Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Не е ли - демонтираш, форматираш вече съществуващото и ... дотам (в повечето стандартни случаи), диск-ютилити го прави и без да иска парола.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

• 3 седмици по-късно...

Вчера инсталирах на втория компютър Минт 17.1 МАТЕ. Имам проблеми с настройките на монитора/телевизора. Първият проблем е, че не постоянно връща честотата на монитора на 60 херца, а има възможност за 75. Активирах драйвъра за АМД(втория, а после третия от списъка) вместо онзи по подразбиране. Появиха се две икони в контролния панел - изглежда едната е само за преглед на настройките, защото ми казва, че трябва да отворя "административната" или поне аз така го разбирам. Проблемът е, че същата изобщо не се отваря - цъкам на иконата, но нищо не става.

Проблемът с честотата изглежда се оправи някак си, но има и друг проблем. Като включа и телевизора(HDMI) и му оправя резолюцията(1360/768 вместо 1280/1024) и постоянно го избира като основен и съответно ми изпраща лентата там. Тоест не може да запомни настройките - излиза съобщение, че следващият път ще е "както трябва" и пак си кара както му харесва. :)

Не искам да изпадам в лирични отклонения, но заради такива дреболии все още не мога да приема потребителските дистрибуции като сериозна алтернатива за ОС.

Прояви въображение, за да рабереш какво искам да ти кажа.

7zip е безплатна програма, но всъщност е "платена".

А сега го приложи към всяка ОС.

Тоест - за тези пари толкова...

Пак се отклонявам от въпроса, но - много ми е интересно защо от стотината дистрибуции повечето не позволяват или поне избягват използването на т.нар. Win-бутон по неговото предназначение - да отваря старт-менюто. Вместо това се предлагат някакви комбинации от поне два бутона и както е по подразбиране в КДЕ - трябва да се пресягаш през височината на клавиатурата...

Защото

Пак се отклонявам от въпроса, но - много ми е интересно защо от стотината дистрибуции повечето не позволяват или поне избягват използването на т.нар. Win-бутон по неговото предназначение - да отваря старт-менюто. Вместо това се предлагат някакви комбинации от поне два бутона и както е по подразбиране в КДЕ - трябва да се пресягаш през височината на клавиатурата...

Повечето графични среди имат опция "Клавишна комбинация за програма". Задаваш желаното от теб меню да се стартира с желан от теб клавиш. http://s19.postimg.org/rrceda1pv/super_L.png

Има ли смисъл заради проблемите с мониторите да пробвам с друга графична среда? Или само ще омажа ненужно инсталацията?

Сетих се за нещо друго - може ли всъщност единият монитор да е на една честота(75 Hz), а другият - на друга? На телевизора ми излиза само 60 херца, а на монитора искам да е 75.

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

Не е от графичната среда, тя може да ти помогне, но няма да ти навреди. Проблемът е: резолюцията на вторият монитор е като на първият 1366х768, а не FullHD през HDMI? Отваряш конзола и пишеш

sudo amdcccle
като се отвори прозореца свършваш телевизора с HDMI трябва да се появи втори монитор amdccclemissingbigdeskt.png

и му избираш резолюция, в Multi Display избери желаната конфигурация (extended, single, etc.) и ок. Тва го има енмайсе години - тествано и работи.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Благодаря за съдействието, но при мен няма резултат - пише, че трябва да рестартирам, за да видя промяната и следващият път пак е същото.

Засега няма да се занимавам повече.

• 1 месец по-късно...

Здравейте ! 

С Linux Mint 17.1 Rebecca съм и от както съм я инсталирал няма проблеми, обаче от 1 седмица без да съм правил каквито и да е проблеми по Линукса имам проблем.

Както работя на пс-то и комп- замръзва след хард резет ме вкарва в rescue mode и ми казва, че no such file partition.

Дали хард-а е заминал или ....?

• 3 седмици по-късно...

Здравейте! От няколко месеца се опитвам след инсталация на Linux Mint 17 да ъпдейтвам, но винаги ми изписваше, че не се свързва с хранилищата. Очаквах промени при 17.1 - същата работа. И на двата ми лаптопа е така, същото и на настолния, 

За параметри на устройствата - поне един да беше тръгнал да ъпдейтва. Някакви идеи?

Поздрави!

П.С. Сменявах какви ли не локации - никакъв резултат.

Редактирано от deke (преглед на промените)

Тогава, като изпълниш sudo apt-get update, виж, кои хранилища дават грешка и ги изключи. Не е възможно всички да са неактивни. Ако искаш, мога да пусна жив диск и да проверя.

Ти нещо си омазал  и то яко защото има над 200  сървъра  и да не захапе от нито един е невъзможно. Каквито бозави ppa си добавял вземи та ги изтрий до едно.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Инсталацията е нещо сбъркана .Минт е една от най-използваните дистрибуции .Като инсталираш излиза ли ти долу в лентата икона със ъпдейти ?Обикновено като приключиш инсталацията и ресетнеш машината при следващото логване в нета автомат трябва да излязат ъпдейти.

Здравейте! Нека повторя процедурата: 

1. Инсталирам на абсолютно на чисто 17 - ката.

2. apt- get update и тук вече абсолютно не иска да се върже към каквото и да е Репо

3. Имам 2 лаптопа и настолен, още два вътрешни харда за лаптоп и 2х за настолен

4. Същото е и с дистротата К - , Х - , Л - ubuntu - ата 14.04

5. Дебианските ми инсталации вървят по това отношение Ментата  13  - също

Нямам идея защо става така. За старият лаптоп / стар - стар на 1,5 години съм го закрепил на Кали 1.10 и Мента 13, настолния - на Ксубунту 12.04, но на новия / с 2 видеа / искам по - новите версии. За да използвам и двете карти, евентуално. Пък и не само - учудващо положение.

П.С. Нет е имало при всички положения. Проба - с браузър.

Редактирано от deke (преглед на промените)

я дай един скрйншот  ,че това дето го пишеше някак не е възможно да стане при наличието на интернет. Няма как да отвориш примерно Калдата   и да не може да се вържеш  към  никой сървър. Ако си на рутер  даже и настройки не правиш за мрежата защото то си ги взима по DHCP .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Сигурно българското огледало е счупено, ако замениш сървърите с официалните би трябвало да се свърже.

Хм, тия проби ги правя от 5 - 6 месеца и за последно се спрях на по - горно изреденото / Кали и 13 - ката /. Но преди дни си взех втория лаптопи снощи го пробвах / освен останалите по горе изредени / с Point linux и останах доволен, но Видията не работеше под него. Молбата ми е - как беше инсталацията на Runlevel 3 за Видията. Поне него да пробвам като метод за инсталиране на драйвърите на Видията под Point Linux. Защото снощи пуснах тема по тоя въпрос / за инсталирането на драйвърите на Nvidia / и резултата беше краш на Х - са.

Поздрави!

sudo apt-get update

:D

Здравейте! От няколко месеца се опитвам след инсталация на Linux Mint 17 да ъпдейтвам ...

Нима не си отварял Диспечера на актуализациите? Там би трябвало да има един пакет ...

• 3 седмици по-късно...

Хубаво е хората да четат преди да пишат щуротии :)...........щото един Roling relase на Netruner  се инсталира за има няма 20 минути и си има всичко готово за работа!Даже няма да ти се наложи да отваряш таз омразна конзола :) сякаш ще отваряш кутията на Пандора .Хората са в тотална заблуда ,зомбирани от Майкрософт :),сега пак ще писнат ,че пишем за Линукс в раздела на Уиндоус ама като се пишат откровенни лъжи няма как да се мълчи!И пак се сещам за оня лаф .........питали едно цигане "Ти някога банан яло ли си " и то отговорило "Не съм ама моя дядо ми е разказвал ,че е виждал как се яде " :)

Айде малко по темата сега..........Уиндоус 10 замазва гафовете на 8 и 8,1 .Майрософт след като направиха 7 една добра и стабилна ОС не надградиха нея самата ,а създадоха някакви уроди(8 и 8.1) сега с 10 се мъчат да заметат осраното лошото е ,че само мажат :.Доколкото разбрах в 10 ще има secure boot сиреч веднъж инсталирана ОС няма да позволява да бъде инсталирана друга на същия хард диск.

Фен съм си на 7-цата. На скоро сложих и линукс mint. В началото беше добре, но после като сложих програма за темите, ми изчезна прозореца с бутоните close, minimize и maximize. Махнах програмата, но проблема си остана. Играх си няколко часа, четох и в нета и нищо. Отделно, че не успях да сложа и драйверите за 3D acceleration-a. Пробвал съм и други линукс версии, от които едната даде грешка по време на инсталация(от флашка) и до там. Подобно на андроида на телефона, доста се бъгва. Инсталацията на програми също не е от най-приятните занимания. Отделно, че ми е странно, как така пускат ъпдейти от ниво 4 и 5, които са опасни за самата система. Толкова ли няма кой да ги провери? В mint-a имах проблем с хибернацията, и за това след като пуснех компютъра, системата крашваше. Също така при едно стартиране на системата, часовника беше отишъл върху календара и стана мазало. Странно. Първият опит с линукс имах следните проблеми: докато зареждаше системата, в рамките на 3-4 секунди се чуваш звук, който идваше от дъното и ме стряскаше. Стигнах до извода, че проблема е от скапаната батерия. Защо трябва да ме уведомява по тоя начин. Търсих, питах и нямаше оправия. Имам чувството, че почти не ги тестват тия системи. За въпросния netrunner, пък се оплакват, че искал логин парола, при положение, че не е сложена такава. Проблема се оказа, че login мениджъра просто е крашнал и затова се влиза с празна парола. И общо взето все едни такива дребни работи, които намирам и за това много, много не ми допада линукс системата. Толкоз.

ps: Новите windows-и са ми адски антипатични. Според мен трябва да оставят NT ядрото и да напишат ново от нулата. Може да им отнеме време, но да е по-добро от преднишното.

Редактирано от Евгени Симеонов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.