Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 7 - впечатления, проблеми, решения - Част 3

Featured Replies

Инсталирах Windows 7 и сега като сложа компа на Слийп той заспива и отново тръгва.Дъното е Asus M3N78-EM. С Вистата нямаше проблем.Откъде да го оправя?

Според мен това не е решение на проблема, ето цитата:

Wake-on-lan е активен по дифолт, всеки пакет от мрежата адресиран за машината ти я буди. В device manager >> Network adapters отваряш Properties на всеки адаптер и в Power management махаш чавката на Allow this device to wake the computer.

Първо е необходимо е да се провери коя е причината за проблем с режима Sleep със Start -> cmd -> powercfg –lastwake

Ако има проблем, който да предизвиква събуждане, то ще се покаже съобщение за това. Иначе ако се махне чавката на "Allow this device to wake the computer" без каквато и да е причина, не виждам никакъв смисъл от заниманието...

Към stiliyan66, пак питам:

1. Коя е точната версия на Windows 7? Защото има значение. Виж коментара на epos1986. Човекът е дал едни цифрички след Windows 7...

2. Ще може ли също така една снимка на лога на Start -> cmd -> powercfg –lastwake

Към Пачо: Извини ме, но съм пропуснал. Windows XP не само е спрян от разработка, но е и спрян от основна поддръжка. Остава платената поддръжка до 2014 г. Та така вече приликите на Windows XP и по-старите Windows ОС са доста съществени, по отношение на разработка и поддръжка. Справка за спирането от поддръжка и прочее на Windows XP (снимката е оригинал от Microsoft, ако искаш потърси сорса, преди да се опиташ да кажеш каквото и да е за сигурност на Windows XP):

30c3ukm.jpg

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 218,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сложих 7-мицата, разгледах я и я изтрих Прекалено грозна и натруфена ми се стори и докато не спрат съпорта на XP, няма да го трия

• Кодеци??? Какво беше това? .. ааа да, ония пакети дето счупват всичко и не са нужни под 7.

• Вече е активиран Центъра за съвместимост на Windows 7 (за приложения и хардуер), ето линк: Windows 7 Compatibility Center (на английски).

Публикувани изображения

след като на дяла е имало само windows 7 не виждам причина да не се форматира

необходимата информация за зареждането се ребилдва (ако е необходимо) доста лесно

и понеже срещаме доста голямо нежелание в темата да се изучава английски (и съответно да се разбират упътванията на такъв език), ето и 1 от най-добрите (смея да заявя) упътвания на български за dual boot между NT5 (XP) и NT6 (Vista, 7) OS...: http://forums.data.bg/index.php?showtopic=1720008

kirolz - спрямо модела на дънната платка потърси драйвъри за компонентите - отсега да знаеш че при nVidia няма за тази спецификация на чипсета (акк успя да избереш толкова лоша спецификация дъно)

мрежата е на Realtek, за видеото ще си сваляш от нВидиа (тях поне уж ги има), за аудиото кошмара е пълен - както винаги със soundmax....

евентуално тези (1986): http://driverzone.com/device.php?id=39127

nologo отново си прав - нямат хората драйвъри за 7......което повече или по-малко не е по тяхна вина

Защо да ми е лоша спецификацията на дъното какъв е кошмара с soundmax?

лични виждания за дъното - не приемайте всичко което Ви казваме за чиста монета

кошмара със soundmax е че драйвъри се намират трудно...но понякога се намират

дори и realtek който се слави с не особено добри драйвъри е по-добре като аудио чип...

отново лично виждане: nVidia не ги бива да правят чипсети....да оставят тази работа на конкуренцията

лични виждания за дъното - не приемайте всичко което Ви казваме за чиста монета

кошмара със soundmax е че драйвъри се намират трудно...но понякога се намират

дори и realtek който се слави с не особено добри драйвъри е по-добре като аудио чип...

отново лично виждане: nVidia не ги бива да правят чипсети....да оставят тази работа на конкуренцията

По принцип мисля да си купувам нов компютър въпреки,че този не е никак зле,но ми трябва по силен за използване на няколко виртуални машини наведнъж,но не съм решил какви пари ще му търся.

Windows 7 може ли да се преинсталира както е при XP? Имам предвид със запазване на системата - инсталираните програми и. т. н. ?

Windows 7 може ли да се преинсталира както е при XP? Имам предвид със запазване на системата - инсталираните програми и. т. н. ?

Е, би трябвало да има такава опция за Windows 7. Пример: How to Do a Repair Install to Fix Windows 7. Обяснение в картинки. Обърни внимание на момента с ключа за активация, който би трябвало да имаш.

11. Type in your Windows 7 product key number

За съжаление все още не съм пробвал това упътване. Иначе би трябвало да използваш "Automatically activate Windows when I'm online", ако си с пробна версия. Но има проблем:

If you chose to automatically activate Windows online when you set up your computer, automatic activation begins trying to activate your copy of Windows three days after you log on for the first time.

Пише, че се тръгва от админски акаунт и стартираш инсталацията от (работещ) Windows7. Aми ако не стартира Windows-a? Тогава дали няма да стане преинсталация със старт (зареждане) от инсталационния диск?

не - при стартиране на инсталацията от boot disc "upgrade" е недостъпен

. . .

Първо е необходимо е да се провери коя е причината за проблем с режима Sleep със Start -> cmd -> powercfg –lastwake

Ако има проблем, който да предизвиква събуждане, то ще се покаже съобщение за това. Иначе ако се махне чавката на "Allow this device to wake the computer" без каквато и да е причина, не виждам никакъв смисъл от заниманието...

powercfg –lastwake е изключително ненадеждно за установяване на причината за събуждането. "lastwake" има един огромен недостатък - възможностите му изцяло зависят от хардуера. По тази причина в маса случаи не дава никаква информация или ти дава информация само за последното събуждане т.е. няма как да знаеш дали това е причина за всички събуждания. Ако държиш да диагностицираш източника на проблема непременно с powercfg, най-смисленото нещо което можеш да направиш е да започнеш да спираш устройствата с права за будене (обикновено са три) едно по едно.

Скрийншотът с въпросното "wake on pattern match" който беше сложил е много частен случай и е малко вероятно някой да го има като опция. Тази опция зависи от хардуера и следователно от драйвера ползван в конкретната машина. Аз имах много подобен диалог в Advanced tab на една от машините която беше с драйвер на NIC-a от март, но при ъпдейт на драйвера с версия от юли вече диалогът ми изглежда така:

ntwk.png

Моето предложение ползва функция на OS която си е там където казвам че е още от Win XP, докато това за което ти говориш я го има я го няма.

Към Пачо: Извини ме, но съм пропуснал. Windows XP не само е спрян от разработка, но е и спрян от основна поддръжка. Остава платената поддръжка до 2014 г. . . .

Еми не си разбрал. За ХР ще се получават секюрити ъпдейти до 2014 година. Ето ти картинка, от април 2009 ХР навлиза в Extended Support Phase:

gp_lifecycle_bottom.gif

Пак казвам, Сони са блокирали хардуерната виртуализация на компютрите си. Сони "смятат" хардуерната виртуализация за проблем, а не ХР. Като резултат, на тези Сони-та не може да се ползва XP mode на Вин7 понеже ХР mode ползва хардуерна виртуализация, но това не означава, че ХР е проблем.

Още един въпрос - при WindowsXP, след като се забрани хибернацията от настройките- тези разширените, които са в диалога на скрийнсейвъра, и файла hyberfil.sys или изчезва сам, или е възможно да се изтрие ръчно. При Windows7 как става забраната на хибернация? Аз мисля, че съм я забранил, но hyberfil.sys не може да се изтрие. Може ли всъщност, че е доста голям?

P.S. Премахнах го като ползвах това:

The best way to delete hiberfil.sys or disable hibernate:

* Go to Start menu, type ”cmd” open up command prompt

* Type ”powercfg.exe -h off” [make sure you are an Administrator]

* ENTER

* Type ”exit”

* ENTER

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

powercfg –lastwake е изключително ненадеждно за установяване на причината за събуждането. "lastwake" има един огромен недостатък - възможностите му изцяло зависят от хардуера. ..............

Няма недостатък. powercfg работи с всички опции надеждно.

Скрийншотът с въпросното "wake on pattern match" който беше сложил е много частен случай.............

Аз съм си коригирал мнението, а ти даваш коментар за нещо, което не съществува. Това се нарича празнословие.

Еми не си разбрал. За ХР ще се получават секюрити ъпдейти до 2014 година. Ето ти картинка, от април 2009 ХР навлиза в Extended Support Phase:............

Eми разбрал съм. Просто не искаш или не може да прочетеш това, което съм написал. Разширената/ удължената поддръжка (Extended Support) изисква договор/ абонамент за разширена поддържка, с извършени плащания в рамките на 90 дни след прекъсване на основната поддръжка. Windows XP е спрян от основна поддръжка (mainstream support) на 14.04.2009 г.

А Microsoft ще разпространява безплатно само обновявания по сигурността (security updates), има го даже на твоята картинка. Правиш ли разлика в терминологията - "основна поддръжка" и "обновяване по сигурността", както и за "платена поддръжка" и "безплатно обновяване по сигурността"? Или пак пишеш за протокола? Даже съм дал мнение по въпроса преди няколко дни ето: тук.

P.S. Неслучайно попитах за версията на Windows 7. Но благодарение на размитите ти коментари и препоръки не беше отговорено на въпроса. Затова аз препоръчвам да не се пипат настройките по подразбиране, освен ако не се прочете препоръката в менюто или няма анализ от powercfg. Ето примерна снимка:

20ab9y8.jpg

Като използвам функцията Sleep за десктоп аз нямам абсолютно никакви проблеми със "събуждането". Справка от powercfg за Windows 7 версия 7600 <- за тези четири цифрички питах и не ми беше отговорено:

1176yyt.jpg

• Автор

В интерес на истината коментарите на Пачо, са си доста компетентни и на място, не видях обаче каква е причината да се дърпате.

nologo, би ли ме осведомил в какво се изразява поддръжката на една ОС и как я чувства крайният потребител?!

В интерес на истината коментарите на Пачо, са си доста компетентни и на място, не видях обаче каква е причината да се дърпате.

nologo, би ли ме осведомил в какво се изразява поддръжката на една ОС и как я чувства крайният потребител?!

Благодаря за преценката. Но все пак ще ти отговоря за типовете поддръжка за Windows ОС:

Основната поддръжка:

Основната поддръжка е първата фаза на продуктовата поддръжка.

На ниво поддържани сервизни пакети основната поддръжка включва:

* поддръжка при инциденти (безплатна поддръжка при инциденти, поддръжка при инциденти срещу заплащане, почасово таксувана поддръжка и поддръжка при гаранционни искания)

* поддръжка чрез актуализации на защитата

* възможност за поискване на спешни корекции (hotfixes), несвързани със сигурността

Удължена поддръжка

При бизнес-продукти и продукти за разработчици фазата на удължена поддръжка започва след изтичането на основната поддръжка.

На ниво поддържани сервизни пакети, удължената поддръжка включва:

* Поддръжка срещу заплащане

* Поддръжка чрез актуализации на защитата без допълнително заплащане

* Поддръжката, свързана с предоставяне на спешни корекции (hotfix), нямащи отношение към сигурността, изисква закупуване на отделен договор за удължена поддръжка с предоставяне на спешни корекции (важат тарифите за таксуване на всяка корекция).

Забележка:

* Microsoft няма да приема молби за гаранционна поддръжка, промени на дизайна или нови функции по време на фазата на удължена поддръжка

* Удължената поддръжка не се предлага за продукти за крайни потребители, хардуерни продукти и мултимедийни продукти

Не разбрах смисъла на въпроса за това как я чувства крайният потребител. Няма проблем след забележката ти да спра да пиша в тази тема. Съжалявам, но държа на коментарите си дотук и това е единственият изход.

здравеите и от мен. преди 2 дена исталирах нортон пробна версиа за 3 месеца.но реших да а деисталирам.след унинстала,нетворк ареата ми се поави сас красче долу след 1 мин авно вина сам си намира вразката.но проблема е след всеки рестар.парво нама интернет след 1 мин има след всеки рестарт.даите ми савет как да го оправа този проблем

• Автор
Благодаря за преценката. Но все пак ще ти отговоря за типовете поддръжка за Windows ОС:

Основната поддръжка:

Удължена поддръжка

Не разбрах смисъла на въпроса за това как я чувства крайният потребител. Няма проблем след забележката ти да спра да пиша в тази тема. Съжалявам, но държа на коментарите си дотук и това е единственият изход.

Смисълът на въпроса е, че поддръжката за крайния потребител, особено при нас в България се изразява единствено и само в инсталирането на излизащите всяка 1-ва сряда от месеца кръпки. Всичко изброено по-горе от теб е прекрасно, дори ако само един потребител на форума се е възползвал от подобни "екстри". Ето защо не виждам причина да определяш постовете на Пачо, като некомпетентни, след като в написаното от тях няма некоректно написана информация, а има само полезни съвети. Спорът м/у вас е абсолютно излишен, а и тук не е арена за мерене на *****

...

Не разбрах смисъла на въпроса за това как я чувства крайният потребител.

...

nologo, очевидно спорът ни е бил семантичен където ти имаш превез щото водим дискусията на Български, а аз не съм чел софтуерна документация на Български от повече от 10 години. Исках само да успокоя хората ползващи ХР, че ОС-то им е ОК, и че до 2014 година всеки проблем по сигурността на ОС-то ще бъде решен от MS и ще бъде безплатен ъпдейт. Единственото нещо което съм ползвал и сега губя като потребител е "non security hotfixes".

....

20ab9y8.jpg

Като използвам функцията Sleep за десктоп аз нямам абсолютно никакви проблеми със "събуждането". Справка от powercfg за Windows 7 версия 7600 <- за тези четири цифрички питах и не ми беше отговорено:

1176yyt.jpg

Няма да се събуди естествено, шансът компютърът ти да получи magic packet равен на нула, освен ако някой ти е хакнал мрежата. Опитай да махнеш тази опция и събуди компютъра си от мрежата. След това виж какво ти казва lastwakе.

Осъзнавам,че въпросът ми е тъп и вероятно задаван,но

все пак МОЛЯ някой да ми отговори.

принципно (само принципно) никаква

ако избора е само между двата избираш втория...(макар че написаното в скобите не е много вярно, е най-доброто там откъдето ще го сваляш)

здравеите и от мен. преди 2 дена исталирах нортон пробна версиа за 3 месеца.но реших да а деисталирам.след унинстала,нетворк ареата ми се поави сас красче долу след 1 мин авно вина сам си намира вразката.но проблема е след всеки рестар.парво нама интернет след 1 мин има след всеки рестарт.даите ми савет как да го оправа този проблем

преинстал, ама на чисто с формат и другия път не слагай такива шитни дето омазват всичко!

а бе кав преинстал бре. просто нортана е згафил драивера за интернета.дали ште мога да преинстална драивера.тва сас забаването зареждане на ареата просто незнам каде да тарса проблема.иначе интернет имам просто искам савет. накои да каже. тва е

• Автор

Свали си този инструмент за пълно премахване на Norton програми и виж дали ще ти реши проблема.

Edit

пит благодара ти брат ам го използвах вече.резултата след всеки рестарт 2 мин тарсене на вразка. а модема на бтк лампите му мигат нормално.

Ами опитай да премахнеш драйвъра за лан картата напълно през device manager-a, след което рестартирай компютъра. След презареждането на ОС, драйвърът ще се преинсталира самостоятелно, което мисля ще реши проблема.

пит благодара ти брат ам го използвах вече.резултата след всеки рестарт 2 мин тарсене на вразка. а модема на бтк лампите му мигат нормално.

Свали си този инструмент за пълно премахване на Norton програми и виж дали ще ти реши проблема.

Edit

Ами опитай да премахнеш драйвъра за лан картата напълно през device manager-a, след което рестартирай компютъра. След презареждането на ОС, драйвърът ще се преинсталира самостоятелно, което мисля ще реши проблема.

пит номер 1 си брат ште те черпа ракиа на несебар от там сам biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.