Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мартениците

Featured Replies

Обединили сме се пред българското знаме. В Българското знаме присъстват същите символи като при мартениците и тълкуванието им е сходно - това значи ли, че отричаш българското знаме?

Каква въобще е разликата под какво ще бъдат обединени хората, важното е да са обединени и да не е нещо негативно. В случая мартениците не са нещо негативно като послание, като символ. Единствената причина някой да не ги приема е понеже е закостенял религиозен догматик, който си тълкува както си иска религията.

Религията не знам дали е начин на живот - моят начин на живот не включва религията. Твоето мнение се базира на някакво тълкувание на религията, което дори не е теза, която поддържат повечето дори религиозни хора.

А, да - кръстоносците са се обединили под Христос... Всъщност ти въобще знаеш ли какво значи "символ", за символизма като епоха в литературното развитие чувал ли си? Нали осъзнаваш, че ако тръгнем по тънката нишка на символа, ти отричаш нещо много повече от самият символ, дори от самата му същност. Ако за теб е толкова важно да се обединим около "правата вяра", която ти или някой друг да ни диктува, аз казвам че да се обединим около един положителен символ не е нещо лошо. Също така, дай аргументи на светският живот как отрицателно влияе този конкретен символ. Отричаш българското знаме, червеният кръст, които също са символи, така ли?

Ето го разединението. Вместо да се обединяваме, вместо да сме заедно, някои хора търсят за какво да се набеждават едни други, да разделят.Не е 684, а 864 година. Не стига, че си родоотстъпник, който отрича българското знаме, че и не си познаваш собствената история. Религията, догматизмът, фанатизмът - промили са ти разума. Като си говорим за символи, сигурно отричаш и българските писатели, някои от които също ползват различни символи в творбите си. Не всичко е задължително буквално да се изрича. Дори християнството ползва символи и кръстът, който ти възприемаш за твой не е нещото, което е обединявало хората по времето на Христос. Символът е бил друг. И между другото - Християнството също активно използва символи. Тук не става въпрос за символите, не става въпрос за нищо друго, а до колко са угодни тези символи за теб, до колко са угодни на твоята гледна точка. Подобни хора като теб нямат за цел да обединяват, а да вкарват смут и да ловят вещици.

Искаше в отговора ми да няма нищо, което да е свързано с християнската гледна точка. Добре, значи "религиозните брътвежи" са ти нелепи, но не е ли далеч по-нелепо да вярваш, че едни бели и червени конци ще ти донесат здраве, щастие и благополучие?! Да си на 5 години, разбирам, но за човек, който претендира за дълбоки умозрения, и в същото време предпочита да вярва в благополучие, които едни конци могат да му дадат, е някак съвсем лишено от смисъл... 

Между другото, целта ми далеч не бе "да вкарвам смут и да ловя вещици"; просто се надявах хората да започнат да се замислят за истинското значение на нещата, които правят...

Аз казвам, че си спекулатор и демагог, чиято цел е да вкарва смут и да изкривява нещата, за да ги отклони по път, който на него му харесва и защитава неговата гледна точка. Има много символи, които използват цветовете на мартеницата, някои от тях със сходна символика. Има и много други езически ритуали, които ти сигурно извършваш, но си тръгнал да заклеймяваш точно мартениците като символ, който сам по себе си носи положително послание. Най-лошото е, че ги заклеймяваш и въпреки, че твърдиш че всеки е с избора си - налагаш мнението си и обявяваш другите за слаби или безбожници. Не прилагаш никакви аргументи от СВЕТСКА гледна точка, а индивидуални религиозни тълкувания, зад които заставаш и ги прокламираш като единствената абсолютна истина.

Хората с будни умове и търсещи истината ще обявят теб за религиозен догматик, който тълкува религията по свое осмотрение и налага своето мнение. Именно това в религията е едно от най-отблъскващите неща.

п.п Истината е, че невярващите познават често по-добре от вярващите религията. Запознали са се. Направили са изводи. Избрали са друг път.

Нито съм спекулатор, нито демагог. Ах, сигурно ти си критерият за правилността на пътя, може би! :) Разбира се, че всеки има мнение, аз също. Това, че християнство и езичество са смесени, и църквата си затваря очите, говори лошо за самата нея. Между другото, религията силно ме отблъсква, защото не носи никакъв живот в себе си, а само едни правила, които заклеймяват. Виж, вярата е нещо съвсем различно. И то говоря за вярата в Бог, не просто вярата сама по себе си като философско понятие.

Не бих казал, че невярващите познават религията по-добре от вярващите. Е, разбира се, има си и изключения. Вярващите също са хора, които са се запознали с християнството и Библията, чели са доста, запознали са се /не само с Библията, а също и с доста автори, исторически документи и прочее/, и също са си направили изводи, представи си, и са избрали този път.

Comodo!

Християнската религия не пристъпва сега при нас - българите, нали?

От колко века традицията(мартеничките) и религията са заедно-ръка за ръка?

Откъде в последните години се пръкнаха толкова богоугодни(???!!!), че да намират в наистина усмихнатата пролетно традиция, "заговор" срещу Бог?

Защо Го принизявате до нашия, човешки облик? При все, че сме по подобие, си оставаме подобие? Не ли?

Да споменавам ли узаконените езически обичаи? Узаконени от църквата. Значи

можем да обясним курбана с благодарността си към Бог, но(виждаш ли?)

мартеничките са противобожествени. Символиката им била езическа... е, сега пък аз нямам думи...

А каква е символиката на бялото, червеното, синьото и зеленото според Канона?

"Добрият човек от доброто си съкровище изважда добри неща; а злият човек от злото си съкровище изважда зли неща." - Матей 12:35

Публикувано изображение

Именно - не можем да принизим Бог до нашите си човешки мисли! Той ясно е описал в Писанията стандартите, към които трябва да се стремим. И, доколкото е известно, Господ е доста ревнив към всичко, свързано с идолопоклонничество. Можем да си подскачаме радостно в кръг, пеейки за пролетта с мартенички в ръка, но едва ли това ще се понрави на Господ. И, ако се замислим, едва ли е и толкова безобидно. Или, ако искаш, погледни го от друга страна -  вместо да се помолим смирено пред Бог за здраве и благополучие, можем ли да очакваме тези благини от едни конци?!  Колкото и да сме настроени положително и да им се радваме. Ако наистина си направиш труда да попрочетеш относно темата, ще видиш, че наистина символиката на мартениците си е чисто езическа. Както и Коледа си е езически обичай, който няма общо с раждането на Спасителя, и е правилно да се празнува Рождество Христово.

Точно така - да се празнува, или да се раздава курбан, също е неправилно. Нищо, че е узаконено от църквата. Просто Христос дойде на тази земя и стана сам жертва, принасяйки веднъж завинаги Себе Си; курбанът е старозаветна практика, която става тотално безсмислена след идването на Месията. Един вид, жертвата, която сам Божият Син направи за цялото човечество, не е достатъчна, че да има нужда да се коли и животно, за здраве, за умилостивение и т.н. 

Да, трудно е да не фарисейства понякога човек. Но и ти не го прави, сочейки мен, само защото не се вписвам в общоприетите религиозни разбирания, тук-таме примесени с безсмислени езически практики.  :)

• Отговори 194
  • Прегледи 18,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Значи който вярва да си пази вярата за себе си! Църквате е отричала толкова неща през вековете, че не знам дали ако се напише книга по случая ще стигнат 100 000 стр. Аз пък точно за това уважавам този празник, защото е езически и идва много от преди "мафията" наречена църква. Чел съм и новият и старият завет и не помня да пише под никаква форма: "Постройте ми храмове, почитайте ме и събирайте от миряните данъци. Тъпчете държава, защото Вие сте главна сила на земята" - Ако ти знаеш ще помоля за цитат! Само да не спорим за това дали носят здраве или не, защото едни бели и червени конци ще ми донесат повече вселенски ползи от една молитва докато гледам небето ;). Или ако ида да запаля една свещ, просто тя ще изгори и до там. Съжалявам, че трябва така силно да ви принизя да слезете на земята, но за сега сте тук и се съобразявайте с този факт. Вярвайте в каквото си поискате, но не си натрапвайте вярата, защото коя е правилната? С какво ще ми покажете, че християнството е по - "правилно" от корана, или пък юдеизма, или закона на джунглата, или пък будизма и т.н?!  

Според мен, въпросът е следния: какъв е източникът на Христянството? Или приемаме, че в някаква степен това са езическите мистерии и си носим мартеници, или приемаме, че това е нещо уникално ново, което надхвърля всички по-ранни духовни традиции.

Ако приемем второто, каква е следващата стъпка, според вас?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Според мен, въпросът е следния: какъв е източникът на Христянството? Или приемаме, че в някаква степен това са езическите мистерии и си носим мартеници, или приемаме, че това е нещо уникално ново, което надхвърля всички по-ранни духовни традиции.

Ако приемем второто, каква е следващата стъпка, според вас?

Следващата стъпка е нещо като скок без парашут - безопасен е само за онези, които вече могат да летят.

Иначе опити са правени от разни хора върху самите себе си и най-вече върху другите. Самото християнство е компромис с така нареченото езичество, а то от своя страна - компромис с мистериите.

Църквата никога не е забранявала мартениците и курбаните, но никога не ги е узаконявала.

Хубав отговор, но аз имах предвид нещо по-просто - каква е следващата стъпка, ако допуснем, че единственото вярно духовно послание е това, което сме получили или следваме ние.

Искаше в отговора ми да няма нищо, което да е свързано с християнската гледна точка. Добре, значи "религиозните брътвежи" са ти нелепи, но не е ли далеч по-нелепо да вярваш, че едни бели и червени конци ще ти донесат здраве, щастие и благополучие?! ... Нито съм спекулатор, нито демагог. Ах, сигурно ти си критерият за правилността на пътя, може би!   Разбира се, че всеки има мнение, аз също. Това, че християнство и езичество са смесени, и църквата си затваря очите, говори лошо за самата нея. Между другото, религията силно ме отблъсква, защото не носи никакъв живот в себе си, а само едни правила, които заклеймяват. ... Именно - не можем да принизим Бог до нашите си човешки мисли! Той ясно е описал в Писанията стандартите, към които трябва да се стремим. И, доколкото е известно, Господ е доста ревнив към всичко, свързано с идолопоклонничество.

Аз не вярвам, че цял и червен конец ще донесат щастие и благополучие. Оценявам символиката на символа, неговото значение, неговото пожелание. Също и както не вярвам, че черната роза би убила някого, но често е символ на нещо негативно. Както дори в цветята, които се подаряват има символика. Не иде реч за вяра, че даденото нещо магически ще направи друго нещо. Става въпрос просто за символите и идеите, които стоят зад тях. Ти това обаче така и не го разбра. За мен това, което символизира даден символ е по-важно от самият символ, независимо какъв е този символ. Ти говориш как мразиш религията и тя те отблъсква, но до сега в темата налагаше религиозни постулати и цитати от религиозни книги, тълкувания религиозни по свое осмотрение. Усещаш ли явното противоречие между казано и действие? Библията е книга, писана от различни хора през вековете и е манипулирана многократно като текст от църквата, за да е в съответствие с канона, както и някои евангелия са били отстранени от нея, поради факта, че не са угодни. Библията като човешко дело е плод на човешките мисли и човешките идеи. Стандартите в писанията са писани от хора. Неслучайно книгата не е надживяла предразсъдъците на времето си, в нея отношението на жените е като към вещи - вечно смирени, вечно подчинени. Споменава се робство и уж миловидният бог, който уж оставял избор на хората решил да проведе масов геноцид. Споменава се за отмъщение. За такива християнски ценности да си поговорим, искаш ли? Ако робството, жените вещи, масовият геноцид са посланията според теб, то може би въобще не трябва да си губя времето да ти обяснявам колко не си прав и какви явни противоречи има между приложените аргументи. ТИ почна да ни плашиш, че не било безобидно 2 конеца да усучем и всичко трябвало да се моли от бог, тук показа не едно, а две неща - действаш като някои религиозни представители, които са плашили лековерните с божието наказание и отделно от това показваш как вярващите не вярват толкова поради вярата сама по себе си, а като да експлоатират облагите(уж) от това, което бог бил давал. Не стига всичко останало, че и принизявате собствената си религия до комерсиализъм, колкото да си удовлетворите собствените егоистични щения. Бог бил доста ревнив - ако е бил толкова благ, защо е бил ревнив? Отново сплашване за "неправоверните" и отново опит за манипулиране, отново пречупване и изкривяване, типично за религиозните догматици, които търсят как да наложат себе си, как да наложат диктатура религиозна. ... Аз вярвам в универсален идеал, който няма нищо общо с вашите религиозни щения, чиято основна цел да е получите облагодетелстване от вашата вяра, от вашият бог, за да постигнете нещата по лесният път, да получите предимство, преимущество пред останалите. Не стига че всичко останало, но вие сами опозорявате светлостта на идеите за доброта и себеотрицание, които проповядвате.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз не вярвам, че цял и червен конец ще донесат щастие и благополучие.

Вярата е това, което ти носи щастие и благополучие, а не конците. Нещо като плацебо. Но какво значение има - нали действа?

Вярата е това, което ти носи щастие и благополучие, а не конците. Нещо като плацебо. Но какво значение има - нали действа?

Вярвам ли според теб? Оценявам символа на двата конеца като пожелание от някого към другиго за нещо добро. Не е задължително да вярваш в символите, за да може да ги оцениш по стойност. Но това е измерение на нещата, измерение на мисленето, до което вярващите като C.O.M.O.D.O трудно ще достигнат някога.

Вярвам ли според теб?

Не вярваш и затова при теб не работи.

А имаш ли представа, че повечето лекарства, които използва конвенционалната западна медицина работят на същия принцип?

Не вярваш и затова при теб не работи.

А имаш ли представа, че повечето лекарства, които използва конвенционалната западна медицина работят на същия принцип?

Е те това е вече за бисерите - ако не си вярващ, западните лекарства няма да ти действат!

Въпроса е - в какво да вярваме (за да ни действат лекарствата)?

И не мога да разбера как един вековен български обичай изведнъж взе да бърка в очите на фанатизирани вярващи.

Не вярваш и затова при теб не работи.   А имаш ли представа, че повечето лекарства, които използва конвенционалната западна медицина работят на същия принцип?

Жестоко се отклоняваш. В магии не вярвам, но вярвам че подаряването на мартеница е като символ е пожелание за добро. Що иде реч до лекарствата - глупости. Те са създадени да въздействат по точно определен начин и тук не иде реч за никаква вяра. Друг е въпросът, че ако човек не иска да се излекува, то и няма да се излекува, това са две различни неща и не опират толкова до действието на лекарствата, колкото на проявлението и влиянието на психологическите процеси върху останалите процеси вътре в човешкото тяло. Обратното също е валидно.

Е ако не си вярващ, западните лекарства няма да ти действат!

Много лекарства действат на принципа на плацебо и това е добре известно на специалистите... По-сложно е, но много ще се отклоним от темата.

Ж влиянието на психологическите процеси върху останалите процеси вътре в човешкото тяло.

С други думи, ако не вярваш, че лекарството работи, то то не работи - това ли казваш?

Е И не мога да разбера как един вековен български обичай изведнъж взе да бърка в очите на фанатизирани вярващи.

Това нали не е за мен - не съм христянин, но уважавам христяните, а също така нося и мартеници.

Да, трудно е да не фарисейства понякога човек. Но и ти не го прави, сочейки мен, само защото не се вписвам в общоприетите религиозни разбирания, тук-таме примесени с безсмислени езически практики.  :)

Това не е истина просто... :)

Знаеш ли какво точно е фарисейщина?

Самопосочваш се, цитирайки статията, като блюстител на някакво... честно казано неразбираемо за мен, богоугодие, криейки се зад божии слова. Трясваш ми цитат от НЗ(думи на Иисус) без дори да си направиш труда да подчертаеш, че не са твои и накрая аз излизам фарисей. :)

Ами... Какво да ти кажа?

Ревнив е Бог. Но дали е онази ревност, която ние-подобията, изпитваме... Мисля, че не е.

Но това е друга тема.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Що иде реч до лекарствата - глупости. Те са създадени да въздействат по точно определен начин и тук не иде реч за никаква вяра.

Хайде стига писа за неща, които не разбираш.

Точно при изпитания за нови лекарства се подготвят две групи участници в експериментите, на едните се дава лекарството, а на другите безвредна смес, като не се съобщава на самите участници от коя група са.

Така се изследва ефективността, защото всяко лекарство има и плацебо ефект и той трябва да се разграничи от прякото биохимично въздействие в/у организма

И, доколкото е известно, Господ е доста ревнив към всичко, свързано с идолопоклонничество. Можем да си подскачаме радостно в кръг, пеейки за пролетта с мартенички в ръка, но едва ли това ще се понрави на Господ. И, ако се замислим, едва ли е и толкова безобидно. Или, ако искаш, погледни го от друга страна -  вместо да се помолим смирено пред Бог за здраве и благополучие, можем ли да очакваме тези благини от едни конци?! 

Никой, който е с ума си (извинявам се за забележката, нищо не намеквам) не би твърдял, че знае какво се нрави или не на Господ. Лично ли го познаваш, или какво. Нали няма да е разумно да твърдиш със сигурност нещо за вкусовете на непознат човек, моите например. Кажи, че ти мислиш така, не го смяташ за разумно и се обоснови, и толкова.

Нима носенето на кръстче е нещо различно от връзването на мартеница? Иконите, осветените кръстчета, талисманите и прочие са магически предмети, а ритуалната магия е в основата на църковната обредност и тайнствата.

После, дори да изчистим църквите от иконите, свещите и всички религиозни символи, всяка представа в ума ти, докато се молиш, ще изпълнява същата функция. За съзнанието те са връзка с това, към което се е устремило. А Бог е непредставим, значи трябва да изчистиш ума си от всеки образ и представа, от идолите, един вид.

Ама не е много лесно.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Хайде стига писа за неща, които не разбираш. Точно при изпитания за нови лекарства се подготвят две групи участници в експериментите, на едните се дава лекарството, а на другите безвредна смес, като не се съобщава на самите участници от коя група са. Така се изследва ефективността, защото всяко лекарство има и плацебо ефект и той трябва да се разграничи от прякото биохимично въздействие в/у организма

Напротив - Ти пишеш отговор на неща, които не си разбрал. Именно поради биохимичното си действие, същото това действие на лекарствата не зависи от това дали вярваш или не. В случая "вярата" и "самозаблудата" са странични неща, които сами по себе си пряко нямат общо с биохимичното въздействие на лекарството по това как то трябва да взаимодейства с определени ключови елементи. Това е все едно да говорим, че ако вярваш, че киселината няма да пробие дупка в ръката ти, тя няма да пробие дупка в ръката ти. Независимо от това, което вярва човек чистите биохимични ефекти си остават биохимични ефекти, а плацебо ефекта е нещо съвсем различно, от съвсем друго естество. Освен ако нямаш желание да изръсиш друга полуразбрана умнотия, базирайки се на неща, с които съм имал съвсем друго предвид, смятам въпроса за приключен. Освен ако не смяташ, че антибиотиците действат на база на плацебо ефекта или смяташ да излекуваш туберкулоза или чума с плацебо ефект.

Много лекарства действат на принципа на плацебо и това е добре известно на специалистите... По-сложно е, но много ще се отклоним от темата. С други думи, ако не вярваш, че лекарството работи, то то не работи - това ли казваш?

Биохимичното действие е нещо коренно различно от плацебо ефекта, няма ли най-после да го разберете? Ако едно лекарство действа благодарение на плацебо ефекта, то никакво лекарство не е и по същата логика можем да шарлатанстваме и да даваме на болният подсладена вода. Лекарство, което се базира на нищо друго, освен вярата на пиещият го не е никакво лекарство, а истинското лекарство ще прави това, за което е предназначено независимо от това в какво вярва човек. Друг е въпросът, че психологическите и физиологичните процеси имат двупосочна връзка и психологическите състояния могат да влияят на физиологичните, както и физиологичните отклонения могат да повлияят на психологическите състояния и възприятия. Аз не казвам, че ако човек не вярва, лекарството няма да работи. Казвам, че прехвърляйки психологичните си проявления върху физиологичните си процеси, като двете неща имат връзка, която не можем да отречем не винаги ефектът може да е толкова оптимален, колкото очакваме. Именно за това положителното мислене или поне невъзпротивяването на лечението биха могли да спомогнат същото. Човек е най-сложната биологична структура, която съществува - не можем да опишем всичко в няколко бегли реда.

Нима носенето на кръстче е нещо различно от връзването на мартеница? Иконите, осветените кръстчета, талисманите и прочие са магически предмети, а ритуалната магия е в основата на църковната обредност и тайнствата. После, дори да изчистим църквите от иконите, свещите и всички религиозни символи, всяка представа в ума ти, докато се молиш, ще изпълнява същата функция. За съзнанието те са връзка с това, към което се е устремило. А Бог е непредставим, значи трябва да изчистиш ума си от всеки образ и представа, от идолите, един вид.

Иконоборство се е наричало едно течение, което се е опитвало да изгони комерса от църквите. Истината е, че религиозната институция и нейните последователи са покварени, дори и да не го осъзнават сами това. От следването на идеала, на абсолюта или на вярата дори има едно дребнаво отклонение на малките човечета към религиозни догми, с които да осмирят бог/боговете и да ги направят благосклонни и на тяхна страна. Истината е, че не се вярва заради самата вяра, а често поради страха от наказание или от желание за облагодетелстване и използват вярата си като някакъв имагинерен инструмент да получат благоволението на някакво свише божество, а не вяра в абсолют, в идеал, в нещо наистина висше като ценност. Не желанието за съвършенство, за нещо по-добро ги води, а облагодетелстването. Просто отвращава факта, че тези хора не са се насочили към усъвършенстване, към по-доброто, към съвършенство, самоосъзнаване, а се забиват в малките си дребни суеверни ритуалчета за омилостивяване на божество, водени от желание и търсейки облагодетелстване. И подобни хора ще тръгнат да ми размахват пръстче и да ми прокламират кои символи са правилни и кои са били недопустими.

Ох, слънчево е отвън и мартенският Слънчо се усмихва, сякаш се подхилва на титаничните ни мартенически напъни да докажем своята "истина". Та и аз подрънкам маймунски дивотии за радост на публиката край клетката /шото хората ни приемате нас, маймуните, като запрени в клетка, а ние ги приемаме вас, хората, като публика, от която сме се заградили, ей-така, за всеки случай. ;)

---------------------

Усуканият шнур от бял и червен конец си е символ/креатура на кадуцея на Хермес, известен също като жезъла на Меркурий. Древен, много древен образ на оплетените две змии на живота - Ида и Пингала в източните учения и загатнато за тях в разказа за Анания и Сапфира в християнството. Змии в древността са наричали това, което ние визираме като магнитно-енергийни потоци, които оживяват и поддържат всяко организирано тяло/същност, в частност и нашите тела, на човеците. Има го този символ в шезъла на българския патриарх, примерно, както и в суровачките за Коледа - нали тези усукани енергийни потоци са началото и основата на всяко тяло, та и на тялото на Исус, който тогава се е родил /или тогава се чества, няма значение/.

И така нататък....

Венсеремос! :party4:

О Усуканият шнур от бял и червен конец си е символ/креатура на кадуцея на Хермес, известен също като жезъла на Меркурий. Древен, много древен образ на оплетените две змии на живота - Ида и Пингала в източните учения и загатнато за тях в разказа за Анания и Сапфира в християнството.

Да... Не познавам добре западната символика, но ми хрумна, че цветовете съответстват на бялата и червената тигле - енергийните еквиваленти на яйцеклетката и сперматозоида. И така нататък)))

Н Биохимичното действие е нещо коренно различно от плацебо ефекта, няма ли най-после да го разберете? Ако едно лекарство действа благодарение на плацебо ефекта, то никакво лекарство не е и по същата логика можем да шарлатанстваме и да даваме на болният подсладена вода.

Драги ми приятелю, ти си жертва на конспирациите на СЗО и фармацевтичните компании))) Казах, че е по-сложно и не е това темата, в която да го разискваме, но вече има много достъпна информация. Основното е, че трябва да имаш холистично разбиране за връзката между сома и психе.

Драги ми приятелю, ти си жертва на конспирациите на СЗО и фармацевтичните компании))) Казах, че е по-сложно и не е това темата, в която да го разискваме, но вече има много достъпна информация. Основното е, че трябва да имаш холистично разбиране за връзката между сома и психе.

По наясно съм, отколкото мислиш. Ако почнем да разделяме на слоеве обаче и разгледаме действието на елементите на лекарството обаче няма как да отречем, че лекарството прави нещо, също както не можем да отречем, че колкото и силно да вярваме в противното киселината пробива дупка в метала. Химията не е нещо, което зависи от вярата на човека. Виж сега, че психологическите процеси влияят на баланса в тялото и обратното е съвсем друга тема. Мисля, че е време да спрем да се нарочваме за жертви на конспирациите и като заблудени. Отричаш ли, че киселината може да пробие дупка в метала, независимо от вярата на човек? Надявам се не. И с това тази точка е закрита.

Тва последното нова техника за мартеница ли е или...?

По наясно съм, отколкото мислиш.

Виждам. На този етап наистина няма смисъл да продължаваме. И между другото, не съм съгласен с последното, което питаш  - реалността е въпрос на актуална парадигма, колкото и налудничаво да ти се вижда това.

Виждам. На този етап наистина няма смисъл да продължаваме. И между другото, не съм съгласен с последното, което питаш  - реалността е въпрос на актуална парадигма, колкото и налудничаво да ти се вижда това.

БИ ли обяснил БЪЛГАРСКАТА думичка парадигма и защо я използваш?

Не, ти виждаш това, което искаш да видиш. Оспорваш с аргументи, в които и самият ти не вярваш. Попитах те - Независимо колко вярваш и в какво, киселината ще направи ли дупка в ръката ти, ако падне върху нея? Оспорваш ли действието на киселината сама по себe си? Ако не - какво си тръгнал по-точно да оборваш? Аз не отричам връзките между психологичните и физиологичните процеси. Това обаче не ти стигна и започваш да отричаш, че киселината не пробивала дупка в ръката, а то било въпроса на гледна точка едва ли не! Ако действието на киселината, пробиването на дупка в метал поради нея било нещо субективно, въпрос на възприятие или каквото и да е било друго и си толкова уверен в казаното, то доброволец ли си да изпробваш действието на концентрирана киселина по избор върху собствената си ръка? Емпиричният опит ли тръгна да оборваш, освен всичко друго?

БИ ли обяснил БЪЛГАРСКАТА думичка парадигма и защо я използваш?

Подходяща е в този контекст. Ако кажа, че реалността е въпрос на интерпретация, по-добре ли ти звучи?

Н Емпиричният опит ли тръгна да оборваш, освен всичко друго?

Точно това обяснявах - емпиричният ти опит е плод на актуална парадигма - не знам какъв по-подходящ термин да употребя. Не става дума просто за вяра... Запознай се с изследванията на Бом и Прибрам напр. и пак ще говорим.

Подходяща е в този контекст. Ако кажа, че реалността е въпрос на интерпретация, по-добре ли ти звучи?

Реалността е толкова въпрос на интерпретация, колкото въпрос на субективно възприятие. Това не означава, че химичните вещества не въздействат по определен начин на определени структури или че химичните процеси могат да бъдат оборени. Не стига, че имаме теория, но имаме емпирични опити, доказателства, изводи и следствия от тях. Някои неща с киселината например могат да бъдат изпробвани. Ако си доброволец, вече казах - избери си една и пробвай дали действието й зависи от твоята субективна гледна точка? Зависи ли?  

Точно това обяснявах - емпиричният ти опит е плод на актуална парадигма - не знам какъв по-подходящ термин да употребя. Не става дума просто за вяра... Запознай се с изследванията на Бом и Прибрам напр. и пак ще говорим.

Отново празнословие. Попитах нещо конкретно - ако си топнеш ръката в киселина, в зависимост от това, в което вярваш, тя ще има ли различно действие? Оспорваш ли дупката, която киселината прави в метала, като всеки един човек, каквото и да е учил, каквото и да е правил само с чисто наблюдение и без обосноваване на нищо, освен наблюдение. Знаеш ли, в момента много ми напомня ситуацията с Рене Декарт и неговото "Съмнявай се във всичко". Влязъл той и почнал всред съгражданите си своята теория да разяснява за съмнението. По едно време на един от тях му омръзнало и му ударил плесница и казал "Хайде усъмни се в това, че те ударих". Ако толкова си уверен в думите си отново ще ти кажа - експериментирай като си топнеш ръката в киселина и почнеш да отричаш на глас, че не е истина, че киселината ще ти разяде ръката. Виж резултатите. Всяка вариация във възприятието и всяка интерпретация си има своите граници.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.