Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е Луцифер?

Featured Replies

Накрая събираш 2 и 2 и получаваш 3 :)

3 в 1 :blink:
  • Отговори 567
  • Прегледи 64,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

3 в 1 :blink:

Не става така.

Най-големите престъпления в историята свързани с религията са се случили точно заради различните тъкувания на едно и също нещо в Библията.

Не е за мен това, съжалявам.

лека нощ.

Не става така.

Най-големите престъпления в историята свързани с религията са се случили точно заради различните тъкувания на едно и също нещо в Библията.

Не е за мен това, съжалявам.

лека нощ.

Добре де, няма да ти пиша есе. Кво се наду. А аз не говорех за тълкувания а за подход.

Къде съм сторил тази глупост? Струва ми се писах, че той е в мен и навсякъде около мен.

Ето виждаш ли, ти сам даде доказателството - едно е да пишеш, друго е наистина да го изживяваш в директно преживяване. Въпреки, че пишеш, че Бог е в теб и ти в него, ти продължаваш да го търсиш извън теб, както се вижда от собствените ти думи.

Когато пиеш вода, ти просто пиеш, а не тичаш първо да четеш написаното в сравнителни анализи и теории. А това да използваш сетивата си не е сравнителен анализ, а е директно изживяване.

Опитвам се да ти кажа, че едно е да умуваш, друго е да изживяваш в директна опитност. Но за човек, който предпочита да мисли и умува, вместо да скочи в реката на живота, му е трудно да ме разбере. :)

А Съществуванието не е и не може да бъде умуване, иначе ти щеше да си една думичка, мъдреща се върху прашна страница на никому ненужен забравен учебник по сравнителни анализи.

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Следващ пост не по темата ще бъде трит ! Обсъждането на съществуванието и личните си качества моля-в подходящата тема.

Сетивата само доставят информация. След това, някой трябва да я обработи. Ако информацията по всички канали потвърждава, че признаците на желаната от теб течност съвпадат с тези на водата - надигаш съдчето и пиеш, ако ли не съвпадат - преглъщаш издълбоко и си оставаш жадна. Това, както и да го погледнеш е сравнителен анализ. Основен механизъм в апарата на оцеляването ни. За който желае и умее да го използва, това е механизъм (разбира се не единствен) за развитие, реализация, трупане на опитност. Правейки бърза справка, аз установявам, че егото, моят Аз - като част от присъствието на Господ в мен, моето "мене" дарено ми от Него - по никакъв начин не е сатана. Къде намери сходства, за да твърдиш подобно нещо? Кое ти дава право да правиш глобално заключение? Може би, използваш някаква символика или просто споделяш своите усещания. Как обусловено стигаш до твърдението, че луцифер е съкровената част на всеки човек?

Механизъм е само, ако си включил мъртъв механизъм, но не и ако участваш като живо същество, което се наслаждава на вкуса на водата. И тук е разликата между механизма и човешкото същество - механизмът пие, но не усеща вкуса, анализира сравнително, но не се наслаждава. И точно тук е разликата и между Сатаната (умствената заблуда Егото) и Божествената човешка същност, т.е. човешкото най-вътрешно същество или с други думи Душата - сатаната може само да сравнява, анализира, умува, проектира умствени проекции и илюзии, но не и да живее реалността такава, каквато тя е. Защото Сатаната Его не е реален, не е екзистенциален, той е продукт на човешкия ум, една умствена илюзия, която кара човек да си въобразява неща, които не са. Като например, че Бог присъства в човешкото Аз - една заблуда на Сатаната его. Азът не съществува, той е Егото и неговото желание да обсеби човешкото същество и да го огради със стени на отделеност от Съществуванието (Да ме извини модераторът, но не можеш да говориш за Сатана, без да говориш за Съществуванието). В Божествената реалност няма аз, има само "съм", или по-точно "съм-ност", т.е. има само биване, съществуване на съществото, но не и на някакъв си аз, нито ти. Има само Едното, Не-двете, Единното. Илюзията за отделен Аз е Луцифер-Сатаната, но това не е "най-съкровената част на човека", това изобщо не е "нещо", а е една илюзия, заблуда на ума. Най-съкровената част на човека не е умът му, нито умствените заблуди, а е душата, най-вътрешното човешко същество.

Следващ пост не по темата ще бъде трит !

Обсъждането на съществуванието и личните си качества моля-в подходящата тема.

Бря...

Механизъм е само, ако си включил мъртъв механизъм, но не и ако участваш като живо същество, което се наслаждава на вкуса на водата.

Опитай да го изключиш, да видим дали ще ти е възможно въобще!

И тук е разликата между механизма и човешкото същество - механизмът пие, но не усеща вкуса, анализира сравнително, но не се наслаждава.

Ето бе лельо, аз обичам да си пийвам водица. Наслаждавам и се, радвам и се - обожавам я. Но никога не посягам, към зелената-лепкава течност в съседната чаша, а само към кристално чистата, водниста течност, с познатия мирис на свежест и влага. Защо? Защото съм анализирал набързо и съм отхвърлил подозрителната течност, която не отговаря на характеристиките на водата...

И точно тук е разликата и между Сатаната (умствената заблуда Егото) и Божествената човешка същност, т.е. човешкото най-вътрешно същество или с други думи Душата - сатаната може само да сравнява, анализира, умува, проектира умствени проекции и илюзии, но не и да живее реалността такава, каквато тя е. Защото Сатаната Его не е реален, не е екзистенциален, той е продукт на човешкия ум, една умствена илюзия, която кара човек да си въобразява неща, които не са.

Като например, че Бог присъства в човешкото Аз - една заблуда на Сатаната его. Азът не съществува, той е Егото и неговото желание да обсеби човешкото същество и да го огради със стени на отделеност от Съществуванието (Да ме извини модераторът, но не можеш да говориш за Сатана, без да говориш за Съществуванието). В Божествената реалност няма аз, има само "съм", или по-точно "съм-ност", т.е. има само биване, съществуване на съществото, но не и на някакъв си аз, нито ти. Има само Едното, Не-двете, Единното.

Моят Аз, никак не ме отделя от Съществуването, аз съзнавам, че съм част от цялото. И Аз и цялото не можем един без друг. Инак нямаше да е неделимо. Няма място в за сатана в Аз-а, за това е възможно отхвърлянето му и опрощението.

Илюзията за отделен Аз е Луцифер-Сатаната, но това не е "най-съкровената част на човека", това изобщо не е "нещо", а е една илюзия, заблуда на ума.

Най-съкровената част на човека не е умът му, нито умствените заблуди, а е душата, най-вътрешното човешко същество.

И колко такива същества има в човек според теб?

Опитай да го изключиш, да видим дали ще ти е възможно въобще!

А защо трябва да изключваш сетивата си - те са твой инструмент, с който ТИ си служиш! Но само инструмент - ти не си сетивата, не си и анализиращият ум, ти си много повече. Но за теб е трудно да преминеш отвъд обсесията си и отъждествяването си с анализиращия ум.

Твърдиш "Моят Аз, никак не ме отделя от Съществуването, аз съзнавам, че съм част от цялото" и в същото време не можеш да си представиш как е възможно да се разграничиш от анализиращия си ум, да го изключиш и да преминеш отвъд неговите граници.

Но докато човек се отъждествява с ума си, той е раздвоен, шизофреничен, в него говорят много гласове - на родителите му, на учителите, приятелите - човек, отъждествил се с ума е всъщност цяла тълпа от различни обусловености и попити внушения. Само човек, познал себе си и истинския си най-вътрешен център на съществото е цялостен и неделим, интегриран.

Ми щото точно те те подвеждат... Ти хем казваш, че трябва да открием истинската си същност и че отгоре си имаме заблуда, хем с инструментите на заблудата ли да си служим за това :clap:

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

А защо трябва да изключваш сетивата си - те са твой инструмент, с който ТИ си служиш! Но само инструмент - ти не си сетивата, не си и анализиращият ум, ти си много повече. Но за теб е трудно да преминеш отвъд обсесията си и отъждествяването си с анализиращия ум.

Как защо? Защото ме съветваш да игнорирам този механизъм, да го отхвърля, да не разчитам на него.

Но само инструмент - ти не си сетивата, не си и анализиращият ум, ти си много повече.

Естествено, че не съм нито сито сетивата си - нито умът си. Те са част от мен и аз ги използвам.

Но за теб е трудно да преминеш отвъд обсесията си и отъждествяването си с анализиращия ум.

Айде, почна се и с диагнозите. По-добре да спреш навреме. За това ще те побутна лекичко в такава посока. Аз не се отъждествявам с аналитичния си ум, няма как. Не бих допуснал грешката да сравнявам обект с негов атрибут. Обекта съм аз, аналитичният ми ум е атрибутът. Частичката не може да бъде отъждествена с цялото. Елементарните правила за съотнасяне не ни позволяват да правим подобни релации. В качеството си обаче, на субект обикновено не пренебрегвам аналитичното мислене, като инструмент за решаване на ежедневни проблеми - вземане на решения, разрешаване на колизии, потвърждаване и отсяване на информация. И за втори път те подсещам, това не е единствения апарат, на който се опирам...

Твърдиш "Моят Аз, никак не ме отделя от Съществуването, аз съзнавам, че съм част от цялото" и в същото време не можеш да си представиш как е възможно да се разграничиш от анализиращия си ум, да го изключиш и да преминеш отвъд неговите граници.

Разграничавам се бе леля, той не е мен, а част от мен. Но не виждам, как изключването и преминаването извън границите на ума, ще ме направи повече част от Сътворението, в което съм включен априори.

Но докато човек се отъждествява с ума си, той е раздвоен, шизофреничен, в него говорят много гласове - на родителите му, на учителите, приятелите - човек, отъждествил се с ума е всъщност цяла тълпа от различни обусловености и попити внушения. Само човек, познал себе си и истинския си най-вътрешен център на съществото е цялостен и неделим, интегриран.

Тук се прокрадват интересни мисли, но началото, което си сложил, че само неразумен човек би се отъждествил с малка част от себе си, кара цялата тази конструкция да се се срутва под тежестта на собствената си несъстоятелност. С други думи - направила си не особено сполучлив каламбур.

П.П. Цялата тази дискусия, ни отдалечава от темата и въпроса: - Защо твърдиш, че егото е сатана?

:)

Как защо? Защото ме съветваш да игнорирам този механизъм, да го отхвърля, да не разчитам на него.

Не, това не аз те съветвам, това си е твой съвет и твоя интерпретация! :)

Естествено, че не съм нито сито сетивата си - нито умът си. Те са част от мен и аз ги използвам.

Но какво си тогава!?

В качеството си обаче, на субект обикновено не пренебрегвам аналитичното мислене, като инструмент за решаване на ежедневни проблеми - вземане на решения, разрешаване на колизии, потвърждаване и отсяване на информация. И за втори път те подсещам, това не е единствения апарат, на който се опирам...

А кой е този, дето се опира и подпира тук и там, намерил ли си го!?

Но не виждам, как изключването и преминаването извън границите на ума, ще ме направи повече част от Сътворението, в което съм включен априори.

И понеже си толкова сигурен, че са те включили априори /кой обаче!?/, бързаш да се изключиш, отъждествявайки се с ума ли!?

Тук се прокрадват интересни мисли, но началото, което си сложил, че само неразумен човек би се отъждествил с малка част от себе си, кара цялата тази конструкция да се се срутва под тежестта на собствената си несъстоятелност.

И кой е разумен, кой е неразумен според теб!?

Защо твърдиш, че егото е сатана?

Защото егото е, което не ти позволява да видиш очевидната Истина на това, което Е.

Не, това не аз те съветвам, това си е твой съвет и твоя интерпретация! :biggrin:

Не бе лельо, ти каза, че аналитичното мислене е включен мъртъв механизъм. Предложих ти да го изключиш, за да видим колко е мъртъв, пък ти почна да извърташ и да говориш за сетива.

Но какво си тогава!?

Е как какво - човек!

А кой е този, дето се опира и подпира тук и там, намерил ли си го!?

"Този" какво, който се опира къде? Какво трябва да търся според теб? Уточни се ако обичаш.

И понеже си толкова сигурен, че са те включили априори /кой обаче!?/, бързаш да се изключиш, отъждествявайки се с ума ли!?

Това пък, как ти хрумна? Говорихме вече, че такава грешка не мога да направя - да се отъждествя с част от мен. До толкова, че да направя разлика между кутийката и съдържимото, все пак вдявам. Ти обаче, откъде имаш такива идеи не знам. Другата грешка пак няма как да направя - да се опитвам да се изключа от Творението. Ми то няма как! Жив, мъртъв, добър, лош, свят, грешен, умен, глупав, мислещ или не - аз съм част от Творението и съм част от Плана, точно такъв какъвто съм създаден.

И кой е разумен, кой е неразумен според теб!?

Хлъзгаш темата в различна посока, въпросът беше ясен, "Защо наричаш егото сатана".

Защото егото е, което не ти позволява да видиш очевидната Истина на това, което Е.

Цитираното изречение съдържа ракурсивен елемент в себе си и не може да бъде сериозен отговор. Опитай пак!

Е как какво - човек!

"Този" какво, който се опира къде? Какво трябва да търся според теб?

Този, който наричаш човек трябва да потърсиш. :cool:

аз съм част от Творението и съм част от Плана

Какъв е този план, който си измисляш?! :cool: Не знаеш какво си, не знаеш що си, но за сметка на това пък "знаеш" за някакви си планове! :yanim:

Хлъзгаш темата в различна посока, въпросът беше ясен, "Защо наричаш егото сатана".

Точно на този въпрос ти отговорих вече.

Този, който наричаш човек трябва да потърсиш. :cool:

Защо да го търся, ето ме - ecce hommo!

Какъв е този план, който си измисляш?! :cool: Не знаеш какво си, не знаеш що си, но за сметка на това пък "знаеш" за някакви си планове! :yanim:

Хайде пак неоснователни твърдения! Как да не знам кой съм? - Аз съм! - Как да не знам що съм? - Човек съм! - А ти как така не знаеш за Плана? Не си ли чела в Писанието - "...за да се изпълни всичко което е писано..." - щом е предварително написано, значи е запланувано. Щом е запланувано, значи всичко се движи по Неговата воля и в Неговото име се изпълнява от ныне и присно, и вовеки веков. Амин!

Точно на този въпрос ти отговорих вече.

Онова там, по-скоро ще призная за резултат от безвкусно словоблудие, нежели да го сметна за сериозен ответ!

"...за да се изпълни всичко което е писано..." - щом е предварително написано, значи е запланувано. Щом е запланувано, значи всичко се движи по Неговата воля и в Неговото име се изпълнява от ныне и присно, и вовеки веков. Амин!

За какво е тогава Христовата жертва и думите му - "Който изгуби живота си заради мен, ще го намери"

За какво е тогава Христовата жертва и думите му - "Който изгуби живота си заради мен, ще го намери"

това също е част от плана, разбира се : щом е написано-значи трябва да се изпълни.

това също е част от плана, разбира се : щом е написано-значи трябва да се изпълни.

Да, всичко е част от плана... и падението и спасението (явно)

Но дали може да се изпълни ако просто така си чакаме, или се намесва и избора ни - свободната воля?

Защо да го търся, ето ме - ecce hommo!...Как да не знам кой съм? - Аз съм! - Как да не знам що съм? - Човек съм!

Щом знаеш кой си и що си, и най-вече какво е това човек, що дириш във форум за религия?! :) Носи си новите дрехи просто.

Не си ли чела в Писанието - "...за да се изпълни всичко което е писано..." - щом е предварително написано, значи е запланувано.

Не виждам връзката - Исус сам се шегува с фанатизма и догматизма на тогавашните книжници и религиозни свещеници - буквоядци. И когато възсяда магарето, за да влезе в Йерусалим, той казва: "За да се изпълни туй, що е написано!" Това е една умела шега от негова страна, адресирана към онези, които не повярваха на думите му, пълни с искреност и живот, а търсят в буквите на канона да намерят истината на Бога. И понеже буквите на стария завет говорят за Месия - цар на Юдеите, който ще влезе в Йерусалим възседнал кон, то Исус си прави умела шега, като възсяда магаре. Но дори и този метод на убеждение не можа да отвори очите на слепите и те пак го убиха.

Защото Истината няма нужда от убеждаване - Тя е навсякъде, стига да искаш, можеш да я видиш - но ако не искаш, то тогава Тя за теб винаги ще е "безвкусно словоблудие"

Уверявам те, Алия... никой не се шегува яхайки магаре.

Носи си новите дрехи просто.

С това нямам никакви проблеми - живея с удоволствие. Приемам си подаръка и гледам да го оползотворя най-пълно.

Щом знаеш кой си и що си, и най-вече какво е това човек, що дириш във форум за религия?!

Защото освен "кой съм" и "що съм" има и много други въпроси, които гъделичкат умът ми. Един от тях примерно е "защо съм". Отбележи, повечето въпроси, които ме вълнуват не са насочени към мене лично.

Не виждам връзката - Исус сам се шегува с фанатизма и догматизма на тогавашните книжници и религиозни свещеници - буквоядци. И когато възсяда магарето, за да влезе в Йерусалим, той казва: "За да се изпълни туй, що е написано!" Това е една умела шега от негова страна, адресирана към онези, които не повярваха на думите му, пълни с искреност и живот, а търсят в буквите на канона да намерят истината на Бога. И понеже буквите на стария завет говорят за Месия - цар на Юдеите, който ще влезе в Йерусалим възседнал кон, то Исус си прави умела шега, като възсяда магаре. Но дори и този метод на убеждение не можа да отвори очите на слепите и те пак го убиха.

Не знам за какви шеги, говориш Aliya, но писаното полека се сбъдва. Така става с добре направените планове - сбъдват се.

Защото Истината няма нужда от убеждаване - Тя е навсякъде, стига да искаш, можеш да я видиш - но ако не искаш, то тогава Тя за теб винаги ще е "безвкусно словоблудие"

Кога позна истината в цялото и вселенско многообразие, та така умело постулира нейната натура или ти говориш за твоята си истина? Да, твоята ми е трудно да видя, криеш я от показ. А ние тук сме се събрали, за да обменим парадгими. Най-добрия начин това да стане, е чрез солидно направени и добре структурирани обяснения, а не чрез опит за налагане на личното ти виждане. За това и най-учтиво бе помолена да защитиш тезата си, а ти трета страница тук сипеш мъгли. А понякога и "Незнам, така го чувствам", също е отговор. Особено в теми като тази.

Уверявам те, Алия... никой не се шегува яхайки магаре.

А си го яха съвсем сериозно - нали!

П.П. Трихо пак изгоря :nono:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.