Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

'McLane' ние какво да направим (обикновените хора), че навсякъде се работи с Windows?

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Евгени искаш ли да ти отделя 1 ден  за настройки по твой вкус  на Минт примерно  и да видим  ще ти крашва ли ?  Всяка опер. с-ма има  бъгове защото се пише от хора а те грешат.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Евгени искаш ли да ти отделя 1 ден  за настройки по твой вкус  на Минт примеррно  и да видим  ще ти крашва ли ?  Всяка опер. с-ма има  бъгове защото се пише от хора а те грешат.

Мерси, но вече я разкарах. Помагал ми е и Mozo. Като за безпари толкова. 

'McLane' ние какво да направим (обикновените хора), че навсякъде се работи с Windows?

У дома пак ли си длъжен да ползваш Уиндоус :)?Кво ти пречи да разширяваш познанията си ?

Фен съм си на 7-цата. На скоро сложих и линукс mint. В началото беше добре, но после като сложих програма за темите, ми изчезна прозореца с бутоните close, minimize и maximize. Махнах програмата, но проблема си остана. Играх си няколко часа, четох и в нета и нищо. Отделно, че не успях да сложа и драйверите за 3D acceleration-a. Пробвал съм и други линукс версии, от които едната даде грешка по време на инсталация(от флашка) и до там. Подобно на андроида на телефона, доста се бъгва. Инсталацията на програми също не е от най-приятните занимания. Отделно, че ми е странно, как така пускат ъпдейти от ниво 4 и 5, които са опасни за самата система. Толкова ли няма кой да ги провери? В mint-a имах проблем с хибернацията, и за това след като пуснех компютъра, системата крашваше. Също така при едно стартиране на системата, часовника беше отишъл върху календара и стана мазало. Странно. Първият опит с линукс имах следните проблеми: докато зареждаше системата, в рамките на 3-4 секунди се чуваш звук, който идваше от дъното и ме стряскаше. Стигнах до извода, че проблема е от скапаната батерия. Защо трябва да ме уведомява по тоя начин. Търсих, питах и нямаше оправия. Имам чувството, че почти не ги тестват тия системи. За въпросния netrunner, пък се оплакват, че искал логин парола, при положение, че не е сложена такава. Проблема се оказа, че login мениджъра просто е крашнал и затова се влиза с празна парола. И общо взето все едни такива дребни работи, които намирам и за това много, много не ми допада линукс системата. Толкоз.

ps: Новите windows-и са ми адски антипатични. Според мен трябва да оставят NT ядрото и да напишат ново от нулата. Може да им отнеме време, но да е по-добро от преднишното.

Опитай да си спомниш какво си правил когато за пръв път си седнал пред компютър. И колко време ти е отнело докато посхванеш какво да правиш. Сега (с Линукс) е пак същото - започваш от нулата. Докато не промениш начина си на мислене, подход и т.н. , тази ОС няма да е за тебе. Ти тръгваш с някакви очаквания и като не стане ... Затова има толкова много дистра, за да отговорят (да опитат да отговорят) на вкуса на всеки. Сега, как да познаеш "твоето" - не знам. Чини ми се обаче, че още не е направено/създадено, но все някога ще го има (да се надяваме).

Мерси, но вече я разкарах. Помагал ми е и Mozo. Като за безпари толкова. 

Използването е елементарно и тривиално, но когато не знаеш и най-елементарните неща могат да ти изглеждат сложни. Примерно мен не можеш да хванеш да слагам драйвери, да преинсталирам или да търся безумен софтуер като антивирусна - например. На всеки компютър, който ползвам има Линукс инсталиран веднъж - настроен и той работи - това другаде не мога да го получа.

Вчера си сложих Mint 17.1 (Rebecca) и заби, трябваше да рестартирам лаптопа за да се оправи... На какво може да се дължи?

Редактирано от Р. Иванов (преглед на промените)

Че аз на лаптопчето ползвам Минт точно защото нямам проблеми със хибернацията. В Убунту и дебиян хибернацията не е разрешена по подразбиране и трябва да правиш разни магийки, че да я разрешиш. А после не винаги сработва. Сложих Минт Мате и всичко заспа без нужда от каквото и да е ръчкане. Голям кеф.

Р. Иванов

Вчера изядох 2 парчета козунак  и ме заболя корема . На какво може да се дължи ? 

Извън темата :

На полски яйца (поляците произвеждат продукти за продаване, а не за ядене), брашно от ГМО фуражна пшеница с E,X,Y добавки, китайски бои и посладители, масло от ГМО (не се отглежда друга) рапица. Яж и не се притеснявай. До 10 години не трябва да има повече от 10% пенсионери, че в противен случай няма да могат да ги издържат нищожният брой работещи.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Фен съм си на 7-цата. На скоро сложих и линукс mint. В началото беше добре, но после като сложих програма за темите, ми изчезна прозореца с бутоните close, minimize и maximize. Махнах програмата, но проблема си остана. Играх си няколко часа, четох и в нета и нищо. Отделно, че не успях да сложа и драйверите за 3D acceleration-a. Пробвал съм и други линукс версии, от които едната даде грешка по време на инсталация(от флашка) и до там. Подобно на андроида на телефона, доста се бъгва. Инсталацията на програми също не е от най-приятните занимания. Отделно, че ми е странно, как така пускат ъпдейти от ниво 4 и 5, които са опасни за самата система. Толкова ли няма кой да ги провери? В mint-a имах проблем с хибернацията, и за това след като пуснех компютъра, системата крашваше. Също така при едно стартиране на системата, часовника беше отишъл върху календара и стана мазало. Странно. Първият опит с линукс имах следните проблеми: докато зареждаше системата, в рамките на 3-4 секунди се чуваш звук, който идваше от дъното и ме стряскаше. Стигнах до извода, че проблема е от скапаната батерия. Защо трябва да ме уведомява по тоя начин. Търсих, питах и нямаше оправия. Имам чувството, че почти не ги тестват тия системи. За въпросния netrunner, пък се оплакват, че искал логин парола, при положение, че не е сложена такава. Проблема се оказа, че login мениджъра просто е крашнал и затова се влиза с празна парола. И общо взето все едни такива дребни работи, които намирам и за това много, много не ми допада линукс системата. Толкоз.

ps: Новите windows-и са ми адски антипатични. Според мен трябва да оставят NT ядрото и да напишат ново от нулата. Може да им отнеме време, но да е по-добро от преднишното.

Не си прав. Спомнѝ си как в началото, когато за пръв път си седнал на Windows, как винаги е имало моменти, когато всичко се е сбозвало, а ти си твърдял, че нищо не си направил. Този "феномен" го наблюдавам до ден днешен при хора, които са начинаещи, независимо от ОС. Нали се сещаш, че няма как на всички да им работи безпроблемно, а само на теб да ти прави проблеми :) А това с прозорците ти е от драйвъра. Пробвай, ръчкай, понаучѝ се малко, записвай си, и ще видиш как изведнъж ще стане стабилен и ще работи отлично :) Нали не мислиш, че преинсталираме всеки ден, щото ни се занимава с глупости. Инсталираш един път и може да кара с години.

• 2 седмици по-късно...

Въпрос с повишена трудност!

Имам Мента 17.1 КДЕ.

Понеже софтуерния център не ми допада, инсталирах Мюон Дисковер (от Кубунту) от хранилището на Ментата.

След време установих, че в софтуерния център на Ментата има програми които липсват в Мюона (и може би обратното).

Софтуерните източници (хранилищата) уж са едни и същи. Не съм добавял допълнителни хранилища, но очевидно има разлика.

Може някой да ми внесе малко яснота?

Благодаря!

В графичните мениджъри на пакети няма нито един пакет. Пакетите са в хранилищата. Те са само една шаренийка за онагледяване на процесите, извършвани от APT-GET. Ако има разлика в изброените пакети, това е в настройката на самият мениджър. В смисъл - настройката, какво да показва, а не, какво има на сървърите.

За последно в KDE ползвах Apper. Но, всички са под нивото на стария Synaptic.,

Но, всички са под нивото на старият Synaptic.,

Octopi си го бива доста, може би повече от Синаптик.

//off

Що слагаш пълен член винаги там, където не трябва? В 90% не ги целиш, а правилото е елементарно :clown:

Знам. Но, се съмнявам да е чак 90%. В случая с настройките на мениджъра - той върши ли действие или не ?

Може някой да ми внесе малко яснота?

Благодаря!

Като идея - добре е след използване на всеки Център да се пуска и sudo apt-get install -f за евентуални пропуснати зависимости от Центъра.

Или пък да се направи пряк път с командата му за изпълнение, нещо като

kdesudo 'konsole -e "apt-get -f install"'

И като допълнение - ползването на Център вероятно ще доведе до затруднения на някъкъв етап от ползването на системата.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, отдавна си блъскам главата. Има ли начин да не ми се изключва екрана когато гледам html5 , flash видео? С Минт 17.1 мате съм. Бях търсил и уж намерих някакъв скрипт но не работи. Знам че става с копи/пейст във vlc но по някога забравям или пък не ми се цъка. :)

Не ти трябват скриптове за тая работа . И си спираш  и скрйнсейвъра  да не се пуска и си готов.

image.jpg

• 2 седмици по-късно...

Когато инсталирах Минт17.1 КДЕ при зареждане на системата излизаше логото но Ментата, също така и при изключване.

След актуализациите сега излизат сини точки (подобно на Убунту), а при изключване излизат оранжеви съобщения. 

Има ли възможност да върна отново логото. Става дума за зареждането на системата, не при влизането.

Благодаря!

Когато инсталирах Минт17.1 КДЕ при зареждане на системата излизаше логото но Ментата, също така и при изключване.

След актуализациите сега излизат сини точки (подобно на Убунту), а при изключване излизат оранжеви съобщения. 

Има ли възможност да върна отново логото. Става дума за зареждането на системата, не при влизането.

Благодаря!

Стартовият екран (Plymouth) ли имаш предвид ? Виж, коя тема ти е инсталирана и дали не се дублират. Стандартни за Ubuntu са plymouth-theme-ubuntu-logo и plymouth-theme-ubuntu-text.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.