Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От ръката на мама - кулинарни уроци

Featured Replies

Ммм, шефче, това ще го пробвам. Звучи много вкусно, пък сме и царевицоунищожители Публикувано изображение

• Отговори 236
  • Прегледи 61,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кифлички с кашкавал (сирене)

Тесто

3/4 ч. ч прясно мляко

2 с. л. захар

20 г прясна мая (половин пакетче)

1 ч. л сол

20 г краве масло или олио

брашно за меко нелепнещо тесто

Пълнеж

100-200 г нарязан кашкавал или сирене (най-добре и от двете, но в случая съм използвала само кашкавал)

За намазване

1 яйце

1 с. л прясно мляко

1 ч. л олио

Публикувано изображение

Маята се разтваря в половината топло мляко заедно с 1 с. л захар и 1 с. л брашно.

Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути, за да увеличи обема си.

Публикувано изображение

Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.

Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).

Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.

Публикувано изображение

Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.

Публикувано изображение

Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.

Публикувано изображение

Бухналото тесто се разделя на 16 топки

Публикувано изображение

Всяка топка се разточва на овална питка.

В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.

Публикувано изображение

Навиват се кифлички.

Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава ето така.

Публикувано изображение

Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.

Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.

Публикувано изображение

Пекат се в предварително загрята фурна на 220оС за 10-12 минути до златист цвят.

Охлаждат се върху метална скара.

После папаме

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Пилешко с броколи и синьо сирене

Необходимите ви продукти са :

Пилешко филе, броколи, царевица, готварска сметана, масло, пушено сирене и синьо сирене.

подобно правя ама с парчета шунка или филе свинско.

Редактирано от foty (преглед на промените)

Нямам думи :P

:P Не са така хубави като на съседката, ама ще я догоня Публикувано изображение

;) Не са така хубави като на съседката, ама ще я догоня Публикувано изображение

Дано някой ден аз теб да догоня :cupid: Поздрави!!

Тази рецепта вече съм я дала, но този път в картинки :whist:

Гуакамоле

Продукти:

2-3 броя авокадо - чистени от костилките и обелени

// аз режа авокадото на две и го издълбавам. В получените авокадови купички поставям салатата.

1 средно голям домат, обелен, почистен от семките и ситно нарязан (на снимката са два, защото са по-малки)

1 малък лук

2 скилидки чесън

(понеже има на пазара пресни лук и чесън съм ги ползвала)

1 малка прясна люта чушка

2 с. л. лимонов сок

сол и чер пипер

Публикувано изображение

Разрязваме с нож на две авокадото и с въртеливо движение както отваряме бурканче със сладко разделяме двете половини.

Публикувано изображение

Махаме костилката и изчистваме добре от ципата й. Издълбаваме с лъжичка сърцевината като внимаваме да не

разрушим целостта на половинките авокадо, ще ги ползваме за купички. Нарязваме издълбаното на парчета,

лука се накълцва на ситно, чушката се изчиства от семената и се нарязва на ситно. Чесънът се смачква и

всичко това се пюрира. Може да пасираме и домата, нарязан на парченца или пък не, въпрос на избор.

Публикувано изображение

Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

Сервираме с препечени филийки, чеснов хляб или пикантна тортила.

Публикувано изображение

Съвет: Ако авокадото не ни е добре узряло, познава се черните точки по кората - ако ги има тук-там, то значи е узряло, ако ли не - оставете го извън хладилник, за да си узрее само. Когато е годно за консумация лесно се издълбава.

Весе, благодаря, ама то май аз окупирах темата.

Вие не готвите ли, бре? А моят ми разправя, че да ме открие човек в кухнята било трудна задача...

Кошничка от тесто

По-малко време ми отне да я направя, отколкото да я снимам Публикувано изображение

Хлебно тесто:

2 ч. ч брашно или колкото за меко еластично тесто

10 г прясна мая

1/2 с. л. захар

1/2 ч. л. сол

2 с. л. олио

Публикувано изображение

Маята се разтваря в 1/2 ч. ч. хладка вода заедно с 1/2 ч.ч. брашно.

Покрива се и се оставя на топло.

След като маята шупне,

Публикувано изображение

се добавят и останалите продукти. Меси се, докато тестото стане меко.

Публикувано изображение

Покрива се и се държи на топло, докато втаса.

Публикувано изображение

Премесва се, покрива се и след 20-30 минути с него може да се работи.

Публикувано изображение

Може да се сложи в полиетиленов плик в хладилника за една нощ веднага, щом се замеси.

Разточваме на тънка кора

Публикувано изображение

Огнеупорна купичка се намазва с мазнина и се поръсва с брашно от външната страна.

С къдраво ножче се нарязват тънки лентички,

Публикувано изображение

които се нареждат върху намаслената купичка като решетка или по ваша фантазия.

Публикувано изображение

Нарежете с формички цветенца, сърчица или друга форма и украсете кошничката, като се залепят с жълтък.

Публикувано изображение

Намазваме с жълтък, размесен с малко олио

Публикувано изображение

и изпечете кошничката в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.

Аз изплетох и една плитка, понеже ми остана тесто, която я закрепих после някак си...

Но може и пръчици да си изпечете.

Публикувано изображение

Изваждаме внимателно. Ако се налага на места си помагаме с ножче, за да отделим кошничката от формата.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Пълним с каквото имаме Публикувано изображение (кифлички, мъфини, бисквитки, боядисани яйца)

Публикувано изображение

Публикувано изображение Абе, Федоритоо, ти си вълшебница Публикувано изображение

Много яка кошница. Тамън за Лазаров ден, да мина да събера яйцата с нея Публикувано изображение

Абе, я ми кажи, ти от къде го взимаш това време свободно бе. И аз готвя, ама онази вечер и докато снимах, голяма врътня падна :speak:

Нищо не си окупирала, ми действай, че аз от тука се уча Публикувано изображение

Страхотна е кошницата ! :help wanted3:

Е,Федорке ,браво :speak:

Готвим ,бе,ама не снимаме ,че после ще искаш да идваш у нас и да излапаш всичко Публикувано изображение

Абе, я ми кажи, ти от къде го взимаш това време свободно бе. И аз готвя, ама онази вечер и докато снимах, голяма врътня падна :angry:

Пускам на малкия gummy bear и schnappi на компа и съм свободна половин час. После той идва да ми се вре в краката и да се закача... и всичко приключа набързо. Толкова ми е свободното време + спането му, което също е около час. С нетърпение чакам таткото да се прибере и да ме отмени, че той цял ден си е клатил краката Публикувано изображение За последното естествено се шегувам.

Обаче не разпозна кошницата от темата - Да украсим храната с храна. Там обаче тя изглежда така.

Публикувано изображение

Защо ли при мен нещо се разминават образите Публикувано изображение

Готвим ,бе,ама не снимаме ,че после ще искаш да идваш у нас и да излапаш всичко Публикувано изображение

Още сега отивам да взема колата и идвам у вас Публикувано изображение

за втора кошница предполагам говориш... обаче не съм ги правила тези крокети, тъй че снимки стъпка по стъпка не мога да дам Това е рецепта на една факирка в кулинарията Йоли Продукти за крокетите 2 големи гъби - печурки 1 зелена пиперка 1 зелена люта чушка 1/4 стрък праз 1 тънък резен от глава целина 1 тънък резен тиква 1 скилидка ситно накълцан чесън сол , черен пипер мащерка 4 с.л. готов сварен ориз 1 разбито яйце Панировка брашно разбино яйце галета,смесена с накълцани кестени Приготвяне Една кафяна чашка ориз се слага в малка тенджерка и се залива с вода,която трябва да е един пръст над ориза.След като оризът заври,котлона се изключва и ориза се оставя на котона докато поеме цялата вода и изстине.Оризът не се мие прредварително за да може да пусне цялотот си нишесте и крокетите да се споят добре. Всички зеленчуци се нарязват на малки кубчета и се задушават в малко мазнина.Подправят се на вкус със солта,пипера и мащерката.Оставят се да изстинат напълно. Зеленцуците се смесват с няколко лъжици сварен ориз,прибавя се част от разбитото яйце и с ръце се оформят овални крокети.Сами преценете количеството на ориза - той не трябва да преобладава,а да служи за спойка.Преценете и дали е необходимо да сложите цялото яйце.Ако сместа стане по-рядка,добавете малко галета. Оваляйте крокетите в брашно,дооформете ги и ги оставете настрана да попие малко брашното.След това ги потопете в разбито яйце и накрая оваляйте в смес от галета и ситно накълцани кестени.Изпържете крокетите в маслена баня. *Необходими са не-повече он 20 кестена. Цепнете им кората с нож и ги сложете в микровълнова фурна за 2 мин. на 600 вата.Обелете ги докато са още топли.Така кестените се белят по-лесно и са полусварени - идеални за панировки и пълнежи. Ако ги преварите ще станат на каша.

Мерси ,Федорке ,ти ме изненада с този ориз Публикувано изображение Ще ги забъркам ,но ще елиминирам някои от продуктите ,че не ми се нравят нещо :angry:

Да снимаш и да кажеш дали става за ядене. Публикувано изображение

Лек ден, другари и другарки Публикувано изображение

Икономични канелони

(за гладните и бързащите)

Икономични, защото почти липсва зарзаватът... Публикувано изображение

Продукти

11-12 броя канелони

400 г кайма

по стрък нарязани пресен лук и чесън (или глава стар лук и скилидки две стар чесън)

1/2 ч. ч. доматен сос или вие си приготвяте такъв, ако имате време

сол, черен пипер, босилек, риган, магданоз

за гъст сос бешамел

2 ч. ч. прясно мляко

2 с. л. брашно

5-6 с. л. олио

сол

Публикувано изображение

Приготвяме си сос бешамел по стандартната процедура - сгорещяваме олиото и добавяме към него брашното като бъркаме, докато стане златисто. Добавяме и прясното мляко и варим, докато се сгъсти. Сол.

Публикувано изображение

Запържваме нарязаните лук и чесън в сгорещено олио, добавяме каймата. След като стане готова, прибавяме сол, черен пипер, риган, босилек (сухи), няколко лъжици доматен сос и сос бешамел.

Публикувано изображение

Подбираме си здрави канелони, защото понякога от магазина са начупени. Всъщност, днес за пръв път ми се случи това, та половината от кутията бяха спукани.

Публикувано изображение

Загряваме вода със сол и малко олио и когато заври добавяме за 4 минути (или колкото пише на опаковката ви) канелоните.

Публикувано изображение

Изваждаме ги като изтече времето и ги изплакваме със студена вода и ги нареждаме една до друга, а не една върху друга, за да не се деформират.

Публикувано изображение

Пълним канелоните с каймата и ги нареждаме една до друга в тавичка, намазана с олио. Отгоре заливаме с гъстия сос бешамел и останалия доматен сос.

Публикувано изображение

Покриваме с фолио и печем 10-15 минути на 200oC, после махаме фолиото и допичаме за още около 5 минути.

Публикувано изображение

Сервираме. Аз съм добавила и доматен сос и са по български вкус, защото имах основателна причина да се забавя с ваденото от фурната. :cheers:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Всяка седмица веднъж правя или лазаня или канелони. Първата е още по-бърза, защото не се пълни нищо.

Вариации всякакви, но това е най-семпличкото, но пък вкусничко. За калории не питайте Публикувано изображение

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

каймата е кофти... :whist:

Глупости... екстра си беше Публикувано изображение

Глупости... екстра си беше Публикувано изображение

Каймата е за кайманите. :P

Кайман ме гони, кайман!Не знам, не знам дали съм бил там... :)

fedora вече те обичам Публикувано изображение Такива вкусотий...просто нямам думи.По-пухкави и вкусни банички не бях яла (честно)

Ще пробвам аз всичко от темата!

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Както виждате формите са изпипани.Всеки милиметър е важен! Публикувано изображение

Благодаря ти за рецептата!

Купили сте си прясно мляко. Наляли сте си една чаша и сте го забравили в хладилника. В един момент, когато от хладилника започва да се носи необяснима смрад и вие решавате все пак да го почистите, намирате въпросното мляко. Добре прокиснало.

Мислех и това да го пробвам.Има едно такова мляко,обаче си ме е страх да ям развалени неща!Няма ли да ми стане нещо? :speak:

Пък и не мога да си представя...само като знам какво е - да го ям...Не знам,вижда ми се доста странно!

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Мислех и това да го пробвам.Има едно такова мляко,обаче си ме е страх да ям развалени неща!Няма ли да ми стане нещо? :)

Пък и не мога да си представя...само като знам какво е - да го ям...Не знам,вижда ми се доста странно!

нищо няма да ти стане - много е вкусно. Ако се притесняваш направи го с нормално мляко.

и аз това викам ,за Коледа може да ме колите :hush:

Аз съм на друго дередже.

Налагам глоби вече - идвам на гости на всяка от авторките на рецпети в тази тема - по един уикенд ви стига, да сготвите показаните вкусотии, за са мога и аз да ги пробвам, а не само да ги зяпам Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.