Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мартениците

Featured Replies

Ако говориш за "залеза на Запада", това е друга тема.

• Отговори 194
  • Прегледи 18,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не точно. Може би сега няма изток и запад и външно погледнато, западът е навсякъде, в една или друга степен. По-важно е дълбокото течение, не малките вълнички, водовъртежите и пяната. Старите определения вече не важат, традициите не помагат и хората се държат за тях като удавници. Залезът в глобализирания свят ще е залез на целия свят, такъв, какъвто го познаваме и си го представяме.

Май вече сме преминали вратата 

под надписа печален най-отпред

„През мен в града печални се отива,

де в мъки вечни стене и скърби

на грешните тълпата нечестива.

Бог мъдри, мощни мене сътвори

ведно със вековечните предмети,

Бог праведни лиши ме от зари.

Ще трая, дорде траят вековете.

О вий, кои престъпяте тоз праг,

надежда всяка тука оставете.“ 

...пък шломо е бил най-големия женкар на всички времена.както се разбрахме със  братовчеда бадр,най тежката работа на тоя свят ..да имаш много жени,да ги оправяш  и да се оправяш с тях ,пак евреин  я свършил...  

...Ми кой му е виновен? Като е прост, да опъва...

Точно - населението на тези държави също не е хомогенно. Разликата е, че те най-общо казано имат общи идеали, визия или както искаш го наречи. Това у нас го няма. А защо го няма писах по-горе, но няма да го повтарям, че е доста подтискащо.

Ще припомня, обаче, думите на един американски дипломат (Мейнард Барнс), казани през 1947: "България се е появила благодарение на конфликт между Великите Сили... В историята на тази страна никога не е имало момент, когато някоя Велика Сила не се е намесвала в нейните вътрешни работи." Но затова сме си виновни и ние или както каза Valkiria, "големите конспиратори в това и участници срещу самите себе си , са самите българи". Допуснали сме да се превърнем в зона на всевъзможни социални експерименти в сферата на образованието, здравеопазването, икономиката, културата - от социалистическите утопии скочихме в неолибералните. )))

Тц! Какви общи идеали и визия в Индия? Та племената, сектите и кастите ше се изколят взаимно ако ги оставят. Ама ей ги на - мачкат! Гонят Китай яко по петите, в интелектуалната и битовата сфера може и да са ги задминали... А Пакистан? Северните му провинции, се управляват от родово-племенни съюзи, със собствена милиция - визията на правителството няма място там. Въпреки всичко, са ядрена сила. А ЮАР? Къде са им общите визия и цели на бурите с банту? Още не могат да си поделят улиците, обаче, я виж центъра на Йоханесбург!  Нещо друго ще да е значи, другаде е ключето от палатката...

А мартеничките - те са ни трогателен обичай. Персонални любимци са ми Пижо и Пенда. Вързани милите, с една двойна връвчица. Обречени да са заедно, додето го има този обичай! Вплетени две противоположности, въртящи се, сучещи се два конеца - две самовилени мерки взаимност - два пискюла оброк. Белия траур и червената радост от живота, мляко и кръв за сила, сняг и червени бузи за здраве. Символ на обич, привързаност, принадлежност, надежда и радост. Рядко успешна символика.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Не мога да виня никого за вкусовете му! Лично аз, предпочитам тези...

Публикувано изображение

виждал ,ли си националния флаг на индонезия и какво пише на него" Bhinneka Tunggal lka"..което ще рече "обединени в многообразието"

...

национален идеал трябва, и национална идея..това е което може да обедини хората,независимо от многообразието от етноси в една държава.

Индия и Индонезия са различни страни! Индия е образец за езиково, расово, религиозно, кастово, културно и политически разслоено население. А дърпа! Значи, може и без (общо) национална идея...

..Тц! Какви общи идеали и визия в Индия?

Tц, октомври и ноември бях в Индия. Индия е пример за мултикултурализъм или поне там, където съм бил аз. И както казваш "дърпа", защото като цяло (въпреки периодичните екцесии) има толерантност между религиите, културите и етносите. Но това е друга вселена и аз изобщо не говорех за Индия или Азия, а за Европа. А и когато казвам, че е нужна обща визия, няма предвид, че тя трябва задължително да се основава на някакъв националистичен идеал.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Tц, октомври и ноември бях в Индия. Индия е пример за мултикултурализъм или поне там, където съм бил аз. И както казваш "дърпа", защото като цяло (въпреки периодичните екцесии) има толерантност между религиите, културите и етносите. Но това е друга вселена и аз изобщо не говорех за Индия или Азия, а за Европа. А и когато казвам, че е нужна обща визия, няма предвид, че тя трябва задължително да се основава на някакъв националистичен идеал.

Каква периодичност? Те се колят всеки ден. Особен вид забавление е мюсюлманите да нападат хиндуистите на тълпи, на юруш и да ги пребиват с дървени пръти. Не минават и два дена и онези им го връщат, те обаче понеже са еркек действат с особен вид метални пръти. Сикхите се преследват с християните. Кашмирците с пенджабците... Всеки за нещо има някому зъб! Дори интересите и целите на общностите им не са еднакви... Каква обща визия, когато едните отказват дори да седнат на масата с другите. Друго е...

:tongue2: :tongue2:

явно си пропуснал да посетиш индонезия.следващата ваканция иди да търсиш сандалите на одисей  :tongue2: ,не в българия, а  на  остров самосир и виж езерото тоба..красота е.там ще те обслужат хора от племето батак..те са християни.освен тях в индонезия има яванци,сунданци,малайци,мадурийци, има китайски индонезийци/от които идват по големите неприятности в страната/ изобщо етническите общности са над  200.в индонезия има силна регионална и религиозна  идентичност , но всички имат силно развито   чувство за индонезийска принадлежност.

тази индонезия ,която за повечето тук е държава забутана някъде си , всъщност е сред най-силните икономики в света, и  е  от страните-основателки на асеан .

пп та пак си идваме на думата  за наличието или липсата на национален идеал и идея..което май е основополагащото за просперитета на една  държава.

Е, в Индия е друго. Там се определят по-скоро по етнически произход, по кастова или религиозна принадлежност. Отказват всякакви опити за избор на официален език (английския тихомълком е провъзгласен за такъв, но без нормативен акт). За официална религия пък, да не става дума. Там култа към един същи бог в две съседни провинции може да изглежда съвсем различно. Уникално е. За това я посочвам като една голяма девиация от предложената схема, с националните идеали. Просто те там са много - а системата им работи!

в българия,българският е официален език.в училищата учат английски,немски,френски , руски,май вече и турски.. и говорят такива езици без нормативни актове...и какво от това.довода ти е смешен. ...

Тоо, зависи как го погледнеш бре джанъм! На теб може и да ти е смешен довода... Като го четеш накриво - няма как... Ставаше въпрос, че там официално не могат да се разберат на какъв език да говорят, а се опитвате да пробутвате идеята за обща визия. Когато хората не могат да се разбират, нямат как да споделят общата визия - те неминуемо повтарят вавилонската история. А в Индия, въпреки това, има успех! Значи, не е до общата визия.

била съм индия. по покана на мои приятели руски евреи, работят съвместно с една фабрика за текстил.не видях такива кръвопролития за които говориш...

Пропуснала си - пиши се късметлийка!

...това което е създало индия и индийците , е джавахарлал неру.той събрал конгломерата от етноси,религии,култури и е създал индийците.според неговите биографи, този неру е бил интелигентно любопитен..той е намирал човечността във всеки един ,независимо от неговия етнос.неру е имал изключително чувство за политическо равновесие и аз мисля,че на това е способен само човек който живял е в такава мултиетническа държава.индийците са имали свой национален идеал-да отхвърлят английското колониално владичество.неру изгражда модерна индия.неру ,постигнал по абсолютно мирен път освобождаването от колониализма.неру е направил нещо уникално..той е изградил държава с позитивите на западноевропейски дух,американски прагматизъм,без това да застраши индийската самоличност,културна и религиозна.неру е бил с перфектно образование.учил в англия,видял и живял в европейски страни..той много добре е виждал как може да обедини индия и какво е нужно да я превърне от колониална държава в модерна държава. "бхарат бушан", "бисер на индия"/защото конституционно приетото име на индия е бхарат/така е наречен неру ,от махатма ганди.той разделя индия от пакистан и бирма,за да съсредоточи страната върху самата нея и нейния просперитет.изразът,че за промяната на историята нямат значение премахването на портрети е негова.това може да послужи и на българите като поука.защото българите махаха и слагаха портрети,но нищо съществено не се промени.един силен водач,съсредоточен изцяло върху благополучието на държавата и нейното население,впрегнал национален идеал за осъществяването грандиозни промени..това е неру и така се родила съвременна индия. неру предупредил, че икономическата мощ и напредък още не означава справедливо общество и национална сигурност,затова и индия не е обитавана от непременно щастливи хора.кой знае,това може би ще бъде идейна рамка за развитието на много държави и народи в бъдеще.моето скромно мнение е,че това е невъзможно или поне трудно осъществимо.

Виж, тук започваме да си идваме на думата - не става въпрос за обща визия (обърни си внимание колко пъти спрегна Ганди)! А иде реч за визията и волята на определени хора (в случая Ганди, Неру и политически наследници). Става въпрос за това как въпреки етническите различия, тези хора успяват да впрегнат орела, рака и щуката в една кола, и да ги накарат да я дърпат по очертаните от тях коловози... Без да прекършат щипките на рака, без да оскубят орела и без да изкарат щуката на сухо... Майстори!!! П.П. И да не пропусна мартеничките! Две кичести чилета здраве, усукана пътека от желание и весели усмивки в края на зимата. Как да не ги обича човек? М?

Каква периодичност? Те се колят всеки ден.

Само си позволявам да питам, дали говориш от лични впечатления. Ако е така има смисъл да продължим и ще се опитам да отговоря по-подробно.

Т Виж, тук започваме да си идваме на думата - не става въпрос за обща визия (обърни си внимание колко пъти спрегна Ганди)! А иде реч за визията и волята на определени хора (в случая Ганди, Неру и политически наследници).

Точно. Всяка визия и всеки идеал трябва да бъде изразени от определени хора, харизматични лидери. Какво би било христянството без Христос напр. и т.н. В символ на последния протест се опитаха да превърнат едно момче, което погуби себе си с не съвсем ясни подбуди. Съжалявам, че трябва да говоря тези неща... Явно е, че у нас личности, които дори отдалеч да напомнят на Ганди, М. Л. Кинг, Мандела, Хавел и т.н. няма. Защото такива личности не се появяват от нихилистичен вакум като този, който цари у нас, нали?

в националния идеал ,лоша работа ли е?как може да мине без него?

Kaзах националистичен, а не национален. Под националистичен имах предвид популистките пориви на някои наши политици. Терминологията ми не е много прецизна, но мисля че ще разбереш.

Окачваме ги на дряна. В момента по клоните му се ветреят десетина от минали години, а имаше и още едно дряново дърво, което така си замина в огъня с неговите.

Сега като го написах това, картината ми се стори доста езическа. Ама какво да се прави, неизтребимо е пустото ни езичество.

Окачваме ги на дряна. В момента по клоните му се ветреят десетина от минали години, а имаше и още едно дряново дърво, което така си замина в огъня с неговите. Сега като го написах това, картината ми се стори доста езическа. Ама какво да се прави, неизтребимо е пустото ни езичество.

Какво визираш под езичество? Ако имаш предвид ритуали с нехристиянски произход, то има и други. Важно е личното отношение - какво влагаш в тях. Дали е служение на този за когото са били създадени или е само една усмивка...

една тема може да се развива в много посоки.явно има  какво да се каже.модераторите ,ако преценят могат да ни изместят някъде

Тц! Аз не съм против да се развиват темите в много посоки. Просто го докарахме до една визия по политическите аспекти на проблема и маркирах, че засега не желая да коментирам повече в тази насока. Това, съвсем не пречи на останалите да си продължат приказката...

Оцапахме и тази тема. Казвайте, кой колко дълго си носи мартеничките и какво ги прави когато ги свали?

като цъфне дърво -тогава ги връзваме на някое плодно за берекет.

Оцапахме и тази тема. Казвайте, кой колко дълго си носи мартеничките и какво ги прави когато ги свали?

Аз знам, че когато видим за пръв път щъркел, връзваме мартеницата на плодно дърво за здраве и берекет.

В Старозагорско навярно вече са окичили дърветата с мартеници :)

Аз знам, че когато видим за пръв път щъркел, връзваме мартеницата на плодно дърво за здраве и берекет.

Не смееее, щото още няма цъфнали дръвчета - и дано да удържат още ден-два до идващото застудяване, щото  иначе няма да има плодове. А и щъркелите не са се появили още...

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Аз май трябва да ходя до зоопарка :)

К Аз не съм против да се развиват темите в много посоки. Просто го докарахме до една визия по политическите аспекти на проблема и маркирах, че засега не желая да коментирам повече в тази насока.

Mea culpa! Вината е моя. Поздрав към всички приятели и участници. Ако не сте го слушали, чуйте го - уникално е:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.