Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вслушвате ли се в собствената си интуиция

Featured Replies

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Да, но аз погледнах само какво подсказва името.  :) . А и усилието ми беше какво мислиш ти за интуицията. Ако съм те изразил коректно, то по- нататък мога ли да предположа, че би казал, че е добре да се вслушваме в интуицията си само ако сме добре подплатени логически по въпроса? Или би казал, че по- важно е първото впечатление, като се стремим да не се поддаваме на нагласите си?

Общо взето въпросът ми, а и на темата е, при какви условия да се вслушваме в интуицията?

Ще дам после и моят отговор, но рискувам да повторя нещо, което съм писал. Нищо, де.

Опитваш се да подчиниш използването на интуицията на логически правила. В действителност аз не знам в една конкретна ситуация какво решение ще взема, т.е. дали ще надделее вътрешното ми усещане, чисто логическото мислене или пък навика от миналото. Третият вариант не е за пренебрегване, защото навикът често може да предизвика действия, които знаем,и интуитивно, и логически, че са погрешни. Като цяло не би трябвало да има разминаване между интуицията и аналитичния ум. Ако се появи такова, то или ни липсва достатъчно информация и разбиране, или има грешка в логиката, или нещо е изкривило интуитивното усещане (примерно силно желание, страх или друго).

В една конкретна ситуация влияние оказват различни фактори. Ако трябва да се вземе бързо решение и няма време за анализи, разбира се опитът, усещането и навикът ще имат по-голяма тежест. Но пак зависи от характера на човека. Примерно, един човек, който не е склонен да рискува ще предпочете познатото решение, което да доведе до познат резултат, дори и той да не е най-доброто и най-желаното.

• Отговори 154
  • Прегледи 19k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

При мен винаги интуицията е била водеща, и много рядко ме е подвеждала. За здравия разум е трудно да определя, но при всички случаи моето Его е над всичко !

• А, това е много важно - коя, кога работи. Радвам се, че разбра въпроса ми. Ако приемем, че бъдещето ни е предначертано в по- голямата си част, то говорим за съдба (карма), а интуицията е тази способ

• И мен никога не ме е подвеждала. Като не й обърна внимание и става гадно после http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Естествено трябва да няма или да са малко хората, които смесват, успоредяват, интуиция с предишен опит. Интуицията е по-силна от интелекта, както твърди Ст. Джобс.  Често се взема импулсно интуитивно решение без никакво познание или размишление. Във всеки човек, развита в определена степен, трудно тренирана, интуицията се ражда там някъде, още в зародиш. :basketball5:

001.webp

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Опитваш се да подчиниш използването на интуицията на логически правила.

Не съм много съгласен. Интуицията има свои правила. Нормално е те да се изследват и установяват. Те не са логическите.

преди 2 часа, johnmotson написа:

Интуицията е по-силна от интелекта, както твърди Ст. Джобс.

Не е ли по- точно "У Стив Джобс интуицията е по- силна от интелекта. У други обратното"

на 31.10.2021 г. в 15:15, extreme_b_c_d написа:

Интуицията за мен е мощен, но много ненадежден, апарат за подсъзнателно "изчисляване на неизчисляемото".

Евалла!

А за "надежността" - ми че то сигурна шестица от тотото без фиш да пуснеш, интуитивно реших, че няма как да е сигурна... тренира се! ...опитност

Таман интуитивното разпознаване на трендовете на борсата, го преподават вече в Южна Корея. Каква е методиката се разбира срещу не знам колко, ама аз пари немам и за тва ще го карам по интуиция да си тренирам интуицията.... безплатно раздават методики на други места....

Случайно взети от мрежата препоръки за развитие на интуицията. Авторът предпоставя една несъзнателна дейност, с доста тайнственост и мистицизъм, т.е. не знаем от къде се взима. Имам някои критични забележки, но по- добре да ги оставя за себе си.

Цитат

Что такое интуиция?

Интуицией называют основанную на скрытых резервах способность человека непосредственно постигать истину. Иногда её ещё называют чутьём, проницательностью, инстинктом, внутренним голосом, шестым чувством. И чаще всего интуицию связывают с работой подсознания, многие особенности деятельности которого до сих пор не изучены ни одной наукой. Именно в подсознании скрыто необъяснимое, но глубинное понимание вещей, людей, явлений, событий, которое никак не подтверждено нашими знаниями или опытом. В подсознании хранится неизмеримое количество информации, оно способно уловить абсолютно всё, что воспринимает человек своими органами чувств, и даже больше. А значит, именно в подсознании хранится всё то, что позволяет человеку действовать в жизни максимально продуктивно и эффективно. А интуиция, в свою очередь, является той незримой нитью, которая связывает наш рациональный ум и подсознание друг с другом.

На практике интуиция выражается в непонятно откуда берущихся чувствах, что чего-то делать не стоит или, наоборот, нужно сделать что-то, что раньше в голову не приходило. Во внезапно всплывающих в голове ответах на вопросы, которые так долго пытался найти, но всё было тщетно. В понимании чего-то или кого-то без единого слова или объяснения. Всё это проявления интуитивного чутья. Но удивительнее всего то, что интуиция присуща абсолютно каждому человеку, а также то, что есть специальные методы, при помощи которых её можно развить и существенно улучшить свою жизнь.

Как развить интуицию?

Перед тем как приступить к непосредственному описанию рекомендаций по развитию интуиции, следует сказать о том, что подходить к этому процессу следует серьёзно и ответственно, а заниматься нужно регулярно и систематически. Это как тренировки – прогресс будет только при условии постоянного выполнения определённых действий. Поэтому, если уж вы твёрдо решили развить свою интуицию, целенаправленно выделяйте для этого каждый день немного времени. А что нужно делать вы прочтёте далее.

Рекомендации по развитию интуиции

Самое главное – это поверить в то, что интуиция существует и обладает огромной силой. Нужно принять этот факт как данность и сделать его частью своего мировоззрения. Только вера в эту способность позволит вам научиться её использовать.

Развивайте уверенность в себе. Человек, который постоянно сомневается, не доверяет себе, подвергается влиянию сомнений, никогда не сможет развить интуицию в достаточной степени. Будьте уверены в своих силах и настраивайте себя на то, что вы знаете верное решение.

Сохраняйте свою внутреннюю энергию. Чтобы интуиция развивалась, нужно обладать способствующим этому энергетическим уровнем. Контролируйте свои эмоции, следите за своими мыслями, не поддавайтесь плохим настроениям, старайтесь чаще пребывать в позитиве.

Доверяйте своим ощущениям. Именно через них интуиция даёт о себе знать. Обращайте внимание на возникающие внутри вас в различных ситуациях чувства, состояния, желания, мысли, образы. Запомните, что ответы интуиции – это не чей-то совет бодрым голосом. Это – то, что вы ощущаете.

Практикуйте медитацию. Это превосходный способ развития интуиции. Медитация успокаивает ум, нормализует мысли, способствует внутренней тишине, активизирует подсознание и скрытые ресурсы.

Обращайте внимание на свои сны. Если вы не можете услышать свой внутренний голос в условиях повседневной жизни, он может пытаться пробиться к вам через сон. Интерпретация снов, конечно, может быть разнообразной. Но чтобы определить наиболее точное значение своих сновидений, вы должны их анализировать. Для этого хорошим помощником будет дневник сновидений.

Для развития интуиции нужно стремиться к пребыванию в спокойном состоянии. Когда в голове «каша» и суета, услышать, что говорит вам ваша интуиция практически невозможно. Культивируйте в себе состояние спокойствия и ровного хода мыслей. Для этого существует множество несложных техник, познакомиться с которыми можно во многих книгах и на интернет-сайтах.

Заведите себе привычку хотя бы час в день находиться наедине с самим собой. Это научит вас прислушиваться к своему внутреннему голосу, сделает вас более восприимчивым к проявлениям интуиции. Лучше всего уединяться на природе: в парке, на берегу реки, в лесу. Там, где влияние всего постороннего минимально.

Практикуйте осознанность. Чтобы научиться наиболее явно ощущать проявления интуиции, нужно стремиться к состоянию присутствия. Это значит быть «здесь и сейчас», в настоящем моменте. Обращайте внимание на то, что вы делаете, что вы думаете, какие мысли появляются в вашей голове, какие эмоции преобладают в данное время и т.д.

Интуиция может проявляться не только в виде ощущений, чувств, состояний и т.п. В некоторых случаях она может привести вас в какое-то место или свести с какими-то людьми. Если вдруг вы понимаете, что происходит что-то, что не вписывалось в ваши планы, вполне вероятно, что это проявление интуиции.

Если вы задаёте своему подсознанию вопрос, то ставить его лучше в форме, предполагающей однозначный ответ. А ещё лучше представить себя в состоянии уже принятого тем ли иным образом решения. То, что вы будете чувствовать при этом – явные указатели на то, как нужно поступить.

Интуиция может проявляться и через самочувствие. Нередко можно ощутить озноб, покалывание или дрожь в какой-то части тела. Многие люди с развитой интуицией считают, что возникновение каких-либо ощущений в левой части тела будет означать отрицательный ответ, в правой части – положительный.

Это же касается и направленности настроения. Если при какой-то мысли вас начинает охватывать, спокойствие, радость или энтузиазм, то вы движетесь в верном направлении. Если впадаете в суету, уныние и настроение портится, то решение наверняка неправильное.

Учитесь видеть знаки. В случаях, когда интуиция развита слабо, «указатели» верных и неверных решений могут проявляться через окружающий мир: надписи на рекламных баннерах, отдельные фразы посторонних людей, пролетевшая внезапно птица или резкий шум автомобиля.

Тренировать интуицию можно при помощи колоды карт: перетасуйте карты и поверните «рубашкой» к себе. Пытайтесь мысленно увидеть каждую карту и переворачивайте для проверки. Со временем вы сможете определить те ощущения, которые сопровождают правильные ответы, и те, которые сопровождают ошибочные. В дальнейшем эти знания можно будет применять в повседневной жизни.

Пытайтесь определять настроения, ощущения и мысли других людей во время общения с ними. Обращайте своё внимание на то, подтверждаются ли ваши доводы.

Выделите один день в неделю практике интуиции: делайте в этот день только то, что подсказывает вам ваше внутреннее чутьё. Лучше всего, конечно же, выделить для этого выходной, чтобы ваши решения, пока интуиция ещё не достаточно натренирована, не оказали кардинального влияния на ваши текущие дела.

Развивайте правое полушарие головного мозга. Именно оно отвечает за раскрытие творческого потенциала. Рисуйте, сочиняйте что-нибудь, разгадывайте ребусы и  головоломки. Это активизирует ваши скрытые ресурсы.

Будьте безоценочны. Человек оценивает, когда в дело вмешивается его разум. Если что-то подсказывает вам поступить именно так, но это нелогично и расходится со здравым смыслом, это не значит, что решение неверное. Делайте именно то, что подсказывает вам сердце.

И последнее: практикуйте! Каждый день, каждую неделю, каждый месяц практикуйте и очищайте свою связь с интуицией. Количество со временем перейдёт в качество, и вы увидите, что ваша интуиция стала вашим верным спутником.

В дополнение хочется сказать, что в подсознании человека с самого его появления на свет заложено знание природы вещей. ВЫ УЖЕ ЗНАЕТЕ, что вам нужно для полного счастья, ВЫ УЖЕ ЗНАЕТЕ ответы на все вопросы, которые вас беспокоят, ВЫ УЖЕ ЗНАЕТЕ о том, что вам нужно сделать для достижения поставленных целей. Помедитируйте над этой мыслью, сделайте её частью себя и позвольте себе раскрыться. Следуйте этим рекомендациям и ваша жизнь, хоть чуточку, но станет лучше.

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Не съм много съгласен. Интуицията има свои правила. Нормално е те да се изследват и установяват. Те не са логическите.

Не е ли по- точно "У Стив Джобс интуицията е по- силна от интелекта. У други обратното"

Да. Самият Джобс твърди така, но трябва сме наивни за мислим, че тези наблюдения е правил само върху себе си?  И да, подсъзнание и вътрешен глас са близки по значение с интуицията. :D 

Мнозина смятат, че децата и жените са са по- интуитивни.  Мнозина смятат, че присъщото на мъжете е по- трудно и успешно от детинщините и женските умения. 

Интересно?!

Аз съм мъж и няма как да твърдя каквото и да е женско усещане. Понякога може би жените обръщат по-голямо внимание на собствения си усет докато ние - мъжете, сме символ на действието.  А думата "детинщина" има много значения, че дори и влюбването може понякога да се нарече така. :mail1:

8349fd0ac2f252ac23ddd867b9c1d7c4.jpg

преди 13 минути, johnmotson написа:

Аз съм мъж и няма как да твърдя каквото и да е женско усещане.

Не за усещания, а за прояви става дума. Как смятате, дали жени или мъже по- успешно реализират интуицията си?

Имам предвид, че аз намирам за по- популярно "врачка". Малцина са ясновидците.

преди 16 часа, Търсещ истини написа:

Не за усещания, а за прояви става дума. Как смятате, дали жени или мъже по- успешно реализират интуицията си?

Смятам, че нежния пол обръща много повече на интуицията си а мъжете - силния пол, много рядко!  Това е разбираем аналог но има и своите изключения. Относно "реализация на интуиция" - това е много размита материя на допуски. :basketball3:

Интуицията или "вътрешното аз", е Сянката /по Юнг/ или То-то /по Фройд/, е цял комплекс от инстинкти и остатъци от първобитното ни минало. Да следваш интуицията си е най-идиотското нещо, което можеш да направиш в толкова усложнен свят. Ползвайте разума си, а не инстинктите от миналото. 

преди 18 часа, Търсещ истини написа:

Мнозина смятат, че децата и жените са са по- интуитивни.  Мнозина смятат, че присъщото на мъжете е по- трудно и успешно от детинщините и женските умения. 

Интересно?!

Като цяло жените са по-интуитивни. Но какво общо има интуицията с успеха и инициативността? Това разделение на мъжки и женски умения май се основава на дали са свързани повече с активност или с пасивност (дали преобладава ян или ин). При интуицията определено преобладава пасивността и това я поставя в категорията на женските умения. Успехът и реализацията могат да се случат с или без интуиция. Както и неуспехът. И да, за успеха като цяло мъжктие качества и умения са по-необходими в съвременното общество и според съвременните разбирания за успех.

Говорейки за интуиция, ключовата дума е "разбиране". Наследството от миналото под формата на инстинкти, нагласи, навици и др. под. не е интуиция. А и това наследство е ненужно, водещо до регрес и ограничаващо само в една своя част, но е необходимо в друга. Резличаването и отстраняването на ненужното и вредно наследство е нещо, което всеки сам следва да осъществи. 

преди 22 часа, Търсещ истини написа:

Интересно?!

Но какво общо има интуицията с успеха и инициативността?

Това за инициативността го добавяш ти. Отговори сам на въпроса, който си поставил "какво общо има интуицията с инициативността?"

По другата дума- успех, която аз използвах, мога да обясня това: Няма друг критерий за съизмерване на интуитивното и логичното освен успеха. Ако интуитивните имат по- успешен живот, то този механизъм за взимане на решение е по- добър. 

При интуицията определено преобладава пасивността

Не съм съгласен(което не значи че е вярно/невярно) За мен, споменах, че това са начини, механизми за взимане на решение, оценка, определяне на нещо, "разбиране", както казваш. То не е свързано изобщо с активност/пасивност.

Наследството от миналото под формата на инстинкти, нагласи, навици и др. под. не е интуиция.

По този цитат бих коментирал, че да, "наследството от миналото" разбирано като всички преживявания, съставени образи за нещата, памет за миналото, не е интуиция, но е материал както за интуицията, така и за логиката. 

Разбирано като други налични умения, може би също не е интуиция, но щом повикът е интуицията да се очисти от тях, то те са здраво вплетени и може би са нейния гръбнак? Така че, не бързам да ги отхвърлям. Още повече при тази неопределеност, "що е" и отсъствие на правила за интуицията...

Обърна ли внимание в препоръките за интуиция, че първото е "ВЯРВАЙ", че има интуиция, не се съмнявай в  нея. 

Резличаването и отстраняването на ненужното и вредно наследство е нещо, което всеки сам следва да осъществи. 

Проблем! Като изхвърля ненужните вещи, не зная как се случва, веднага ми потрябва нещо от тях :) 

Чудна работа! Различаването и отстраняването на ненужното и вредно успешно го вършат червата. По- умни ли са от ума? :) 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Това за инициативността го добавяш ти. Отговори сам на въпроса, който си поставил "какво общо има интуицията с инициативността?"

Инициаативността споменах като едно необходимо за успеха качество. За мен, каквато връзка има между успеха и интуицията, такава има и между инициативността и интуицията. 

По другата дума- успех, която аз използвах, мога да обясня това: Няма друг критерий за съизмерване на интуитивното и логичното освен успеха. Ако интуитивните имат по- успешен живот, то този механизъм за взимане на решение е по- добър. 

Разумната обосновка на решенията в живота не ри гарантира успешен живот. Влияние оказват и много други фактори. А и критериите за успешност могат да са твърде различни.

Интуицията и логиката са инструменти на интелекта, водещи до познание и разбиране. Това е и областта в която могат да се съпоставят.

Не съм съгласен(което не значи че е вярно/невярно) За мен, споменах, че това са начини, механизми за взимане на решение, оценка, определяне на нещо, "разбиране", както казваш. То не е свързано изобщо с активност/пасивност.

Решение можеш да вземеш воден и от навик, и от желание, и от страх... Логиката и/или интуицията могат да подпомогнат вземането на едно или друго решение, участвайки с различна тежест при това. Но само толкова.

И не е задължително те да са в противоречие едно с друго. Някак, като че ли ги противопоставяш, вместо да ги съгласуваш 

преди 56 минути, Just a Stranger написа:

Разумната обосновка на решенията в живота не ри гарантира успешен живот. Влияние оказват и много други фактори. А и критериите за успешност могат да са твърде различни.

Интуицията и логиката са инструменти на интелекта, водещи до познание и разбиране. Това е и областта в която могат да се съпоставят.

Прим. По логичен път "разбирам", че за да пламне дърво  е нужна висока температура, а по интуитивен, че трябва да му падне светкавица или искра.

Изпадам в затруднение да дам пример за логично и интуитивно разбиране. Можеш ли да дадеш някой пример?

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Прим. По логичен път "разбирам", че за да пламне дърво  е нужна висока температура, а по интуитивен, че трябва да му падне светкавица или искра.

Изпадам в затруднение да дам пример за логично и интуитивно разбиране. Можеш ли да дадеш някой пример?

Примерът е точен по отношение на логичността. За интуцията ми е трудно да дам пример. Сама по себе си интуицията е полезна там, където взаимоотношенията са твърде сложни за да могат да бъдат обхванати с логика. Ако можеш да дам пример, това би означавало интуицията да е предвидима. Падането на мълния върху дърво съдържа доста условности. 

преди 15 часа, Търсещ истини написа:

Обърна ли внимание в препоръките за интуиция, че първото е "ВЯРВАЙ", че има интуиция, не се съмнявай в  нея. 

Нужна е увереност, да. Както в метода, така и в себе си като прилагащ този метод. Но увереността за мен е по-скоро от типа, че ако необходимите условия са налице, то и резултатът (в случая интуитивното възприятие) задължително ще последва. Т.е. всичко се случва по правила, вкл. и интуицията. Въпросът е обаче доколко ги познаваме и доколко можем да направим зависещото от нас. 

преди 16 часа, Търсещ истини написа:

Проблем! Като изхвърля ненужните вещи, не зная как се случва, веднага ми потрябва нещо от тях :) 

Чудна работа! Различаването и отстраняването на ненужното и вредно успешно го вършат червата. По- умни ли са от ума? :) 

Действието на червата е механично. А и червата не са отделни същности независими от теб и цялостния ти организъм. С времето дейността им е минала под прага на съзнанието, именно защото няма необходимост този процес да се извършва съзнателно. Фокусът на съзнанието е другаде.

на 4.11.2021 г. в 14:06, васил козарев написа:

Интуицията или "вътрешното аз", е Сянката /по Юнг/

Зависи кой "говори"! Сянката често го прави наместо Разума....

преди 22 часа, васил козарев написа:

Децата са по-интуитивни, защото са неопитни и Аз-ът им не е изграден.

Егото им не е изградено! Аз-ът вече се разглежда като нещо различно - Фройд отдавна е умрял, а науката не стои на едно място...

.

Всъщност, няма да ви помагам, затова редактирам, изтривам....

преди 5 часа, Just a Stranger написа:

Сама по себе си интуицията е полезна там, където взаимоотношенията са твърде сложни

За дивака, с неразвита мисъл и знания, "твърде сложно" е било и как се е взела вода на небето, и защо снегът става на вода. В т. см. неговата интуиция е решавала тези проблеми. Прим. "Интуитивно ще реша да не сея зимата". Искам да кажа, че интуитивната представа предхожда научната.

Т.е. всичко се случва по правила, вкл. и интуицията.

Това е допускане, за което нямаш данни, иначе щеше да водиш курсове по интуиция. :) . 

Ако можеш(х?) да дам пример, това би означавало интуицията да е предвидима.

Според мен, това, което не знаем, можем да узнаем. Може да се обясни защо интуицията предвижда това, а не онова. Само че ние сме повърхностни и не правим изследвания.

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Действието на червата е механично. А и червата не са отделни същности независими от теб и цялостния ти организъм. С времето дейността им е минала под прага на съзнанието, именно защото няма необходимост този процес да се извършва съзнателно

Ето, дори дейността на червата не ни е позната, а обсъждаме мозъка. Мисля, че дейността на приемане полезни вещества чрез червата не е дейност, контролирана от мозъка. Просто едни вещества преминават, други не. Едни биват изтегляни, други не. Прочее, дейността на червата бе свързана по- горе с изхвърлянето на ненужното. Ето какво си мисля за "ненужния" опит и спомени:

Пример с образ на нещо страшно. Виждаме го. Активират се емоции. Образът, обстановката и емоциите се свързват и фиксират в паметта. Паметовите следи, обаче, имат свойството както да се запечатват, така и да се изтриват. Нещо като флаш- паметта- записваш, а в един момент всичко фръква. Връщам се, Ако скоро видим този образ, ще се запечата по- трайно. Ако дълго време не го виждаме, отслабва. Вече свързаните сигнали- място, обстановка, време не предизвикват същата емоция. Скоро го забравяме и не се плашим толкова, а ако никога повече не го видим, изхвърлено е от съзнанието.
Обаче има и вътрешна подкрепа- съзнанието може да го активира отново. Сигнал от други дялове на мозъка активира целия комплекс от връзки: емоция+ образ+ среда+ обстоятелства+ ... И така се стига до невроза. Няма страшно събитие повече, но има трайна връзка на нещо от обстоятелствата с емоция. Проблем, с който психиатрите и психотерапевтите си изхранват децата. :) 

на 1.11.2021 г. в 21:32, Търсещ истини написа:

Общо взето въпросът ми, а и на темата е, при какви условия да се вслушваме в интуицията?

При мен няма условия, т.е. има ли някакви условия, то не говорим за интуиция. При дедукцията има логика, т.е. разглеждат се условията, и в последствие намираш решение. 

Интуиция имаме без да ползваш някаква логика, то да дадеш решение. Не се съобразяваш с условията.  

...

п.п.

Интуицията е надстройка на инстинкта. Ти имаш някакви инстинкти, така както имаш емоции, но имаш и чувства, т.е. те са надстриени емоции. 

Интуицията е изцяло изградена от втората сигнална система, а не от първичната. Друг е въпроса, че там и при чувствата и при интуицията не може да се обособят по някаква логика и/или съзнателност. 

Има съзнателност, има логика. Има логика, има условия. Няма условя, няма логика, Няма ли логика, няма съзнателност. Постъпваш по друг начин, който няма нищо общо със съзнанието ти, логиката ти или определено свързани с условията.  

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Невярно. Вж. тук

Обоснови това:

Цитат

абстрактно-логичното мислене

по-точно абстракцията ... = Да се абстрахираш от логичното и постъпиш по друга логика ... която не знаеш ... 

п.п. Лесно е да кажеш, че не е вярно. но да кажеш кое е вярно е трудно. ;) 

п.п. Рамус използва думата "сложно". а аз въпросната дума я премахвам (образно казано заменям) и турям "трудно". 

Не е сложно, а на някой му е трудно да мисли чрез абстракции, а именото това праиви човек интелигентен, иначе е интелект без стойност. = Постъпва по първа сигнална система, а не по втората, която отличава човек от животното. 

преди 8 минути, dioib написа:

Лесно е да кажеш, че не е вярно. но да кажеш кое е вярно е трудно. ;) 

Лесно е да го кажа, но да ме разбереш е трудно. 

И така Защо не е вярно 

преди 1 час, dioib написа:

Интуицията е изцяло изградена от втората сигнална система

Първо, трябва да се знае, че терминът по Павлов означава, че сигналите се предават чрез реч. Прим. "първосигнално" е да те опари и си дръпнеш ръката. Второсигнално е да ти кажат "Пари" и да си дръпнеш ръката.

Второ. Интуицията не винаги ползва думи. Както стана дума, нещата често са необясними.

Извод. Съждението, написано от dioib не е вярно.

преди 31 минути, Търсещ истини написа:

Лесно е да го кажа, но да ме разбереш е трудно. 

Напротив, добре те разбирам, но ти не може да ме разбереш. Това е нормално. 

Разликата е, че ти желаеш да ме убедиш. ;) Аз не се упитвам да те убеждавам в нещо, а ти давам на какво приличаш след като си се "огледал в мен". = Сравнил си себе си с това което аз смятам за теб. 

п.п. Ти оставаш с някакво впечатление за мен, от този ми образ, който реално е илюзия в твоя мозък. 

Кратко: Не признаваш пред себе си, че не ме разбираш, а наблягаш, че разбираш повече от мен. Това не може да го докажеш по никакъв начин, и следователно "увисваш в безтегловност", т,е. твоят дума, твоето слово е без някаква стойност за мен. 

Други ще повярват на теб, а други на мен. И дай да видим процента ..., :) Просто цента в джоба или благото което си направи зна другия ... :) 

Нормално е в твоята душа да стене тъга, НО, замисли се защо?! За себе си ли?! Не е уместно. Ти не си аз.!

Прави си щастието, а не мисли, че друг е нещастен, защото това не е истина, а илюзия в твоя мозък. 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Вж

Пич, замисли се, кога за последно си бил щастлив?! 

п.п. Аз съм щастлив, а ти?! = Дори в глупостта си човек може да изпитва щастие ... = по-добро отколкото да е нещастен и знаещ!!! 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.