Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тестени и хлебни произведения

Featured Replies

Много обичам баници,питки,пици и всякакъв вид тестени изделия с пълнеж Публикувано изображение ..но

зимно време,някъде от ноември до февруари,незнам ,сигурно е някаква психическа нагласа...даже тази зима като се прибирах от работа си купувах готово тесто и докато се оправя,почина и стопля в къщи ,тестото е изпечено във фурната...и така освен сутрин и вечер също ми беше много приятно и вкусно! След като се запролети обаче,вече не ги ям ..и така до късна есен..

• Отговори 335
  • Прегледи 87,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Наистина интересна зависимост съм установил, която мненията тук подвърждават. Според мен дамите обичат тестени изделия в пъти повече от мъжете. Сутрин срещам толкова много жени, дъвчещи сладко в движение някоя баница или тутманик. А съм сигурен че ако има анкета, всички те ще потвърдят колко са вредни за фигурата. Може би е свързано с естрогена Публикувано изображение Аз лично не обичам тестени неща като банички, тутманици, милинки и всякакви такива - неприятно ми е да усещам после нещо като клисава топка в стомаха си. Виж леко препечена филийка пълнозърнест хляб с филенце отгоре не бих отказал.

Е на мен-Слава Богу-нищо не ми се лепи

;)

Но мразя да ям в движение-мога да се храня само на спокойствие-не в тълпи и сред автомобилни газове-ужЪс

На мен ми се лепят, ама не съм се отказала все още от тестените изделия.. Вкусни са ми :P

• 3 месеца по-късно...

1 кг. брашно 600 мл. хладка вода (задължително трябва да е хладка,нито студена,нито много топла...ако е такава няма да се получи нищо) 1 кубче мая 1 супена лъжица сол Разтваряме хубаво маята във водата,смесваме всичко.Бъркаме...Оставяме да втаса (сместта да увеличи обема си 2 пъти).Разбъркваме още веднъж след което пак оставяме да втаса (да увеличи обема си 1 път).Слагаме 1 разбит жълтък от яйце по желание за цвят.Пече се на 200 градуса около 60 минути. Това е бързо и лесно :huh:

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

За съжаление няма с какво да снимам Публикувано изображение Иначе досега доста пъти ми се е искало да направя шотове на нещо много вкусно изглеждащо.

emmi, милинките изглеждат разкошно :)

С удоволствие ще пробвам (моята рецепта е горе-долу подобна) - благодаря за детайлното обяснение.

Публикувано изображение

• 3 седмици по-късно...

Когато се събере повечко хляб Пица от хляб В мазна тавичка се нареждат филии, а с нарязани парченца се запълват пространствата между тях. Запича се за 5 минути и се сипва заливската от яйца и сирене и подправки, а отгоре се гарнира с домати, гъбки, маслинки и т.н. Пече се до зачервяване. Вкусна е!

Публикувано изображение

снимка: I_lara

Вертута с извара (молдовска кухня)

За тестото:

1 1/2 ч.ч. брашно

2/3 пакетче (около 80 г) краве масло

1/2 к.ч. олио /др. растителна мазнина/

1 яйце

1 к.ч. топла вода

сол

За плънката

Около 1/2 кг (2 ч.ч. пълни +малко) извара

2 яйца

1/2 к.ч. захар

2-3 пълни с.л. брашно

Приготовление на тестото: от брашното, яйцето, водата и част от олиото се замесва тесто. Разстила се и за намазва със смес от разтопеното краве масло + останалата част от олиото.

Продуктите за плънката се смесват и разбъркват хубаво, и се нанася върху тестото. Завива се на руло, който от своя страна се завива под формата на охлюв в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре се маже с жълтък. Може да се поръси със сусам и маково семе.

Пече се на силна фурна – 200 С докато придобие приятен златист цвят.

ПП. Същата рецепта може да се направи, като се замести изварата с обезсолено сирене. Може да се направи със смес от сирене и извара. Може да се добави зеленинка – пресен лук, магданоз.

Други плънки за вертута:

• Запържена кайма с лук и подправки
  • Настъргани ябълки, захар и канела
  • Смес от вишнево сладко, слени орехи и стафиди и малко ванилия
  • Смес от смлени орехи, дребни плодове и мед

Опитайте! Бързо, лесно и вкусно е! :hush:

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

тази рецепта на Вертута с извара (молдовска кухня) ще се пробва. изглежда разкошна и вкусна.

• 2 месеца по-късно...

Пирожки

Публикувано изображение

1 пакетче суха мая

1 ч.ч топло прясно мляко

1 с.л. захар

2 ч.ч. брашно

олио за пържене

плънка по желание - със сладко, сирене, картофи, кайма, гъби...

Смесваме всички продукти за тестото. Омесваме тесто, което покриваме със свежо фолио и оставяме на топло да втаса. Намасляваме повърхност и ръцете си и късаме топчета от тестото колкото малко яйце и ги поставяме върху повърхността. Вземаме едно топче и го разплескваме, слагаме по средата плънката и сгъваме, като защипваме добре краищата. Придаваме вид - пуричка, мидичка или овал. Пържим в добре сгорещено олио.

Отвътре една със сирене

Публикувано изображение

• 5 месеца по-късно...

Баница с кисело зеле и праз

Публикувано изображение

1 пакет фини точени кори,

1/2 гл. кисело зеле,

2 стръка праз,

2 сушени червени чушки,

1 щипка червен пипер,

1 ч.ч. зелев сок,

3-4 с.л. брашно,

олио,сол

Нарежете зелето и праза на дребно. Натрошете сухата червена чушка.

Запържете ги в тенджера с повечко олио.

Добавете червения пипер, разбъркайте и залейте със зелевия сок.

Захлупете и варете на среден огън около 30 мин. или докато остане на мазнина.

Отстранете от котлона и добавете брашното, за да попие излишната мазнина. Опитайте дали е достатъчно солено.

Вземете лист кора, намажете с олио и отгоре сложете още един.

Сложете от плънката. Завийте на руло и наредете в намазнена тава.

Изберете си дали баницата да е вита или на малки мини-банички.

Печете на 200 С около 30 мин, до зачервяване.

По желание напръскайте с вода и завийте с кърпа да се задуши.

gotvetesmen.com

• 1 месец по-късно...

Кейк със спанак и кренвирши

Публикувано изображение

Необходими продукти:

4 яйца

100 мл олио

150 г настъргано краве сирене

200 мл кисело мляко

140 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. попарен и отцеден спанак

1 ч.л. копър,нарязан на ситно

2 пушени кренвирша

1 ч.л. ким

100 г сирене "Крема" за украса, по желание

Начин на приготвяне:

1.Яйцата се разбиват добре, прибавят се постепенно олиото, киселото мляко и пресятото брашно с бакпулвера. Слагат се сиренето, нарязаният спанак и копърът. Кренвиршите се нарязват на тънки кръгчета и се прибавят към сместа.

2.Тестото се изсипва в намазана с масло форма, поръсва се с кима и се пече на 180°С до готовност.

3.Всяко парченце се украсява със сирене "Крема" и изрязани фигурки от зеленчуци.

menumag.bg

• 10 месеца по-късно...

Здравейте, искам да ви попитам относно тестените закуски със сусам? Правя кифлички със сусам \т.е. намазвам кифличките с яйце и поръсвам със сусам и ги слагам във фурната да се пекат\, но уви, сусама не се усеща? Ааааа защо на купените гевречета се усеща? Какво трябва да направя!? Повече ли трябва да го препичам!?

Здравейте, искам да ви попитам относно тестените закуски със сусам?

Правя кифлички със сусам \т.е. намазвам кифличките с яйце и поръсвам със сусам и ги слагам във фурната да се пекат\, но уви, сусама не се усеща? Ааааа защо на купените гевречета се усеща? Какво трябва да направя!? Повече ли трябва да го препичам!?

На колко градуса ги печеш - трябва да е силна фурната на 200 градуса.

На колко градуса ги печеш - трябва да е силна фурната на 200 градуса.

Ами на толкова ги пека :engagementring3: А мога ли да пека преди това сусама?! Дали така ще придобие вкус, както на купените гевречета? :)

Ами на толкова ги пека :laughing5: А мога ли да пека преди това сусама?! Дали така ще придобие вкус, както на купените гевречета? :laughing5:

Нямам на идея защо - аз съм правила кифлички със сусам и бяха страхотни.

Опитай предварително да го запечеш,предполагам е бил суров.

Нямам на идея защо - аз съм правила кифлички със сусам и бяха страхотни.

Опитай предварително да го запечеш,предполагам е бил суров.

А иначе колко време да го запека?

А иначе колко време да го запека?

Съвсем малко-колкото да замирише на печен.

Най-добре е в микровълнова,ако имаш-на 350-

аз не бих рискувала в другата да не го изгоря пък.

Благодаря, още другата седмица ще пробвам :cool: и ще бъда внимателна!

Някой да даде рецепта за банички ама като тези дето ги продават по баничарниците! Аз намерих една, но някой ако има нека да напише пък да си избера по-лесната :(

Някой да даде рецепта за банички ама като тези дето ги продават по баничарниците! Аз намерих една, но някой ако има нека да напише пък да си избера по-лесната :ph34r:

Ами не знам каква рецепта си изкопал,приятелю,но според мен в домашни условия няма да докараш такава.

Онези се правят в големи количества нали се сещаш,тестото се върти през глава.

Затова аз си купувам готовите за печене-на бабките от Фамилия е страхотна,също и на 7days

:ph34r:

И какво пречи да си ги въртиш вкъщи над глава?!? Рецептата!

И какво пречи да си ги въртиш вкъщи над глава?!? Рецептата!

Ами върти си-ако можеш.

Но не забравяй че може да ти падне на главата.

:cool:

Е ако не падне-може да стане глисава.

Питаш защо ли-

по нашия край се прави дърпана баница,и мама и баба са майсторки.

От години вече не правят-защото не знаеш на какво брашно ще попаднеш,не е изобщо качествено и не става за дърпане.Купуват отдавна готови кори.

Пък ти ако искаш рискувай.

Успех и пиши как е

:ph34r:

Тя дърпана баница се прави навсякъде, но говорехме за друго. А това дали ще ми падне на главата е друг въпрос - идеята е, че може да се приготви и у дома. Разводняваме темата - няма смисъл да продължаваме!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.