Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тестени и хлебни произведения

Featured Replies

Тя дърпана баница се прави навсякъде, но говорехме за друго. А това дали ще ми падне на главата е друг въпрос - идеята е, че може да се приготви и у дома. Разводняваме темата - няма смисъл да продължаваме!

Да,може-

стига да случиш на брашно-

това е най-важното и за дърпана баница и за мятане на тесто-едно и също е

:)

• Отговори 335
  • Прегледи 87,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

За дърпаната баница най-важното е мазнината, да е много и да е свинска мас .

Вили , като гледах репортажа по бТВ днес в " Тази сутрин " ... май ще се откажа от любимата ми закуска , баничка с боза ! То стана по евтино да закусваме кУрУсани с капучино http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif !

Така се прави Мите, просто тесто от най-простото (брашно, оцет и сол), мноооооого св. мас и малко извара.

Като се има в предвид, че се ползва най-евтината, това означава, че тя е растителна (или нямам идея каква е и от какво се прави, за да е на тази цена)

убедена съм, че баничките на са това което бяха. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Така се прави Мите, просто тесто от най-простото (брашно, оцет и сол), мноооооого св. мас и малко извара.

Като се има в предвид, че се ползва най-евтината, това означава, че тя е растителна (или нямам идея каква е и от какво се прави, за да е на тази цена)

убедена съм, че баничките на са това което бяха. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Причината е в алчността и желанието за бърза печалба.

А после "баничарите" се чудят защо получават услуги или купуват стоки с качеството на собствените им банички.

Чуденето е полезна гимнастика за мозъка... :)

За дърпаната баница най-важното е мазнината, да е много и да е свинска мас .

И като не става брашното как ще я раздърпаш а-

точно никак

И като не става брашното как ще я раздърпаш а-

точно никак

Така е.

В този случай откриваш, че не само мазнината, но и брашното е изключително важно.

Дърпаш, дърпаш, докато не ти омръзне и в кофата за боклук. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Следващия път внимаваш какво купуваш, макар че в България почти няма производители, които в продължителен период от време да поддържат еднакво качество на продукцията си.

Каквото и да се приготвя, качеството на изходните продукти е един от основните фактори, определящи вида и вкуса на храната.

Така е.

В този случай откриваш, че не само мазнината, но и брашното е изключително важно.

Дърпаш, дърпаш, докато не ти омръзне и в кофата за боклук. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Следващия път внимаваш какво купуваш, макар че в България почти няма производители, които в продължителен период от време да поддържат еднакво качество на продукцията си.

Каквото и да се приготвя, качеството на изходните продукти е един от основните фактори, определящи вида и вкуса на храната.

Мда,то едни прости мекици не можеш докара-камо ли баница да стане.

Не можеш изобщо да раздърпаш-къса се и това си е.

А преди години имаше само едно брашно,истинско,нашите са купували по чувал помня.

Дърпана баница за чудо и приказ ставаше,тутманиците бухваха до тавана

:offtopic_s:

Но брашното отдавна не е това,което беше.

Сегашното освен за застройка на супа-за друго не става.

На Коледа месих питката,която правя всяка година.Купих от най-хубавото брашно(като всяка година),ама...питката не бухна.Добре че бях сложила повечко сирене и масло та ставаше за ядене. :lol6:

• 2 седмици по-късно...

Така е, не отричам и за важността на брашното. Понякога имам чувството, че работя с избелени трици. :hush:

• 2 седмици по-късно...

Какво по-хубаво време от един мразовит януарски предиобед, за да изпълниш къщата с аромат на прясно изпечен хляб. Голяма чаша кафе, 'пресен' вестник (разбира се, никой друг да не го е разгръщал преди това). Такъв предиобед при мен може да се случи единствено в някоя събота - в делничните утрини ясно защо, а в неделя... в неделя не може!:))))

Та в някой такъв благословен съботен предиобед, се случва да реша да меся.

В интерес на истината, това желание се проявява доста често у мен; някъде бях чела, че много хора обичат месенето на тесто, защото ги успокоява и им действа, цитирам "като СпА". Аз ще се въздържа от мнение по цитата :), но няма да си кривя душата, че месенето определено действа положително на духа и зарежда.

Та понякога, макар и рядко, се случва желанието и възможността да се срещнат и тогава се получават интересни неща.

В този ред на мисли, скъпи приятели, днес ще ви представя рецепта, чийто вкус гарантирам! Мек, вкусен хляб с хрупкава, но мека и ароматна коричка.

Публикувано изображение

Ръжена багета

300 грама ръжено брашно

200грама пълнозърнесто брашно

/това е най-доброто съотношение/

3 с.л. зехтин

1 суха мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1 ч.л. ленено семе

В купа се смесват маята и захарта и се долива малко хладка вода, без да се разбърква.

Оставя се за не повече от 20 мин.

Смесват се брашната, лененото семе и солта в купата, в която ще се меси. Прави се кладенче, където се изсипва закваската + мазнината и водата, внимателно се разбърква всичко, след което замесваме меко тесто.

Покрива се и се оставя тестото за около час - час и половина.

След това с намазнени ръце се оформят багетите. Намазват с половин яйце, разбито с малко вода и се поръсва със сусам.

Пекат се на 180 градуса. С клечка се проверява готовността.

Публикувано изображение

• 3 седмици по-късно...

Здравейте! ето ви една рецепта за Погача от която ще си облизвате ръцете,но за съжаление нямам снимка за да видите как изглежда. Продукти 2кг.брашно,1ч.ч.прясно мляко,1ч.ч.кисело мляко,1ч.ч.вода,1кубче мая,1с.л.сол,1ч.л.захар,1с.л.олио,1/2с.л.оцет,5бр.яйца,1пакет масло от 125гр. Начин на приготвяне: Оставяме 3 жълтъка на страни,разтопяваме 2с.л.от маслото,прибавяме към жълтъците и разбъркваме добре,оставяме на страни.Тази смес ще е за заливането на погачата преди печене. В дълбока купа пресейте брашното,направете кладенче и изсипете солта,олиото,оцета и захарта вътре. Киселото и прясното мляко,яйцата и 3бр.белтъка се разбъркват и затоплят на котлона. Маята разтваряме във водата и прибавяме,към сместа на котлона и разбъркваме.Сместа трябва да е топла,а не да завира,след това я изсипваме към брашното и омесваме тесто.Оставяме тестото да втаса,когато е готово го премесваме и разделяме на 3-ри равни части.Всяка разточваме на квадрат,като на първата слагаме 1/2 от маслото и го размазваме,след това слагаме,втората кора върху първата и размазваме по нея останалото масло и най-накрая захлупваме с третата кора.От всичко това разточвам на голяма кора в кръгла форма и разрязваме на 16 парчета,всяко парче се навива на кифличка и се нареждат в намазнена кръгла тава докато се напълни цялата.Отгоре намазваме с олио и оставяме да втаса.Втасалата погача намазваме отгоре със сместа от жълтъците и маслото.Слагаме на студена фурна за 1час на 180С или докато отгоре се получи хубава и хрупкава златиста коричка,всичко зависи как пече фурната ви.Можете и да направите по малка доза,ако тази ви се вижда много.

Редактирано от arhangel_gebriel (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Слънчица от бутертесто

Публикувано изображение

Публикувано изображение

'Пълнежът' може да е по рецептата "каквото има из хладилника", в случая е от шайба траен колбас, шайба варено яйце, шайба кашкавал:

Яйцата се нарязват на шайби.

Разгъва се тестото (многолистно т.нар. бутертесто) и с чаша (диаметър 7см) се изрязват кръгове. В средата на половината от тях (тестените кръгове) се редят шайба салам, шайба яйце, шайба (кръгче) кашкавал. С другата половина кръгове - се захлупват. С кафена чаша (диаметър 5см) се притиска тестото около поставените отдолу му шайби, за да се позалепи. А по кантовете на кръга се правят 'шевове' с вилица. Нареждат се в тава застлана с готварска хартия, средна скара, 180°C.

forum.all.bg

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Мъфини с кашкавал и зелен пипер

Публикувано изображение

Продукти:

1к.ч. кисело мляко

50мл. прясно мляко

1к.ч. майонеза

1ч.ч. насърган кашкавал

1к.ч. нарязан зелен пипер

1 1/2 ч.ч. брашно

1/2к.л. сол

1к.л. бакпулвер

Приготвяне:

Във купа разбъркваме последователно майонезата,киселото мляко,прясното мляко и кашкавала.Във друга купа объркваме брашното,бакпулвера и солта.Прибавяме сухите съставки към мокрите.Добавяме и зеления пипер.

Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми.Печем в загрята предварително фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.

1к.ч.=120мл

1ч.ч.=200мл

nanita-nordina.blogspot.com

Публикувано изображение

Спаначено-доматен хляб

Продукти:

3 чаени чаши брашно

1 чаена чаша прясно мляко

2 чаени лъжички суха мая

1 чаена лъжичка сол

2 супени лъжици захар

50 мл олио

и още...

3 супени лъжици сварен и пасиран спанак + 3 супени лъжици брашно

1 супена лъжица доматено пюре или лютеница (каквото си изберете) + 2 супени лъжици брашно

няколко капки жълта готварска боя (може и без нея) + 1 супена лъжица брашно

Публикувано изображение

От продуктите замесваме тесто. Аз нали се фукам с хлебопекарната си Публикувано изображение, та по много мързеливата нахаках всичко вътре (първо течните съставки, после сухите и накрая маята). Включва се на програма месене на тесто. След като втаса, разделяме на три равни части, които оцветяваме съответно в зелено (спанак), оранжево-червено (доматеното пюре) и жълто (боята). Оформяме ги на фитили и сплитаме плитка. Оставяме да втаса на топло и печем. Печенето отново го направих в хлебопекарната на тази програма само печене за час.

Туй то!

Сори за снимките, но вече ми писна да се разхождам до терасата, за да снимам, та този процес го осъществих в кухнята, която за съжаление ми е много тъмна - та на лампа толкоз.

ИзточникА ще го посоча, ако успея да го открия, защото рецептата съм я преписала на едно хвърчащо листче.

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Публикувано изображение

Този хляб е сътворен от същото тесто, както и багетите, НО с добавка на бяло брашно в съотношението пълнозърнесто:ръжено:бяло - 3:1:1. Чудото би всички рекорди по надигане, докато се печеше. Много вкусна коричка. Не можете да си представите сутрин филийка от този хляб, намазана съвсем леко с хубаво масълце или с кръгче пушено сирене, каква енергия дават и засищат за дълго. . /на снимката е топено сирене и домат – любима комбинацийка/. Или както най-много обичам аз – чаша димящо кафе и филийка без нищо – самият хляб е толкова вкусен, че за мен няма нужда от добавки. И с дните, които престоява, става още по-хубав...

Публикувано изображение

• 4 седмици по-късно...

Банички от парено тесто

рецептата е от книгата "Тестени ястия и гарнитури" на София Смолницка

(аз не ги намазах отгоре с яйце)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Бърз тутманик със сирене и колбас

Какво може да се направи, когато имаш на разположение само 2 ч.ч. брашно и 1/4 пакетче мая с нeясен срок на годност ? (липсваше тази част от хартийката) (blush)

Замесваш си тестенце от маята, разтворена във водичка и изсипана в 'кладенче' в брашното, малко олио и щипка сол.

Публикувано изображение

Меси се, оставя се да втаса малко, после се премесва и се разточват кори.

Публикувано изображение

Плънката за корите – ситно нарязан колбас (наденичка) и сирене. Корите се напръскват със съвсем малко разтопено масло сиренето (аз използвах олио, но бих казала, ако нямате други предпочитания - масло задължително!) и без никаква мазнина за колбаса и се навиват (с това количество на брашното ви става ясно какви и колко големи са корите, нали? Хаха :wors:) и полученото тутманиче се намазва с яйце. Пече се на 180 градуса до зачервяване.

Публикувано изображение

Резултатът е хрупкава коричка (тя ми стана фаворит, между впрочем) и мека, пухкава среда. Опитах участък със сиренце – беше добра!

Публикувано изображение

Това е рецепта, която се роди в движение (ще бъда честна - не вярвах, че ще се получи нещо с това количество и тези продукти)..."От нищо-нещо" - не харесвам този израз, но в случая е абсолютно подходящ.

Това е рецепта, която се роди в движение (ще бъда честна - не вярвах, че ще се получи нещо с това количество и тези продукти)..."От нищо-нещо" - не харесвам този израз, но в случая е абсолютно подходящ.

Аз също не уважавам този израз и в случая никак не ти подхожда !

Не бих нарекла уменията ти нищо, те все пак са това което е довело до така апетитната вечеря.

Изглежда невероятно вкусно, а и предполагам е ! :)

Аз също не уважавам този израз и в случая никак не ти подхожда !

Не бих нарекла уменията ти нищо, те все пак са това което е довело до така апетитната вечеря.

Изглежда невероятно вкусно, а и предполагам е ! :rolleyes:

Благодаря ти, Вили, какви хубави думи. :whist:

Всички сте много мили.

Аз вчера мислих, още като пуснах публикацията, за тази двусмислица и искам да използвам случая да поясня, че 'от нищо-нещо' в случая отнасям към това, че този тутманик се получава и без яйца, млека в тестото и т.н.

Само и единствено заради това.

• 7 месеца по-късно...

Дойде студеното време (съвсем скромно ще заявя, че след рождения ми ден винаги рязко се разваля времето :clown:) и с него - желанието (и възможността) да направя едно от любимите ми неща, а именно – да омеся хляб.

Днес искам да ви предложа една от най-любимите ми рецепти за хлябът с главно „Х”.

Както повечето от Вас биха се досетили, името на хляба идва от наименованието на руското село Бородино, недалеч от което се състои битка

между Наполеоновите войски и армията на ген. Кутузов. Монахиня от близко

разположения женски манастир тогава приготвя този хляб и оттам нататък получава

разпространение. Разбира се, има и други версии, които съпътстват чудния бородински хляб.

Най-характерните особености на този хляб са две, даже три: плътната текстура, тъмният цвят и кориандъра. Това са и причините да го обичам толкова силно – кориандърът е любимата ми подправка. В оригиналната рецепта има и някои съставки, които аз не съм добавила и които се намират може би само в руските магазини. Рецептата е адаптирана за нашите географски ширини.

Публикувано изображение

Бородински хляб / Бородинский хлеб

1 ч.ч. бяло брашно

3 ч.ч. ръжено брашно

/на това количество - прибл. 2 ч.ч. вода/

1 ч.л. сол

2 с.л. мед

1/2 к.ч олио

1 пакетче суха мая Йоткер

2 ч.л. кориандър + 1 ч.л. зърна кориандър

Смесваме сухите съставки - брашната, маята, кориандъра. Добавяме приятно топлата вода, в която е разтворен меда и прибавено олиото.

Солта добавям в етапа на месене.

Омесваме тестото - месим около 15-20 минути. Оставяме да втаса около час.

Оформяме самун, който отново оставяме да втаса.

Повторно втасалия хляб посипваме с леко счукани зърна кориандър и печем в загрята на 180 С фурна около 45 мин.

Публикувано изображение

Резултатът е ароматен и много вкусен черен руски хляб. Отчитам все пак, че моето лично мнение се базира на това, че обожавам кориандър, а неговото ухание формира в голяма степен впечатлението ми от Бородинския хляб.

Публикувано изображение

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Публикувано изображение

Хлебчета от няколко вида брашно и семена в стъклени панички

Извадих ги преди около час от фурната. Сори за лампишока :ph34r:, но дневната светлина си отиде...

Не се меси!!!

Продукти:

1 чаена чаша черно брашно

2/3 чаена чаша пълнозърнесто брашно

1/3 чаена чаша оризово брашно

1/2 чаена чаша бяло брашно

3 супени лъжици разтопено краве масло

1 супена лъжица суха мая

1 супена лъжица захар

1 чаена лъжичка сол

1 яйце

1 чаена чаша топло прясно мляко

3 супени лъжици топла вода

50 грама семена по избор - аз ползвах смес от бял и черен сусам, жълто и кафяво ленено семе, маково семе

3 супени лъжици слънчогледови ядки

2 супени лъжици разстопено краве масло за намазване отгоре на хлебчетата

олио за намасляване на формите

Публикувано изображение

В купа се сипва топлата вода, захарта и маята. Разбърква се, докато се разтвори маята и се оставя на топло за около 5 минути, колкото да се получи "калпаче". През това време в друга купа се смесват брашната и семената, като се оставят 1-2 супени лъжици, за да се поръсят с тях хлебчетата. Правим кладенче в брашното и сипваме леко разбърканото с вилица яйце, прясното мляко, кравето масло и маята, която вече е образувала калпачето. Разбъркваме и оформяме топка с ръце, която поставяме върху намаслена купа. Покриваме със свежо фолио и оставяме на топло да втаса. След като втаса тестото, късаме от него топчета, толкова големи, че да запълват 2/3 от обема на добре намаслени с олио огнеупорни купички, които ползваме (може и тимбалчета, аз сложих за проба и в две неогнеупорни :cheers: форми, които са като полусферички и са за ядки - нямаше поражения :D ).

Публикувано изображение

Оставяме ги да втасат повторно, трябва да се надигнат почти двойно.

Публикувано изображение

Загряваме фурната на 180 С. Втасалите хлебчета намасляваме с разтопеното краве масло с четка, посипваме отгоре заделените семена и печем в загрятата фурна за 18-20 минути. След като ги извадим от фурната, не ги махаме от формите, а ги подреждаме една до други и покриваме с кърпа, за да омекне кората. Не се пръскат с вода или пък покриват с мокра кърпа, достатъчно е само с кърпа - много бързо омеква кората. И получавате едни мекички пълнозърнести хлебчета.

Следващите две снимки са на пробата с неогнеупорните купички

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Хлебчета от няколко вида брашно и семена в стъклени панички

Е, може ли такова нещо?!?!? Сега да ходя да си търся огнеупорни купички като твоите????? :cheers:

Е, може ли такова нещо?!?!? Сега да ходя да си търся огнеупорни купички като твоите????? :)

Може и в тимбали (онези форми за крем карамел). Ako имате Hit при вас, провери за тези като моите, аз оттам ги купих, макар и повече от година. Евтини са - под 2 лв за бр бяха, но може и непрозрачни да си вземеш - има и евтини, и скъпи blink
  • 4 седмици по-късно...

Ароматна питка

Публикувано изображение

ПРОДУКТИ

За тестото:

500-600 г. брашно, 1 пакетче суха мая, 1 белтък, 2 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. сол, 1 с. л. захар, 4 с. л. олио, вода, олио за намазване на ръцете при оформяне на питата

1 пакетче краве масло и шарена сол за намазване на корите на питката

1 жълтък и малко олио за намазване на оформената сурова пита

2-3 с.л.олио, чубрица, босилек, сол, чесън на прах за намазване на изпечената пита

КАК СЕ ПРИГОТВЯ

Месим тестото на питка и го оставяме да втаса, докато увеличи обема си 2 пъти. Откъсваме малко от него и правим 3 фитилчета, намазваме ги с олио и ги оплитаме на плитка. Навиваме ги в средата на тавата като за козунак.

Разделяме останалото тесто на 3 топки, които разточваме на тънки кори. Налагаме ги една върху друга, като всяка намазваме с краве масло и поръсваме с шарена сол. Навиваме ги на руло, което също намазваме с олио и нарязваме на парчета, не по-дебели от 2 см.

Нареждаме ги около плитката, като че ли редим домати в салата - едното парче леко да застъпва другото. Намазваме питката с жълтък и малко олио. Оставяме я да втаса в тавата и я печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса до получаване на приятен загар.

Намазваме я с ароматно олио, като я извадим от фурната, което сме загрели с малко чубрица, шарена сол, чесън на прах и босилек.

Рецептата е на Маргарита Димитрова от Червен бряг

24chasa

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.