Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Създаване на собствена религия и философия

Featured Replies

Как така да се откажем, когато открихме и Мария? :speak:

Марии много...

Марии да искаш...

• Отговори 102
  • Прегледи 11,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Много Марии - много Месии. Тцъ. Тая работа така няма да я бъде! Тука трябва да има ред. Инак, вместо с нова религия, ще се сдобием с бардак. Ахъм я...

Правилно! Ред трябва да има! Предлагам да проведем конкурс за ролите. Eто как се прави това:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=vCfgnMNDcRo

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

'Ма то и сценарий ли трябвало да има?

Тъй кат гледам май да.

Аз като не съм Мария,ами грешната Албена-

сигурно ще отнесем и аз пирони мдам

Прости ми,Господи

:wink12:

За това не е ли най-разумно всеки да си създаде и измисли собствена концепция, сам да си обясни живота, смисъла му и сам да създаде свои богове и т.н. Като при всеки свои опит, опитност или гениална идея да се реформира собствената си философия и религия. Като се има предвид какви разновидности и фантазии има в тая област последните няколко хиляди години... това няма да е нищо ново. В крайна сметка защо да вярваме на фантазиите на другите, по-добре сами да поемем отговорност.

И без да го желае човек сам си създава собствена концепция,сам си обяснява живота и неговия смисъл,сам си избира в какво да вярва.Просто не трябва да налага на другите собствената си идеи,философия и религия.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

Преди време Трихо като Свети Трихо беше предложил една мноооого убава религия, доста я бяхме разработили, ма не си спомням в коя тема беще. Ще я потърся по-късно, като отида на работа да сменя асистентката /онаа, работната/и почнем да въртим пак планетите... :wink12:

• Автор

И без да го желае човек сам си създава собствена концепция,сам си обяснява живота и неговия смисъл,сам си избира в какво да вярва.Просто не трябва да налага на другите собствената си идеи,философия и религия.

Няма как да не се налага собствената философия, освен ако не си отшелник. Хората си влияят.

Иначе моята тема беше насочена към силно зарибените по езотеричните и религиозни въпроси, които имат склонността към сляпа вяра. А са малко истинските демократи сред религиозните авторитети. Такъв примерно е бил Христос към учениците си, на които постоянно е давал доказателства и чудеса е правил. Но всичките му последователи почти следващите векове налагали сляпата вяра. Такъв е бил и Буда.

braksi,ако човек не пожелае да му наложат каквото и да било,никой няма да е в състояние да го направи.Освен ако това не стане чрез насилие.Имаме подобен опит в историята си.

Първо - идеология или учение ?

После -нещо не мога да разбера какво искаш да кажеш в това изречение....

Към принципите ти :

1.)ако е научно обосновано каква "религия" ще е ? Научно обоснован е моят тостер например.Значи ли че трябва да вярвам в тостера си ?

2.)а защо не панентеистично ?

3.)какво общо има национализма с религията ?

Един народ-една вяра, един водач ? ( що ми се струва, че този лозунг го бях чувал някъде ?)

всеки народ -със собссвен Бог - ухаа.ще се избиваме като в древността и ще си мерим...хммм....боговете ( кой е по-по-най)

4.)социално религиозно учение ? Че то в момента всичките са такива.Всяка религия е насочена към социума.

Имам предвид учение и идеология. Като основа ще се използват идеите на Учителя – Петър Дънов, преосмислени от съвременната психология, педагогика, физика, медицина и др.

Не споменавам никъде думата “религия”. “Религията” на Новото учение ще е науката. Психиката на българите трябва да бъде изчистена от религиозните догми на християнството и исляма.

Бог е всичко и във всички. Всяко живо същество е Бог в еволюционен стадий на развитие. Видът пантеизъм е въпрос на уточнение. Щом като сме богове в еволюция мисля, че панентеизмът не подходящ, като класификация.

Употребих думата “национализъм”, като по-популярна. Имам предвид родолюбие. А Моше (Мойсей) не е ли бил националист?

Да, всяко духовно или религиозно учение има и социален характер. В случая, тъй като става въпрос и за идеология наблягам малко повече върху социалния момент.

Интересно противоречие имаш с убежденията за еволюцията на душата ти в Бялото Братство...

Ако ти си безсмъртен и се прераждаш стотици хиляди пъти, еволюирайки... какво ти дреме, че в България ще станат малцинство еди кои си... ти душа ли си, чрен на бялото братство, човек ли си или си българин?

Аз пък се надявам да я няма въобще разделението на държави и неспособността да се говори с другите хора, щото лафят на непознат език... това е доста гадно.

Не познаваш добре учението на Всемирното Бяло Братство и затова мислиш, че има противоречие в думите ми и прераждането. Според Учителя, човешката душа еволюира чрез прераждане през черната, жълтата и бялата раса, като от последната, най-висша етно-културна общност за момента е славянската, която ще положи основите на бъдещата бяла Шеста раса – расата на Любовта и развитото Свръхсъзнание. В този аспект изобщо не ми е все едно къде и кога съм се прераждал и че в България ромите и т.нар. “турци” имат висока раждаемост.

Док, го е обяснил по-горе, но не мога да се въздържа, когато някой се опитва да промива мозъците на хората. Да вземем следното:

Аха... Обаче, Вселената се управлява от природни закони, които се изучават от точните науки, а не от "ангели". Що за примитивни представи? Да не би да има някой "ангел", който да се грижи за гравитацията?

Това вече е чист популизъм... Само ще вметна, че пантеизма, който твърди, че всичко е бог, е по същество атеизъм. Следователно, такова учение вече беше изпробвано у нас в продължение на 45 г. Това учение беше хем наУчно, хем националистическо, хем социално.

Учението, което беше изпробвано у нас 45 г., беше полунаучно, социално за работниците и селяните, а за интелигенцията – дискриминиращо, национално-нихилистично. Къде го видя този национализъм? В признаването на “македонската нация” или във връщането на Беломорска Тракия на Гърция след 1944 г.?!

Като основа ще се използват идеите на Учителя – Петър Дънов

От кого ще се използват идеите на Дънов. От теб ли? :cool: Поредният Спасител на нацията. :wors:

Не споменавам никъде думата “религия”. “Религията” на Новото учение ще е науката.

Тогава за какво ни е да изобретяваме ново учение. Науката си съществува и не се нуждае от мистика и фантазии. Мистика + наука е = на псевдонаука.

Щом като сме богове в еволюция мисля, че панентеизмът не подходящ, като класификация.

Теономичната, панентеистична антропология на М. Шелер, съвсем грубо вулгаризирано и опростено, се свежда именно до това, че сме богове в развитие.

Според Учителя, човешката душа еволюира чрез прераждане през черната, жълтата и бялата раса, като от последната, най-висша етно-културна общност за момента е славянската, която ще положи основите на бъдещата бяла Шеста раса – расата на Любовта и развитото Свръхсъзнание.

Ако Учителят наистина е твърдял това, той или е бил умел манипулатор, или е бил напълно невменяем. Или и двете.

• Автор

Не познаваш добре учението на Всемирното Бяло Братство и затова мислиш, че има противоречие в думите ми и прераждането. Според Учителя, човешката душа еволюира чрез прераждане през черната, жълтата и бялата раса, като от последната, най-висша етно-културна общност за момента е славянската, която ще положи основите на бъдещата бяла Шеста раса – расата на Любовта и развитото Свръхсъзнание. В този аспект изобщо не ми е все едно къде и кога съм се прераждал и че в България ромите и т.нар. “турци” имат висока раждаемост.

Дънов би те заплюл и ошамарил заради това отвратително и грозно отношение към хората. Расизма е толкова елементарно и примитивно чувство, абсолютно варварско... би трябвало скоро да се засрамиш. Щом можеш така да пренебрегваш цели етноси като турци и цигани, то еволюцията ти е толкова ниска, че си вълк в човешка кожа, а пък нравствеността и ценностите на религията и философията, включително дъновизма ти е тотално непонятна.

Засрами се, излагаш се.

Дънов би те заплюл и ошамарил заради това отвратително и грозно отношение към хората. Расизма е толкова елементарно и примитивно чувство, абсолютно варварско... би трябвало скоро да се засрамиш. Щом можеш така да пренебрегваш цели етноси като турци и цигани, то еволюцията ти е толкова ниска, че си вълк в човешка кожа, а пък нравствеността и ценностите на религията и философията, включително дъновизма ти е тотално непонятна.

Засрами се, излагаш се.

Това са идеи на Учителя и мене не ме е срам от тях. Прочети началото на темата "Пророчество" и края на темата "Учителят Петър Дънов".

Редактирано от ПАРАПСИХОЛОГ (преглед на промените)

Расизма е толкова елементарно и примитивно чувство, абсолютно варварско...

Това точно така. Поздравления!... ПАРАПСИХОЛОГ или си търси клиенти/пациенти, или тотално е откачил. :)

Това точно така. Поздравления!... ПАРАПСИХОЛОГ или си търси клиенти/пациенти, или тотално е откачил. :wors:

Окултизъм, расизъм, панславизъм, национализъм, социализъм, комунизъм, популизъм... :):):cool:

Това нещо като самопризнание ли е? За незапознантите ще цитирам няколко реда от автобиографията на ПАРАПСИХОЛОГ, която е публикувана на сайта на ОЦ "Психея": "Той е един от родствениците на севастократор Момчил Войвода (ХІVв.), на войводите Маринчо Страшния (ХVІІІв.), Стефан Караджа (XIXв.), както и на национал-революционери от Егейска Македония." :) Що ли се сещам за Остап Бендер? Пропускам останалото и минавам към финала, в който този господин се е самооценил по следния начин: "Гениален откривател, изобретател, теоретик и практик в областта на психотрониката, парапсихологията, и информационно-енергийната терапия и т.нар. “магия” "... Мисля че за всеки здравомислещ човек е ясно, че става дума за шарлатанство, което не бива да се толерира.

• Автор

Това нещо като самопризнание ли е? За незапознантите ще цитирам няколко реда от автобиографията на ПАРАПСИХОЛОГ, която е публикувана на сайта на ОЦ "Психея": "Той е един от родствениците на севастократор Момчил Войвода (ХІVв.), на войводите Маринчо Страшния (ХVІІІв.), Стефан Караджа (XIXв.), както и на национал-революционери от Егейска Македония." :( Що ли се сещам за Остап Бендер? Пропускам останалото и минавам към финала, в който този господин се е самооценил по следния начин: "Гениален откривател, изобретател, теоретик и практик в областта на психотрониката, парапсихологията, и информационно-енергийната терапия и т.нар. “магия” "... Мисля че за всеки здравомислещ човек е ясно, че става дума за шарлатанство, което не бива да се толерира.

Уви, не е шарлатан и измамник, което прави картинката много по-тъжна. Той си вярва тотално, години е практикувал окултни техники, изчел томове книги и е напълно искрен в убежденията си.

И въпреки тази подготовка с учения, издигащи в култ добродетелите и любовта, той стига до елементарен расизъм и нетърпимост към различните. Същото е характерно за цели фракции в религиите и разни идеалистични кръгове. Тези хора не успяват да изчистят от себе си предрасъдъците на народното и просташкото, превръщат религията и философията в политика и страст, подобна на футболната.

Но това е до време, сигурен съм, че ще надрасне тези неща рано или късно и ще осъзнае колко примитивни са.

Уви, не е шарлатан и измамник, което прави картинката много по-тъжна.

И аз мисля така, след като прочетох писанията му в темата за Петър Дънов. Логореята е признак на шизофрения.

• Автор

Недей така, това не е вярно и е прекалено грубо и жестоко. Защо така? Не съзнаваш ли, че на човек пишеш, с чувства, ранимост? Човека може да е голяма душица и много стойностен като цяло. Наличието на един-два предрасъдъка у някого не бива тотално да го зачерква като личност.

Редактирано от braksi (преглед на промените)

Бракси ти написа, че ПАРАПСИХОЛОГ

не е шарлатан и измамник, което прави картинката много по-тъжна.

Какъв е тогава? Не съм психиатър, но и да бях не би ми минало през ум да поставям диагнози по Интеренет... Погледни сайта на този човек. Той се представя за психолог, лечител,екстрасенс и други такива. Как такъв човек може да лекува другите, според теб?

Не налагам нищо на никого-но не искам и на мен да ми налагат!

Уважавам всяка религия,и това,че не я приемам-не ме прави враг

:P

• Автор

Какъв е тогава? Не съм психиатър, но и да бях не би ми минало през ум да поставям диагнози по Интеренет... Погледни сайта на този човек. Той се представя за психолог, лечител,екстрасенс и други такива. Как такъв човек може да лекува другите, според теб?

Хубаво, щом не сме сериозни и само се бъзикаме с него, така става. Неговата крайна увереност и степента, в която си вярва тотално, е малко комична.

Просто има хора, които наистина си вярват повечко и си мислят, че са самокритични, а всъщност са напълно безкритични. Гледах теста с картите на видео клипа в блога му в дир.бг. Женицата наистина показва доста добра интуитивност, по-добра от тази на повечето ясновидки. Но пак нейната интиция не е нищо особено и кой знае какво.

Просто в тази обалст нещата са такива. Има феномени, които наистина са способно и огромно болшинсво от хора, които си вярват и много им се иска и те да са велики феномени, магове, лечители, но уви, способностите са им много скромнички. И всички тези хора не са шарлатани, просто много си верват, защото много им се иска да са такива.

Тея номера с картите и радиоестезията и т.н. и аз съм се упражнявал, има доста практически ръководства с техники, по които да се тренира човек и да стане велик ясновидец, маг, лечител и т.н. И аз съм практикувал и практикувам такива техники, ама съм самокритичен и знам че има много хляб да изям, докато стана велик мистик. Те просто не са самокритични тея хора.

Практиците и аскетите цял живот практикуват упражнения в мистичната област, а някои си мислят, че с един курс платен или нещо подобно и вече са големи мистици.

Именно подобни като ПАРАПСИХОЛОГ са създали много учения, секти, религии и т.н. И за това и не трябва много да им се вярва, а човек да разчита на собствените си опитности и размишления. Пък и на себе си много да не вярва и така :whist:

Аз не съм анонимен комплексар или шарлатанин, който го е страх да си даде телефона, скайпа или адреса за посещение. Приемам във Варна от 1993 г. и в София от 2004 г. За всичко писано от мене имам аргументи, факти, документи, личен опит, цитирам източници.

На обявите ми пише:

ЕЛА, ВИЖ И СЕ УБЕДИ!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.