Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Еволюция, инволюция, деволюция

Featured Replies

• Автор

Хубаво прочети целият текст и не се сърди, но страшно нелепи коментарии пускаш по адрес на термодинамиката.

Не се сърдя, разбира се. За мен е удоволствие да споря с високообразован и интелигентен теист, а не с някой мизолог или антисциентист, чийто единствен нелеп аргумент е, че науката е догматична и не дава отговор на въпросите за живота, вселената и всичко останало за разлика от "свещенните" книги. Благодаря за линка, чел съм Order Out Of Chaos.

• Отговори 90
  • Прегледи 17,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

А ти ни пишеш

това, което съм разбрал от учебника "Статистическа физика" (част I, гл. 1) на Ландау и Лифшиц, както и от някои други текстове и от разговорите ми с приятели физици. Но понеже съм лаик в областта на физиката може и да греша. За топлинната смърт и за връзката между синергетиката и ЕТ на Дарвин ще ти отговоря допълнително, защото това изисква повече пояснения и свободно време. Само, ще те моля да не злоупотребяваш с интерпретацията на написаното от мен. Пример: никога и никъде не съм твърдял, че втория закон н термодинамиката допуска изключения. Термодинамичната еволюция е еволюция от ред към безредие. Този процес е необратим. Цитатът, който даваш (от Едингтън) е станал класически и е от "The Nature of the Phisical Word" (1929). Aйнщайн в своите "Автобиографични бележки" твърди същото. Твърдя го и аз и всеки друг долу-горе грамотен по темата човек. Въпросът беше, как да съгласуваме ентропията с биологичната еволюция. Творецът не е отговора на този въпрос. Също така, не разбирам защо креационистите считат, че Big Bang и предполагаемия край на вселената е аргумент в полза на съществуването на Бог.

А като заговорихме за Пригожин, нека споменем и неговото решение на парадокса за топлинната смърт на Вселената. Всъщност то не е лично негово, а на негови ученици, ако не греша. Та споредтази хипотеза първичното състояние на вакума, от който се е появила вселената е подредено като в крайно охладена течност. При флуктуациите на вакума възникват масивни частици. Когато масите на последните достигнат определени критични стойности, системата преминава в нов стадий, т.е. възниква вселена, която е пълна с черни дупки. Те се изпаряват много бързо (10 на -37) и ентропията на макросистемата, разбира се, рязко нараства. Но последващото увеличение на ентропията е минимално в сравнение с това първоначално изригване, което слага началото на някои неравновесни обекти, от които по-късно възникват молекулите, звездите и животът. В този сценарий топлинната смърт е в миналото, когато е възникнала вселената.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Че кой вярва на Блаватска?

Аз. Но май никога не съм си задавала въпроса защо е така.

Може би защото и за мен само "Миражите са близо, - пътя е далек." Това беше Яворов.

Редактирано от witness (преглед на промените)

е, вЕрвай и, приятно е... ;) -------------------------------------- Вече си мисля, че мога да повярвам само и единствено на собствени преживявания, които, обаче, ми липсват. :wub:

В първите постове имах усещането , че някой извънземен се опитва да обяснява панспермията на първите хора !

В последните - че същият извънземен се опитва да ми обясни същото на мен или някой по-изучен днес....

В крайна сметка стигнах до извода , че трябва да събера силата и пред себе си , и пред целия свят да кажа простото :"Не знам! Още не му е дошло времето...." , вместо да се напъвам да измислям какви ли не небивалици ! То за това "теорийте" са толкова многобройни и различни , често и противоречиви по между си. Да се примиря с това и да продължа да крача напред по стълбицата на еволюцията....Може би някой ден ще му дойде времето да знаем и това ! И никак не е изключено тогава да си кажем :"Че то било толкова просто и достъпно за разбиране!" .

.....Когато на времето учените разкрили целия спектър на електромагнитните вълни , един от тях възкликнал : " О , боже ! Та ние сме били почти слепи !". Днес никой не се впечатлява особено от спектъра на електромагнитните вълни . Сега , днес можем само да "си чешем крастите" по горе-поставения въпрос....

Познание извън нашите средства за усещане (непосредствени и опосредствени) , извън сетивното познание няма , или ако има то това е Бог. По такъв начин пък нашето НЕЗНАНИЕ ние обявяваме за БОГ (или нещо подобно), и само в този смисъл и по този начин Бог и вярата ни в него съществува !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

е, вЕрвай и, приятно е... ;)

--------------------------------------

Тоест кое е приятно - да вярваш въобще, или да вярваш на Упасика, която е била само проводник на учението на запад, както сам знаеш? Според собственото и мнение доста несъвършен проводник, но единственият възможен в този момент, според изпратилите я.

Ако е първото, всеки сам може да си прецени; ако е второто - доколкото разбрах, не си имал възможност да разбереш, за да го твърдиш.

Удивително е с каква лекота отсъждаме за неща, които не познаваме. Кой изобщо си е направил труда да разбере "Тайната доктрина"? Аз познавам само хора, които не са я чели и априори я отхвърлят или приемат. Някои, затруднени от сложността, предпочитат да им бъде изложена простичко от "доброжелателни" последователи, които са вредителствали неописуемо, от глупост или чиста омраза - като Щайнер или Дънов например.

Впрочем представата за деволюция е чужда на теософията, подобна идея може да хрумне само в главата на някой любител на "измъчената терминология на гностиците", както я нарича Блаватска. Накратко, става въпрос за еднновременни, паралелни процеси на физическа и интелектуална еволюция и духовна и психическа инволюция.

Не мога да кажа, че разбирам напълно учението за кръговете и циклите. Най-важното е да следвам съвета да забелязвам и отбягвам всеки, дори най-финия капан за егото. Няма друг подстъп към учението, освен пречистването на сърцето и на това постоянно се набляга.

Вече си мисля, че мога да повярвам само и единствено на собствени преживявания, които, обаче, ми липсват. :wub:

Как ще разбереш тяхната истинност, по какъв критерий ще отсъдиш? Парадоксалното е, че всеки път започва с вяра, или просто с доверие. Едно нещо знам аз - не си струва човек толкова да се жали. Е, понякога малко прекалявам, но е въпрос на донагласяне.

не знам какво да ти отговоря - сигурно си права. Намесих се по инерция, а и сантимент някакъв към тази тема. В действителност съм от тези, които нямат мнение нито за Блаватска, нито за споменатите Щайнер и Дънов. ----------------------- а вяра нямам в нищо, ма не се жалвам, щото така си ми е добре.

Съвсем в нищо не може. Няма такъв човек. В смисъл, или си човек и вярваш в нещо, или всичко знаеш, значи си нещо повече.

Съвсем в нищо не може. Няма такъв човек. В смисъл, или си човек и вярваш в нещо, или всичко знаеш, значи си нещо повече.

--------------------------

жокер - деволюцията, ако и да цитираш Блаватска за гностичната терминология.

Намасте :wors:

Николай Рьорих разказва подобна приказка за Луцифер в "Седемте велики тайни на космоса", но все пак как да разбирам човека, който не вярва в нищо? Дори да си го представя като свредел, завъртян като осмица навътре в себе си,не трябва ли поне самосъзнанието да е налице? Какви ги говоря впрочем, че аз край себе си имам напоследък такъв пример - след дълъг живот, посветен на глупостите на общественото мнение, сега единственото му забавление е да се маже с екскременти. С извинение. Но това поне не е обществено опасно.

Според науката съзнанието е еволют на материята. Това не противоречи на схващанията на повечето езотерични доктрини, но не ги и потвърждава.

А нима има материя изобщо!? ;)

Пробвай с чук, по малкия ти пръст...

Което пак не е доказателство - материята е просто енергия с определена честота. Каквато енергия е и съзнанието - но много по-фина енергия!

Човешкото същество е Троица от три вида енергия:

- по-грубата енергия на физическото тяло

- по-фината енергия на ума и неговите мисли

- най-фината енергия на съзнанието.

А когато и трите вида енергии на човека са в пълна хармония и синхрон, се получава Божественият оркестър! :)

Бъркаш!

Енергията е E=h*ν от друга страна Е=m*c2, от простото тройно правило следва ν = (m*c2)/h. Да го обясня с прости думи - честотата се явява функция на импулсната маса, а не обратното. Още по-просто - трупането на енергия, води до нарастване на масата, от там се изменя и честотата на елементарната частица. При чука и малкия пръст, нещата са демонстрируеми в още по-осезателен вид. Единствения начин да изпиташ облекчение след удара, е да пропуснеш. В противен случай всички формулки, доста болезнено напомнят за корпускулярния характер на материята.

П.П. Липсват ти фундаментални знания и понятия по проблема, което води до повърхностни заключения и аргументирането им с неадекватно употребени шаблонни изказвания.Не забравяй, че има и образовани хора във форума!

Николай Рьорих разказва подобна приказка за Луцифер в "Седемте велики тайни на космоса", но все пак как да разбирам човека, който не вярва в нищо? Дори да си го представя като свредел, завъртян като осмица навътре в себе си,не трябва ли поне самосъзнанието да е налице?

Какви ги говоря впрочем, че аз край себе си имам напоследък такъв пример - след дълъг живот, посветен на глупостите на общественото мнение, сега единственото му забавление е да се маже с екскременти. С извинение. Но това поне не е обществено опасно.

----------------------

Визирах Третият елемент в картината, който Блаватска само загатва.

Щото тогава е съвършено нереален за Запада. Впрочем, практикувал се е, но по метода на суфите - сам срещу еоните, което си е пределно изпитание. Последно катарите са поддържали цяла магнитно/магична пирамида, която като таран е пробивала сферите на еоните, но са прекратили и запечатали специалното си астрално поле. И така нататък.

---------------------

Не е нужно с есктременти, ние сме си чували с екстременти, но има и една перличка в центъра на гувното...

Намасте

Енергията е E=h*ν от друга страна Е=m*c2, от простото тройно правило следва ν = (m*c2)/h. Да го обясня с прости думи - честотата се явява функция на импулсната маса, а не обратното. ..

Шаблонното "образование" не е образование изобщо! Освен физиката, която учиш в училище, отдавна има нови научни открития - и във физиката, че и в химията.

Да си чувал за квантова физика!? Отдавна учените физици наричат формулата на Айнщайн за енергията релативистка, т.е. относителна!

В науката всички открития са относителни - защото остаряват и се заменят с нови, по-съвременни!

Според Айнщайн светлината трябва да има постоянна скорост, независимо къде и как се намираш!

Но Айнщайн не е отчел гравитационните закони или т.нар. квантова гравитация. Именно на тази квантова гравитация се основават и откритията на Кеше. Кеше сам казва: "Забравете всичко, което знаете за физиката досега! Забравете за Е=m*c2!"

Квантовата физика също отдавна е опровергала статичната физика на Айнщайн. Да си чувал за най-малките частици, които не са маса, а само вълни!? И освен това ту се появяват във видимия свят, ту изчезват в невидимия!

Има един свят, който все още е неизвестен за повечето хора - това е Светът на Първоизточника, на Съзнанието, на Божествената субективност! За този свят от десетки хиляди години говорят Будите! за този свят все повече говорят и съвременните учени - квантовата физика например.

Науката и религията все повече се доближават едни до други!

Владимир Илич Ленин, велик създател на мантри и човек зает предимно с практическите ползи, си е постлал следната уговорка в "Материализъм и емпириокритицизъм":

"Разбира се, и противоположността между материята и съзнанието има абсолютно значение само в пределите на твърде ограничена област: в дадения случай - изключително в пределите на основния гносеологически въпрос (?), какво да се признае за първично и какво за вторично. Отвъд тия предели относителността на даденото противопоставяне е несъмнена."

Шаблонното "образование" не е образование изобщо! Освен физиката, която учиш в училище, отдавна има нови научни открития - и във физиката, че и в химията.

Да си чувал за квантова физика!? Отдавна учените физици наричат формулата на Айнщайн за енергията релативистка, т.е. относителна!

В науката всички открития са относителни - защото остаряват и се заменят с нови, по-съвременни!

Според Айнщайн светлината трябва да има постоянна скорост, независимо къде и как се намираш!

Но Айнщайн не е отчел гравитационните закони или т.нар. квантова гравитация. Именно на тази квантова гравитация се основават и откритията на Кеше. Кеше сам казва: "Забравете всичко, което знаете за физиката досега! Забравете за Е=m*c2!"

Квантовата физика също отдавна е опровергала статичната физика на Айнщайн. Да си чувал за най-малките частици, които не са маса, а само вълни!? И освен това ту се появяват във видимия свят, ту изчезват в невидимия!

Има един свят, който все още е неизвестен за повечето хора - това е Светът на Първоизточника, на Съзнанието, на Божествената субективност! За този свят от десетки хиляди години говорят Будите! за този свят все повече говорят и съвременните учени - квантовата физика например.

Науката и религията все повече се доближават едни до други!

Не учуди никого с тези "открития". До тук караш само на мини цитати от популярната медия. Разбиране - нула! Липсата на фундаментални знания - очевидна! Резултатът от написаното - еднозначен :)

До тук караш само на мини цитати от популярната медия.

Толкоз са ни възможностите. Поне, като цитираме разни сложно звучащи изрази, сентенции и твърдения, в очите на простолюдието изглеждаме умни и начетени :ph34r:

В цитатите няма нищо лошо! Стига да са на място. Но! За това е необходимо разбиране на проблематиката...

Именно! А ако нямаш разбиране за истината, Тя винаги ще ти се струва "абсурдна".

¨Благословени са тези души, които разбират смисъла, а не само това, което е написано¨ М.Т.Кеше

Именно! А ако нямаш разбиране за истината, Тя винаги ще ти се струва "абсурдна".

¨Благословени са тези души, които разбират смисъла, а не само това, което е написано¨ М.Т.Кеше

Ако нямаш необходимите познания, всичко ти се струва възможно. А на теб ти се губят инак не би употребила изрази като "микровълнови вълни" ;)

Виж, наистина твоите постове имат някои твърде добри попадения, но обосновката ти леко накуцва.

Нека обесня простичко и проблема с генератора на Кеше например.

Не става дума за никакви световни заговори за неглижиране на неговите постижения.Никой не го смята за шарлатанин и т.н

Напротив съвсем тривиални са причините.

Ще се опитам да поясня образно, като на места аналогията няма да е пълна, но сравнението си е напълно коректно.

Нека имаме един кладенец и макара за вадене на вода с кофи.

Ако тази макара има дръжки от двете страни, това би позволило на двама души да въртят заедно.Може да са жени и сама жена да не успява да изтегли кофата.

Ако тези двама души въртят макарата с еднаква скорост, то в резултат силата им се сумира.

Но ако първия върти по-бързо, втория се оказва допълнителен товар за него.Втория пък всъщност получава от енергията на първия.

Обаче целта е изтегляне на кофата с вода и при различни скорости, не се получава търсения ефект.

Така е и с генераторите.

В една енергийна система всички генератори трябва да се движат заедно при изключително точно спазване на скоростта на въртене.

Сигурно си чувала че тока у нас е 230в.и 50херца честота.Тези херцове означават точно 50х60секунди=3000об/мин.

Всички генератори трябва да се движат с тази синхронна скорост и в енергийните системи тя се наблюдава и контролира непрекъснато.

В противен случай водещите, големите мощни генератори ще се явяват като първия човек в нашия пример.

У нас това са хилядниците на АЕЦ-а.Когато тия по 1000МВт. генератори въртят по-бързо биха претоварили малките генератори или ако въртят по-бавно, те ще са огромен товар.Ето защо всички останали се ръководят тази по скоростта на тази мощност, ако тя се натовари и почне да забавя се включват други мощности за да не се допуска забавяне или се изключват част от консуматорите, когато и допълнителните мощности не стигат.Тогава имаме режим на тока.

Всички тези строги изисквания са поставени от физичните закони, не от някоя международна престъпна клика.

Електроцентралите, в частност АЕЦ, са изключително скъпи.Виждаш за Белене се спрягат суми от 10 000 000 000$.

Съответно енергийните системи са още по-скъпи.Затова, устройства като тези на Кеше, не може да се внедряват просто ей така, а само след дълги изследвания за съвместимост.

Няма никаква конспирация тук.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Ако нямаш необходимите познания, всичко ти се струва възможно. А на теб ти се губят инак не би употребила изрази като "микровълнови вълни" ;)

Всички правим правописни грешки в бързината, но това не е повод за убиване, нали!? ;)

А истинското разбиране има много малко общо с правописа, и също твърде малко общо с думите изобщо!!!

Виж, наистина твоите постове имат някои твърде добри попадения, но обосновката ти леко накуцва.

...Няма никаква конспирация тук.

Твоето разбиране за някаква си "съвместимост" е всъщност вода в мелницата на монополните компании, за които най-съвместимо е да им плащаш повсевместно... дори и тогава, когато учени като Кеше свободно ти предоставят технологии за свободно извличане на енергия от изключително съвместимо повсевместно източници - например слънчевата радиация, или свободното електричество във въздуха около нас, както и в нашите организми!!!

И защо тези монополни енергийни компании не само, че не правят проучвания за съвместимост с откритията на Кеше, но и залашват да нападнат с война страна като Иран, осмелила се да финансира и приложи тези открития!?

И защо тайните военни програми на САЩ отдавна имат тези открития, но така и не благоволиха да ги оповестят на човечеството, та трябваше един Кеше да дойде и да го направи!?

И забележи, че Кеше не е първият, който открива тези антигравитационни методи! Преди него е Тесла, чиято лаборатория е опожарявана неколкократно, вместо да бъде изследвана за съвместимост!

В самите САЩ един човек също стига до методите на Тесла и Кеше, като си построява свой домашен генератор за ток в задния двор, но въпреки това никога не е бил подкрепен от правителството - напроотив, стреляно е по него!

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Всички правим правописни грешки в бързината, но това не е повод за убиване, нали!? ;)

...

Не знам защо говориш за убиване.

...

А истинското разбиране има много малко общо с правописа, и също твърде малко общо с думите изобщо!!!

..

Не става въпрос за правопис тук! Тук става въпрос, колко разбираш от квантова механика. Масовата употреба на фразички като "най-малките частици, които не са маса, а само вълни", "ту се появяват във видимия свят, ту изчезват в невидимия", показват липсата на елементарни знания по проблематиката...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.