Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мартениците

Featured Replies

• Автор

Е-това за Аспарух го измисли в момента в движение, нали? Публикувано изображение

Стига глупости. Никой не може да каже кога е възникнал обичаят с мартениците, но всички са единодушни, че е от преди покръстването на българите.

украсата си е моя наистина, но иначе легендата съм я чувал точно за Аспарух...

Колкото до останалото

-бъркаш.

не знам за кое бъркам и за кое не, но по-горе обясних, че съм лаик в тая област...

признах си и не виждам нищо лошо в това...

та ако ми обясни някой с пет думи няма да му се разсърдя...

ако не ви се занимава-воала...

оставете темата да отива на майната си, ама така като ми отговаряш (няма да говоря в множествено число) не само не ми се изяснява нищо, а става по-зле...

както и да е...

мерси за вниманието...

• 2 години по-късно...
  • Отговори 194
  • Прегледи 18,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Чел съм, че мартениците всъщност не били от времето на хан аспарух, но много по отдавна още по времето на траките които през месец март чествали бог марс.

Редактирано от webspliterr (преглед на промените)

Публикувано изображение

Мартеницата, марта, мартичка, гадалушка, кичилка -­ обредна по смисъл украса от усукани конци, които се слагат на Първи март за здраве. Мартеницата е малко украшение изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два

основни цвята ­- бяла и червена, с което българите се закичват всяка година на 1 март - празникът Баба Марта.

Този обичай се смята за българска традиция, макар че в леко променен вид обичаят присъства в Румъния и Молдова, където мартеницата се нарича mărţişor (мърцишор), но там мартеници носят само жени, докато в България ги носят всички. Някога в България са ги носели също само жените и децата, но след средата на миналия век и мъжете започват да се закичват с тях. С мартеници се закичват и българите в Западните покрайнини. Българите в района на Преспа и Голо бърдо - Албания, както и в Македония също носят мартеници. В Северна Гърция също се среща подобен обичай.

В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят под камък и по тях се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници и досега. В Шоплука и Мелнишко вместо бял конец в мартеницата се вплита син конец (против уроки), а в Родопите се слагат още няколко цвята.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че, когато кан Аспарух побеждава Византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато летяла обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили. Въпреки че била ранена тя пристигнала успешно в българския лагер, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта, от раната. И от там е възникнала мартеницата, която се носи днес.

Въпреки това, някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция и навеждат към тракийски (палеобалканскаи) и елински, а дори и за римски произход. За това говори и разпространението на мартеницата в небългарски етнически общности.

изт.

Едва ли има българин,който да не си слага мартеница на 1 март! :ph34r:

Харесвам обичая!

Много ясно , че ще е така, след като статията е написана от ортодоксален свещенник :)

Но нали и темата е такава-грешно ли е да отдаваме почит към мъртвите чрез "задушница" и да си вържем мартеница- за "здраве и късмет".

Еми-не е грешно, защото двете са съвсем различни неща.

Задушницата е православен обряд, а мартеницата-не.

Ех, да им се чуди човек на тез православни свещенници, дето уж требва мъдрост да се лее от устата им, а пък то излиза, че непознават смисъла на думи, като "езичник".

Дори и най-простия библийски речник да вземе човек, или да рече да провери в който и да православен сайт, то не може да не установи, че самата дума "езичник" се отнася за всеки, чийто роден/майчин език е различен от еврейския.

От това следва, че такива хора са щат нещат езичници, барабар и въпросния свещенник.

С тази дума евреите са назовавали всички, които не говорят техния език и всички на които въпросния език не е роден/майчин.

Друго щеше да изглежда, ако свещеника бе употребил вместо "езичник" думата "еретик"/"ерес"/"еретици", или още по-точно "идолопоклонници".

Разбира се, ние сме много далеч от това да съдим човека, зарад неговата погрешка, или невежество. Той не е виновен. Аз лично прощавам му, но това не значи, че няма да посоча кое как е, за което не е много сигурно, дали е нужно, но все пак...

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Мисля, че отговора на въпроса защо предпочитам мартеницата, и защо я търся, е в някаква надежда, останала от преди Борис и последователи, дълбоко вкоренена като наследници на прабългари, траки и славяни/ако някой тука се чувства прабългарин, успех с доказателствата/. Както църквата не успя да сломи баба яга, дядо коледа, и куп други предхристиянски разбирания, така и е оставила мартеничките на най-размирното племе в размирната си история при делението на източна и западна. Ако се замислиш algor, определението българин е съвкупност без граници, определението история на България те кара понякога да драскаш с нокти и да знаеш, че когато в Лондон са се биели с пръчки и са се кланяли на дърветата/които са забравили - а ние не сме/, тук е имало мечове и владетели, които са си връзвали мартеници. То само мартениците и полуразрушените паметници ни останаха от онова минало, ако искаш да вярваш в мартеница, не я търси в срещуположност на християнската вяра, търси я в изгубените корени на народа, не на религията. Това си е лично наше наследство, без Исус и безбожната пасмина след него да ти го вземат! P.S. Ако искаш, го считай на национален феномен в християнството.

Редактирано от bluelight (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

От Ан. Василева

Публикувано изображение

Отдавна исках да напиша статия за мартениците,
всъщност против тях, но никъде не намирах радушен прием. Някак си
„неудобно било”, „това било българска традиция”, „не можело да се
опълчваме явно против българщината” и т.н. и т. н. С усилие потискам
недоволството си при вида на тълпите около сергийте за мартеници на 28
февруари и 1- ви март.

Новото тази година е, че традиционните „Пижо” и „Пенда” са заменени
с „дяволче” и „ангелче”!?. „Страхотна” идея, нямам думи! Учудвам се на
българите-християни за преклонението им пред езическите символи,
вярвания и обичаи, наричани български или християнски традиции, а
всъщност – противостоящи на християнските принципи. Че това е езически
обичай е ясно не само от двете легенди, които се ползват като
обяснение, но и от смисъла , който се е влагал в миналото, пък и
сега.Ето накратко легендите:

.........

цялата статия може да прочетете ТУК

Редактирано от Trichocephalus
редактирано заради нарушени авторски права ! (преглед на промените)

Това ли ти е проблема - един безобиден символ, който не се покрива в религиозните канони? И отгоре на всичкото статия от някаква фанатична религиозна догматичка и препратки към някакъв "християнски форум". Знаеш ли колко струва за мен религиозното мнение? И една пукната стотинка не давам за него. Езически или не, мартениците поне носят някакво "положително послание", а в момента имаме нужда от положителни неща, обединяващи неща, поради времето в което се намираме. Ако наистина си вярваш, че парче бял и черен конец, направени във фабрика не знайно нейде си са нещо магическо, просто остава да се изсмея иронично-саркастично. По същата логика и в дрехите със бели и червени райета можем да можем да търсим подобни символи, стига да сме си наумили да ловим вещици, все ще намерим къде, какво и как да "захванем". А що иде реч до библейските истини - "Око за око, зъб за зъб" и "Бог решил да направи едно потопче и да издави всички хора" не звучат никак с любов, нито смирено и справедливо, а направо злобно. Тия библейски истини, ако погледнем между редовете далеч не са такива истини, каквито се опитват да ги изкарват религиозните догматици.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Хм, авторе на темата. Значи проблема викаш не е капитализЪма, а мартениците. Те правят геноцида над българският народ. В тях има вселили се енергийните разуми на some_spirit и други изчанчени сим|болки. А това че елемента на привличане на клиента с циганска шареност на предложенията си е чистак-бърсак капиталистическа приома, щот` треа са мейкат мъниии.

Аз лично не съм религиозен, но Баба Марта е за мен типично български празник, който почитам - не виждам какво общо трябва да има или има с християнството и църквата.

simtech, казваш:"...безобиден символ", което значи, че или си прочел темата през редовете, или нищо НЕ си разбрал. Истината е, като двуостър меч затова мъчно се приема.Наричаш авторката на темата религиозна догматичка само защото написаното от нея е библейски аргументирано.

Така е по-лесно...всъщност по-слабия винаги играе грубо! Мнението ми не струвало и пукната пара...ми що си мислиш, че твоето пък струва повече?

Всеки който търси-намира! Колкото до потопчето няма нужда да ти се обяснява - ЗАЩО, понеже ти си една пълна чаша - не може да се долива повече.

Аз лично не съм религиозен, но Баба Марта е за мен типично български празник, който почитам - не виждам какво общо трябва да има или има с християнството и църквата.

България отдавне не е езическа страна.

Тук въпроса е принципен, тъй като езичеството и християнството са доста омешени  при нас.

Аз викам да разделим вече нещата.

България отдавне не е езическа страна.

Тук въпроса е принципен, тъй като езичеството и християнството са доста омешени  при нас.

Аз викам да разделим вече нещата.

Не! Стига вече с това деление. Виждаш, като се делихме докъде стигнахме!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

МОЛИТВА ПРОТИВ ЗАПЕК В името на отца, сина и светия дух. Излязох на поле огнено и намерих езеро пламенно. В него седяха три сестреници, държащи три блюда с рачешки черва: по-старата връзваше, средната развързваше, по-младата бога молеше: позволи, боже, да минава вода у тоя човек, раб божи (името му), в името на отца.

(Намира се в Зайковски требник от XIV в., б. ред. Публикувана от С т. М л а д е н о в, Зайковски светогорски требник. ПСп. XXI, 1910,. с. 203; А н г е л о в — Г е н о в, с. 369 с паралелен превод, който тук заемам без промени ) 

simtech, казваш:"...безобиден символ", което значи, че или си прочел темата през редовете, или нищо НЕ си разбрал. Истината е, като двуостър меч затова мъчно се приема.Наричаш авторката на темата религиозна догматичка само защото написаното от нея е библейски аргументирано.

Така е по-лесно...всъщност по-слабия винаги играе грубо! Мнението ми не струвало и пукната пара...ми що си мислиш, че твоето пък струва повече?Всеки който търси-намира! Колкото до потопчето няма нужда да ти се обяснява - ЗАЩО, понеже ти си една пълна чаша - не може да се долива повече.

О, не, прочетох. Аргументите са иревалентни и именно защото се използват само библейски такива, не струват повече от брътвежите на религиозно болен човек. Християнството и начинът му на проповядване, както се вижда в статията е точно като на другите религии - не приема нищо, което не е в съответствие канона и диктатурата на религията. Проблемът е, че подобни аргументи пукнат грош не струват пред хора, които не са религиозни, а аз не съм религиозен и ще искам да ме убедиш със светски, не религиозни аргументи.

Виждам в мартениците не толкова езически ритуал в съвремието, колкото символ. И ако мартениците са езически ритуал, то и нашето знаме е съставено от същите символни цветове, набедени за езическа комбинация. Ето това е ловът на вещици. Вместо да се обединяваме около символ, за пореден път намираме как да се разделяме и набеждаваме едни други с несъществени неща.

Мартениците сами по себе си са си просто символ, не я виждам като магия, за което я набеждават. Аз в магии не вярвам, ако ти вярваш, то ти си по-езичен човек, отколкото самият ти предполагаш. Всъщност с вярата си в магиите си и по-суеверен от останалите, а се опитваш със статията и мнението си да ни убедиш в обратното и да ни вмениш вина. Червен и бял конец за мен не означават никакви магии, тези 2 конеца сами по себе си не са магически, не ги правят магически джуджета, тролове или пък самата баба Марта. Виждам я толкова символ, колкото червеният кръст на бял фон е символът на червеният кръст. Ето - и червеният кръст ползва същите езически цветове. И?

А що иде реч за потопчето и окото за око, зъбчето за зъб - с това казвам колко невалидни са религиозните аргументи, те просто са лишени често от здрав разум, особено ако се тълкуват дословно. Човек, който поддържа религиозни порядки, които сами по себе си често са лишени от здрав разум - от неговата уста всички аргументи излизат също толкова религиозно изсукано. Аз искам обаче да разбера от светска гледна точка как по-точно пречи един символ от конец с два цвята, понеже това че мартениците бъркат в ума на няколко религиозни догматици мен не ме вълнува?

Вместо да продължаваме да ловим вещици и отново да търсим негативното, защо просто не си пожелаем здраве и благополучие и не направим нещо, за да живеем в една по-добра страна, вместо просто да се плюем един друг...отново!

Comodo!

Християнската религия не пристъпва сега при нас - българите, нали?

От колко века традицията(мартеничките) и религията са заедно-ръка за ръка?

Откъде в последните години се пръкнаха толкова богоугодни(???!!!), че да намират в наистина усмихнатата пролетно традиция, "заговор" срещу Бог?

Защо Го принизявате до нашия, човешки облик? При все, че сме по подобие, си оставаме подобие? Не ли?

Да споменавам ли узаконените езически обичаи? Узаконени от църквата. Значи
можем да обясним курбана с благодарността си към Бог, но(виждаш ли?)
мартеничките са противобожествени. Символиката им била езическа... е, сега пък аз нямам думи...

А каква е символиката на бялото, червеното, синьото и зеленото според Канона?

"Добрият човек от доброто си съкровище изважда добри неща; а злият човек от злото си съкровище изважда зли неща." - Матей 12:35

Публикувано изображение

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Значи да поясня отново - мартениците нямат нищо общо с Християнството! Да разграничаваме езичеството и народното поверие от Християнството, тъй като Християнството не е религия, а начин на живот! Изход (19:1–24:11) “Не си прави идоли или каквото да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.” Нели, това че от векове смесваме езически обичаи с християнството не означава, че е правилно. Истината е такава, каквато е! Който може я приема! И кой, кого принизява, след като сам Бог говори и осъжда? Уж имате очи, а не виждате и уши, ама с тях тежко чувате. Бог ни призовава: „Към Мене погледнете и спасени бъдете всички земни краища; Защото Аз съм Бог и няма друг” Интересно защо не се обеденим под Христос, вместо в някакви символи. Няма как да стане...защо ли? Аз избирам за себе си да вярвам в Бог и това, което е написано в Светото Писание, вместо на символи, традиции, обичаи и езичество...нищо, че някои са уж така безобидни като конците за здраве и берекет! Всеки сам прави своя избор.

Редактирано от C.O.M.O.D.O (преглед на промените)

...

Интересно защо не се обедИним под Христос, вместо в някакви символи.

Няма как да стане...защо ли?

А толкова ли е важно какво ще ни обедини. И може би един езически символ ще е по-способен да обедини. Най-малкото защото е много по-стар от християнски такъв

А толкова ли е важно какво ще ни обедини. И може би един езически символ ще е по-способен да обедини. Най-малкото защото е много по-стар от християнски такъв

Мод, от 864 г. България не е езическа държава и е оставила всичките тези символи, традиции и обичаи свързани с езичеството.

А това, че някои са се запазили и до ден днешен е доказателство, че все още носим езичеството в себе си, което аз не смятам за добро!

Значи да поясня отново - мартениците нямат нищо общо с Християнството! Да разграничаваме езичеството и народното поверие от Християнството, тъй като Християнството не е религия, а начин на живот! ... Аз избирам за себе си да вярвам в Бог и това, което е написано в Светото Писание, вместо на символи, традиции, обичаи и езичество...нищо, че някои са уж така безобидни като конците за здраве и берекет!

Обединили сме се пред българското знаме. В Българското знаме присъстват същите символи като при мартениците и тълкуванието им е сходно - това значи ли, че отричаш българското знаме? Каква въобще е разликата под какво ще бъдат обединени хората, важното е да са обединени и да не е нещо негативно. В случая мартениците не са нещо негативно като послание, като символ. Единствената причина някой да не ги приема е понеже е закостенял религиозен догматик, който си тълкува както си иска религията. Религията не знам дали е начин на живот - моят начин на живот не включва религията. Твоето мнение се базира на някакво тълкувание на религията, което дори не е теза, която поддържат повечето дори религиозни хора. А, да - кръстоносците са се обединили под Христос... Всъщност ти въобще знаеш ли какво значи "символ", за символизма като епоха в литературното развитие чувал ли си? Нали осъзнаваш, че ако тръгнем по тънката нишка на символа, ти отричаш нещо много повече от самият символ, дори от самата му същност. Ако за теб е толкова важно да се обединим около "правата вяра", която ти или някой друг да ни диктува, аз казвам че да се обединим около един положителен символ не е нещо лошо. Също така, дай аргументи на светският живот как отрицателно влияе този конкретен символ. Отричаш българското знаме, червеният кръст, които също са символи, така ли? Ето го разединението. Вместо да се обединяваме, вместо да сме заедно, някои хора търсят за какво да се набеждават едни други, да разделят.

Мод, от 684 г. България не е езическа държава и е оставила всичките тези символи, традиции и обичаи свързани с езичеството. А това, че някои са се запазили и до ден днешен е доказателство, че все още носим езичеството в себе си, което аз не смятам за добро!

Не е 684, а 864 година. Не стига, че си родоотстъпник, който отрича българското знаме, че и не си познаваш собствената история. Религията, догматизмът, фанатизмът - промили са ти разума. Като си говорим за символи, сигурно отричаш и българските писатели, някои от които също ползват различни символи в творбите си. Не всичко е задължително буквално да се изрича. Дори християнството ползва символи и кръстът, който ти възприемаш за твой не е нещото, което е обединявало хората по времето на Христос. Символът е бил друг. И между другото - Християнството също активно използва символи. Тук не става въпрос за символите, не става въпрос за нищо друго, а до колко са угодни тези символи за теб, до колко са угодни на твоята гледна точка. Подобни хора като теб нямат за цел да обединяват, а да вкарват смут и да ловят вещици.

Мод, от 684 г. България не е езическа държава и е оставила всичките тези символи, традиции и обичаи свързани с езичеството.

А това, че някои са се запазили и до ден днешен е доказателство, че все още носим езичеството в себе си, което аз не смятам за добро!

Оставила? Много самонадеяно казано.... И ако нещо ще ни обедини има ли значение какво?

Оставила? Много самонадеяно казано.... И ако нещо ще ни обедини има ли значение какво?

Ми то, колегата даже никнейма си е разделил. Вероятно и четирибуквието му се състои от 15-16 "бузи" :D Не виждам защо въобще му се връзване на дима, изпускан от наргилето му.

Всичко конкретно по темата " Мартениците" е описано в пост #32

simtech, на теб така ти отръва - тънко измести темата за матрениците към национално обединение и патриотизъм!

Какво общо има мартениците с българското знаме?!

В пост 32  е достатъчно добре обяснено за историята на мартениците, и моята цел бе да покажа ясно, че те са в разрез с Християнството.

Достатъчно стихове има като аргумент за това. Ама ти понеже си слаб в разбирането на Християнството...за Светото Писание пък си хал-хабер, по тази причина ти беше по-лесно да кривнеш и да изопачиш нещата, като ги изместиш в съвсем друга посока. Хората, обаче които са с будни умове и търсят истината със сърцата си и духа си ще отсеят плявата от житото. Затова твоето атеистично мнение на Безбожник слабо ме интересува. За теб Християнството като не означава нищо, не означава, че и за други е така.

Атова, че ме обявяваш за родоотстъпник отново, показва, колко си слаб!

Избърши си пяната от устата. :)

Comodo, имах конкретен въпрос и той се отнася за символиката на цветовете в християнството. Не знам защо не ми отговори.

бялото - символизира пряко божествения цвят, цветът на невинността, радостта... 

червеното - не е ли цветът, осветен от Христовата кръв?

синьо - дълбочината, спокойствието...

зелено - символа на растежа и плодородието

Аз също съм избрала да вярвам в Бог. Но избрах и да не фарисействам(поне се опитвам, трудно е!)

А тази статия какво е? - Размахан пръст.

Уж имате очи, а не виждате и уши, ама с тях тежко чувате.

Да беше го сложил поне в кавички...

simtech, на теб така ти отръва - тънко измести темата за матрениците към национално обединение и патриотизъм! Какво общо има мартениците с българското знаме?!

Аз казвам, че си спекулатор и демагог, чиято цел е да вкарва смут и да изкривява нещата, за да ги отклони по път, който на него му харесва и защитава неговата гледна точка. Има много символи, които използват цветовете на мартеницата, някои от тях със сходна символика. Има и много други езически ритуали, които ти сигурно извършваш, но си тръгнал да заклеймяваш точно мартениците като символ, който сам по себе си носи положително послание. Най-лошото е, че ги заклеймяваш и въпреки, че твърдиш че всеки е с избора си - налагаш мнението си и обявяваш другите за слаби или безбожници. Не прилагаш никакви аргументи от СВЕТСКА гледна точка, а индивидуални религиозни тълкувания, зад които заставаш и ги прокламираш като единствената абсолютна истина.

Хората с будни умове и търсещи истината ще обявят теб за религиозен догматик, който тълкува религията по свое осмотрение и налага своето мнение. Именно това в религията е едно от най-отблъскващите неща.

п.п Истината е, че невярващите познават често по-добре от вярващите религията. Запознали са се. Направили са изводи. Избрали са друг път.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.