Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Захранването - един основен компонент в компютърната система

Featured Replies

Ето една програмка по въпроса

ТУК

• Отговори 99
  • Прегледи 50k
  • Създадено
  • Последен отговор

Зависи кой е написал етикета. Относно захранването ( PSU ) съм понаписал малко, ще взема да го сложа и тук. Прегледай:

http://www.comexgroup.com/forums/index.php...f=38&t=5091

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php...;threadid=21656

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php...;threadid=34049

iovi, с благодарност за статията и връзката за пресмятане на необходимата мощност и едно малко допълнение от мен. На теб, saentist, Филипов и останалите професионалисти и колеги от бранша е пределно ясно, но за тези които не знаят искам да уточня. След като си пресметнете необходимата мощност, тя трябва да се завиши с коефициент около 1.3 - 1.4. Т.е. ако сте получили като мен необходима мощност 276 вата захранването ви трябва да е 400 W (моето е 400). Всички системи, машини, електроники и т.н. работят в постоянен режим на около 60-70 % от номинала си според поставените изисквания за надежност и т.н. Така, че не забравяйте да осигурите необходимия "комфорт" за вашия захранващ блок, освен това след 1-2 години работа, вследствие на изсъхване на кондензаторите, на промяна във физическия и химическия състав на елементите този резерв ще ви трябва задължително. Освен това обикновено се дава номиналния ток на консумация но не и пиковите стойности, например на твърдите дискове и различните СД/ДВД устройства ако номинала е например 4-5 ампера то на моменти съответното устройство изисква за части от секундата до 7-8 ампера. И ако захранването не може да ги осигури - следва проблемче - от прекратяване на записа до рестарт на системата. Марковите захранвания имат обозначени показатели за критични режими на работа, максимално време на работа при 100% натоварваме, допустимо време на претоварване в режим 120% и т.н.

И последно, масова практика и поверие е, че захранването осигурява охлаждане на компютъра !!! Ами то нали има перка и духа навън, защо да му слагам друга перка, че да ми бръмчи ??!! При новите мощни процесори и видео карти е задължително поставянето на допълнително/и вентилаторче/та, дори вече слагат и по едно резисторче в кутийката (100-120 ома) с направени накрайници за лесно закачане. Не мъчете вашето захранване излишно с горещите "вълни въздух" от другите елементи в кутията. За 8-10 лева икономия за едно вентилаторче се плащат десетократно повече после Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Уловката е в това,че онази а и всички други такива програмки,които съм срещал,смятат необходимите ватове за процесора по TDP или Thermal Design Power .Koeто обяснено с 2 думи има малко общо с реално необходимото количество ток ,което трябва на един процесор за да функционира.Във Wikipedia (http://de.wikipedia.org/wiki/Verlustleistung) TDP бива обяснено като диференцията м/у поета и отдадена по предназначение мощност(съжалявам ако не съм го превел коректно).Предимно във вид на топлина.Ватовете които производителите на процесори дават са предвидени да служат повече на производителите на охлаждания и в ограничена степен на нормалния потребител(ако иска да си купи нов вентилатор).Като от своя страна при различните производители се смята по различни формули... Публикувано изображение

Само за пример-една цяла конфигурация на база Intel Core 2 Duo X 6800 със графична карта Radeon X1900XT гълта реално при максимално натоварване 250 вата от контакта.Според редакторите на списание PC Games брой 10/06 които са го измерили това отговаря на същата конфигурация но с Athlon 64 4400+.Koето ако се гледат данните по TDP е невъзможно понеже Intel-a e е даден със 65 вата а Athlon-a с 89.И точно защото всеки разбира под ватове каквото му дойде на акъла,може да стане така че на теория да не стига тока а компютъра да си върви.Повярвай ми, в твоя случай IBM са знаели какво правят :)

• 2 месеца по-късно...

Corsair представи захранване носещо модела HX620W Power Supply

Подробно ревю можете да разгледате тук и тук

Публикувано изображение

be quiet! също не остана назад и представи модела Straight Power (Quad Rail) - 550 Watt

Публикувано изображение

Ревюто можете да разгледате тук

Нов модел представи и CoolMax с 600 ватовия модел CUG-600B Green Power 600W Power Supply

Публикувано изображение

Ревю

Thermaltake изкара 700 ватово чудовище.

Публикувано изображение

Taughpower 700W можете да видите тук

Информацията и снимките са взети от съответните ревюта и целта ми не е това да бъде новина или статия, а просто сбирка от линкове към ревюта.

• 1 месец по-късно...

Преди няколко дни беше публикувана информация за намерението на компанията Ultra Products да покаже на изложението CES 2007 захранващ блок с мощност 2000 Вт .

Първото,което прави впечатление е дължината на захранващия блок - 260 мм.

Публикувано изображение

Модулната система за включване на кабелите позволява да бъдат прикачени само тези от тях,които са необходими в конкретния случай,без да се задръства вътрешното пространство в кутията с ненужни снопове кабели .Публикувано изображение

Към блока ще могат да се прикачат четири 6-pin PCIe connectors ,необходими на GeForce 8800 GTX SLI .

Електрическите характеристики на захранването -

Публикувано изображение

Преди всичко прави впечатление единствената +12V rail, която трябва да е способна да издържа сила на тока до 150 А!

Захранването Ultra X3 Modular 2000W трябва да е на пазара през първата четвърт на тази година на цена от $499.

FSP Group съобщи ,че започва доставката за пазара на новия захранващ блок Kingcraft 1000W с мощност 1000 вата .Захранването има стандартни размери - 140 х 150 х 86 мм .

Захранването има четири линии +12 В, всяка от които поема стандартното натоварване от 20 А .Общо 12 волтовите линии могат да издържат 70А ,което е напълно достатъчно за работата на две GeForce 8800 GTX .

Публикувано изображение

Публикувано изображение

( къде е FixTOOl да ме похвали )

• 4 месеца по-късно...

Качествени захранващи блокове:

Antec

AOpen

be Quiet!

BFG

Channel Well Technology

Chieftec

CoolerMaster

Corsair

Delta

Enermax

Enlight

Fortron (FSP)

Hipro

In Win

Kingwin

Levicom

LiteOn

OCZ

PC Power & Cooling

Rosewill

SeaSonic

Silverstone

Sparkle

SuperFlower

Tagan

ThermalTake

Topower

Ultra

Vantec

Xigmatek

Xion

Zalman

Zippy

Power Supply Manufacturer Database

Предполагам, че съм пропуснал други добри марки, така че добавяйте ако се сетите.

• 6 месеца по-късно...

какво да добавим ти си толкова изчерпателен, че просто няма смисъл. А по отношение мога само да кажа, че несъм толкова богата за да купувам боклуци и поради тази причина си поръчвам 460 Wat Fortron. Веднъж изгорях и ми се размина за малко и виче няма да си поверя Компютърчето на нещо евтино.

ХОРАТА да не са МАЛОУМНИ и поради това, ЧЕ НЕ СА има разлика и в ПАРИЧКИТЕ.

Един интилигентен човек само като види цената и би трябвало да се досети, че явно има НЕЩО и да поразпита.

ЕЛЕМЕНТАРНО Е само съм установила ЕДНО, че "СКРЪНДЗИТЕ, ЦИЦИИТЕ СКЪПЕРНИЦИТЕ" имат проблем със УМОЗАКЛЮЧЕНИЯТА т. е. така наречения ИЗКЛЮЧВАТЕЛ и всяка полезна мисъл бива ЕЛЕМИНИРАНА :)

ТОВА е накратко. ЕТО и нещо полезна за тези дето са внимавали в училище

http://hardwarebg.com/reviews.php?read=22

А и МОЛЯ ви "СВИНЕТЕ да не учат МИНЕРВА"

Редактирано от Keralain (преглед на промените)

Искам да добавя още малко информация по темата:

За АМД - списък на сертифицираните производители на захранвания - могат да се видят конкретните модели на сертифицираните производители.

За Интел - общи изисквания към дъната и консумацията по класове на продуктите. трябва да се има в предвид и пиковата консумация, препоръчителните производители осигуряват тези изисквания.

За Интел - изисквания към техническите параметри на захранващите блокове.. Дадени са допустимите отклонения на захранващото напрежение, на изправеното напрежение, допустимите нива на пулсации и хармоници на изправеното напрежение и популярните графики за отношението между изходяща мощност отнесена към 3.3/5 волта.

Какво още може да се каже. След избора на захранване, отговарящо на изискванията на нашата система като мощност е желателно да се позаинтересуваме и от съответния КПД на захранването. При днешните мощности от порядъка на 350/400 вата за обикновена офис машинка и 500 и нагоре - за геймърски машини и растящите цени на тока това е важно. Например най-новото е сертификата за ефективност 80 plus, който го имат най-добрите захранвания. Желателно е този коефициент да е около 80% и нагоре.

Добре е захранването да е тип Active PFC, не за да не товари и набутва ония от енергото а защото захранванията от този вид имат задължително последните и по-високи като качество параметри, касаещи електрозахранващата мрежа ниско напрежение (220 V). Например входният импеданс на тока за такива захранвания е в порядъка на 90 до 265 волта (за най-добрите). Друг не по-малко важен и задължително присъстващ параметър при тях е удълженото време за работоспособност и запазване на изходящото напрежение при кратковременно пропадане на тока. Става дума за милисекунди, разбира се, но те са фатални в такива моменти. С думи прости - при токови удари и прежълтяване на крушките обикновените захранвания ще прекъснат захранването към компа и ще има незабавен рестарт/стоп на системата. С Active PFC, независимо от усилията на мафиотите от енергото се предполага, че компютъра с по-голям процент вероятност ще продължи да работи нормално.

Добре е захранването да има и защита против пренапрежение. В момента се сещам още и за шума. Доста болен и важен проблем напоследък. Добре е захранването да има регулируем вентилатор, реагиращ с промяна на оборотите на температурата на чаркалъците вътре в него (а и в кутията де). Или поне да е нискошумящ, ако е без регулиране :yanim:

• 5 месеца по-късно...
  • 4 месеца по-късно...

Това не са качествени производители на захранвания, в никакъв случай.Това са си най-простички ОЕМ марки.За Людмил искам да допълня, че не съм съгласен с Антек.Те са по-стиснати от гладен циганин, настоявайки в захранванията им да бъдат слагани най-долнопробните боклуци, и в частност- кондензаторите на Fuhjyyu.И продължават да пестят, макар да се отказаха от CWT и минаха към Seasonic.Част от марките, които си дал, разчитат именно на Channel Well Technology.Thermaltake, Corsair, някои мазни Чифтета (не мога да ги понасям)...Corsair, PC Power&Cooling разчитат предимно на Seasonic, в класа под 1 KW.Zippy са по-скоро сървърни захранвания, и такава шумна грамада за desktop "Не щеш".Някои модели на OCZ, особено GameXstream се правят от FSP.Последните бих ги препоръчал само в ниския клас, до 400W, нагоре има и по-добри предложения.Като цяло, в средния и висок клас аз силно препоръчвам Corsair, главно заради 5-годишната гаранция, безкомпромисното качество и най-изгодната възможна цена.Например, прочутите палячовци от Thermaltake, които са ужасно реномирана марка сред незнаещите, имат почти същото CWT 1KW захранване, както Corsair HX1000W.Заради ценовата политика последното е по-евтино от TT, но с по-качествени компоненти...

Темата е с цел да се предпазят потребителите от "захранвания" от рода на Codegen, JNC и други боклуци, а това, че повечето са OEM е ясно. Да не би Corsair да имат собствени производствени мощности? Или пък Zalman(те пък на мен са ми противни заради ценовата политика) и OCZ? Не разбира се, но това не значи че не са лоши. Пък Antec-a е на светлинни години пред някои SP, Delux и гореспоменатите псевдо-захранвания. Та погледни и от гледната точка на обикновеният потребител, който не го интересува нищо друго, освен компютъра да му служи дълго и безпроблемно, а това кое е OEM и кое си е собствено производство, че едното имало едикакви си кондензатори, другото било с 1 молекс повече - много важно! Да ти припомня ли как преди врем ревностно защитаваше ширпотребата Fortron и не искаше да чуеш за друга марка? :lol6:

Едно време да си вземеш ATX-400PNF се считаше за баровщина.Освен това, Epsilon-ите си бяха от старата ревизия, за новата сигурно знаеш добре, а и много от захранванията, които споменахме, не бяха припарвали до източноевропейския пазар.Нито имаше карти, искаше 2 х 6 Pin PCI-E, нито такава сериозна консумация на мощност, както сега.И все още твърдя, че в ниския ценови клас FSP са по-добри от мазните Чифтета, както ги наричам, и са се доказали.На гол комп-ЧИФТЕ ПИЩОВИ... (това можете и в бисерите на форума да го сложите).И твърдя, че Антек продължават да са скъпи боклуци, настояващи за най-ниски производствени разходи, едно време реваха на CWT, сега на Seasonic...

iovi, с благодарност за статията и връзката за пресмятане на необходимата мощност и едно малко допълнение от мен. На теб, saentist, Филипов и останалите професионалисти и колеги от бранша е пределно ясно, но за тези които не знаят искам да уточня. След като си пресметнете необходимата мощност, тя трябва да се завиши с коефициент около 1.3 - 1.4. Т.е. ако сте получили като мен необходима мощност 276 вата захранването ви трябва да е 400 W (моето е 400). Всички системи, машини, електроники и т.н. работят в постоянен режим на около 60-70 % от номинала си според поставените изисквания за надежност и т.н. Така, че не забравяйте да осигурите необходимия "комфорт" за вашия захранващ блок, освен това след 1-2 години работа, вследствие на изсъхване на кондензаторите, на промяна във физическия и химическия състав на елементите този резерв ще ви трябва задължително. Освен това обикновено се дава номиналния ток на консумация но не и пиковите стойности, например на твърдите дискове и различните СД/ДВД устройства ако номинала е например 4-5 ампера то на моменти съответното устройство изисква за части от секундата до 7-8 ампера. И ако захранването не може да ги осигури - следва проблемче - от прекратяване на записа до рестарт на системата. Марковите захранвания имат обозначени показатели за критични режими на работа, максимално време на работа при 100% натоварваме, допустимо време на претоварване в режим 120% и т.н.

И последно, масова практика и поверие е, че захранването осигурява охлаждане на компютъра !!! Ами то нали има перка и духа навън, защо да му слагам друга перка, че да ми бръмчи ??!! При новите мощни процесори и видео карти е задължително поставянето на допълнително/и вентилаторче/та, дори вече слагат и по едно резисторче в кутийката (100-120 ома) с направени накрайници за лесно закачане. Не мъчете вашето захранване излишно с горещите "вълни въздух" от другите елементи в кутията. За 8-10 лева икономия за едно вентилаторче се плащат десетократно повече после Публикувано изображение

Аз да допълня, че е добре коефициентът да е дори повече от 1.4, тъй като много захранвания (особено на Seasonic, оттам много модели на Антек, Corsair, PC P & C) са проектирани да държат нисък шум при ниско натоварване, вдигне ли се консумацията над 50 % от възможностите на захранването, понякога дори по-надолу-гледай шум и перки, баце...Овърклокърите (някой клок ли каза, къде, бе, дайте го насам Публикувано изображение ) искат и голям резерв за системата си, както и място за мощни ъпгрейди, вземат на пръв поглед грамадни мощности.Аз, например, си продадох по горните причини Seasonic HX620W, и си взех CWT HX1000W, и двете продавани от Corsair.За българския пазар бих препоръчал и двете, както и 750W модела на PC P & C Silencer, отново на Seasonic, и двете са около 220лв, а 1kw е скъпо за нашия стандарт.Е, мазното Чифте нема го препоръчвам Публикувано изображение:blink: Особено с бомбастичната 5г гаранция на Пиратите (Corsair).Моделът ТХ750W не е за препоръчване, не е по-добър от HX620W, а и е CWT, не е Seasonic.

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Според моето субективно мнение , Chieftec са поне 2 нива над Fortron , това че ти не ги харесваш не значи нищо.

В сервиза ми до сега са минали една камара(над 40) спряли Fortrona (350-400w), Chieftec нямам нито едно(за над 4г. говорим).

Толкова от мен . Публикувано изображение

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Предполагам, че съм пропуснал други добри марки, така че добавяйте ако се сетите.

Etasis, както и някои от моделите на Enhance.

Според моето субективно мнение , Chieftec са поне 2 нива над Fortron , това че ти не ги харесваш не значи нищо.

В сервиза ми до сега са минали една камара(над 40) спряли Fortrona (350-400w), Chieftec нямам нито едно(за над 4г. говорим).

Толкова от мен . Публикувано изображение

Не казвам, че не е така, но явно имаш доста ограничени наблюдения, аз съм видял с очите си десетки изгорели мазни Чифтета.И, да беше споменал, от кумова срама, за разликата между моделите на Delta Electronics, Inc. и Sirtec/HIpower?

Etasis, както и някои от моделите на Enhance.

Не казвам, че не е така, но явно имаш доста ограничени наблюдения, аз съм видял с очите си десетки изгорели мазни Чифтета.И, да беше споменал, от кумова срама, за разликата между моделите на Delta Electronics, Inc. и Sirtec/HIpower?

Е, аз заради това съм с Delta ;) а Sirtec-овските май верно бяха доста проблемни, ама до колкото знам сега Chieftec се правят от Delta и CWT. Абе както и всички останали неща(дъна, видеокарти, хардове) е въпрос на конкретен модел. Например ако дадено дъно ASUS с да кажем Р35 чипсет е по-добро от конкурентния модел на GB, то пък при друг чипсет и друг клас дъно ще е обратно. Същото е и при захранванията. Ако GPS-550W е по-добро от Bluestrom II, то пък Epsilon-a е по-хубав от CFT и т.н. Примера е съвсем произволен и не претендира, че реално споменатите модели са точно с такова качество.
  • 4 месеца по-късно...

Моделът 1,2 KW е на Enhance, и адски си заслужава.Ако питаш за конкретен модел, посочи каква конфигурация ше захранва, и с какъв ъпгрейд, определи таван за бюджета, и веднага ще ти дам конкретен отговор.

• 1 месец по-късно...

Tакаа,отдавна не съм се появявал и видях че сте поизписали доста.Няма да влизам в дискусии по коментарите за марки и т.н. ,но мисля да ви споделя малко практически опит с който се наложи да се сдобия ;)

Наскоро се сдобих със системата от подписа ми ,като захранването,мишката и клавиатурата си ги имах от преди това.При опита за първия старт (раждането) на системата получих красивото изказване,че не съм си включил единия конектор на картата.След кратка разходка в Google се оказа ,че на теория не ми стига ток за да я захраня.То на опаковката пише минимум 650 W ама понеже това са пълни глупости и аз го знам,го игнорирах при покупката.

Ток колкото щеш само че този модел захранване има "само" 2х6 pin конектора а на картата и трябват 1х6 и 1х8.И което е по тъпото моята разпознава дали дупките са и напълнени както трябва.Според продавача в магазина на следващия ден,трябаше задължително да си купя ново захранване и то най добре същатата марка само че 700 W модуларно.Накрая разочарован успя да ми продаде само един 6->8 pin адаптер и след забележката,ще се видим след малко за ново захранване,се разделихме....

Адаптер на единия 6 pin ,старт и ... чудо,компа върви като пушка.И понеже исках да съм сигурен,направих едно малко тестче със уред за измерване на реалното количество ток.

Захранване,реална максимална мощност - 574 W.

Windows Vista Home Premium x 64 Desktop (Aero) м/у 245 и 275W - не знам защо варира при еднакви условия....

3D Mark Vantage 1280x1024 Extreme около 445-450W ,но никога повече от това...

Изводът е ,че това което се дава като теория,не винаги,по точно никога не отговаря на реалните изисквания!

Те и призводителите на захранвания трябва да ядат нещо,както и всички останали.

И когато си поставяме въпроса ,какво захранване ни трябва,трябва да мислим и за този аспект а не като ни каже продавача трябват ти 1000W и ние да скачаме.

Едиснтвената лека забележка от моя страна - захранването трябва дори и да не е някакви бомбастични ватове,поне да бъде със 80+ сертификат,марката тогава е въпрос на вкус.Аз лично предпочитам be quiet,защото името е и целта (успешно постигната).

Чао от мен ,със здраве и дано да бъда полезен.

ПС.:По въпроса за управление на вентилатори и т.н. от захранването,където го бяхте обсъждали по горе.Има и такива ,които имат собствени сензори или се връзват към сензорите на дъното и управляват безстепенно вентилаторите на кутията,които са свързани директно към захранването.На въпроса кои :моето например Публикувано изображение

Edit:Захранването ми е ново и това отгоре се отнася към старото Be Quiet Straight Power 600 W

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Някой да има наблюдения в/у това захранване:SilverStone PSU Strider - Silent - 500W SST-ST50F . Дали ще е по добро от Fortron BLUE STORM II 500

• 2 седмици по-късно...

Ето ви малко картинки отнесени към горния ми пост,да не каже някой че само си приказвам.Вдъхнових се от една от дискусиите по-долу Публикувано изображение Разликата е че нямам вече 3Dmark и го замених с комбинация от Furmark и Prime.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Shot with DMC-FZ20 at 2009-07-01

Аз не смятам, че трябва да се изхвърляте с много скъпи захранвания. Не знам дали ще ми повярвате, но домашния компютър е с процесор Интел Q8200, надут от 2.33 на 2.97GHz, а видеокартата е Nvidia 260GTX с 216 ядра. Процесорът е винаги натоварен на 100% чрез програмата за споделено смятане BOINC, а видеокартата също здраво се товари с друга подобна програма Folding@Home. А захранването е само 350W Fortron PNR. Знам, че то работи на предела, вентилаторът му се върти лудо и духа топъл въздъх, но е така от октомври.2009г. Компютърът е включен и смята почти денонощно. Сложил съм вентилатори в кутията на предния и задния панел. Обдухването е добро и смятам, че така взимам всичко от машината. Дразня се от мисълта, че имам компютър, а не мога да му използвам пълните възможности. Всички чаркове взимам от едни пичове от Варна (където и живея). Мога да ви пратя и линк към сайта им .

Мойта си я купих от обикновен магазин за електроника но тук в Мюнхен,където живея,не знам дали при теб ги има така масово по магазините.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.