Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е Луцифер?

Featured Replies

Няма старозаветен и новозаветен Бог. Той е един и същ. Исус никога не Се е променял. Променяли са се хората. Когато Господ говори на евреите, те са едва излезли от обществото на езическите народи. След това, когато ги извежда от Египет, положението е същото. Когато те отиват под вавилонско робство, няма никаква промяна. Такива хора трудно разбират езика на любовта и поради това е било необходимо да им се говори по начина, по който са свикнали. Те са стигали до такова състояние, че са принасяли човешки жертви. може ли на такива хора да се говори внимателно и да разберат думите? Едва ли. Например подобен случай представлява разговорът между Бог и Илия. Пророкът беше хукнал да бяга. Какво му показа Създателят? Буря, огън и какви ли не страхотии. Но не беше в тях. А беше "в тихия и нежен глас". Бог винаги е бил и ще бъде Любов. но хората имат проблеми с чуването.

Господ говори на тези, които имат себе си за евреи много преди робското положение в Египет, още от Авраама.

Авраам и целият му род са от Шумер/Вавилон.

Думата "евреин" означава "преминаващ", "движещ се", "странник", "скитник", "чудак", "странстващ", от корена на думата ע-ב-ר‎ (и-в-р, "иври"), която означава именно "преминаващ".

Така са наричали онази група, която начело с Авраам е напуснала Вавилон в търсене на "Обетованата Земя".

В последствие към тази група, освен рода на Авраам (не целия разбира се) са се присъединявали и други хора - асирийци, ханаанци, египтяни дори.

Те са оформили група, което по-късно е наречена "народ", изцяло зарад онова, което се нарича "обща вяра"/общ морал/общи разбирания за живота.

• Отговори 567
  • Прегледи 64,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Какво означава това:

Йоан 1:18 Никой никога не е видял Бога; Единородният Син, Който е в лоното на Отца, Той Го изяви.

Ако никой не е видял Бога, тогава с Кого е разговарял Адам? С Кого е разговарял Мойсей? С Кого е разговарял Авраам?

========================

Адам е "разговарял" с Демиурга, своя създател.

Мойсей е разговарял с Яхве, племенния си дух.

Авраам е съществото, което подчинява народа си на Яхве и сключва договор с него - той ще закриля евреите, а те ще му се се кланят.

Сиреч, народа ще "храни" Яхве с етерни сили чрез ежедневни ритуали, а Яхве ще ги охранява и помага да убиват враговете си.

Много гадна история...ако беше само това.

Но не е.

Зад тази тривиална притча, която може да се съотнесе към всеки народ по земята, се крие Египетския прагносис.

Разказа за Изхода от Египет, преминаването на Червеното море на кръвните инстинкти, 40 години скитане из пустинята на очищението и достигането на Ханаан е схемата, която всеки кандидат в езотеричното християнство следва и до днес.

Е, това не е като по Елън Уайт, ма шебеците можем толкова... :ph34r:

========================

Уважаеми,хората не се променят особено.

Най-хладнокръвните и чудовищни престъпления направихме през последните 100 години, уж когато сме най-цивилизовани...

Да обясняваш жестокостта, своенравието и налудното поведение на Яхве, както е описано в стария завет, с тогавашните нрави е безпочвено и наивно, а и показва подценяване и неуважение към нас, участниците в този разговор.

Много по-реалистично е твърдението, че това писание е многократно преработвано според конюнктурата и представлява множество пластове левитски "премъдрости", които няма основание да се приемат като "боговдъхновени", както приемате вие, адвентистите.

Друг е въпросът, че в катовете мръсни камиларски одежди има скрито нетленно съкровище...

Намасте :ph34r:

Престъпления в огромни мащаби(стотици хиляди и милиони избити в рамките на отделни военни и завоевателски кампании, главно цивилни), е имало през цялата човешка история, включително пълното изличаване на цели народи, ама който знае - знае, който знае но не помни или не желае да припомня си е отделен въпрос..."Очакване" ми намирисва на сектант, въпреки опита, да тълкува свещени книги по уж традиционен начин. Обаче между глупостите казва/издава и някои истини(за човешката натура и начин на мислене - своето си - собствено - примерно), колкото и очи да избождат. Това е казано разбира се от един атеист(АЗ), който(вече) ще избягва да тълкува в дълбочина религиозни текстове, понеже те не са нищо друго освен средство за манипулация на психиката, с цел лесно да се контролира повярвалия.

Престъпления в огромни мащаби(стотици хиляди и милиони избити в рамките на отделни военни и завоевателски кампании, главно цивилни), е имало през цялата човешка история, включително пълното изличаване на цели народи, ама който знае - знае, който знае но не помни или не желае да припомня си е отделен въпрос..."Очакване" ми намирисва на сектант, въпреки опита, да тълкува свещени книги по уж традиционен начин. Обаче между глупостите казва/издава и някои истини(за човешката натура и начин на мислене - своето си - собствено - примерно), колкото и очи да избождат. Това е казано разбира се от един атеист(АЗ), който(вече) ще избягва да тълкува в дълбочина религиозни текстове, понеже те не са нищо друго освен средство за манипулация на психиката, с цел лесно да се контролира повярвалия.

Ба деа тая манипулация. Тук само манипулирани сме се събрали разбиш ли. Шебек, Гарван, Магаре, Роза, Пител, Айдук, Скептик, Бадр, Очакване, Алия, Елфи, ... и всички ние сме заблудени и сички ние издааме глупостите за себе си. Ка па се събрааме толкова много на едно место и никой не виде, че са му манипулирали психиката - деа. Тря да питаме некой неманипулиран, контролира ли ни некой друк и дали можем да си продължим да си верваме - баси! Благодарим за науката и просветата на секи, де се опита̀ да покаже, в какво заблуждение несвойствено ходим. Машала. Аферим. И мерси...

Ба деа тая манипулация. Тук само манипулирани сме се събрали разбиш ли. Шебек, Гарван, Магаре, Роза, Пител, Айдук, Скептик, Бадр, Очакване, Алия, Елфи, ... и всички ние сме заблудени и сички ние издааме глупостите за себе си. Ка па се събрааме толкова много на едно место и никой не виде, че са му манипулирали психиката - деа. Тря да питаме некой неманипулиран, контролира ли ни некой друк и дали можем да си продължим да си верваме - баси! Благодарим за науката и просветата на секи, де се опита̀ да покаже, в какво заблуждение несвойствено ходим. Машала. Аферим. И мерси...

=====================

Ех, Гарванът...

ГАРВАНЪТ

В полунощ седях приведен, отегчен, отчаян, бледен

над забравено познание - том със тайнствени слова.

Тъмен сън ме скри дълбоко, ала тихичко похлопа,

някой тихичко потропа на самотната врата.

"Гост - прошепнах, - вън похлопа на самотната врата.

Закъснял е вечерта."

Ах, аз помня много ясно на декември злия блясък,

върху пода как проблясва в пепел призрачна жарта.

Чаках утрото притихнал, взрян във книгата, опитвах

да прикрия, но не стихва тиха по Линор скръбта.

С името Линор дарена, тази, що е лъч в скръбта,

взе без име Вечността.

Лек, копринен шум донесе тежка пурпурна завеса.

Вля се, впи се в мене ужас, непочувстван досега.

Аз в сърцето си изгарях, но не спирах да повтарям:

"Гостенин е. Настоява той пред моята врата.

Късен гост е. Настоява той пред моята врата.

Закъснял е вечерта".

Но душата ми укрепна и решително изрекох:

"Сър или Мадам, простете, моля ви, ако греша.

Бях заспал така дълбоко, ала тихичко потропа,

тъй внимателно похлопа на вратата ми ръка.

На часа ще ви отворя и ще ви подам ръка!"

Вън ме срещна вечерта.

Ужасèн се взирах дълго, със съмнения изпълнен,

че сънувам сън мъртвешки, несънуван досега.

Знак ми даде тишината и в покоя непонятен

промълвих "Линор!", но мракът ме отпрати в самота.

Ехото "Линор!" отвърна и предрече самота.

Бе пустиня вечерта.

Тялото ми - трескав огън - стаята прие отново.

Чух похлопването властно, не тъй както досега.

По прозореца навярно нещо тропа непрестанно.

Нека видя този странник. Тайната да разбера.

Нека се смири сърцето. Тайната да разбера.

Вятърът и вечерта.

Разгневен, свалих капака от прозореца и сякаш

дързък порив тук изпрати Гарванът от древността.

Въздуха изпълни с плясък, без поклон влетя и кацна

със осанка благородна той на моята врата.

Върху бюста на Палада над самотната врата.

Стихна после с вечерта.

И внезапно тази птица в мен усмивка предизвика

с важния си вид и черни абаносови пера.

"Въпреки че си проскубан, зная, че си смел и ужас

на Плутон от бреговете носиш, птицо на Нощта.

Как е знатното ти име край реката на Нощта?"

Той изрече: "Вечността!"

Бях учуден и ме стресна отговорът неуместен.

Беше толкова безсмислен и неловък при това,

тъй като - се съгласете! - че не ви се случва често

чест да ви окаже птица върху вашата врата.

Птица или звяр окаян върху вашата врата

с име като Вечността.

Ала Гарванът, притихнал, от местото си не литна,

само с дума изповядал здрача в своята душа.

Повече не се обади и перо не трепна даже.

Плахо аз успях да кажа: "Няма никой у дома!

Ще си тръгне със мечтите утре сутрин от дома."

"Отговорът беше кратък - си помислих. - Вероятно

е единствното слово, произнасяно в беда.

Господарят му, обречен на страданията вечни,

с отчаяние на грешник е повтарял все това.

И надеждата си светла е погребал след това

в припева на Вечността.

Гостенина наблюдавах и с усмивка разгадавах,

а креслото си преместих срещу моята врата,

за да проследя по-лесно всички митове известни

и на птицата зловеща тайната да разбера.

Тайната на тази странна птица аз да разбера.

Смисълът на Вечността.

Бях изпълнен със догадки, нито звук не произнасях,

а на Гарвана очите ме горяха вдън душа.

И седях замислен дълго - в кадифен покой обгърнат -

на креслото си безмълвен под неясна светлина.

Чий покой в кресло безмълвно, под неясна светлина,

тя докосва - Вечността?

Въздухът бе плът нетленна, сред ухания неземни

долових на серафими стъпчиците да звънят.

"Бог утеха ти дарява. Чаша призрачна забрава,

клетнико, Линор тогава ще е спомен за света.

Пий до дъно и тогава ще презре Линор света.

"Пророк? Изчадие на ада? Спри, птицо или дявол!

Бурята ли те изхвърли изтощен тук на брега?

Тъжен жрец на Сатаната сред руините изпратен

в дом, където Ужас властва както в Галаад смъртта.

Позволи ми да узная, болка помни ли смъртта?"

"Пророк? Изчадие на ада? Спри, птицо или дявол!

Бог един са небесата и за двама ни съдба.

Там, в градините далечни, моят дух дали ще срещне

с името Линор дарена тази, що е лъч в скръбта,

ангелите, що дариха с името Линор в скръбта.

Знак да бъде за раздяла тази дума, черен дявол.

Връщай се отново в мрака, на Плутона там в нощта.

Тук перо да не остава от лъжливата ти слава.

Остави ми самотата - вън от моята врата.

Клюн изтръгвай от сърцето, сянката - от таз врата.

И не трепна, и не литна, и стои все още стихнал

Гарванът върху Палада над самотната врата.

Като в сън потънал черен демонът на мрака древен

сянката си хвърля сведен върху моята душа.

Няма повече да види утро моята душа.

Блясък нямa вечността.

Едгар Алън По

Теменуга Маринова, превод от английски

----------------------------------

:whist:

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Благодаря! Този турски откъде го извади? Не съм очаквал, точно от теб. Скепсис има доста "пипе" Вал много по много, също и други, че дори и ти, ама и нервите явно са ти в повече. Извинявай ако съм те засегнал, но виж тези които имат не само фактология, но и разум в главите си, не реагират като че ли са с лош махмурлук...off

=====================

Ех, Гарванът...

ГАРВАНЪТ

...

Едгар Алън По

Теменуга Маринова, превод от английски

:whist:

Не бях се докосвал до поезията на По. Суров и мрачен стих - като другите му писания. Благодаря!

Ето нещо тук за теб...

Благодаря! Този турски откъде го извади? Не съм очаквал, точно от теб. Скепсис има доста "пипе" Вал много по много, също и други, че дори и ти, ама и нервите явно са ти в повече. Извинявай ако съм те засегнал, но виж тези които имат не само фактология, но и разум в главите си, не реагират като че ли са с лош махмурлук...off

Не си очаквал някой да ти отговори? Не си очаквал някой да ти отговори така? Не си очаквал да има недоволни? Или просто си очаквал на всеки да му хареса мнението ти? М?

П.П. Ти па! Откъде разум и пипе у нас, единия е сектант, другия пуритан, третия с лош български (или добър турски - да му се не надяваш) и всички ние сме манипулирани, щото пуйчим върху едни и същи текстове. Праилно! Атеизъма му е майката братя! Там е правдата...

П.П.П. "Извинявай", последвано от "но" в едно изречение (особено когато подчиненото е контрапункт на основното) има стойността на нищо, null, nil, Ø. Защо го казваш, като всъщност не смяташ да се извиняваш, а да продължаваш с квалификациите си?

Не бях се докосвал до поезията на По. Суров и мрачен стих - като другите му писания. Благодаря!

Ето нещо тук за теб...

==================

Благодаря ти, пееша сянко!

Двете произведения някак се допълват, сякаш осветляват нещо от две страни.

Ето, този е Луцифер, който ни осветлява света и намираме красивото в тъжното, златото в тинята и човешкото във вилнеещите в мрака...

Той е водачът ни този свят на Гнева, той е творецът на светлина в сивотата на отминаващите сенки.

Той е карикатура на Всевишния, но и несвещения пламък в умовете ни.

Да отричаме и да се борим с Луцифер е да отричаме и да борим себе си.

Него, Факлоносеца, можем само да го разберем, да го схванем, да го надмогнем и да преминем покрай него, освободили се от очарованието и илюзиите на Четвъртия час

-------

През Четвъртия Час, душата се завръща

да посети гробниците; това е моментът,

в който се запалват магическите лампи в

четирите ъгъла на кръговете; това е часът

на очарованието и илюзиите.

НИКТЕМЕРОН на Аполониус от Тиана

"Живот за живот" също ли е закон Исусов? Ако така, защо тогава Той спаси блудницата от нейното наказание?

П.П. Не щеш и не щеш да ми кажеш, защо грехоизкуплението с кръвта на животно не важи, а спазването на шабат да важи - след като са част от един и същи закон - за един и същи народ, с когото ние нямаме нищо общо (освен Ной като предтеча).

Означава, че за да говориш с някой - не е необходимо да го виждаш!

Абсолютно всички заповеди са дадени от Господ Исус Христос. Той беше Този, Който говори с всички патриарси. Той създаде Адам и Ева. Той се срещна с Мойсей и му даде каменните плочи. Точно поради това каза, че егосподар на съботата, защото Той я учреди. Точно поради това каза на учениците Си, че "Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди" ( Йоан 14:15). Ако това не бяха Негови заповеди, Той би бил един самозванец, който претендира, че е Бог.

Чудиш се защо в Стария завет всичко изглежда по един начин, а в Новия - сякаш има друг Бог. Не, няма два различни Бога в двата завета. Но както обясних в Стария завет Бог трябваше да покаже на народа това, от което хората разбираха. Те бяха свикнали да живеят сред езически народи и изобщо не биха обърнали внимание на Божията Любов. Те реагираха само на гръмове, мълнии, бури и т.н. Това, което бяха възприели, това и ги караше да слушат. Дори при всичките страхотии, които Бог им показа, когато им даде заповедите си, те малко след това забравиха, че са обещали да ги пазят и си направиха свой "бог", та започнаха да се кланят на златното теле. Чак когато Исус дойде на земята, трябваше да изяви Божия характер, като предварително ги беше подготвял за този момент. Но за съжаление те бяха така се закоравили и изопачили думите Му, че го отхвърлиха.

А че Бог е един и същ, може да се види в Стария завет:

Левит 19:18. Да не отмъщаваш, нито да храниш злоба против ония, които са от людете ти; но да обичаш ближния си както себе си. Аз съм Господ.

Жертването на животно за прощаване на греха е само символ на бъдещата Жертва - Исус. Той замени Своя живот за нашата смърт. Извърши заместническа жертва.

Ще го обясня по друг начин. Ако отидеш на пазар и купиш кило домати, а след това видиш, че някой е изгнил, ще се опиташ да го размениш, нали? Какво ще поискаш в замяна? Пак домат. Дали, ако поискаш продавача да ти размени домата за диня, ще получиш нещо друго, освен някоя солидна ругатня? Животните, които бяха жертвани, само показваха, че грешникът признава греха си и възлага този грях върху жертвеното животно, та то да умре, а не съгрешилият. но не че животното изкупваше греха, а просто символизираше, че грешникът възлага греха на идещия Месия, който щеше да умре за този грях.

Що се отнася до съботата, тук не става въпрос за един ден, а за една заповед. За бога няма значение дали човек лъже, краде, убива, прелюбодейства или нарушава седмия ден. Всяко нещо, което е престъпване на заповедите Му, е грях:

1 Йоаново 3:4. Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие;

А какво се поляга за греха?

Римляни 6:23. Защото заплатата на греха е смърт;

Който нарушава божиите заповеди, все едно заявява, че не признава Бога за Законодател. Ако в "обикновения" живот човек отхвърли Конституцията на страната, като се опита да премахне законите, какво го очаква?

Йехова например.

Той много е обичал по онова време подобни неща :)

Да, Исус е разговарял с Адам. Той го сътвори и Той му даде живот.

Господ говори на тези, които имат себе си за евреи много преди робското положение в Египет, още от Авраама.

Авраам и целият му род са от Шумер/Вавилон.

Думата "евреин" означава "преминаващ", "движещ се", "странник", "скитник", "чудак", "странстващ", от корена на думата ע-ב-ר‎ (и-в-р, "иври"), която означава именно "преминаващ".

Така са наричали онази група, която начело с Авраам е напуснала Вавилон в търсене на "Обетованата Земя".

В последствие към тази група, освен рода на Авраам (не целия разбира се) са се присъединявали и други хора - асирийци, ханаанци, египтяни дори.

Те са оформили група, което по-късно е наречена "народ", изцяло зарад онова, което се нарича "обща вяра"/общ морал/общи разбирания за живота.

Все още не е известно откъде идва названието "евреи". Едно от предположенията е, че е от името на Евер. Може и да е нещо друго, но това да се разбере чак в Новия Ерусалим.

========================

Адам е "разговарял" с Демиурга, своя създател.

Мойсей е разговарял с Яхве, племенния си дух.

Авраам е съществото, което подчинява народа си на Яхве и сключва договор с него - той ще закриля евреите, а те ще му се се кланят.

Сиреч, народа ще "храни" Яхве с етерни сили чрез ежедневни ритуали, а Яхве ще ги охранява и помага да убиват враговете си.

Много гадна история...ако беше само това.

Но не е.

Зад тази тривиална притча, която може да се съотнесе към всеки народ по земята, се крие Египетския прагносис.

Разказа за Изхода от Египет, преминаването на Червеното море на кръвните инстинкти, 40 години скитане из пустинята на очищението и достигането на Ханаан е схемата, която всеки кандидат в езотеричното християнство следва и до днес.

Е, това не е като по Елън Уайт, ма шебеците можем толкова... :clap:

На подобни неща не виждам защо трябва да отговарям. Който не вярва, че библията е Божие слово, дори да види пред очите си изпълнението на всичко, пак няма да повярва. За справка думите на Исус в притчата за Лазар и богаташа.

----- На подобни неща не виждам защо трябва да отговарям. Който не вярва, че библията е Божие слово, дори да види пред очите си изпълнението на всичко, пак няма да повярва. За справка думите на Исус в притчата за Лазар и богаташа.

Все още не е известно откъде идва названието "евреи". Едно от предположенията е, че е от името на Евер. Може и да е нещо друго, но това да се разбере чак в Новия Ерусалим.

Твоята вяра покрива и това, че не е известно от къде идва думата "евреи". Не е известно, защото не си се ровил.

Писах за корена на думата (и-в-р) - "иври".

Хубаво е, ако човек иска да разбере някоя еврейска дума, да говори за нейния произход с евреите. ;)

Твоята вяра покрива и това, че не е известно от къде идва думата "евреи". Не е известно, защото не си се ровил.

Хубаво е, ако човек иска да разбере някоя еврейска дума, да говори за нейния произход с евреите. :blink:

Аз лично, не им вярвам много :)

Хубаво е, ако човек иска да разбере някоя еврейска дума, да говори за нейния произход с евреите. :rolleyes:

Можеш да ровиш колкото искаш, но досега няма абсолютни доказателства по този въпрос.
  • 3 седмици по-късно...

=====================

Ех, Гарванът...

ГАРВАНЪТ

...

Едгар Алън По

:P

Гледай на какво попаднах - един комплимент за Гарванът и По

Поздрави Вал

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=JQyGWZWqKT8&feature=related

Благодаря ти, приятелю, за красивите минути.... Току - що се връщам от два дни в един друг свят, по-добър. Бях с Розичка, Серпентариус, Багира, Венцислав, Абраксас и др. наши общи познати от Калдейта. Беше приказно, беше хубаво, беше разбиващо, беше блаженство, беше... е, та сега съм разбит и след малко си лягам. Утре ще ти пиша за гарванът от Махабхарата, който обяснява какво е познание и какво е вяра :giggle1: ПП Розичка ми донесе армаган цяла кутия турска баклава, сложих я в хладилника да се постегне, та и натам ме тегли, щото ако се забавя жена ми и синовете ще я прикапчат :giggle1:

Бях с Розичка, Серпентариус, Багира, Венцислав, Абраксас и др. наши общи познати от Калдейта.

С Трихо обаче не беше,а ? Публикувано изображение

С Трихо обаче не беше,а ? Публикувано изображение

На Трихо ще му се изтърся на гости когато най не очаква.

И после - сбогом, баклава, урунгера я оплюскааааа...хихихи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.