Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От ръката на мама - кулинарни уроци

Featured Replies

Импровизация на тема "Лазаня"

..... или как да си каляваме нервите в домашни условия

Питам аз децата:

- Искате ли да ви почерпя по една тортичка на сладкарница "Неделя" по случай празника? Или сладоледче в сладоледения салон...?

- Не искаме - отговаря Сандра и заради двамата.

- Искаме лазаня.

Ей! Два дена ме изядоха с тази лазаня. Лазаня, та лазаня.... Така, че днес си закупих малко гъбки и пилешко филе от магазина и се захванах да им готвя лазаня по случай 1 юни.

Предупреждавам предварително, че долупоказаната лазаня само името и е останало от италианската и посестрима. Благодарение на здравословния ми мързел доста неща са изменени и преиначени. НО. Важното е, че смъртни случаи не е имало и съдържанието на тавата изчезва за нула време.

И така. Отново. За кой ли път. Джаз в кухнята. Импровизация на тема лазаня.

От магазина съм се сдобила с пилешко бяло месо, гъбки, кашкавал, макарони, лук, чесън и босилек

Публикувано изображение

Първа стъпка: гъбите, лука и пилешкото трябва да се нарежат на дребно. Изключително изнервящ процес. Всъщност, това е една от причината да се опъвам да я правя тази лазаня. Другата причина е, че после трябва да мия две тенджери и една тава. Както и да е. Кълцаме в несвяст на дребно. Да не забравите да измиете гъбите. Идеалния начин да се измият гъбите е като се добави брашно в тендерката с гъбите и водата.

Всичко е накълцано. Аз изобщо не съм успокоена. Дребния кръжи наоколо и ме пита през пет минути кога ще бъде готово. На края бива изстрелян от кухнята и предупреден да не ми се вясва ако изобщо иска да яде лазаня до пълнолетието си.

Публикувано изображение

Наливам в една тенджерка малко олио и изсипвам там пилешкото, гъбките, лука и чесъна. Чесъна направо го минавам през чесъносмачквачката.

Публикувано изображение

Не забравям да добавя сол. И слагам тенджерката на котлона да се задушат ингридиентите.

Публикувано изображение

На съседното котлонче съм кипнала вода за макароните. Пак не забравяме да посолим. Макароните се варят съвсем малко. Колкото да омекнат.

Публикувано изображение

Междувременно настъргвам кашкавала и си приготвям тавичката

Публикувано изображение

Макароните ги оцеждам от водата и им добавям малко олио за да не залепнат

Публикувано изображение

Плънката в другата тенджерка вече се е задушила и е останала само на мазнина. Поръсвам малко босилек. Аромата е божествен. Босилека е една прекрасна подправка. По-късно ще ви покажа как да си направите убийствено мезе за виното с босилек и други подправки. Дърпам я от огъня и добавям лъжица и половина брашно.

Публикувано изображение

Всъщност, това е най-сложната част. По оригиналната рецепта отделно се прави плънката и отделно се прави сос бешамел. След кратка справка се оказа, че това е брашнян сос в най-добрия случай с бульон, а в най-лошия с проста вода. Обаче в този случай ще трябва да мия още една тенджерка. Затова сгъстявам плънката с брашно и водичка и икономисвам една тенджера за миене.

Разбърквам хубаво брашното с плънката. Да не се притеснявате, че ще стане едно такова гнусно и лепкаво. И добавям една чаша вода. Разбърквам. Става доста гъста каша. Добавям още малко вода докато стане гъсто колкото смес за палачинки. Връщам на котлона само да клокне.

Публикувано изображение

И имаме: тавичка, тенджерка с плънка, тенджерка с макарони и настъргания кашкавал.

Публикувано изображение

Половината макарони ги разстилам в тавичката.

Публикувано изображение

върху тях - половината от плънката

Публикувано изображение

другата половина макарони

Публикувано изображение

и другата половина плънка

Публикувано изображение

и поръсвам с кашкавала

Публикувано изображение

Пека в умерена фурна докато кашкавала се запече. След около половин час трябва да извадим от фурната нещо такова

Публикувано изображение

И след около половин час от съдържанието на тавичката е останал само спомен......

Въпроса е кой ще измие чиниите....

• Отговори 236
  • Прегледи 61,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Гюведж ала Динди

Ето го и моят гювеч ала Динди Публикувано изображение

Публикувано изображение

Мерси много - разнообразих кухнята с тази вкусотия. :eek:

Средиземноморска салата

За 3-4 порции (не са големи порциите, защото няма да се наяждаме със салатата, я Публикувано изображение )

Сварен боб - за по-мързеливите като мене - консерва сварен боб

1 консерва риба тон

1 домат

1 стрък пресен лук

черни маслини

зехтин или олио

копър и магданоз

сол

Отцеждаме сварения боб и поставяме няколко лъжици в средата на чинията, в която ще сервираме

Публикувано изображение

Отгоре слагаме няколко лъжички от рибата тон (нарязана на по-ситни парчета, ако е кубчета филе консервата)

Поливаме със зехтин, поръсваме със сол и нарязаните на дребно магданоз, копър и лук. Украсяваме с домата и маслините и... сервираме

Публикувано изображение

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Пататник

Не съм яла досега, но намерих рецепта и си казах що пък да не пробвам? :wors:

Продукти

около 1 кг картофи

1 яйце

150-200 г краве сирене

1-2 стръка пресен лук

олио и масло (маргарин)

няколко тънки кори за баница или ако не ви мързи, може да си източите вие две кори от следното тесто

1 с. л. олио

1 к. л. сол

1 к. ч. вода

брашно за омесване на меко тесто

Настъргваме на ренде измитите и обелени картофи.

Публикувано изображение

Прибавяме натрошеното сирене и нарязания измит пресен лук

Публикувано изображение

Добавяме и яйцето

Публикувано изображение

Разбъркваме

Публикувано изображение

В намаслена добре тавичка (аз ползвах формите за торта, на които им се маха цилиндъра)

разстиламе 3 кори от готовите, така че да излизат извън тавата.

Или разстиламе пак да излиза извън стените източената от нас кора за баница.

Публикувано изображение

Намасляваме ги и изсипваме картофената смес. Изравняваме.

Публикувано изображение

Отгоре поставяме още една кора от готовите да покрие плънката и

прибираме краищата на долните кори, които стърчат извън формата.

Ако точим кори, то горната кора се прищипва към краищата на долната.

Публикувано изображение

Намасляваме и поставяме няколко парченца краве масло или маргарин.

Публикувано изображение

Печем в предварително загрята фурна на 180оС за около 40 минути.

После оставяме пататника да се пече още 20 минути на изключена фурна.

Публикувано изображение

Само за точените кори - след като се извади от фурната, лакомството

се поръсва със смес от 1 с.л. разстопено масло + 1 с.л. олио и 1/2 к.ч. вода.

Покрива се с кърпа, за да се задуши.

Сервираме

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Аз имам една дружка от Смолян,тя ми беше направила пататник(на мен не ми харесва),но без точени кори :wors:

Ето го и моят гювеч ала Динди Публикувано изображение

Публикувано изображение

Мерси много - разнообразих кухнята с тази вкусотия. :wors:

Публикувано изображение Я, ти си ме готвила Публикувано изображение А, аз си мислех, че никой няма да посмее да копира от моето трагикомично готвене.

Като гледам многоо вкусно изглежда....ями,ями,ями... Публикувано изображение

Аз имам една дружка от Смолян,тя ми беше направила пататник(на мен не ми харесва),но без точени кори :wors:

Ау, що не ми каза по-рано, мишле Публикувано изображение

Всъщност, не е крайно лошо, даже хич Публикувано изображение Баница с картофки и сиренце. Другият път ще пробвам на тигана, макар че се опасявам, че ще е точно като тортиля с настъргани картофи, пък ние я харесваме, особено с повечко зеленчуци.

Абе, имаше някаква баница и с ориз, някой дали го е ял това и дали става за ядене, да знам дали да се моря да бъркам? Публикувано изображение

Диде, екстра си е гювечето, пак да сготвиш още нещо тия дни Публикувано изображение

Федорке,ако искаш ще я питам как го прави,май и някакъв колбас слагаше ,ама не помня :wors:

Федорке,ако искаш ще я питам как го прави,май и някакъв колбас слагаше ,ама не помня :wors:

Питай мишле, и за баницата с ориз и сирене, ако е чувала питай Публикувано изображение (каква съм нахална Публикувано изображение )

Федорке,питах :angry:

Пататникът се прави на тиган,не във фурна,може да бъде с кори и без кори :angel19:

Грамаж: кой като си го натъкми

Необходими продукти: картофи-настъргани сурови(около 1 кг), лук(половин глава), яйца(2-3), сирене(100-150гр примерно) , месце, олио, подправки.Всичко това се смесва и се пльоска в едно тефлоново тиганче да се запече,като му се пекне долницата се обръща и така Публикувано изображение

Баница със ориз и сирене,задължително се прави с кори. :angry:

Необходими продукти: за плънкате- ориз(чаша,чаша и половина ;вари се предварително)към него се прибавят яйца(2-3), сирене(100-150гр примерно), кис.мляко(около половин кофичка)- и кори разбира се.Баница без кори , де :P и масло забравих.

Федорке,както си направила твоята баница с картофи ,така се прави и тази с ориза :speak:

Казаха ми ,че с ориза била по-хубава

П.П Големи обяснения праснах,дано сте ме разбрали :angry:

Редактирано от минкова (преглед на промените)

Федорке,питах :)

Пататникът се прави на тиган,не във фурна,може да бъде с кори и без кори :P

Необходими продукти: картофи-настъргани сурови(около 1 кг), лук(половин глава), яйца(2-3), сирене(100-150гр примерно) , месце, олио, подправки.Всичко това се смесва и се пльоска в едно тефлоново тиганче да се запече,като му се пекне долницата се обръща и така Публикувано изображение

П.П Големи обяснения праснах,дано сте ме разбрали :)

:lol6::lol6: Това като го изпечеш,звънни.

:):lol6: Това като го изпечеш,звънни.

Аз такова не ям,не ми харесва,но заради теб ще направя :)

Питах как се прави,това ми казаха,това ви написах,пак и съм и виждала :lol6:

Мерси, мишле Публикувано изображение Ще я врътна тия дни.

Апропо, на мъжлето му хареса пататника, но другият път ще го пробвам на тиган как е. :)

За неподготвени Публикувано изображение

Прибирам се в къщи днес, гордо подминала кварталния магазин, защото знам, че си имаме чушки за ядене. Отварям хладилника и кво да видя - там се мъдри една чушка и толкоз. Ми сега...Кво ще се яде ? :baby:

Вчера си купих пилешко филе / това е едно то нещата, които винаги го има в къщи /, ама щях да си го правя утре с разните му там сирена и сосове и щуротии, като си допазарувам. И какво ми хрумва...Какво друго винаги се намира у нас ? Макарони и то шарени. Винаги си имам от тях по шкафовете. Друго...кисели краставици намерих. Домати, майонеза и пушено сирене. И царевица, ама тя с нищо не ми се върза и я зарязах. Та общо взето, това са ми продуктите за импровизираната манджа.

Публикувано изображение

Разбърках две лъжици майонеза с две лъжици вода и една кисело мляко.

Прибавих къри, индийско орехче и куркума...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Потопих филетата в готовата смес, а това което остана, го изсипах в тавата.

Публикувано изображение

През това време нарязах доматите и краставичките, докато макароните се варяха,

а филетата сложих в загрятата до 200 градуса фурна.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Към вече готовите макарони, прибавих останалата майонеза и при липса на пресен бисилек,

сложих сух...

Публикувано изображение

Краставичките...

Публикувано изображение

Доматите и малко сол...

Публикувано изображение

След 20 мин., извадих филетата, настъргах пушено сирене и ги

върнах за още 5 мин. обратно в горещата фурна.

Публикувано изображение

Гарнитурата ми е готова...

Публикувано изображение

Филетата - също...

Публикувано изображение

Сервирах и всичко ми се изяде...

Уфффф, утре пак трябва да се готви :P

Публикувано изображение

А целия процес ви го показах, за да се види, че и с подръчни материали,

става манджа и то сравнително бързо :P

Публикувано изображение

Аз имам една дружка от Смолян,тя ми беше направила пататник(на мен не ми харесва),но без точени кори :yanim:

Не ти е харесал защото е бил направен сигурно със сурови картофи. Опитай със сварени. Да преседят 1 цял ден и тогава ги смеси със сирене или солена извара. Задължително да има 3-4 кори, може и точени.

Отгоре да се намаже с масло.

Публикувано изображение

Това изглежда страхотно :yanim:

Правила съм веднъж пилешко с майонеза и беше много вкусно, но салатката с макарони с тези краставички и доматки е нещо ново за мен. Това е италианска салата ала Шефката. Публикувано изображение Ще се пробва и това ;)

но салатката с макарони с тези краставички и доматки е нещо ново за мен.

Охо, нещо ново и за теб Публикувано изображение

Ядох за първи път такава в Германия. Беше суперрр, с царевица, чушки и каквото ти дойде наум. Веднъж плеснахме и риба тон от консерва, става :cheers:

Като стана въпрос някой опитвал ли е баница с майонеза?Дали е вкусно?

Като стана въпрос някой опитвал ли е баница с майонеза?Дали е вкусно?

Аз я правя Публикувано изображение

Ако искате, ще ви направя другата седмица ;)

Месни вързопчета

(когато са увити в пушена мръвка, основното месо придобива много приятен аромат)

Продукти

месо по избор (аз ползвах свинско)

тънко нарязан пушен свински врат

тънко нарязано филе "Елена"

сол, черен пипер, въобще подправки по избор

пера зелен лук за въженца

За гарнитурата

моркови

зелен грах

(може каквито искате зеленчуци)

зеленчуков бульон

оризово фиде

Нарязваме на по-малки парчета месото

Публикувано изображение

Запържваме ги (или задушаваме, въпрос на избор) в малко мазнина

Публикувано изображение

Обръщаме ги

Публикувано изображение

В парче свински врат (може и шунка) и филе "Елена" завиваме едно парче от изпърженото (задушено) месо

Публикувано изображение

Завързваме с измито перо лук

Публикувано изображение

В отделен съд задушаваме, но не напълно морковите с граха с малко олио и кубче зеленчуков бульон

Публикувано изображение

Върху полуготовите зеленчуци поставяме месните вързопчета и покриваме с капак за около 15-20 минути

Публикувано изображение

Сервираме върху сварено оризово фиде, подправено със соев сос или сварено със зеленчуков бульон

или просто зеленчуците и върху тях вързопчетата

На снимката с разрез е едното вързопче

Публикувано изображение

Оппа, обърках. Десертът не е за тук

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Това са моите специални принцески с яйце и сирене,които правя само за спИциални хора. Малцина са имали честта да ядат от този апотеоз на кулинарното изкуВство...

Опитайте и какво вълшебство е пък с наронена чубрица в сместа -

и чакам коментари

Публикувано изображение

Федора, много готини тез вързопчета бе :) Ама аз съм голяма капризация на зеленчуците, да си призная. Много одавна спрях да купувам от замръзените. Морковите си ги вземам и аз си ги варя. Царевичката и грахът от консерва. Броколито, ако го докопам в Била - прясно. Ама айде, някой път ще покажа :)

Накратко всички знаем как, но все пак да покажем Публикувано изображение

Чушки с доматен сос

Ястие лесно, за лятото чудесно.

Колкото чушлета искате вземете,

след това...опечете...обелете...

Публикувано изображение

А след това лучец малко в тавичка на котлона поставете,

лекичко го запържете...с доматен сос и малко магданоз Публикувано изображение

Публикувано изображение

За финал и чушките сложете,

а след няколко минути

и малко чесън прибавете...

Публикувано изображение

Време е за консумация, няма място тук за рекламация...,

ако на някого му се вижда рядко с малка брашанце ще му се види по-убаво и сладко...

Публикувано изображение

Хайде, стига толкоз кулинария, време е за дивотия,

а от всичко ще е най-добре, мъжа до себе си да потормозиме . Публикувано изображение

Накратко всички знаем как, но все пак да покажем Публикувано изображение

Чушки с доматен сос ...

мн. ме развесели , това

може и малко сиренце да натроша .

:angry:

Дидка, благодаря за идеята, направо бях забравила за тези чушки.

Пък аз шматката ги панирам и тогава ги заливам със соса. А и по лесно можело Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.