Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От ръката на мама - кулинарни уроци

Featured Replies

Солени банични мъфини ала Федора Публикувано изображение

Всъщност, това са си солени кексчета, чието тесто е като това за баница "Аламинут", но модифицирани с присъствието на тънките кори.

Продукти

4 измити яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч. л. сода бикарбонат

250 г. краве сирене

3/4 ч.ч олио

1 ч.ч. брашно

пакет кори за баница (реално се използват 1/3 от тях)

Публикувано изображение

Разбиваме с миксера яйцата

Публикувано изображение

Ето така долу-горе, може и по-добре, но няма нужда да се престараваме

Публикувано изображение

Прибавяме натрошеното сирене

Публикувано изображение

Киселото мляко, в което е разтворена содата бикарбонат и е шупнало вече

Публикувано изображение

Прибавяме и олиото и разбъркваме леко

Публикувано изображение

Идва ред и на брашното, като внимаваме да не спада много тестото

Публикувано изображение

Вземаме формичка за мъфин или за крем карамел и я намасляваме добре с олио

Публикувано изображение

Застиламе стените и дъното с корите за баница

Публикувано изображение

Пълним с яйчената смес мъфина

Публикувано изображение

или формичката за крем карамел

Публикувано изображение

Нареждаме ги в тавичка за печене

Публикувано изображение

Поставяме ги да се пекат в предварително загрята на 200oС фурна.

Печем така около 10 минути, после намаляваме до 180oС, а през последните 10 минути до 160oС.

Общото времетраене на печенето е около 30 минути.

Публикувано изображение

Ето ги и изпечени.

Публикувано изображение

Много лесно се изваждат от формичките, благодарение на корите за баница

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Сервираме с разни други благинки. В случая съм предложила кайсиев конфитюр и айрян.

Публикувано изображение

Разрез хахаха

Публикувано изображение

Ако яйчената смес се сложи и завие по традиционния начин в корите за баница на рула, се получава "Генералската свищовска баница" (няма идея защо се нарича така). Обикновено това е начинът и видът баница, която правя, защото хем лесно, хем бързо, вкусът няма да го коментирам хахаха

Ето как би изглеждал вторият вариант, но при него съм отделила няколко лъжици от сместа и са разредени с вода,

а след това е залята суровата баница и чак тогава се пече. Лесно се отделят после рулата.

Публикувано изображение

През почивните дни, ще пробвам някои оттук предложените вкусотии...

• Отговори 236
  • Прегледи 61,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе аз форми за крем карамел имам, ама няма кой да го направи крем карамела Публикувано изображение

Ползвам ги за друго - за пилешки тимбалчета.

Тогава, следващата рецепта да е "за пилешки тимбалчета", че ми звучи интересно и вкусно Публикувано изображение

Аз и без това не обичам крем карамел :super:

Пилешки тимбалчета І вариант

(това е последното от мен, докато не видя нечия ваша вкусотийка, че и аз искам чуждичко да хапна Публикувано изображение )

Продукти

за много гъст сос бешамел (без яйца)

250 мл. прясно мляко

3 с. л. брашно

5 с. л. олио

Публикувано изображение

и още...

200 г. сварено и накълцано пилешко месо

200 г. шунка или пушено филе (ситно нарязана)

най-добре и двете меса да са смлени с машина за месо

5-6 с. л. натрошено краве сирене

5-6 с. л. настърган кашкавал

черен пипер

малко сол

галета и олио за формичките

Публикувано изображение

Правим гъст сос бешамел с посочените продукти, като загряваме олиото, добавяме брашното.

Запържваме, докато последното придобие златист цвят. Прибавяме прясното мляко и бъркаме енергично, докато се сгъсти.

Ето така

Публикувано изображение

Прибавяме останалите продукти - пилешкото месо, шунката, сиренето, черен пипер и малко сол. Разбъркваме.

Намасляваме и посипваме формичките с галетата

Публикувано изображение

Пълним със сместа и отгоре поставяме от настъргания кашкавал

Публикувано изображение

Печем в предварително загрята фурна на 200оС около 30 минути

После изключваме фурната и ги оставяме вътре още за 15 минути.

Публикувано изображение

След като поизстинат тимбалчетата с остър нож минаваме покрай стените на формата и

после обръщаме внимателно съдържанието в чинията, в която ще сервираме.

(задължително трябва да са изстинали, но леко все още топли, защото иначе се разпадат, ако ги извадите)

В случая аз съм използвала за гарнитура пюре от картофи, но може и сварен ориз, доматен сос с гъбки... вариации бол.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Вторият вариант на тимбалчетата е коренно различен, но друг път. :)

Първо пак да благодаря на Еми и чакаме вкъщи вкусотийките й, а на всички останали, де.

Благодарение на infinity оня ден направих френските й пържени филийки... и мъжът ми всяка вечер ме пита кога ще ги правя пак. :) Тъй че и на нея благодаря.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Направих днес и слънчевата пита, но доста изменена - с готово бутер тесто и плънката от гъби, зелен лук и половин домат. Малкият Федорчо включил инфрареда на максимум, докато майка му мие, обръща се тя и писъци - изгоря отгоре питката за нула време. Въпреки това, мога да кажа, че е стана много вкусна.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

(салатката на Шефчето ще я забъркам в събота за гостите)

Пилешките тимбалчета ІІ вариант

Продукти за една порция

(колкото души, толкова порции)

Една голяма пилешка пържола (аз ползвам от бутчета, повече ми харесват)

2-3 с. л. задушени нарязани подсолени гъби

2 с. л. нарязан пресен лук

1-2 шайби пушено топено сирене

сол, черен пипер и подправи други по избор (понеже аз ползвам пържоли, които са предварително обработени с подправки като червен пипер, мащерка и босилек, то само черен пипер слагам)

Публикувано изображение

Пилешката пържола се разрязва на тънки на дебелина ленти (може и да се начукат) и се подреждат в намасленото тимбалче, така че да покриват дъното и стените, както е показано на снимката (трябва да има поне една лента, която да излиза извън формата - с нея или с тях се захлупва плънката накрая)

Публикувано изображение

Редим малко гъби, после лук, пушеното сирене и пак гъби.

Публикувано изображение

Накрая завиваме с излизащи извън формата парчета

Публикувано изображение

Печем в предварително загрята фурна на 200oС за около 15 минути.

Изваждат се много лесно от формичките. Отгоре може да се посипят с малко настърган кашкавал и да се сложат в тавичка и върнат обратно във фурната, колкото да се разтопи последният и сервираме.

Ето резултатът.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Федорке ,мисля да те пазаря за една готвачка Публикувано изображение

Хахаха Ще фалира заведенито, да знаеш... Публикувано изображение

Кво става тука бе?!? Публикувано изображение Плюскате без мен!?!?! Публикувано изображение

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Леле, страхотни рецепти има тука и най важното със снимка ,ще са ми много от полза че аз много не обичам да меся ама направо ме запалихте Публикувано изображение

Редактирано от velislava666 (преглед на промените)

Леле, страхотни рецепти има тука и най важното със снимка ,ще са ми много от полза че аз много не обичам да меся ама направо ме запалихте Публикувано изображение

действай, действай! ;)

и да не забравиш после да се докладваш - със снимков материал Публикувано изображение

Лелеле, Федоритке, обра ми точките с втория вариант - направо огладнях. Уффф, сега трябва да си купувам форми за крем карамел :angry: Лошото е, че после ще ме изнудват и крем да правя, а аз не мога и не обичам такова нещо. И да ти кажа, аз пък си купувам пилишко филе, щото не обичам пържолата от бутчета :P Обещавам ти, другата седмица, пилешко със синьо сиренце и от мен ;)

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

аз обаче не видях къде са тия френски филийки на Лорчето............... Публикувано изображение

Веси, крем-карамела го джуркам директно в голямата тава - то и без това не успявам да го разсипя по чинийки Публикувано изображение

аз обаче не видях къде са тия френски филийки на Лорчето............... Публикувано изображение

Веси, крем-карамела го джуркам директно в голямата тава - то и без това не успявам да го разсипя по чинийки Публикувано изображение

Ми айде, заджуркай ни го и ни го покажи, че аз нали ти казвам...нито правя /щото не мога/ , нито яма такова !

Ма пък, ето ти на теб идея :angry:

Айде да ме учиш Публикувано изображение

Ми айде, заджуркай ни го и ни го покажи, че аз нали ти казвам...нито правя /щото не мога/ , нито яма такова !

Ма пък, ето ти на теб идея :angry:

Айде да ме учиш Публикувано изображение

само да взема "истинско" мляко, че туй купешкото не става

ЩЕ си покажа моето скромно произведение но не стъпка по стъпка както добре сте показвали Вие, щото беше за коледа и съм го снимала в готов вид нещо като капама"ала вили" Публикувано изображение

Публикувано изображение

дай рецептата де - то така на снимка............ :)

;) "рецептата е каквото имаш такова слагаш", аз никога не готвя с точно определени грамажи в повечето случаи на око и импровизирам- няма смъртни случаи досега ;)

мога най-общо да кажа -най отдоло-един пласт зеле/кисело/,един пласт пържолки или карета от св. месо и пилешкото филе/на цялото пиле което е посредата/Колкото до пилето разпарям кожата ,вадя гърдите -чупя голямата кост за да има повече място за плънката/

За плънката: обикновенно запържвам лук/сега с пресен ще е още по хубаво/,ориз, гъби и дреболийките на пилето, подправки по ваш вкус. Когато оризът е почти готов се маха от огъня и се пълни в пилето /зашива се/За сърмите няма какво да обяснявам -повечко лук и мазнинка и стават чудесни/свити със задушената плънка /.-нареждат се около пилето В гювеча се слага не повече от 300г вода/не съм сигурна/Ако ви се играе може да го запечатате с тесто /капака/ -и във фурната за поне 2ч. на 150-200градуса/ВСИЧКО Е В ИМПРОВИЗАЦИЯТА/

ИЗВИНЕТЕ, ако не мога да съм полезна с точна рецепта

В момента и на мен са ми най-интересни филийките :jumping11:

Изглеждат много вкусно,то всичко е прекрасно в темата.

Мога да кажа само едно голямо браво,за големия труд,за сръчността,за търпеливостта и т.н. на всички.

Аз няма какво да покажа за сега.Всичко което съм си измислила сама,съм го правила на момента.После и да искам,не мога да го направя същото Публикувано изображение

Но вече ще си знам и ще гледам да запомням Публикувано изображение

Пилешките тимбалчета ІІ вариант

Публикувано изображение Преобразих ти рецептата.Няма време да се занимавам с тимбалчетата,за това набързичко:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Иначе си има всичко.Да става по бързо че съм много гладна.После ще напиша дали ми е харесало :jumping11:

Публикувано изображение

Много е вкусно :jumping11: Благодаря за рецептата!

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Не спряхте да показвате тез гозби, ейй. Всеки път като вляза във форума ме принуждавате да тичам към хладилника, обаче уви - там няма такива вкусотии Публикувано изображение

Не спряхте да показвате тез гозби, ейй. Всеки път като вляза във форума ме принуждавате да тичам към хладилника, обаче уви - там няма такива вкусотии Публикувано изображение

Подкрепям колегата с две ръце...

А ние,дето живеем сами и си нямаме кой да ни готви вкъщи,за нас мислите ли...

Няма да стъпя повече в този раздел ПЪК! :ph34r:

:hush:

Хей, симпатяги, не се правете на дръж ми шапката, ами запрятайте ръкави и започвайте кой каквото може. Баща ми прави най-вкусните пържени яйца, апропо... тъй че не се офлянквайте, ами скачайте с двата крака в гозбАта Публикувано изображение

Хей, симпатяги, не се правете на дръж ми шапката, ами запрятайте ръкави и започвайте кой каквото може. Баща ми прави най-вкусните пържени яйца, апропо... тъй че не се офлянквайте, ами скачайте с двата крака в гозбАта Публикувано изображение

На яйцата и аз съм цар. Знайш кви омлети джуркам... Ще си оближеш вилицата Публикувано изображение

Плюс това правя перфектни принцески с яйце и сирене. :)

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Пилешко с броколи и синьо сирене

Необходимите ви продукти са :

Пилешко филе, броколи, царевица, готварска сметана, масло, пушено сирене и синьо сирене.

Публикувано изображение

Пилешкото филе нарязвам на парченца.

Публикувано изображение

Посолявам и овкусявам с къри, куркума, малко индийско орехче, олио и соев сос.

Публикувано изображение

Слагаме в предварително загрята фурната и печем.

Публикувано изображение

През това време, поставяме броколите в тенджерата, заливаме с вода и ги кипваме на котлона.

Публикувано изображение

След 15 минути на 200 градуса, месото ни е готово.

Публикувано изображение

А когато броколите кипнат, ги прецеждаме в гевгира, връщаме ги обратно в тенджерата и пускаме бучката масло.

Публикувано изображение

Добавяме царевицата и вече опеченото пилешко месо.

Публикувано изображение

Настърганото пушено сирене.

Публикувано изображение

Синьото сирене, заливаме със сметаната и бъркаме.

Публикувано изображение

Резултатът е на лице...

Публикувано изображение

Сервираме топличко, а декорацичта е по ваш избор :whist:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Дано ви хареса ! Публикувано изображение

Темата е: От ръката на мама - кулинарни уроци - нали?!

Мама не готви...

не е по тая тема, така ли?! Айде, в историята!

Редактирано от diadia (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.