Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От ръката на мама - кулинарни уроци

Featured Replies

Това ми изглежда интересно .

• Отговори 236
  • Прегледи 61,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ето едно щруделче

Продукти

Публикувано изображение

кори за баница

3-4 ябълки

1 ч. чаша захар

50 гр. орехи

около 50 гр масло и олио

канела, ванилия

Приготвяне

Корите се намазват с мазнина и се слепват две по две. Върху слепените кори се слагат настъргани ябълки, орехи, канела и по две супени лъжици захар.

Публикувано изображение

Корите се навиват стегнато на руло, намазват се с мазнина и се слагат в намаслена тава.

Публикувано изображение

Щруделът се пече в умерена фурна (200 градуса) около 20-25 мин.

Публикувано изображение

:salad:

Ау, влюбих се в червената ти чиния :clap: А щрудел никога не отказвам, освен ако не съм болна. Перфектно е, щом е с печени ябълки, няма как да не е :) Браво!

Публикувано изображение

Оригиналната рацепта на тази изключителна вкусотийка е на Катя.

Аз промених някои нещица, съобразно наличността в кухненския ми шкаф и фризера. Мъжът ми реагира "най-после нещо различно от телешко със сметана"

Наистина това е имане!

Скрито под лозата

Продукти

1 кг телешко бонфиле

1 глава червен лук

1/2 ч.ч ориз

1/2 ч.ч грухано жито

50 г стафиди

100 г пушен бекон

1/2 ч.ч червено вино

сол

олио

кимион

мащерка

джоджен

лозови листа

Запържваме нарязания лук

Публикувано изображение

Нарязваме бонфилето на филийкии го прибавяме към лука да се запържи и то.

Публикувано изображение

След като се запържи, добавяме и нарязаните на филийки гъби

Публикувано изображение

Добавяме подправките, нарязания на филийки бекон, ориза, житото, стафидите, червеното вино и около 1 и 1/2 - 2 ч.ч вода и оставяме на умерен огън, докато оризът и житото поемат водата.

Публикувано изображение

Подготвяме си съда, в който ще печем (аз ползвах две йенски кръгли тавивички с капак), като покриваме стените им добре с лозови листа

Публикувано изображение

Поставяме плънката в тавичките

Публикувано изображение

като доливаме и вода (минимум пръст над плънката)

Публикувано изображение

и отгоре отново захлупваме с лозови листа

Публикувано изображение

Печем в предварително загрята фурна на 200 С до готовност (ако се налага добавяме още вода по време на печеното, докато се сварят напълно оризът и житото).

Публикувано изображение

Охлаждаме леко готовото ястие и го обръщаме върху поднос.

Публикувано изображение

Изчакваме да изстине още малко и режем парчета. Сервираме.

Публикувано изображение

Много апетитно замириса под тая лоза :speak:

Нося виното и да засядаме http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Страхотно изглажда, Федора ! Предполагам, че е и толково вкусно :)

Благодаря, шефче :blink: Ами... почти не остана вече от него, а все пак доста си беше.

"Домашно е - нали?" пита изтерзания от купешки храни дядка и щастливо нагъва нещоси. Строени около него жените кимат енергично. Демек, яж там и не задавай много въпроси. От друга страна, явно, чичката има, все пак, някакви подозрения, че домашните пак се опитват да го прецакат, щом иска писмено подтвърждение за произхода на манджата.

До къде се докарахме? Е, да, космическите технологии си ги знаем. Обаче в "нашите среди", както казваше една приятелка ама по друг повод, вече е сензация да се сложи на масата нещо "домашно". Домакинята /или домакина/ веднага се обявява за човек с нечовешки способности и някак си на всички им се приисква да му говорят на "Вие".

Да се омеси хляб изобщо не е толкова сложно, колкото си мислят повечето. Философията е равна нула. Иска се кубче прясна мая, брашно и вода. Десетина минути месене, после да изчакаш тестото да втаса и да го метнеш във фурната.

И понеже все гледам да не съм като хората аз сложих начупени орехи, сусамче и малко чесън на прах за ароматец.

При месенето на хляб е важно да се спазват пропорциите. За килограм брашно отива половин кубче мая, две чаши вода /хубаво е да е топличка/ и лъжичка сол.

Публикувано изображение

Забъркваме маята с малко брашно и лъжица захар и топла водичка на гъста каша и я оставяме да втаса.

Публикувано изображение

През това време двете чаши вода, семките, солта и половин лъжичка чесън на прах ги замесваме с брашното. И добавяме втасалата мая.

Публикувано изображение

Омесваме стегнато тесто.

Публикувано изображение

Оставяме го на топло, намазано с олио и покрито с кърпа да втаса. После го премесваме и оформяме на хлебчета. Аз ги намазвам с олио и поръсвам с брашно за по-представителен вид. И отново изчакваме да втасат.

Публикувано изображение

Печем в умерена фурна. Отнема някъде половин час за да получим ето тези надутички съкровища. Напръскваме ги с водичка и ги завиваме с кърпа за половин час.

Публикувано изображение

При положение, че имаме такъв хляб приказката за хляба и сиренето придобива съвсем друг смисъл. А и ако каничката е пълна...... какво му трябва още на човек?

Публикувано изображение

П.П. Котката ми е подарък от комшиите и живее на кухненския плот.

Искам питка ! :biggrin:

ще ви направя вита питка. Някой ден............ ;)

Публикувано изображение

От мен нещичко за биричката

Бретцели (брецели)

Снощи Мишо ме пита дали няма нещо за хапване, освен фъстъците, което да върви към биричката му. Това бе ударната вълна, която ме изстреля към кухнята и запретнах ръкави. Тази сутрин станах и отидох да си направя кафенце в кухнята... и що да видя? От бретцелите се гушкат самотно само двечки (толкова явно ми се полага). Всичко е излапал моят сутринта.

Бретцелите могат да се направят в три форми - като гевречета, като топчета (като аз правя, защото е най-бързо) и нещо като продълговати франзелки. Количеството бретцели, което излиза от рецептата е 18.

Продукти за тестото

3 ч.ч брашно

1 ч.ч топла вода

1 пакетче суха мая

1 ч.л. сол

2 ч.л захар

1 и 1/2 с.л. олио

за варене

8 ч.ч вода

1/4 ч.ч сода бикарбонат

за поръсване

едра сол (най-добре морска)

Замесваме продуктите за тестото (може да се наложи да се добавят още 1-2 с.л брашно) и го измесваме много добре.

Публикувано изображение

Оставяме го покрито със свежо фолио или кърпа да втаса на топло около 30 минути (трябва да увеличи обема си двойно). Тъй като правим бетцели топчета, то разделяме тестото на четири равни части, после всяка част разтегляме като саламче с дебелина 3 см и късаме от него парчета с дължина също около 3 см, които оформяме като топчета (за да не лепи много ползваме брашно за ръцете си). Поставяме топчета върху намаслена повърхност

Публикувано изображение

и правим разрези отгоре под формата на кръст с остър нож. Оставяме да починат топчетата за около 20 минути.

Публикувано изображение

През това време в голяма тенджера изсипваме осемте чаши вода и я оставяме да заври. Прибавяме содата (водата се бунтува много, но тенджерата е дълбока и няма опасност да излезе). Пускаме топчетата (за колкото има място в тенджерата - не трябва да са едно до друго) и ги оставяме за по 30 секунди да се варят от едната страна, после обръщаме и пак 30 секунди и за другата страна.

Публикувано изображение

Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги поставяме върху тавичка, която е постлана с предварително намаслена хартия за печене (тук хартията е много важна, за да нямате проблеми после с изваждането им). Солим с едрата сол.

Публикувано изображение

Печем в предварително загрята фурна на 200 С за около 20-35 минути (докато се зачервят добре), но може и повече (зависи от фурната). Изваждат се от тавичката и се поставят върху решетка да изстинат леко. Вървят много добре с биричка.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Трябва да кажа, че щом аз мога да ги правя, значи всеки може. Това го казвам напълно сериозно, защото не за първи път споделям, че работата с тесто, или по-точно приготвянето му, някак не ми се отдава особено. Е, има изключения -н якои рецепти винаги водят до перфектен резултат, колкото и да си с две леви като мене.

Хаха, имаше една, дето не и спореше с тестото :)

Лъжечката ми тя ! Пак си сътворила чудеса http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/kiss.gif

Не лъжа, не знам защо не ми вярваш?! Сигурно, защото не си била свидетел на полет на тесто в кофата... :speak:

Първото и най-главно условие за приготвянето на тази вкуснотия е поне две бутилки водка завряни в най-долното чекмедже на фризера.

След което се снабдяваме с малко картофи, моркови, една глава червено цвекло, майонеза и пушена риба.....

Не ми стана ясно тоя найлон за какво се слага, не за друго, ама вкъщи няма фолио:)сигурно и без него ще стане?

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Не ми стана ясно тоя найлон за какво се слага, не за друго, ама вкъщи няма фолио:withballoon2:сигурно и без него ще стане?

за да не се залепя по стените на формата /в случая иенската тенджера играе форма/. Ако нямаш фолио сложи чиста найлонова торбичка. Не знам дали ако се намазнят стените на формата с мазнина пак ще може да се обърне без нещо да залепне по стените....

за да не се залепя по стените на формата /в случая иенската тенджера играе форма/. Ако нямаш фолио сложи чиста найлонова торбичка. Не знам дали ако се намазнят стените на формата с мазнина пак ще може да се обърне без нещо да залепне по стените....

Снощи го правих за втори път! Да ти кажа за разликата: втория път на настърганото цвекло му изстисках водичката, че първия път стана много кашаво...Иначе рецептата ти е уникална и много (вече) любима!!!

п.п. Да си ни жива и здрава, че сподели!:down:

п.п.2 Давай следващото предложение!:angry:

Цитат: Вземаме една иенска тенджера. Винаги ми е било странно защо се нарича така.... Нарича се иенска ,защото се произвежда в стъкларските заводи на Иена. Поне оригиналните тенджери де.

Цитат: Вземаме една иенска тенджера. Винаги ми е било странно защо се нарича така....

Нарича се иенска ,защото се произвежда в стъкларските заводи на Иена. Поне оригиналните тенджери де.

неееееееееее - въпроса е защо се казва "тенджера"

Снощи го правих за втори път! Да ти кажа за разликата: втория път на настърганото цвекло му изстисках водичката, че първия път стана много кашаво...Иначе рецептата ти е уникална и много (вече) любима!!!

п.п. Да си ни жива и здрава, че сподели!:D

п.п.2 Давай следващото предложение!:D

Бел, каква водичка, бре? Ти да не го стържеш сурово? :D

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Бел, каква водичка, бре? Ти да не го стържеш сурово?

Не, разбира се!След като го сварих, ама е водно в сравнение със картофите и морковите.Постоянно капе докато стържа, окъках цялата кухня с оня тъмночервен сок, все едно съм колила прасета...

Не, разбира се!След като го сварих, ама е водно в сравнение със картофите и морковите.Постоянно капе докато стържа, окъках цялата кухня с оня тъмночервен сок, все едно съм колила прасета...

хъхъххъхъхъ, може би на такъв сорт си попаднала. Много цапа - наистина. Аз пък го обичам сурово, настъргано с оцетеце и олио. Мрррррррррррррррр. Ама оставам без ръце докато настържа

Трябва да кажа, че щом аз мога да ги правя, значи всеки може. Това го казвам напълно сериозно, защото не за първи път споделям, че работата с тесто, или по-точно приготвянето му, някак не ми се отдава особено. Е, има изключения -н якои рецепти винаги водят до перфектен резултат, колкото и да си с две леви като мене.

Това ще го пробвам да видим дали ще стане за винце.

Обаче не разбрах логиката да джурнеш сода във водата за бланширане

• 2 седмици по-късно...

Това ще го пробвам да видим дали ще стане за винце.

Обаче не разбрах логиката да джурнеш сода във водата за бланширане

Ами като ги направиш, ще видиш или по-точно, ще усетиш каква е логиката :rolleyes:

Хляб "Рижи завъртулки"

Публикувано изображение

Рецептата е взаимствана оттук

и е за хлебопекарна, но аз нали все още я чакам моята..., та с двете си ръчички и с добрата си стара (е, не е кой знае колко стара) фурна се справихме що-годе добре :blink:

Следващият път - още по-добре!

Продукти:

3 ч.ч брашно

1 пакетче суха мая

50 г олио

2 с.л. захар

1 с.л сол

1 ч.ч. прясно мляко или вода (аз сложих вода)

2 с.л доматено пюре (лютеница, апетитка)

Смесваме всички продукти (без доматеното пюре) и замесваме тесто. Разделяме го на две равни части. В една добавяме доматеното пюре и месим с малко брашно, докато се хомогенизира добре. После всяка част се разделя на четири равни части.

Вземаме едно бяло топче и го разточваме на тънка кора. Отгоре поставяме разточена кора и от доматено тестено топче. Завиваме на руло.

По същия начин правим още три рула.

Нареждаме ги в продълговата форма за кекс, застлана с хартия за печене като на дъното поставяме едно до друго две от рулата.

Аз ги наредих като едното руло поставих с шевовете надолу, а другото нагоре. Отгоре поставих другите две рула, като върху това, което е с шевовете нагоре, поставих руло с шевовете надолу, а върху другото - с шевовете нагоре, но следващият път ще ги оставя всички да са с шевовете надолу.

Оставяме да втаса, докато увеличи обема си два пъти и печем на 180 С до готовност (пробваме с клечка).

Изваждаме хляба от формата и го оставяме да изстива върху решетка.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Аз си мариновам краве сирене със зехтин, сос песто, маслини, червен пипер и зелен лук (модификация малко на онова сиренце на Емката), което в случая си пасна идеално с хлебчето.

Публикувано изображение

Редактирано от fedora (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Баница с майонеза

Необходимите ви продукти са : пакет кори, сирене, 5 яйца, една майонеза и 250 мл. сода /газирана вода/

Това изглежда интересно, още довечера ще пробвам. Само се съмнявам дали ще направя розичките :)

Редактирано от Шушито (преглед на промените)

Мда, не успях с розичките. Корите бяха Цариградски,каквото и да означава това. Но пък станаха такива и бяха мн вкусни, даже и с майонезата :huh:

Публикувано изображение

Мда, не успях с розичките. Корите бяха Цариградски,каквото и да означава това. Но пък станаха такива и бяха мн вкусни, даже и с майонезата :cool:

Героинята ми тя ! Аз ще чакам да свиеш розичките, щото знам, че можеш http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/kiss.gif

Радвам се, че ти е харесало :P

Героинята ми тя ! Аз ще чакам да свиеш розичките, щото знам, че можеш http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/kiss.gif

Радвам се, че ти е харесало :cool:

О, ти нима й вярваш, че не е могла да свие розички?! Просто я е мързяло :cool: да свие цариградски розички

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.