UNIX партициите са закачени като клонове на едно дърво

3. Зависи какво правите при инсталация. Но е разумно за всеки случай да си намерите преносим диск на който да копирате информацията, да инсталирате на целия диск и след това да върнете файловете

1. забравете за торен тракери, обърнете се към официалния сайт

2. забравете за структурата на файловите системи при Windows, там всяка партиция е диск. При линукс/UNIX партициите са закачени като клонове на едно дърво

3. Зависи какво правите при инсталация. Но е разумно за всеки случай да си намерите преносим диск на който да копирате информацията, да инсталирате на целия диск и след това да върнете файловете

има ли линукс МИНТ на български ? :)ще си взема взема да се пробвам да инсталирам Минт-а на някой друг комп , с празен хард , че да не стане беля

само не знам ако не е разцепен - дали ще ми даде тази опция , изобщо има ли я както при Уиндоус ?

има ли линукс МИНТ на български ? Публикувано изображение

ще си взема взема да се пробвам да инсталирам Минт-а на някой друг комп , с празен хард , че да не стане беля

само не знам ако не е разцепен - дали ще ми даде тази опция , изобщо има ли я както при Уиндоус ?

ВИнаги ще ви даде тази опция, но визията е различна и ако нямате опит можете тотално да омажете нещата

ТОва дали го има на български - не знам нека колеги, които го ползват да кажат :)

Има на български, като повечето линукси, просто избираш езика, а относно драйвърите, скоро инсталирах на един по-съвременен лаптоп Минт Мая и освен драйвър за NVidia, друго не се наложи да допълвам..

Има на български, като повечето линукси, просто избираш езика, а относно драйвърите, скоро инсталирах на един по-съвременен лаптоп Минт Мая и освен драйвър за NVidia, друго не се наложи да допълвам..

Ще помогнете ли с избора ?

тоест , попаднах тук : http://www.linuxmint.com/download.php

ама то много варианти има , и кой за какво е ........... не разбирам , никак не му разбирам

Ще помогнете ли с избора ?

тоест , попаднах тук : http://www.linuxmint.com/download.php

ама то много варианти има , и кой за какво е ........... не разбирам , никак не му разбирам

В страницата, която посочваш има ръководство на български и там ще се запознаеш с начина на инсталиране, как да си създадеш основен дял и суап, как да си настроиш десктопа, дори системата сама проверява за липсващи драйвъри, просто всичко е доста подробно обяснено. Аз също не съм спец по линукс, но с повечко четене, стигам до крушата, или поне около...

Редактирано от pataran (преглед на промените)

има ли линукс МИНТ на български ? Публикувано изображение

ще си взема взема да се пробвам да инсталирам Минт-а на някой друг комп , с празен хард , че да не стане беля

Понеже тук някои колеги предполагат, че всички са "светнати", казвам ти го накратко:

Когато решиш да инсталираш, в самото начало ще ти се появи един диалог в прозореца на инсталацията. Там можеш да избираш между 3-4 опции, но две са основните - дали искаш инсталацията да ти затрие целия диск и да инсталира някоя Линукс ОС, или да я добави редом с вече съществуващата. Чел съм, че някои инсталации на Линукс ОСистеми понякога не разпознават, че на диска има някои версии на Уиндоус (става дума предимно за Win8.0). Там вече може да има проблем, но в обикновения случай ОС се разпознава и Линуксът просто си прави свой партишън и се инсталира там. При адвансед настройките може да се определи къде и колко да бъде този партишън, но ако имате достатъчно голяьм диск, това не ви бърка, винаги допълнително нещата могат да бъдат донастроени.

И още.

*Ако инсталирате върху диск,у върху който вече има инсталиран Уиндоус, при следващото стартиране на компа под Win, ще започне един доста тегав скандиск. Изчакайте го. Все пак тази ОС е свикнала да работи с някакъв диск, а той вече не е същият. Win е достатъчно умен за да се справи с проблема.

*Външни драйвери, в повечето случаи, няма да ви трябват. Обикновено трябват само при най-новите машинки, направени специално за някоя Win OS, но не за повече от 2-3 месеца. И тук е много важно да знаете - при инсталацията от диска, дори да сте избрали някакво сваляне от Интернет, все пак при рестартирането (а в случая е задължително), някой ъпдейт мениджър ще запищи, че има нови файлове за инсталиране. Инсталирайте ги. Обикновено отнема повече време от първичната инсталация от диск или флашка, но именно там са не просто ъпдейти, но и всички драйвъри, кодеци и т.н. които ви трябват.

*ЛинуксМинт си го има на български, но все още не е напълно преведен. За елементарно F1 можете да разчитате, но много от приложенията са само с преведени менюта. При това обаче приложенията под Минт разполагат с абсолютно пълноценна поддръжка на ниво спел-чек, менюта и т.н.

*За разцепването на диска. Ще ти го разцепи автоматично съобразно това, което вече написах. Но при инсталацията на Минт има 1 проблем, в някои дистрибуции не пита за Swap извън адвансед опциите. Ако ти е мощна машинката не ти трябва, донякъде. Но дори да ти е немощна, пак може да не ти потрябва, но е добре да го има. Този проблем се оправя лесно при инсталирана ОС, винаги може да се коригира.

*Повтарям баналното - свали си едно ISO на диск и пробвай, вярно, че е много бавно и досадно, но все пак ще видиш с какво ще разполагаш. Ако решиш да инсталираш - моят съвет е - не се бой! Нищо кофти не можеш да направиш! А след това, когато ти се появят въпросите, можеш да попиташ компетентните хора тук, и те ще ти отговорят, надявам се, на човешки език.

Поздрави --~~~~

В страницата, която посочваш има ръководство на български и там ще се запознаеш с начина на инсталиране, как да си създадеш основен дял и суап, как да си настроиш десктопа, дори системата сама проверява за липсващи драйвъри, просто всичко е доста подробно обяснено. Аз също не съм спец по линукс, но с повечко четене, стигам до крушата, или поне около...

добре де , влизам в сайта който съм посочил нали ,

и ..................... има това ( 1,000 варианта )

Cinnamon 32-bit 64-bit An edition featuring the Cinnamon desktop Yes Cinnamon No codecs 32-bit 64-bit A version without multimedia support. For magazines, companies and distributors in the USA, Japan and countries where the legislation allows patents to apply to software and distribution of restricted technologies may require the acquisition of 3rd party licenses*. No Cinnamon OEM 64-bit An installation image for manufacturers to pre-install Linux Mint. No MATE 32-bit 64-bit An edition featuring the MATE desktop Yes MATE No codecs 32-bit 64-bit A version without multimedia support. For magazines, companies and distributors in the USA, Japan and countries where the legislation allows patents to apply to software and distribution of restricted technologies may require the acquisition of 3rd party licenses*. No MATE OEM 64-bit An installation image for manufacturers to pre-install Linux Mint. No KDE 32-bit 64-bit An edition featuring the KDE desktop Yes Xfce 32-bit 64-bit An edition featuring the Xfce desktop Yes

моля ви, кажете коя за какво е и коя е като за мене , помогнете бре хора

МОЛЯ ВИ , кажете къде коя е БЪЛГАРСКАТА ВЕРСИЯ ????????????????????????????

добре де , влизам в сайта който съм посочил нали ,

и ..................... има това ( 1,000 варианта )

Cinnamon 32-bit 64-bit An edition featuring the Cinnamon desktop Yes Cinnamon No codecs 32-bit 64-bit A version without multimedia support. For magazines, companies and distributors in the USA, Japan and countries where the legislation allows patents to apply to software and distribution of restricted technologies may require the acquisition of 3rd party licenses*. No Cinnamon OEM 64-bit An installation image for manufacturers to pre-install Linux Mint. No MATE 32-bit 64-bit An edition featuring the MATE desktop Yes MATE No codecs 32-bit 64-bit A version without multimedia support. For magazines, companies and distributors in the USA, Japan and countries where the legislation allows patents to apply to software and distribution of restricted technologies may require the acquisition of 3rd party licenses*. No MATE OEM 64-bit An installation image for manufacturers to pre-install Linux Mint. No KDE 32-bit 64-bit An edition featuring the KDE desktop Yes Xfce 32-bit 64-bit An edition featuring the Xfce desktop Yes

моля ви, кажете коя за какво е и коя е като за мене , помогнете бре хора

Разликите между версиите не е в езика а в разредността и графичната среда! И спрете да викате!!!

За да разбереш разликите и това, което ти трябва, си направи една мулти буут флашка, например с това http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/ . Качваш си няколко от имиджите.

След това бутваш от флашката и системата ти се зарежда набързо във вид "жива ОС". Разглеждаш  всяка една и преценяваш коя по те кефи.. Аз специално така избирам. После ако решиш, може и да я инсталираш за постоянно.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

За да разбереш разликите и това, което ти трябва, си направи една мулти буут флашка, например с това http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/ . Качваш си няколко от имиджите.

След това бутваш от флашката и системата ти се зарежда набързо във вид "жива ОС". Разглеждаш  всяка една и преценяваш коя по те кефи.. Аз специално така избирам. После ако решиш, може и да я инсталираш за постоянно.

ясно , играем си на проба-грешканикой няма опит в Линукс Минт

Едва ли някой ще може под формата на един пост, да разясни една ОС. Ето линк http://file.bg/c299758XNqwa към ръководството. Аз предварително четох, че версията Мая е доста добра и си я качих. Сега когато имам време я ръчкам. Чета ръководството, чета в нета и така. Някак на готово не се случва... и не вярвам в това...

Като за начало вземи изчети малко литература,що е то графична среда каква е разликата между различните Mint,как се инсталира,как се прави LiveCD и за какво служи то..Не ме разбирай погрешно не искам да те обидя но винаги е по-добре да имаш малко знания отколкото да нямаш изобщо.Особено ако имаш важни неща на хард диска по-добре се подготви преди да експериментираш.Ще повторя колегата но най-добре като за начало си свали едно ISO и си направи LiveCD или USB.Зареди и пробвай как ще се държи имайки впредвид факта че на CD или USB ще работи малко по-бавно отколкото инсталирана система.Ако ти хареса погледни 2-3 статии или видеоклипа как се инсталира съответната дистрибуция.Всичко зависи от конкретната нужда няма универсални решения.Тук в 2-3 поста не можем да ти обясним цялата концепция на графичните среди и различните дистрибуции,просто можем да ти дадем съвет.Като за начало например можеш да започнеш с Linux Mint Cinnamon или Mate.Ако спазиш горните препоръки ще си спестиш доста главоболия от типа "защо ми се затри харда" и подобни.

Като за начало вземи изчети малко литература,що е то графична среда каква е разликата между различните Mint,как се инсталира,как се прави LiveCD и за какво служи то..Не ме разбирай погрешно не искам да те обидя но винаги е по-добре да имаш малко знания отколкото да нямаш изобщо.Особено ако имаш важни неща на хард диска по-добре се подготви преди да експериментираш.Ще повторя колегата но най-добре като за начало си свали едно ISO и си направи LiveCD или USB.Зареди и пробвай как ще се държи имайки впредвид факта че на CD или USB ще работи малко по-бавно отколкото инсталирана система.Ако ти хареса погледни 2-3 статии или видеоклипа как се инсталира съответната дистрибуция.Всичко зависи от конкретната нужда няма универсални решения.Тук в 2-3 поста не можем да ти обясним цялата концепция на графичните среди и различните дистрибуции,просто можем да ти дадем съвет.Като за начало например можеш да започнеш с Linux Mint Cinnamon или Mate.Ако спазиш горните препоръки ще си спестиш доста главоболия от типа "защо ми се затри харда" и подобни.

ОК , благодаря ти за изчерпателния коментар .

Аз исках, някой, който често е инсталирал Линукс МИНТ - да каже :

1. от къде да си го дръпна ( след което ще си го направя на ISO )

2. коя версия е за предпочитане ( ако може и ЗАЩО , тоест да се обоснове кратичко )

3. да прочита колкото му е възможно --- редовно постовете ми , тоест въпросите ми, иии ако може , и ако иска - да ми отговори

а не ИЗДУХАНИ човекоподобни да си правят "вятър на устата"  . Във форума има адски много потребители, които го ползват като чат . 20-30 страници да извъртят --- за тях е УДОВОЛСТВИЕ

Други издуханяци пък се хващат за големите ( главни ) букви , някои си мислят това за крещене :D

Тооооооооооолкова са се филмирали ..................... че не могат да излязат от филма НИКОГА !

Ще дам пример за това, как ми се иска да ми отговори някой компетентен , и как бих отговорил АЗ .

... и тъй като съм Уиндоус МАНИЯК ( не защото харесвам Уиндоус , а защото всеки ден инсталирам поне х2 Уиндоуса, а съм имал и дни с х30 уиндоуса !!!!!!! ( това е когато ми плащаха на компютър в гейм залите , едно време , 48 часа само уиндоус съм инсталирал ) ............ ще му отговоря ня човека ТАКА :

трябва ти еди си какъв си Уиндоус .......

от еди си къде си ще си го изтеглиш , ако не знаеш , не можеш - ето ти ДИРЕКЛЕН ЛИНК ( ама строго точно фиксиран )

Нееееееее както тука някои бухали ми отговарят : "влез в сайта им и си изтегли"

Чакай бе --- нинаамджи, в сайта на Линукс има доксандокус ( 99 ) вариации - аз от къде да знам кой точно , нали виждаш , че съм бос И СИ ГО ПРИЗНАВАМ , не ме е срам

Ще му обясня на човека кой и защо , конкретно , и ще му помогна ДОКРАЙ , а не да изкендзам нещо си , само за да въртя брояча на мненията , под аватара на всеки профил .

Ще му о-б-я-с-н-я на човека , няма да се правя на ВИЖТИ МА ЧИ АЗ СЪМ - МНОГО ГИ РАЗБИРАМ , ама не мога да обясня защо, как и какво.

Не ми се повръща от такива майстори и разбирачи, иска ми се понякога да НЕ съм жив !!!

искам да го кажа , ще ми олекне : МНОГО МРАЗЯ НЯКОИ "МАЙСТОР" , КОЙТО ПРАВИ НЕЩО, НО НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ ЗАЩО ГО ПРАВИ, КАКВА Е ЕТИМОЛОГИЯТА , КАКВА Е ДИАГНОЗАТА, КАКЪВ Е ПЪТЯ  НА И ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВИ .

МНОГО МРАЗЯ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ REASON : "ами то така трябва, тъй са прави ся" + "ше стане , няма къде да иди"

ееей................ хора , малко емоционално стана ама - ПОПАДНЕТЕ ЛИ НА ТАКИВА ...... БЯ-ГАЙ-ТЕ !

Редактирано от dalaidido (преглед на промените)

Никой не е длъжен да ви дава директни линкове - имате линк към сайта и секцията. Ако не знаете какво да теглите и до момента си теглите софтуера от торенти, то просто си останете в този свят. Явно нямате желание да прочетете нищо, което пък значи, че и Linux-а ще го дократе до националното дърво.

Версията за предпочитане си я пише на сайта им. Четете!

Отговорено е на всички въпроси, но явно вие не искате да разберете какво ви се говори. Проблема в случая не е на отговарящите, а на питащите т.е. ВАШ. Ако ВИЕ не искате да четете и чакате някой да ви снася в човката, то раздела просто не е за вас. Ако искате да се занимавате с Linux, то просто прочетете какво е това ... и защо изобщо да повтарям вече написаното в темата.

Дали ви се повръща или не ... ами знаете как се прави !!! И другия път просто си спестете удивителните. Едва ли ще впечатлите някой с тях.

Искате помощ, а не приемате ... няма да стане така :)

Никой не е длъжен да ви дава директни линкове - имате линк към сайта и секцията. Ако не знаете какво да теглите и до момента си теглите софтуера от торенти, то просто си останете в този свят. Явно нямате желание да прочетете нищо, което пък значи, че и Linux-а ще го дократе до националното дърво.

Версията за предпочитане си я пише на сайта им. Четете!

Отговорено е на всички въпроси, но явно вие не искате да разберете какво ви се говори. Проблема в случая не е на отговарящите, а на питащите т.е. ВАШ. Ако ВИЕ не искате да четете и чакате някой да ви снася в човката, то раздела просто не е за вас. Ако искате да се занимавате с Linux, то просто прочетете какво е това ... и защо изобщо да повтарям вече написаното в темата.

Дали ви се повръща или не ... ами знаете как се прави !!! И другия път просто си спестете удивителните. Едва ли ще впечатлите някой с тях.

Искате помощ, а не приемате ... няма да стане така :)

а ТИ да си влезеш с реалния профил

Официално Ръководство на Потребителя Линукс Минт и тук Инсталиране на Линукс Минт   и това също Ревю на операционната система Linux Mint  и тук Linux Mint не е просто още една Windows алтернатива ... и за капак Linux Mint — Уикипедия все  на български  и  написано показано и разказано като за пълни лаици  и цъкачи.  Ако това не ви ориентира и  не разберете нищо по добре не пускайте линукс даже и  на Live CD .

Да си допълня малко поста Структура на файловата система на Gnu/Linux |

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

....

ПОПАДНЕТЕ ЛИ НА ТАКИВА ...... БЯ-ГАЙ-ТЕ !

Същото бих казъл, и аз на всички колеги тук "ПОПАДНЕТЕ ЛИ НА ТАКИВА КАТО ТОЗИ ИНДИВИД БЯ-ГАЙ-ТЕ !"

Жалко, че има такива като вас, които се базикът със труда на другите, които отделят от собственото си време да помагат на такива шибаняци като вас. Капитана правилно каза някъде, че лошо ви учът,  снимчици, видеа, сега директни линкове, както каза колегата горе, "ВИЕ не искате да четете а чакате някой да ви снася в човката"  искате тука сега да седнем и да ви учим (вие ГОЛ и БОС) на линукс, компютри и т.н..  Е не става... научете се сами да се справяте, не чакайте МАМА да ви е, все до главицата.

АЙДЕ БЕГАМ, че не ми се губи времето за такива като ВАС...

Човекът е написал, че ще инсталира на стар компютър, така че няма смисъл да се мъчи с по-тежките графични среди, ами направо да тегли и инсталира Linux Mint Mate: http://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-17-mate-32bit-v2.iso.torrent

По принцип е винаги добре да се инсталират новите версии на дадената линукс дистрибуция. Е, има има и изключения, но това е друга тема.

ще инсталира на стар компютър ....  Linux Mint Mate  ...... да се инсталират новите версии на дадената линукс дистрибуция

Батка , нека дефинира "стар компютър" , че тогаз да иска съвет . Понеже твоето "старо" се разминава с моето , ама доста (поради таз причина не ползвам mate а lxde).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.