Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живот, Съществуване, Смърт

Featured Replies

Не съм будист,за да коментирам от тяхно име... :P

Иначе - да,подобен е...

Лично на мен ми прилошава,като видя разни сложни и усукани теории,за които е ясно,че авторът им не ги е преживял,а просто ги е чул отнякъде и са му харесали...

Истината може да се открие само чрез личното изживяване...Другото са празни приказки. Независимо дали в раздел "Религия и мАстика" или в "Празни приказки" biggrin.gif

От опит знам, че ВОДНИТЕ архетипи искат 'да изживяват'... Ти Рак ли бе?... -нормално за тебе да не разбираш въздушен, който може да проиграе състоянията на душата си не само с 'преживяване'(думата 'преживяне, като монотонност и инертност, иде от там), а с аналогии и асоциации. "да се асоциираш' не означава да се присъедениш..а просто да се прилепиш и отделиш.. Водните искат нон-стоп....то е като водата-тя се влачи плавно, но сигурно, докато въздуха е мобилен и навсякъде, но - 'несигурен' biggrin.gif

Водолейят пуска водата на реката-но не влиза в нея, помни! biggrin.gif за това ревниви Козирози го наричат "Водо-под-лей"... Водолеят не иска да се 'набалбока' ... biggrin.gif

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

• Отговори 364
  • Прегледи 28k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• valentincami
    valentincami

Смъртта пред нас е - всеки знай очакваш със сърце примряло... Не бой се-тя не носи край... Напротив...носи ти НАЧАЛО...

'Вярването' представлява също комбинация от предни и сегашни опитности. Опитността не е само в настоящата инкарнация. Колкото и да ти е неприятно трябва да свикнеш с не толкова 'твърдите доказателства', поради органичеността на сетивата и времето. cool.gif

Това е така. Това мога да го кажа от личен опит.

А интуицията, нещата, останали в колективното несъзнавано, до които човек има достъп също са нещо, което човек знае, макар и да не ги е преживял лично. Мисля, че всеки би трябвало да е изпитвал подобни неща, когато знае, че нещо е така, без да го е чел или чувал някъде.

А ти U.Ra ми кажи, освен на дупенце, не може ли да ми гледаш на ръка, та да ти изпратя ръката си. biggrin.gif

Кажи, според теб аз от кой вид свободни съм, от тези, дето си ги изброил на предната страница на същата тема? :P

Това е така. Това мога да го кажа от личен опит.

А интуицията, нещата, останали в колективното несъзнавано, до които човек има достъп също са нещо, което човек знае, макар и да не ги е преживял лично. Мисля, че всеки би трябвало да е изпитвал подобни неща, когато знае, че нещо е така, без да го е чел или чувал някъде.

А ти U.Ra ми кажи, освен на дупенце, не може ли да ми гледаш на ръка, та да ти изпратя ръката си. biggrin.gif

Кажи, според теб аз от кой вид свободни съм, от тези, дето си ги изброил на предната страница на същата тема? :P

..айде пращай да те видя... cool.gif

„Един ден успях да изтрия всички понятия от съзнанието си. Изоставих всякакви желания. Отхвърлил всички думи, с които мислех до момента, стоях в покой. Чувствах се малко особено — като че ли нещо ме носеше или докосвах някаква непозната за мен сила… и изведнъж — «дз-з-зът» — влязох! Намирах се в кожата си, разбира се, но имах чувството, че стоя в центъра на Космоса. Говорех, но думите ми бяха загубили смисъла си. Виждах хора да идват към мен, но всички те бяха един и същи човек. Всички те бях аз! Видях света за първи път. Дотогава мислех, че съм бил роден. Но сега разбрах, че това не е истина — никога не съм се раждал — аз съм Космосът — не съществува никакъв отделен индивид на име господин Сасаки“.

Ето едно преживяване... Не вярване,а именно преживяване...

Истината не е каквото някой мисли че е, вярва че е, или има "лично изживяване", истината за да е истина трябва да е обективна, не субективна.

Дори Бог е су-бект, не о-бект. cool.gif всичко е субективно. обектите са мърви и нямат съзнание. cool.gif

Истината се мери не субективността си със степента да достигане на Съзнанието на Су-бекта от най-висше ниво.

Ако интуицията е истинска, тя е опит, както е опит видяното от човека. Интуицията е сетиво, способност за вътрешно възприятие. Въпросът е, че степента на развитието и не дава възможност на човека да получава достатъчно надеждна информация чрез нея. Често за интуиция се вземат инстинктите, предположенията, желанията или астралната чувствителност, но самата интуиция е качество на душата.

От гледна точка на даосизма това което се приема като бог е навсякъде.Целта на съществуването е самоусъвършенстването и в този смисъл самоубивайки се не решаваме проблема,само го отлагаме.Дали обаче е правилно или не всеки решава сам за себе си. cool.gif

• Автор
Щях да пропусна.Вало пак е много точен,както винаги.

Той винаги е точен що се отнася до будизма и винаги с удоволствия чета написаното от него.

„Един ден успях да изтрия всички понятия от съзнанието си. Изоставих всякакви желания.

Това съм го правил многократно. Невероятно е. Разбирането и спокойствието, което следва от него е неописуемо. А болката при "приземяването" в "дрехата" след това... :rolleyes:

Пип, ти си завършил нещо по корабите (ако не се лъжа - поправи ме) - нали? Виждал ли си корабен двигател? Огромен нали? А виждал ли си от онези - най-големите - като 15 етожен блок - по финските фериботи? Сигурно си виждал. Така. И знаеш резултата от тяхното действие? Знаеш.

А виждал ли си как се произвежда такъв един двигател? Със сигурност НЕ! А аз съм виждал. Бил съм в заводите на Vertsilä diesel - един от най-големите производители на корабни двигатели по света. Шашнах се. Никога не съм и предполагал за мащабите и метода на производството му. (без да съм специалист в тази област)

Сега - искам да направя паралел между Vertsilä diesel, Създателят на Сътворението, и начина по който е Сътворено. Ти теоретизираш неща, които са ти казали, знаеш как те действат (следствието), но си нямаш представа КАК са били сътворени. За да добиеш такава представа (но не и да станеш Творец) трябва да отидеш при Създателя, който да те заведе в неговата "Фабрика" за производство. Ти не си бил там, но твърдиш че знаеш цялото "Know how". Това твое твърдение обосноваваш върху инфото на тези, които са ти го казали. Което погледнато от призмата на логиката е меко казано смешно. Бих ти препоръчал да "прегледаш" книгата на Йов - тя е много (за да не кажа хич) малко еврейска и им се чудя с какъв акъл "светите офци" са я набутали в библията (щото я няма в Тората). После бих най-приятелски ти препоръчал да помислиш за "етапите" през които минава една конкретна човешка инкарнация, за ретърните на Сатурн, 33тата година, 41-42та година, и за 51вата година - погледнато през призмата на астрологията.

Учил съм теории задължителни в училище, дето са ми наблъскани, но не ти ги цитирам...

За да научиш нещо първо трябва да забравиш нещо - някаква догма, която са те учили като малък. Точно това имах предвид когато ти казах, че искам да забравя всичко първо преди да науча нещо ново - беше в тел. разговор между нас - ако не ме лъже паметта.

:go ahead: А Тукси първо трябва да я погалиш по "копитцето" преди да търсиш нещо "под опашката"... :computer2:

От гледна точка на даосизма това което се приема като бог е навсякъде.Целта на съществуването е самоусъвършенстването и в този смисъл самоубивайки се не решаваме проблема,само го отлагаме.Дали обаче е правилно или не всеки решава сам за себе си. cool.gif

Почти съгласен с теб - ако отхвърлим фактора "Психе" и "Достойнство"

Това съм го правил многократно. Невероятно е. Разбирането и спокойствието, което следва от него е неописуемо. А болката

Май и аз, но при мен не е имало болка от приземяването. cool.gif

Но, може би леки трудности с адаптирането малко след това.

:computer2: А Тукси първо трябва да я погалиш по "копитцето" преди да търсиш нещо "под опашката"... :rolleyes:

Хм Туй какво ще рече, а?

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Трихо..фалус имаше един подпис "От гледна точка на биологията...........".... :rolleyes: ....ама го смени нещо... biggrin.gif

Това съм го правил многократно. Невероятно е. Разбирането и спокойствието, което следва от него е неописуемо. А болката при "приземяването" в "дрехата" след това... :P

Интересно... А не можеш ли да задържиш това състояние? Именно това е просветлението,към което се стремят будистите...

А този кратък проблясък,който много от нас са преживявали понякога,наричат Сатори - само един кратък поглед към истината...

Интересно... А не можеш ли да задържиш това състояние? Именно това е просветлението,към което се стремят будистите...

А този кратък проблясък,който много от нас са преживявали понякога,наричат Сатори - само един кратък поглед към истината...

Да, но как можем да вярваме на свиделствата им ?

Може само в известна степен. Особено в частта с желанията. Ама това с отказването от понятията, май не.

Все пак, за да живееш сред хората и то добре, такова пълно отричане от желанията и понятията не би било много от полза. :P

А и, за да напредваш в кариерата, трябва да имаш желание за това, нали? Значи, пак имаш желания. А ако не напредваш, тогава пак ще имаш желания, защото ще си нещастен, че не се развиваш. Пък и в желанията няма нищо лошо, ако можеш да ги контролираш и да заменяш лошите с положителни такива.

Будизмът е учение за хора, които още не са открили Аза си, които са се замотали някъде в периферията му. Именно заради това и там се практикува търсенето му и откриването му във всичко онова, което е съществуващо. Там се учи обективност от позиция на центриране в Аза.

Онзи, който вече се е намерил, няма за цел да пребъдва във фиксации в Аза си, а да го раздава.

Има хора, които се раждат минали през будизъм в свое предишно превъплъщение, а и през всички предшестващи религии до този момент и търсят нещо друго. Просветлението само по себе си нищо не струва.

Просветлението само по себе си нищо не струва.

Мисля, че си права за това. Но е добре човек да опита от всичко, за да знае. ;)

Въпреки, че някои "знаят" без да са опитвали реално нещо.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

• Автор
А не можеш ли да задържиш това състояние?

Не, не мога. И не съм съгласен с определението на Люси. Защото АЗа винаги желае. И това желание е нещото, което винаги ме изкарва от състоянието на покой. И желанието (при напълно изключено его) е това, което определя АЗа. А АЗа желае да бъде единствен. А не е. И е "подчинен" на нещо друго. Какво е това нещо друго може да се спекулира дълго, но докато АЗа не го приеме и "разбере" винаги ще се получава такова болезнено "приземяване" в дрехата, която имам за тяло. А това тяло има животински "желания и нагони".

Не, не мога. И не съм съгласен с определението на Люси. Защото АЗа винаги желае. И това желание е нещото, което винаги ме изкарва от състоянието на покой. И желанието (при напълно изключено его) е това, което определя АЗа. А АЗа желае да бъде единствен. А не е. И е "подчинен" на нещо друго. Какво е това нещо друго може да се спекулира дълго, но докато АЗа не го приеме и "разбере" винаги ще се получава такова болезнено "приземяване" в дрехата, която имам за тяло. А това тяло има животински "желания и нагони".

Виждам, ти също още не си открил какво е Аз. Може би заради това те вълнува толкова будизма. Мен не. Минах вече от там още преди сегашното си раждане.

Това, което желае, не е Азът, а неговата периферия. Тя често си придава образ на Аз, но не е. В центъра на Аза ако си, там няма никакви желания. В центъра на урагана няма бури и е тихо повече от всякъде другаде.

Мисля, единственият тук, който може да ме разбере какво казвам, това е Трих.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Виждам, ти също още не си открил какво е Аз. Може би заради това те вълнува толкова будизма. Мен не. Минах вече от там още преди сегашното си раждане.

Това, което желае, не е Азът, а неговата периферия. Тя често си придава образ на Аз, но не е. В центъра на Аза ако си, там няма никакви желания. В центъра на урагана няма бури и е тихо повече от всякъде другаде.

cool.gif .... ВеСничките винаги имат "резервен вариант" за Единствеността. biggrin.gif Нали за това са 'Веснички'... biggrin.gif

Точно така! ;) Царски!

Преминаването от желанието на егото към желанието на душата става именно чрез 'будистка нирвана' или 'медитация в нихило', което не е 'нихило', а -ваку-ум. ;)biggrin.gif

Id, Ego и свръхего ?

Живеем чрез удоволствието, живеем чрез болката.И двете могат както да ни отчаят, така и да ни окуражат.Но макар, че и удоволствието, и болката да имат своите биологични корени, те се обуславят главно от обществото и си имат своята цена.Танатос и Ерос в пречистващият танц на изкуплението.

Вгледайте се в центъра на някой пламък - там има покой.<ушнете си пръста там, в центъра - и няма да се опарите....

весят се на всичко

Важното е да се весели през Весента biggrin.gif

Така е! Едни желаят, други искат

..то същото, само интензитета е различен..

..то същото, само интензитета е различен..

Зависи от много неща. Ташаците понякога са по-силни от всичко.

Id, Ego и свръхего ?

Живеем чрез удоволствието, живеем чрез болката.И двете могат както да ни отчаят, така и да ни окуражат.Но макар, че и удоволствието, и болката да имат своите биологични корени, те се обуславят главно от обществото и си имат своята цена.Танатос и Ерос в пречистващият танц на изкуплението.

Вгледайте се в центъра на някой пламък - там има покой.<ушнете си пръста там, в центъра - и няма да се опарите....

Личният ми зъболекар-Телец(телецът е най-хедонистичния архетип) ми каза, че болката е необходима за да се консолидира организма пак в битието ни(разбира се-материланото). Няма ли болка, няма трансформация в материята. cool.gif

Това за тези, които имат желание да циклят в нея...да са подготвени какво ги чака.. cool.gif

Зависи от много неща. Ташаците понякога са по-силни от всичко.

...дори от силата на мисълта на Тюки?.. cool.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.