Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Всичко за проекта АЕЦ ”Белене”


Препоръчан отговор

Чух наскоро някакво интервю на Симеон Дянков на тема АЕЦ Белене.

Дали именно Русия ни е прецакала за затварянето на четирите стари реактора на АЕЦ “Козлодуй” - трудно ми е да преценя.

От една страна, решението да бъдат затворени ни го наложи Европейската комисия, а Русия не участва в нея.

От друга обаче, на ЕС не му трябват опасни реактори, но не му трябват и разорени държави. Разорената държава не е купувач - хората й нямат с какво да плащат. Тя е само черна дупка за помощи. Затова предполагам, че ЕК са се допитали до експерти, и са взели безпристрастно мненията им. А експертите по ВВЕР-440, чието мнение тежи, са в Русия.

Затова и тезата, че именно Русия ни е прецакала за старите реактори, ми се струва възможна, но не и гарантирана. А хубавото е, че е лесно проверима. ЕК с гаранция има пълна и точна документация кой за какво я е консултирал, най-малкото за да има с какво да се оправдава пред органите на ЕС за решенията си. Достъпът до информация за консултации от този род надали е засекретен. С пълна възможност е позволен за държави-членки на ЕС, и нищо чудно да има как да я получат дори частни лица или неправителствени организации от тези държави.

Защо ни е, след като битият - бит ли? Защото Симеон Дянков е финансов министър на държавата ни. И е важно да знаем дали той е човек на думата, или жонгльор с думи. Във втория случай би се оказало, че сме назначили лисицата да пази курника, и колкото по-бързо го разберем, толкова по-малки ще са щетите. (ББ си пази рейтинга - ако Дянков е въздух под налягане, и срещу това се вдигне масов, продължителен и лош за рейтинга протест, ще излети.)

Дянков каза и още нещо - че АЕЦ Белене всъщност не ни е нужна. Че конюнктурата наоколо не предполага успешно продаване на ток за в бъдеще. И че лобирането зад централата има точно една цел - тя е скъп проект, и би позволила да бъдат относително неусетно приватизирани суми от порядъка на милиард евро.

Пазарната конюнктура на Балканите за ток за бъдещите 10-30 години не мога да я преценя. Че населението на Турция ще се замогне икономически, и ще потребява повече ток, съм сигурен. Че повечето държави в региона имат чудесни позиции за индустриализиране, и потребяване на повече ток - също.

Но знам и че България има великолепни възможности за развитие на ток от възнобвими източници, особено вятърна и слънчева енергия. Цените на фотоволтаичните елементи за последните няколко години паднаха драстично - ако се продължава така, до не повече от 5 години инвестициите в слънчеви централи ще станат рентабилни и без държавно спонсориране. А ако законодателството позволи (в смисъл, извие ръцете на електроснабдителните ни дерибеи) частни лица да си слагат слънчеви панели на покривите, и да продават тока на прилична цена на снабдителя, това бързо ще стане популярно. Панелите на покрива на еднофамилна къща лятно време покриват консумацията й с излишък, а и през зимата помагат (ако има кой да ги почисти от снега). А ако всички покриви в София се покрият със слънчеви панели, при слънчев ден тя ще произвежда над хиляда мегавата, и на практика ще покрива консумацията си…

Подобно е положението и с вятърните електроцентрали. Тяхната цена не пада толкова бързо, но и така вложенията в тях скоро ще са рентабилни и без държавна субсидия. Имаме предостатъчно планински върхове и хребети, на които духа почти постоянен вятър, а добре направената ветроцентрала на практика не пречи на екологията. Цената на тези централи определено ще е солена, но ако бизнесът има печалба от тока им, и най-вече ако среща по-малко корупция тук, ще настрои предостатъчно. А покривните панели ще си ги наслагат и частните лица, ако им е изгодно. Просто опираме до това да имаме държава вместо мафия.

Да, вятърът и слънцето са непостоянни. Но обикновено когато няма слънце, има вятър, и обратното. А и разполагаме с немалко ПАВЕЦ мощности, и при нужда можем да подготвим нови. Най-сетне, огромната електромрежа на ЕС е добър балансьор. През зимата, когато производството на ток намалява, а консумацията расте, могат да се пускат немалкото ни ТЕЦ-ове, и АЕЦ “Козлодуй”. (Отделно, тогава работят ТЕЦ-овете в топлофицираните ни градове - някои от тях също произвеждат електричество, други биха могли да се приспособят, така ще спаднат и техните разходи.)

Като теглим чертата, не мога да кажа дали АЕЦ Белене ще ни е необходима, или не. Дори да е необходима, ме безпокои:

- ще бъде колосален държавен разход, който ще направи зависими от Русия и нас, и евентуално други държави от региона за още повече от тока си (а Русия не е най-приятелската към ЕС държава).

- токът й няма да бъде евтин (времената, когато строителството на АЕЦ и горивото за тях бяха относително евтини, останаха далеч назад в историята).

- ще бъде удобна прицелна точка за тероризма - един забит в някой реактор самолет, и цяла Северна България и Южна Румъния ще се превърнат в околочернобилска зона (а до два-три месеца и черноморското крайбрежие, благодарение на Дунав).

- дори ако приключи живота си безпроблемно, още едно парченце от България ще бъде неизползваемо за нищо, и ще трябва да бъде охранявано от всекиго, в течение на десетки хиляди години - мъничко парченце, но все пак.

Всичко това обаче ме безпокои по-малко от другото, което каза Дянков. В което не се съмнявам нито за миг - че цялата тупурдия е за да бъде гушнат милиард-два. Защото тези пари (и влиянието и властта, които дават такова количество пари) ще отидат у хора, чиято истинска професия е да продават интересите на България като цяло и на всеки български гражданин, примерно моите, поотделно. Колко добри времена вещае това за държавата, в която живеем, и за собствените ни права и интереси, не ми се мисли.

Затова си мисля в крайна сметка, че докато не си изчистим в значителна степен корупцията, не бива да помисляме за строителство на АЕЦ Белене. Рискът за екологията, или дали ще си върнем вложенията, може да е приемлив. Рискът (всъщност точната дума е “гаранцията”) милиарди евро да отидат в ръце, посветени на съсипването на държавата ни и нас лично, обаче не е.

Пълен текст...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 465
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Германската компанията RWЕ – партньор на НЕК в проекта за втората атомна централа "Белене” официално е уведомила с писмо Българския енергиен холдинг (БЕХ) за намерението си да се оттегли от проекта.

Публикувано изображение

Това съобщи Галина Тошева, изпълнителен директор на БЕХ.

RWЕ излиза от проекта АЕЦ "Белене" по две причини - неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта, уточни Галина Тошева, предаде БГНЕС.

Предстои да бъде обявен конкурс за консултант, който ще продължи работата по търсене на финансови инвеститори към проекта, коментира Тошева.

В проекта АЕЦ „Белене” ще бъдат поканени различни чужди инвеститори и първо ще се конкретизира финансовата рамка, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, цитирана от "Фокус". По думите й интерес към проекта има, но не уточни от коя или кои компании и държави идва той. Тя изтъкна, че досега е било обратното – първо техническо изпълнение, а после мислене за финансиране.

Държавният интерес ще бъде максимално гарантиран, заяви Мая Христова и уточни, че той може да бъде защитен не само с мажоритарен дял в него. Какъв ще е делът на държавата в „Белене” не беше уточнено. Досега НЕК имаше 51% дял, а германската RWE за която стана ясно, че се оттегля – 49%.

Между година и година и половина ще са необходими, за да може проектът да има нова визия и ново звучене, каза още Христова.

Двустранно не са дължими неустойки, стана ясно още във връзка с отказа на RWE от участие в проекта. Не смятаме оттеглянето на RWE като отказ от бъдещи инвестиции у нас, посочи още Христова. По думите й от германската компания са заявявили желание за участие в бъдещи съвместни проекти.

Към момента площадката е подготвена, но ситуацията се променя, изправяме се пред нови условия и най-многото, което може да се прави е някакви дейности с лицензиране на проекта, каза Галина Тошева. Тя добави, че в писмото на RWE се посочва, че няма проблем с техническия проект и не това е причина за отказа.

Предстоят разговори с главния изпълнител – руската „Атомстройекспорт”. Според Тошева те ще бъдат ползотворни и за двете страни.

„Прекратихме споразумението с НЕК заради проблеми с финансирането”, заяви говорителят на RWE Стефани Шунк, цитиран от "Уолстрийт джърнъл”, на който се позова "Фокус".

Оттеглянето на компанията от проекта идва след месеци на спекулации за това, че германският енергиен концерн обмисля прекратяване на участието си. Според последни публикации в медиите българската държава търси нови инвеститори и обмисля да намали участието си в проекта до около 20%, коментира "Уолстрийт джърнъл”.

Отеглянето на RWE практически означава, че проектът се затваря в този си вид за следващите няколко години, заяви депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. Той допълни, че това е сигнал не е само към България, но и към други потенциални инвеститори от Европа. Иванов припомни, че RWЕ са назначили своя собствена експертиза за сеизмичността на района, различна от експертизата на НЕК. Резултатите не са публично оповестени, но не е изключено това да е повлияло на решението им.

Заслугата RWE да се откаже от проекта АЕЦ „Белене” в голяма степен е на българското правителство, каза пред „Фокус” бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. „RWE се отказа заради „рекламата”, която правителството направи на проекта, и активните обяснения, че той не е икономически изгоден за България и че държавата няма да даде никакви гаранции, а смята да се оттегли”, допълни Димитров.

Безспорно, влияние са оказали и финансовите проблеми на вече бившия стратегически партньор в проекта, смята той.

Няма нищо драматично в това, че RWE излиза от проекта, каза бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Овчаров пред БНР. Не е фатално, ако проектът се забави с година, година и половина, посочи Овчаров. Единственият проблем е, че това ще оскъпи проекта и ще продължат разговорите: "Ще го има ли няма ли да го има "Белене", допълни червеният депутат.

"В миналото не са направени финансовите разчети, RWE не искат да купят котка в чувал и за това се оттеглят от проекта", коментира лаконично премиерът Бойко Борисов.

Очакваме предложенията на българското правителство относно участието в проекта. Това заяви говорителят на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Новиков, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали Русия е готова да участва в АЕЦ "Белене" на мястото на оттеглилия се германски енергиен концерн RWE.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично по принцип съм против АЕЦ-ите защтото следтова което се е случило във Чернобил например то може на всякаде е така да забравиш да изключиш нещо и бум.А и не би ми било прятно на 5 км от мене да има АЕЦ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Този проект не трябваше да се размразява според мен. Просто преди време трябваше да се прекрати. Сега ще плащаме големи неустойки за нищо. Просто защото някой е лапнал тлъста комисионна някога си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

FodoR , айде сега ... Ако живееше във Франция (с наейните 16 Атомни централи) , какво щеше да правиш? ... Имаме интерес да се осъществи проекта АЕЦ "Белене" !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

... Имаме интерес да се осъществи проекта АЕЦ "Белене" !

Абсолютно е така!

Целта на няколко души от министрите, на премиера и на още един определен кръг беше да се оттегли RWЕ и да спрат проекта и сега злорадо потриват ръце.

Не знам обаче кой ще им повярва, че направиха това в името на интересите на България.

Ще цитирам едно простичко мнение, изразено в коментар към новината в дир.бг.

АЕЦ Белене трябва да се построи и експлотира поради няколко причини.

1.Производство на евтина ел.енергия.

2.Дава относителна независимост относно др.енергийни източници.

3.При правилно скл.договори/независ с кого/ да се даде макс.възможност на БЪЛГ.фирми да участват като по този начин ще се стимулира икономиката като цяло./При довършването на АЕЦ Козлодуй 1985г ,цял набор отбиваш редовна военна служба бе задържан 3 месеца от нормалното уволнение поради факта ,че около 5000 работиха там.

4.В момента опр.икон.кръгове инвестирали в вятърни и фотоволтаични системи се опитват да спрат този проект и след 2 ,3 години ще се опитат да изградят монопол.

5.Чуждите ЕРД да се изгонят тъй като само реализират печалба на гърба на българина и държавата му. А тази печалба може да се инвестира в проекти които ще има полза бълг.народ.

И не на последно място действията на Г-на Дянков не са в интерес на бълг.народ .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

просто нямат милиардите нашите боклуци и правят така, че чуждите инвеститори да се отказват:lol6:

след някоя др. год. може би вече ще имат необходимата сума и ще си построят централката:)

руснаците ще ни я построят де 'щото ние можем само да крадем,лъжем,убиваме,изневеряваме и т.н.

и за тръбите не можаха да се договорят от много алчност:)

турция т'ва и чака...то от там си минава друг поток,ама и тоз' ще им дойде добре:)

прости сме кат' галоши(ние само галоши всъщност можем да правим понеже сме си селяни)

с поредна атомна и тез' 2 тръби щяхме да сме малко по-независими(не точно)

всяка страна ще се съобрази за каквото и да е(било то военни действия), ако има нефтопроводи и газопроводи на наша територия и 2 атомни...НЯМА КОЙ ДА НИ ПИПНЕ 10000000000000000 ГОДИНИ!!!!!!!!!!

но пак "казвам" с алчни,продажни Публикувано изображение ,дето майка не е трябвала да ги ражда няма да стане!

4ао

...господата по дифенс на клетата ни държавица могат да си подадат оставките...ще им ги приема...бат' бойко да ходи да се прави на каратист пред рязни палячовци 'щото пред мен не върви! и компанията му продажни Публикувано изображение също...

Редактирано от Censored (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Очакваше се. Колкото и да плюехме срещу правителствата на Станишев и Царя преди - те поне се опитваха да направят нещо в дългосрочна перспектива за страната - мислеха с няколко хода напред и то в полза на цялата страна.

Редактирано от Trichocephalus
правопис (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

“Ведомости”: Русия може да получи контрола над АЕЦ “Белене”

Публикувано изображение

Русия има шанс да получи контрола в бъдещата българска АЕЦ “Белене”, след като от проекта се оттегли германската компания RWE, коментира руското издание “Ведомости”. Атомната централа трябваше да превърне България в главния износител на ток на Балканите. Но след неотдавнашната смяна на правителството проектът спря.

Първоначално България обяви, че прекратява проектите с Русия /главният изпълнител е руската компания “Атомстройекспорт”/. След това заяви, че заради кризата не може да финансира проекта. Сега дойде и оттеглянето на RWE. Това отваря възможност пред руснаците да кандидатстват за проекта.

Говорителят на руската държавна компания “Росатом” Сергей Новиков потвърди, че очакват предложенията на българското правителство. Още в началото на октомври президентът на “Росатом” Сергей Кириенко заяви за интереса на руските компании за участие в акционерния капитал на АЕЦ “Белене”.

ekipnews.bg

П. Димитров: Безотговорното и некомпетентно говорене съсипа АЕЦ “Белене”

Публикувано изображение

Бившият министър на енергетиката Петър Димитров коментира в телевизионно интервю намерението на RWE да се оттегли от проекта „АЕЦ „Белене”. Според него безотговорното и некомпетентно говорене е съсипало най-важния проект за България от енергийните проекти.

По думите на Димитров излизането на RWE допълнително компрометира проекта. „Може би единственият шанс на „Белене” се казва Русия”, посочи още Димитров. Той допълни, че това не е проект, който засяга само България.

Междувременно международната екологична организация “Грийнпийс” приветства отказа на германската компания RWE от проекта АЕЦ “Белене”. Според „Грийнпийс” това решение е пирон в ковчега на атомната енергия.

Двата основни мотива за решението на RWE са финансовата криза и непостигането на два от етапите - подписването на окончателния договор с изпълнителя и финансовото структуриране на проекта.

ekipnews.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много често минавам оттам и от доста време не се виждаше никакво движение, за разлика от началото, когато го раздвижиха...Аз исках да тръгнат нещата, много добре щеше да се отрази и на Плевен дори. Сега ще видим какво ще измислят....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Играта там е скрита от нас (публиката), личното ми мнение е, че трябва да се довърши и да се спрат кражбите там. За комисонните които се разиграват около проекта, просто не ми се говори.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Руски вестник: Мирният атом си тръгва от България

Публикувано изображение

Новото българско правителство преразглежда сключените с Русия енергийни проекти, но рискува да остане без нищо - особено след бягството на западните инвеститори, пише в. "Независимая газета".

В сряда стана известно, че от финансирането на строителството на българската АЕЦ "Белене" се отказа германската енергийна компания RWE, което явно озадачи София. Руската страна е готова да продължи участието в проекта за АЕЦ, но вече при нови условия - не под формата на кредит, а изкупувайки дял. Експертите смятат от икономическа гледна точка, че идеална би била покупката на контролния пакет акции на АЕЦ, в лошия случай - 30%. Въпросът е в цената, която ще поискат българите, отбелязва руското издание, цитирано от БГНЕС.

"Един от водещите европейски производители на електроенергия в Европейския съюз - германският холдинг RWE се отказа от 49% в проекта за АЕЦ в българския Белене. RWE се отказва от проекта за АЕЦ в Белене, но е заявила пред българския премиер Бойко Борисов готовност за диалог по съвместни проекти в българския енергиен сектор", съобщи в сряда пресцентърът на българското правителство.

Германците обясниха своето решение с това, че до момента не е създадена цялостна концепция за финансиране на АЕЦ, което в условията на глобална финансова и икономическа криза е изключително важно. Освен това, както заяви директорът на националния енергиен холдинг Галина Тошева, роля за решението на компанията е изиграло също така отсъствието на споразумение с руския "Атомстройекспорт"/АСЕ/, който трябваше да строи станцията. При това българите няма да искат от германците изплащането на неустойки за провала на финансирането, а ще продължат да търсят инвеститори.

Руската страна за момента е пестелива откъм официални коментари, но отбелязва, че България сама си е натресла неприятностите, поемайки курс за преразглеждане на по-рано сключените проекти в енергетиката.

Впрочем, както съобщи изпълнителят на строителството на АЕЦ "Белене" АСЕ, компанията ще продължи да изпълнява своите договорни ангажименти. "Промените във финансовата структура на проекта към днешна дата не са довели до преразглеждане от компанията на нейните ангажименти по договора", съобщи пресцентърът на "Атомстройекспорт".

От министерството на енергетиката официално не коментират ситуацията, но източник от ведомството разясни позицията на руската страна. "През 2007 г., когато се подписваше договорът за изграждане на АЕЦ, в качеството си на президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да отпусне кредит от 3,8 милиарда евро. И парите вече бяха заложени в бюджета. Българите дълго мислиха, но нищо не измислиха, намирайки инвеститор в лицето на RWE. Последиците са известни", заяви източникът.

Отскоро българите започнаха да говорят за възможността за привличането на допълнителни инвеститори, за да им продадат частично държавния дял - 51%. При какви условия и по какъв начин - не е ясно, защото за момента няма механизъм, продължи източникът.

Проектът вече е одобрен, получени са всички разрешителни, лицензи и т.н., така че главният въпрос остава проблемът с парите. Русия е готова да обсъди предложението по повод на участие в акционерния капитал на проекта, отбелязват от ведомството. Между впрочем оценката на проекта от 10 милиарда евро, обявена от българската страна, се смята за завишена от Русия.

От своя страна, официалният представител на "Росатом" Сергей Новиков казва, че те с нетърпение очакват българските инициативи. "Ние желаем да разберем какъв пакет ще ни предложат българите", уточни той. Източник от отрасъла коментира, че руската страна е заинтересована да участва в капитала, тъй като това отваря допълнителен пазар.

"Първоначално ние говорихме за връщъне към кредитирането на този проект, срещу което ни възразиха - тоест България и сама ще намери необходимите средства. Заради кризата се оказа, че средства няма, но и ние днес нямаме намерение просто да отпускаме средства, а да купим дял", уточни анализаторът. Освен това руската страна ще може да участва при разделянето на средствата, получени под формата на плащания за предоставянето на електроенергия на потребителите, както български, така и европейски.

Според анализатора на компанията "КапиталЪ" Константин Гуляев, за Русия би представлявал интерес контролният пакет в АЕЦ "Белене" - 51%. "Но трябва да се изчисли колко ще струва. Трябва да се купи не по-малко от 25-30%, т.е. блокиращ пакет, иначе няма да има смисъл", предупреди той. Ако се оценява стойността на проекта на 6-7 милиарда евро, тогава цената на 25% ще достигне 1,6-2 милиарда евро, а за контролния 3-3,5 милиарда евро, което е напълно нормално, имайки предвид, че Русия възнамеряваше да кредитира проекта със сума от 3,8 милиарда евро. "Ако цената е 10 милиарда евро, което явно е неадекватно, тогава няма да става дума за покупка. По какъв път ще поеме българското ръководство по този въпрос е много трудно да се прогнозира, но други инвеститори те едва ли ще намерят", смята той.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

АЕЦ Белене е една голяма простотия, която може да коства на България 10 милиарда евро, без да има каквато и да е икономическа обосновка да се хвърлят толкова пари. Много ми е интересно как хора си говорят ей така наизуст, без някой да им е показал след като се построи АЕЦ-а, на кого ще се продава ток, на какви цени и колко години ще се избива!? Що всички си мислят, че една Гърция която е от големите вносители, внася случайно, и едва ли не не може да си построи собствен АЕЦ :wors: супер наивно. Факт е че комунистите успяха да промият мозъците на доста хора с тоя руски АЕЦ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Държавата няма да строи АЕЦ

Това дали и кога ще има АЕЦ "Белене" е въпрос на инвеститорски интерес и решение, ролята на държавата е само да определи мястото на ядрената енергетика в електроенергийния микс на страната, но не и да прави централи.

Това каза днес Иванка Диловска, директор на дирекция "Енергийна стратегия" в МИЕТ по време на конференция на тема "Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергитака и климатични промени.

Нашата стратегия е ясна - атомната енергетика е полезна за държавата от гледна точка на това, че имаме изграден потенциал в тази област и че ядрената енергетика ще допринесе за намаляване на въглеродните емисии, каза Диловска. От друга страна обаче съгласно нашия закон и съгласно европейската философия изграждането на нови мощности е предмет на инвеститорски решения, заяви тя. Диловска посочи, че енергийната стратегия на България до 2020 г. е била разработена и приета на първо четене още от предишното правителство.

През 2009 г. са приети нови енергийни пакети от ЕК - този от Киото и от Лисабон и техните директиви трябва да се транспонират в България, което налага преосмисляне на българската енергийна стратегия, обясни Диловска. Други обективни причини за преработването на стратегията са финасово-икономическата криза и смяната на властта у нас. В момента проектът за европейска стратегия се конкретизира и синхронизира с европейското законодателство, а прогнозите за потребление на енергия се актуализират, каза експертът. Тя посочи, че докато в Европа около 55 на сто от домакинствата са газифицирани и ползват синьо гориво за отопление, то в България газ стига до едва 2 процента от домакинствата.

Газифицирането на страната и изграждането на газоразпределителна мрежа ще доведе до намаляване на енергийния интензитет, но трябва да се увеличат доставките на газ за страната и да се гарантира тяхната сигурност, смята Диловска. Ако до 2030 г. 30 процента от домакинствата са газифицирани и бъде изградена и газова централа като балансираща мощност за нуждите на развитието на възобновяемите енергийни източници, то потреблението на газ в страната ще се увеличи с 80 на сто, каза Иванка Диловска.

По проекта "Белене" има едно положително нещо до момента и то е, че ние имаме разрешение да изграждаме атомна централа, което не е никак за пренебрегване, каза на конференцията външният министър Румяна Желева. Тя отбеляза, че има редица европейски държави, които се противопоставят на изграждането на подобни нови мощности.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...

Москва не губи надежда за АЕЦ ”Белене”

Публикувано изображение

Руските чиновници не губят надежда да се договорят с България за строителството на АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас-Александруполис, пише водещият руски бизнес всекидневник "Ведомости".

Днес в София започва работа руско-българската междуправителствена комисия, разказа представител на министерството на енергетиката, цитиран и от БГНЕС. Главните въпроси - строителството на "Белене" и "Бургас-Александруполис", ще се обсъжда и газопровода "Южен поток", изброи той. Делегацията се оглавява от министъра на енергетиката Сергей Шматко.

Проблемите с реализирането на "Белене" възникнаха през юли. Тогава новото българско правителство начело с Бойко Борисов спря реализацията на всички енергийни проекти с Русия (главен изпълнител на строителството на атомната централа e "Атомстройекспорт", сумата на договора - 4 милиарда долара).

През октомври от проекта излезе германската RWE,претендираща за 49% дял в АЕЦ. Но България не желае да се отказва от проекта, който ще й позволи да се превърне в главния износител на електроенергия на Балканите: инсталираната мощност на АЕЦ - 2,2 ГВт, тя ще произвежда 16,5 милиарда кВт часа годишно, заяви Новиков.

България е помолила "Росатом" да й помогне да намери инвеститор за проекта, заяви източник, близък до корпорацията. Представителят на министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България Мария Антонова опроверга това. Самият "Росатом" няма нищо против да стане инвеститор в проекта, заяви през септември генералният директор на руската държавна корпорация Кириенко. Русия е готова да финансира строежа в замяна на дял в АЕЦ, заяви източник, близък до "Росатом", но българската страна не е решила какво да прави със своя дял в проекта.

Първоначално страната искаше да запази контрол в "Белене", но заради отсъствието на пари беше готова да намали своя пакет до 20-22%. България разглежда руските компании в качеството на възможни партньори, заяви Антонова, но да се говори за размера на дела е рано.

За "Росатом" предсатвлява интерес контрола в "Белене", но най-важното за него е "Атомстройекспорт" все пак да изпълни поръчката, заяви чиновник от министерството на енергетиката. Това бе потвърдено и от източник, близък до "Росатом".

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...

Одобряват АЕЦ ”Белене” до лятото

Публикувано изображение

Възможно е до средата на годината да има одобрен технически проект за АЕЦ "Белене".

Ако обаче новият стратегически инвеститор има предпочитание към друга технология на ядрените реактори, целият процес по лицензиране трябва да започне отначало. Това коментира днес на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране(АЯР) Сергей Цочев, предаде БТА. Ръководството на агенцията направи отчет на дейността на АЯР за 2009 г.

В момента процесът по одобрение на проекта "АЕЦ Белене" продължава, каза Цочев. АЯР има много и различни забележки и препоръки към документацията по проекта, която обхваща цели 30 000 страници. Цочев посочи, че проектът сега е в НЕК и трябва да бъде отново преработен, след което предстои ново преглеждане от страна на АЯР и ако забележките са отстранени, агенцията ще одобри проекта за изграждане на ядрена централа. Имаме уверение от НЕК, че ще предадат преработения проект до два месеца, новият преглед от наша страна ще отнеме няколко месеца, така че не е невъзможно до средата на годината да имаме одобрен проект, каза Цочев.

В отговор на въпрос председателят на АЯР коментира, че принципно е възможно при нов инвеститор да се предложи и нова технология за изграждане на централата, но изрази надежда сегашната технология да бъде запазена, защото одобрението на техническия проект е към своя край.

Забележките на АЯР по отношение на проекта "АЕЦ Белене" са различни, някои са редакционни, породени от несъответствие на различните проектантски части, други са свързани с искане за повече доказателства, че проектът съответства на условията на площадката в Белене.

Сергей Цочев каза, че в момента АЯР не участва в работна група и под никаква форма не прави проучване за възможно изграждане на нови блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй". При стари проучвания, които обаче не са били официално завършени, е било констатирано, че на площадката на действащата ни централа биха могли да се изградят още два блока, посочи Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

АЕЦ Белене е една голяма простотия, която може да коства на България 10 милиарда евро, без да има каквато и да е икономическа обосновка да се хвърлят толкова пари. Много ми е интересно как хора си говорят ей така наизуст, без някой да им е показал след като се построи АЕЦ-а, на кого ще се продава ток, на какви цени и колко години ще се избива!? Що всички си мислят, че една Гърция която е от големите вносители, внася случайно, и едва ли не не може да си построи собствен АЕЦ :( супер наивно. Факт е че комунистите успяха да промият мозъците на доста хора с тоя руски АЕЦ.

Абе човек твоето мислене ми е много интересно - като е криза да разпродадем всичко, да замразим всичко, да оставим хората без работа и на дъното и да чакаме всичко да се размине. Без проекти като Белене, където много хора щяха да намерят препитание не може. Да токът от АЕЦа по прогнози ще е скъп, ама не е ли скъп и тока от ВЕЦовете. По твое предложение да не ги модернизираме, а направо дай да ги закрием. Направо се дразня и на тези мнения за околната среда - абе страхливци къде живеете, Франция да не е далеко или ние сме под някакъв похлупак. По-хитър от нас май няма, навсякъде строят, а ние рушим. :yanim: Това нашето на нищо не прилича - държава, която години наред е изнасяла, вече внася всичко, след време и ток ще почнем да си внасяме, споко и на по-скъпа цена от прогнозираната за АЕЦ "Белене". Народът да затяга коланите, движим се по течението и само най-силните оцеляват. :)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

АЕЦ Белене е една голяма простотия, която може да коства на България 10 милиарда евро, без да има каквато и да е икономическа обосновка да се хвърлят толкова пари.

Искаш да кажеш, че няма да има смисъл от нея ли?!Ами добре представи си ... Кой ток ще бъде по евтин, тоя от България или тоя, който се внася?И икономиката ни ще спечели, защото няма да дава пари за внос, ами ще взима за износ!Сети ли се?Точно така, ще изнасяме ток и ще печелим, както е било преди години с АЕЦ "Козлодуй".

И все си мисля, че блоковете на АЕЦ бяха затворени по чисто политически причини, а не че е бил опасен...

Сега прочетох и горният пост, с който съм съгласна 100%! :cool:

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

атомната енергия е най екологичната и ефтина енергия, ако се спазват изискванията за безопасност... просто за момента няма конкуренция... за сравнение от слъчневата енергия максимума който може да се добие със сегашните технологии е около 500вата на м2 и то лятото когато по обяд лъчите падат перпендикулярно... както и да е - навсякъде има "компетентни" плямпала, които не са учили енергетика, но това не им пречи да знаят много...

Редактирано от the professor (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 седмици по-късно...

Премиерът: Тази ”Белене” няма да я бъде

Публикувано изображение

Отчитаме парите, които досега са налети по проекта за втора атомна централа „Белене”, но по начина, по който беше структуриран проектът, той не може да се строи.

Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в МС, предаде Агенция „Фокус”. Той допълни, че с пряко ангажираните компании в този строеж и с помощта на експерти се търси възможност проектът да се преструктурира, така че да стане ясен, прозрачен и изгоден за България.

"Без да има пари, без да знаеш откъде ще ги вземеш, без да имаш ясна представа как ще изглежда този проект, правиш първа копка. В момента ние действаме все едно няма първи копки, а тепърва решаваме какво да направим с този проект и ползваме целия експертен потенциал на държавата", каза премиерът.

Има 3 първи копки на "Белене", изтъкна за пореден път Борисов, обяснявайки, че той прави първи копки на неща, които ще се завършат.

Борисов заяви, че в проекта са закопани милиарди и имаме заеми, които обслужваме от порядъка на 27-28 млн. евро годишно за лихви.

Борисов посочи, че сме твърдо на позицията си да правим нещо, ако е изгодно, екологично и не застрашава нашата природа.

Петролопроводът „Бургас-Александруполис” ще се строи само след ОВОС, бе категоричен премиерът. Той заяви, че става дума за международна оценка за въздействие върху околната среда и ако тя е отрицателна, хората няма от какво да се притесняват, защото тръбата няма да се строи.

По „Южен поток” работим активно, засега нямаме проблеми, които да ни притесняват, постепенно към проекта се включват доста други държави, посочи Борисов.

Очаква се на срещата на Европейския съвет тази седмица Бойко Борисов и неговият колега от Великобритания Гордън Браун да поставят въпроса дали "Набуко" е приоритетен за ЕС. САЩ и Великобритания твърдо стоят зад този проект, изтъкна Борсов.

news.dir.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Еееее ... Затрашавал природата .. тя науката толкова е напреднала, че замърсяването 100% може да се преодолее със съотвените научни планове и т.н.По скоро застрашава на някой интересите ... Пък ние ще плащеме двойно тока ... :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ББ е същата зодия като мен. и за това съм сигурен, че това което е казал е само за пред хората, вероятно причините са други, и съм 100% сигурен че той знае че това не е заради екологочни подбуди и определено знае че ще има изгода да се построи. още повече че той беше един от тези дето искаха ново преразглеждане стартиране на 4 блок на аец козлодуй...

Редактирано от the professor (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

Русия: Даваме ви ?2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"

Публикувано изображение

Около 350-400 млн. евро за тази година и още 1-1,5 млрд. евро за следващата година могат да бъдат отпуснати от руска страна, за да продължат дейностите по строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Той обаче не уточни откъде и под каква форма ще бъдат предоставени средствата.

Кириенко направи изказването си след съвместната си среща с министъра на икономиката Трайчо Трайков и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

"Готови сме да влагаме част от необходимите средства на временна основа, като разбираме, че в момента, в който българското правителство избере стратегическия инвеститор, той ще ни върне парите, които сме вложили до този момент", уточни Кириенко.

"Част от средствата сме готови да влагаме и като постоянна вноска до постигане на акционерен дял, който българското правителство реши за уместно да ни предостави", добави той.

"Обсъдихме финансово-юридическия инструментариум, който може да бъде използван за осъществяването на тези наши намерения. Договорихме се до края на март да решим тези технически въпроси и да бъдат взети необходимите решения, така че да започнем практическа дейност", посочи генералният директор на "Росатом".

На свой ред министър Трайчо Трайков съобщи, че ще бъде създадена съвместна проектна компания.

"Ще трябва да се направи оценка на българския апорт – стойността на активите, които са на площадката АЕЦ "Белене", стойността на самата площадка, както и направените вече от българска страна разходи за материални и нематериални активи", отбеляза той.

"Когато се създаде дружество с този капитал в него, то ще може да ползва дългово финансиране и да увеличава капитала си на база акционерно участие", поясни Трайков.

На въпрос дали да очакваме през март строителството на новата централа да започне, Трайков отговори, че не може да започва строителство на централата без лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

dnes.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

АЕЦ Белене с руски инвестиции? Първанов не чул притеснения в Брюксел

Публикувано изображение

Президентът Георги Първанов разговаря в Брюксел с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, съобщава БНТ.

Първанов изтъкна, че не е чул притеснения за това, че АЕЦ „Белене" ще се изгражда с руски инвестиции.

Президентът е убеден, че ЕС смята за равностойни проектите НАБУКО и "Южен поток".

Делът на ядрената енергетика в енергийния баланс в Европа и в света със сигурност ще се увеличава. Особено важно в това отношение е стремежът у нас да бъде създаден европейски проект, към който се приобщават инвеститори от Германия, Франция и други страни, проявяващи интерес, заяви още президентът.

Българският президент се срещна с държавния глава на Белгия крал Албер II.

Разговорът между двамата се състоя в кралската резиденция в брюкселския квартал "Лаакен".

dnes.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

България може да запази 50% дял в "Белене"

Обмисля се схема за финансиране на строителството на АЕЦ "Белене", при която България да запази 50 на сто от собствеността върху атомната централа. Това заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Първоначалните прогнози на енергийното ведомство бяха, че България може да запази около 20% дял в АЕЦ "Белене".

По думите на Трайков моделът, който се обмисля и предстои да се предложи тези дни на руските партньори в лицето на "Росатом", ще съдържа определени гаранции, че ще бъде намерен стратегически инвеститор. Въпросът е да няма никакъв начин проектът да не привлече чуждестранен инвеститор, подчерта министърът.

Трайков отново посочи, че руската страна е готова да финансира АЕЦ "Белене" без държавни и корпоративни гаранции и без да получат дял от 80 на сто от собствеността на централата. А последното би могло да стане, ако не се намери друг подходящ стратегически инвеститор, освен Русия. Явно в правителството не са на едно мнение, защото само преди ден вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че проектът за АЕЦ "Белене" може да види бял свят, само ако бъде избран европейски инвеститор.

Въпросът е дали останалите 80% да бъдат за Русия, или да приемем, че Русия може да има до 15 - 20 процента от собствеността върху централата, а останалото да й се изплаща с електрическа енергия от бъдещата компания, обясни Трайков. Затова схемата на финансиране трябва да е такава, че да няма възможност България да се окаже с по-малко от 50% от собствеността, заяви министърът. И ние, и руските партньори имаме като цел номер едно да направим проекта атрактивен за голям западен стратегически инвеститор, подчерта още Трайков.

Източник: Дума

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...