Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за проекта АЕЦ ”Белене”

Препоръчан отговор

"Атака" поиска рестарт на АЕЦ "Белене"

Според националистите, спирането на проекта е било грешка

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът, внесен на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналистите днес.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Тогава Народното събрание отново подкрепи решението на Министерски съвет за спиране на проекта "Белене". 

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка за спирането на проекта. Те припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" "Белене". Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака". 

Проекторешението на националистите предвижда да се задължи Министерски съвет да предприеме необходимите актове и действия за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". 

България може да започне да внася ток

"България може да се превърне от износител на ток във вносител". За това предупреди министърът на енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си във Вашингтон. Той припомни, че през следващите пет-шест години предстои да бъдат затворени ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй".

"След 15 години България няма да има повече ядрени мощности. След 15 години повече от половината ни термични централи ще бъдат затворени. Какво ще правим тогава? Ние не можем да останем единствено на производство на електроенергия от ВЕЦ или от ВЕИ. Именно сега е моментът ние да започнем работа по изграждане на нови мощности", обяви министър Стойнев.

"Ще се търси възможност за изграждане на нов реактор в "Козлодуй", и то с американска технология.

http://pressadaily.bg/publication/28890-%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%90%D0%95%D0%A6-%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 години по-късно...
  • Отговори 465
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

http://www.dnes.bg/business/2016/07/31/rusiia-si-iska-byrzo-parite-za-aec-belene.310777

Общо взето в статията горе Красимир Ангелов казва че хората са ни осъдили и си искат парите. Реактора честно казано нито ние знаем какво ще го правим при положение че сме го поръчали преди 20 години, те са го направили, а ние не сме го платили. Дано Иран да го вземе ако ние не можем да направим нов аец или преместим в козлодуй на мястото на някой стар блок, който да се извежда постепенно от строй по директива на ЕС. Общо взето много сме добре като гледам. Предлагам да дадем управлението на циганите вече официално и да отиваме в друга страна където ще сме на тяхно място като тях само че може и да не вземем помощи щото нямаме по 10 деца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А търсачката кой ще ползва?!?!

Имаме тема за Белене от 7 години във форума.
Малко ли ви е?

Редактирано от algor
Правопис! (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

"Зелената улица" за АЕЦ "Белене" е без изход

zx450y250_2810645.jpg

Вече тридесет години правителствените решения по повод АЕЦ "Белене" не престават да ме учудват, най-вече поради тяхната демонстративна некомпетентност.

Учудващо е и едно от последните развития по темата, което придоби популярност със заглавия като "Брюксел пуска руските енергийни проекти", "ЕС даде "зелена светлина" на АЕЦ "Белене" и другите ни енергийни проекти" или "Юнкер разреши "Белене"". Очевидно е, че Брюксел нищо не "пуска", че проектите не са "руски", а на дружества, които са собственост на Руската федерация и че в този смисъл те не са "наши", а в някаква ограничена степен само на българските партньори на тези компании.

"Зелената улица" е само в главите на пишещите.

Съдбата на новото "Белене" според Евроатом

АЕЦ "Белене" попада в хипотезите на чл. 45 – 49 от договора за Евроатом. Въпросните разпоредби от договора са в гл. 5, която определя реда за обсъждане и решение по повод нови проекти за атомни централи. АЕЦ "Белене", която съществува като начинание на НЕК и РОСАТОМ от 2002 г. (идейно) и от 2005 г. (формално), въпреки неяснотите по повод финансирането, към датата на встъпване на България в ЕС е заварено положение. Затова по негов повод страната бе длъжна да уведомява Съюза за неговото развитие.

Сега, независимо кой ирационален вариант за продължаване на проекта може да бъде избран, продължението на АЕЦ Белене ще бъде подложено на съгласуване според изискванията на тази глава и приложенията към нея.

Процедурата се отнася до всички проекти за строителство на ядрени мощности независимо дали те са предложени от ЕК, от страна членка или от трета страна. Иначе казано, дори и проектът да бъде "частен" – такъв според мен не е възможен, поне като продължение на "Белене", той ще трябва да бъде съобразен с Евроатом. Ал. 1 на чл. 46 използва доста категоричен речник: "всеки проект следва да бъде предмет на изследване от Комисията".

При нов проект, колкото и да е неприятно и извън традицията на българските правителства (да не говорим за тези на Руската федерация, например), "Комисията трябва да получи становищата на страните членки и на всеки обществен или частен орган, който с мнението си може да даде полезен съвет".

След това "тя трябва да внесе предложението (за проекта) в Съвета (на ЕС) заедно със своето обосновано становище" (чл. 46, ал.2).

Ако становището е положително, продължава същата разпоредба, комисията трябва да обърне внимание на: местонахождението на АЕЦ, съответната правна рамка, мащаба и времевите параметри на финансирането, възможното участие на ЕС във финансирането, възможното участие "на трети държави, международни или национални организации на трети държави във финансирането или управлението на съвместното предприятие" (АЕЦ).

Освен това, тъй като договорът предвижда, че АЕЦ обикновено се ползват с различни субсидии, с Комисията трябва да се съгласува всяка от възможните преференции по проектите (изложени в Приложение III към договора).

А според него преференциите могат да бъдат следните:

Отчитане на обществения интерес и съответствието със законодателната рамка за права на собственост върху недвижимото имущество, нужно за учредяването на съвместното предприятие;

Улеснения при издаване на разрешителни за работа на АЕЦ по чл. 17-23 от Договора;
    Преференциалното изключване от задължения и плащания, свързани с учредяването на съвместното предприятие и с различните апортни вноски;

Преференциалното изключване от задължения и плащания по повод придобиване на недвижима собственост, регистрации и др.;

Освобождаването от данъци на предприятията;

Облагодетелстващи митнически изключения и режими, включително (а) по повод научно и техническо оборудване (но без строителни материали и административна техника) и (б) вещества, които се преработват в АЕЦ;

Преференциални разменни курсове;

Преференции в областта на правото на придвижване на персонала и техните семейства.

Съветът на ЕС има право да изисква допълнителна информация и да предприеме допълнителни проучвания по представените проекти. След подробни обсъждания той трябва вземе решение с единодушие както по повод участието на Общността, така и по повод участието на трети страни (чл. 47).

Всяко предприятие (АЕЦ) следва да получи разрешение от Съвета на ЕС (чл. 49).

Кратък коментар

За тези, които не знаят, този Евроатом е част от Римските договори (заедно с тези за икономическата общност и стоманата и въглищата) и е подписан през март 1957 г. Тези договори бележат учредителната част на съвременния ЕС. С членството си в ЕС България приема като част от своя правен свят и този договор. Понеже е учредителен и понеже става дума за ядрена енергия, изискванията по Евроатом подлежат на внимателно проследяване и стриктно гласуване от другите страни членки.

Независимо дали продължението на "Белене" ще е отделна АЕЦ или част от "Козлодуй", то най-вероятно ще бъде подложено на всички изисквани по Договора обсъждания и решения.
Особено ако – както се твърди – България ще изисква под някаква форма участието на ЕС.
При "частно" продължение на "Белене" от трети държави и държавни компании, неизбежните преференции ще бъдат предмет на особено строго разглеждане.

Почти е невъзможно някоя страна да няма нещо против възможните параметри на какъвто и да е проект за "Белене". Най-строго ще бъдат оценени преференциите, държавното участие, търговете, обществените поръчки и въздействията върху пазара.

По международни въпроси, свързани с интереси и проекти на Руската федерация, България в момента се държи, меко казано, непредвидимо. Въпрос на време е някоя друга страна членка на НАТО или ЕС "да й го върне тъпкано". Един удобен повод ще бъде продължението на АЕЦ "Белене".

От особено значение са и настъпилите след 1957 г. промени в тълкуването на проблемите със складирането и дългосрочното съхранение на отработеното ядрено гориво. Но това е отделна тема.

Красен Станчев

dnevnik.bg/analiz

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Освен този кран, който се вижда на снимката, на територията на АЕЦ-а има два- три празни цеха, един електрожен, два чифта клещи, една връзка тел и двама пияни пазачи, без куче - обикалял съм го няколко пъти. Какъв АЕЦ, какъв проект - там потънаха пари за няколко АЕЦ- а още по времето на соца, чувай гергено, да се намери толкова богат и глупав човек, който да тръгне да го строи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 месеца по-късно...

Вчера сме имали консумация на ток над 7600 МВч между 19 и 20 часа. Отказали сме износ на електроенергия за Турция, в отговор на нашия иск за внос на ел.енергия от Румъния, който също ни е бил отказан. И тук възниква веднага въпроса. Къде остана Белене, какво стана с референдума за Белене, какво правим след някоя друга годинка, като затворим реакторите в Козлодуй. Айде сега антикомунистите отговорете. 

И най-важното. Почна психозата, че НЯМАЛО да има режим на тока. Докога няма да има? Докато затворим някой реактор в Козлодуй или докато не гръмне някоя централа (имам предвид обикновени аварии, спиращи цели блокове).

И да, добре, че имаме зима, та уж изключиха автоматично далекопроводите към селцата ;) Че и още селца без ток има. Ами ако всички имаме ток и не изключваме далекопроводи, какво правим ?

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, sennheiser написа:

Вчера сме имали консумация на ток над 7600 МВч между 19 и 20 часа. Отказали сме износ на електроенергия за Турция, в отговор на нашия иск за внос на ел.енергия от Румъния, който също ни е бил отказан. И тук възниква веднага въпроса. Къде остана Белене, какво стана с референдума за Белене, какво правим след някоя друга годинка, като затворим реакторите в Козлодуй. Айде сега антикомунистите отговорете. 

И най-важното. Почна психозата, че НЯМАЛО да има режим на тока. Докога няма да има? Докато затворим някой реактор в Козлодуй или докато не гръмне някоя централа (имам предвид обикновени аварии, спиращи цели блокове).

И да, добре, че имаме зима, та уж изключиха автоматично далекопроводите към селцата ;) Че и още селца без ток има. Ами ако всички имаме ток и не изключваме далекопроводи, какво правим ?

От теб за пръв път чувам за психоза, относно режим на тока.
Ако се съберете повече хора, може и да я предизвикате.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Ken написа:

От теб за пръв път чувам за психоза, относно режим на тока.
Ако се съберете повече хора, може и да я предизвикате.

Телевизии и радио за това говорят само. Иначе какво предлагаш? Аварира един блок, какво правим? Аз от психози не се плаша. Израснал съм така да се каже в тъмнина, когато всички знаехме, че ни трябват още блокове на централи. Знаехме, че ТЕЦ  само замърсяват и шумят. Знаехме, че АЕЦ гърмят и вредят. Знаехме, че алтернативата с вятърните мелници и слънчоглредите, все още на него етап не е никаква алтернатива. Днес също. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, sennheiser написа:

Телевизии и радио за това работят. Иначе какво предлагаш? Аварира един блок, какво правим? Аз от психози не се плаша. Израснал съм така да се каже в тъмнина, когато всички знаехме, че ни трябват още блокове на централи. Знаехме, че ТЕЦ  само замърсяват и шумят. Знаехме, че АЕЦ гърмят и вредят. Знаехме, че алтернативата с вятърните мелници и слънчоглредите, все още на него етап не е никаква алтернатива. Днес също. 

Аз не мога да предлагам нищо, защото не разбирам от енергийни системи. Има специалисти - те да предлагат.
Кой блок е аварирал ? Къде нямат ток по причина на тази авария ?
И пак да попитам : за каква психоза говориш ? Аз не съм забелязал около мен психясали хора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Ken написа:

Аз не мога да предлагам нищо, защото не разбирам от енергийни системи. Има специалисти - те да предлагат.
Кой блок е аварирал ? Къде нямат ток по причина на тази авария ?
И пак да попитам : за каква психоза говориш ? Аз не съм забелязал около мен психясали хора.

Поддържаш разговора ли?

Добре. Аз новини последните седмици не гледам много. Обаче се прибирам и майка ми вика - вдигат тока с 15% заради румънците. После пуснах да разбера за какво говори. Ето това е психоза!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Ken написа:

Повдигаш темата ли ?

Нищо не повдигам, редактирах си горния пост. Просто намерих тема, в която да коментираме консумацията на енергия тия дни. По-подходяща от тая едва ли има, а от нова смисъл няма, понеже нещата са навързани.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, sennheiser написа:

Нищо не повдигам, редактирах си горния пост. Просто намерих тема, в която да коментираме консумацията на енергия тия дни. По-подходяща от тая едва ли има, а от нова смисъл няма, понеже нещата са навързани.

За толкова дълъг и толкова студен период е нормално консумацията да се повиши.
Освен това доста хора минаха от дърва и въглища на ток.
Затова се и вдига потреблението. Щом се появи нужда от повече мощности - бъди спокоен, предприемчиви хора ще ги осигурят.

Но не съм забелязал да има психоза и не виждам защо е нужно да се създава изкуствено напрежение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Ken написа:

За толкова дълъг и толкова студен период е нормално консумацията да се повиши.
Освен това доста хора минаха от дърва и въглища на ток.
Затова се и вдига потреблението. Щом се появи нужда от повече мощности - бъди спокоен, предприемчиви хора ще ги осигурят.

То е нормално да се повиши не само сега, а и когато останалите си накупуваме климатици лятото. Аз все още нямам климатик, както и много хора около мен, но всички се канят. Представи си тогава какво става. Личния ми автомобил с климатик лятото харчи повече бензин август, отколкото януари. Парадокс, но така се получи миналата година. Не подценявай летните месеци, когато консумацията може да се окаже дори по-висока в близкото бъдеще. А тогава АЕЦ Козлудуй  така или иначе ще трябва да затвори старите си блокове. Не знам как предприемачите ще осигурят подобни мощности и по-важното, толкова евтини. 

И още нещо. 2030 година Германия забранява автомобилите с  ДВГ. Остава електричеството. Тогава ние какво купуваме, след като се ичерпят старите кошници? И как ще зареждаме тия електромобили? Имаме ли толкова чернозем за слънчогледите, дето произвеждат ток? И да, какво ще ядем вместо истинския слънчоглед? Тъжна картинка е, пътувайки из България и гледайки хиляди декари със слънчеви панели вместо със слънчоглед. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, sennheiser написа:

То е нормално да се повиши не само сега, а и когато останалите си накупуваме климатици лятото. Аз все още нямам климатик, както и много хора около мен, но всички се канят. Представи си тогава какво става. Личния ми автомобил с климатик лятото харчи повече бензин август, отколкото януари. Парадокс, но така се получи миналата година. Не подценявай летните месеци, когато консумацията може да се окаже дори по-висока в близкото бъдеще. А тогава АЕЦ Козлудуй  така или иначе ще трябва да затвори старите си блокове. Не знам как предприемачите ще осигурят подобни мощности и по-важното, толкова евтини. 

И още нещо. 2030 година Германия забранява автомобилите с  ДВГ. Остава електричеството. Тогава ние какво купуваме, след като се ичерпят старите кошници? И как ще зареждаме тия електромобили? Имаме ли толкова чернозем за слънчогледите, дето произвеждат ток? И да, какво ще ядем вместо истинския слънчоглед? Тъжна картинка е, пътувайки из България и гледайки хиляди декари със слънчеви панели вместо със слънчоглед. 

И понеже не можеш или не искаш да отглеждаш слънчоглед, трябва да построим нова АЕЦ ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За който се интересува - първичните данни: http://eso.bg/?did=124

Мен лично ме изненадва малкия процент на вятърните - под 3%.  А духа бая вятър. И то денонощно, и има нужда. А уж бяхме надминали всичко бъдещи евронормативи и имаме някъде към 20% екоенетгия.

Както и да е, поради законолобистки малоумия се изкупува 100% скъпата енергия и се продава на населението и нашата промишленост, а с евтиното спонсорираме икономиката на чужденците. Навремето ни доказаха че имаме единствената губеща рафинерия в света, сега може и да имаме губеща АЕЦ. При положение че основното - площадка и реактори са на много по-ниска цена от на аналогични АЕЦ из съседни и не толкова страни. Навремето в зората на демокрацията имахме готов реактор, плащахме му склад цяла година. Нещо му покриха следите, но май работи повече от десетилетие в прибалтийска държава. Какво да кажа - продажна пасмина. Други държави могат да печелят, само нашата - не. И като спрягат китайци не ми е ясно какво става с радиоактичните отпадъци. Навремето високоактивните руснаците си ги взимаха обратно за преработка и ядрени глави. Ниско и средноактивните си бяха проблем, сега си траят и нищо не казват. А проблемът си го има.

Из нашенско имаше проблем само със студен резерв - ТЕЦ Бобовдол и Русе - замръзнали им въглищата. Първите ги оправиха, май вече и вторите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дълго време Козлодуй беше любимата тема на "експертите", предсказващи как България ще  стане енергиен център на Балканите-оказаха се пълни глупости.Така че и експертите са лесно манипулируеми.В момента Б-я няма нужда от нови мощности.За бъдещето - изчакайте поне 3-4 години, ще има /и има/ вече нови модерни решения.Надявам се и решения за България.Поздрави

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гледам разни епкащи се  м......ци да ни обясняват колко скъпо, опасно и ненужно ни било Белене и ядрената енергетика, но позастудя малко и се заговори за енергиен дисбаланс - днес и сега. От монополен износител се превърнахме в жалка, молеща страна за внос при срив. Явно системата в пикови моменти не издържа и там глупавите ВЕЙ, ЗМЕЙ и др. се оказаха мижи да те лажем. Днес системата ни е пред срив , а ние ще чакаме нови технологии в някакво далечно и необозримо бъдеще сед 100 г. То бива глупост, ма! Разбира се, че ни е нужно Белене и жалко за изгубеното време и средства хвърлени на вятъра и платени от нас данъкоплатците!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 11.01.2017 г. в 13:53, mal1 написа:

Дълго време Козлодуй беше любимата тема на "експертите", предсказващи как България ще  стане енергиен център на Балканите-оказаха се пълни глупости.Така че и експертите са лесно манипулируеми.В момента Б-я няма нужда от нови мощности.За бъдещето - изчакайте поне 3-4 години, ще има /и има/ вече нови модерни решения.Надявам се и решения за България.Поздрави

Напротив,, България има нужда от нови мощности. Причината е, че за да се построи нова мощност, примерно АЕЦ, минават 10 - 15 години. Дори да удължим сроковете на двата ни реактора, то след десетина години пак юе се налага да удължаваме, а тогава я камилата, я камиларя. През това време ще излизат мощности на ТЕЦ от употреба и те няма как да бъдат покрити. Алтернативните енергийни източници няма как да покрият енергоптреблението ни. Чисто и просто България е много гъсто населена държава и за да направим вятърни и слънчеви централи, ще трябва да унищожаваме природата в планините и в полята, които ни изхранват. Ние нямаме пустини като някои други държави, за да разчитаме само на такива източници. Сега някой ще каже ВЕЦ. ВЕЦ зимата работи ли?  Единствената ни алтернатива са нови ядрени блокове и то не един. Причината пак е проста. Понеже много искаме да подражаваме на страни от ЕС, то същите тия страни си слагат ограничения и някои от тях съвсем скоро ще забранят автомобилите с ДВГ. В Германия, най-големият производител на автомобили, 2030 година ще е края. Тоест, само след 13 години вече няма да се произвеждат автомобили с ДВГ. Ще бъдат заменени от автомобили, ползващи различни енергийни източници. Тоест, изведнъж вместо 4 милиона продадени автомобила в Германия на година с ДВГ, ще имаме 4 милиона електромобила, харчещи средно по 17-20 KWh на 100 км Това е все едно всеки да си купи акумулираща печка, която да пуска всяка нощ. Автомобилите ще се зареждат нощем главно и това означава огромна консумация на електроенергия целогодишно ( а и нощем слънчевите панели няма как да работят). Ако си мислим, че ще останем встрани от тия събития, няма да я бъде. Значи така или иначе ще си натоварим допълнително енергийната си система, особено зимата и летните месеци, когато ще хукнем към морета с електромобили и ще си накупуваме климатици за всяка стая. Аз още нямам климатик както казах, но скоро и мен няма да отмине тая необходима покупка, както и много други българи. Ето още една допълнителна консумация и лято и зиме. Тук вече трябва да заговорим и за опазване на полярните шапки. Всички страни в света приеха задължение за намаляване на въглеродния двуокис в атмосферата, а това означава не само електромобили, а и отказване на твърди горива - дърва и въглища. Само след някоко години и в България ще се приеме рестриктивен закон за ползване на тия горива и тогава щем нещем, ще се ориентираме пак към електричеството като отопление. Тая мрачна картина в близко време нима не се вижда? Вижда се разбира се, но явно тук някои държави се опитват да прецакат други държави, които да станат васални заради липса на енергопроизводство в достатъчен обем. И ако сега НЕК ви се струва голям монополист, представете си какви монополисти ще са Турция, Румъния и други осъзнали се държави. 

Затова веднага трябва да се почнат разговори и действия за възобновяване на АЕЦ Белене. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, sennheiser написа:

Затова веднага трябва да се почнат разговори и действия за възобновяване на АЕЦ Белене. 

Пълни глупости. Това блато е поело толкова милиарди вече загуби още преди да се строи, и още една камара милиарди ще му трябва да заработи , че е просто самоубийство да се строи.

Ето ти малко за домашно какви са тенденциите :

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/13/2898722_velikata_energiina_revoljuciia/

преди 16 часа, Кумчо вълчооо написа:

Днес системата ни е пред срив

Не е пред срив, не е била никога. Пропагандните жълти медии какво ви наливат в главите, няма нищо общо със реалността.

Ще се позова пак на.... http://gikotev.blog.bg/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, miro20 написа:

ххххххххххх

Бе, или си трол на и над троловете или си лаеш хей така! Не четеш ли, не слушаш ли не гледаш ли какво казват енергийни специалисти, медии! Вече никой не вярва на подобни бъртвежи като твоите! След като енергиината система премина в защитен режим и спря износа, то явно бяхме на предела! И ако според теб националните медии са жълти, то кой са жълтите медии тогава?

Хайде във филтъра отново.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Правилно каза - спря износа :)

Никой не спори за пиковите стойности 7500мвт, а това че спокойно можем да ги овладеем.

Затова и се позовах на ... http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/01/10/dirijirana-panika.1502228

където се бе разразила паника за едни 50 мвт на фона че изнасяме 600мвт !

При условие че нормалното за сезона е около  5 000 - 6 000

http://eso.bg/?did=124#Начална страница

Та.. кой какви бъртвежи плямпа, мисля да не коментирам, но това не съм аз :)

пп

И за вятърната енергия малко новини :

http://www.smolyan.bgvesti.net/news/415037/Po-Koleda-SHotlandiya-izpolzvala-samo-vyatarna-energiya

Spoiler

WWF Scotland съобщи, че вятърната енергия, генерирана от турбините на Островите, за първи път е успяла изцяло да задоволи нуждите на страната 4 поредни дни – от 23-ти до 26-ти декември миналата година.

На 24-ти декември вятърните турбини на Шотландия са генерирали и влели в националната електрическа мрежа 74,042 мегаватчаса електрическа енергия – нов рекорд на страната по генерирано за един ден електричество. Това са 132% от потребностите на Шотландия. Излишъците от електрическа енергия бяха експортирани в Англия.

http://www.manager.bg/svyat/vsichki-vlakove-v-holandiya-veche-sa-na-vyatrna-energiya

Spoiler

Всички влакове в Холанддия вече се движат с електричество, произвеждано от ветрогенератори, съобщава The Guardian като цитира официално съобщение на националната железопътна компания Nederlandse Spoorwegen.

и ...

https://ureport.bg/119218/2016/05/18/politika/evropa/i-portugalia-otselya-samo-na-slantse-i-vyatar

Редактирано от miro20 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Кумчо вълчооо написа:

Бе, или си трол на и над троловете или си лаеш хей така! Не четеш ли, не слушаш ли не гледаш ли какво казват енергийни специалисти, медии! Вече никой не вярва на подобни бъртвежи като твоите! След като енергиината система премина в защитен режим и спря износа, то явно бяхме на предела! И ако според теб националните медии са жълти, то кой са жълтите медии тогава?

Хайде във филтъра отново.

И цитира лъжите на Прокопиев. Май тоя и форумния му ментор, са на издръжка при олигарха. Вятърни централи и слънце, само малоумен човек може да мисли, че стват за основен източник на енергия. Или платен и лъжец, като тия. Къде да се сложат, тия ВЕИ?/ То е ясно, че трола е обемен, ама и там няма как да боднем турбинки. :D  Бъдещето на света е в атомната енергия. Било ядрен синтез, било нова технология на стандартните реактори. Но нормално, Прокопиев има дял във ВЕИ и си пуска соросотутките, да заработват.

Жалки напъни на смешника. Толкова спокойно овладяваме пиковите потребления, че спираме износ и молим за внос. Ама и охранения и ония 'експерти' мълчат, че след 10-15 години, ще се затварят масово централи. ТЕЦ и ВЕЦ, строени през 50-те години. И тогава положението става страшно. Дали платения трол, си е приготвил свещи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...