Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 2

Featured Replies

Извинявам се за отклонението по темата,но ще може ли някой да свали и качи 16 и да публикува линк за да може да се свали.От няколко дена имам доста проблеми с компа и настройките.Лошото е,че нямам време за да си настроя системата(много работа).Благодаря ако е възможно.

• Отговори 2k
  • Прегледи 225,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нещо не разбирам какво толкова сложно има да си я свалиш от сайта на Операта

http://get.geo.opera.com/pub/opera/desktop/16.0.1196.73/win/Opera_16.0.1196.73_Setup.exe

Сложното е,че каквото и да свалям стига до 99.98% и спира.Ето с това не мога да се оправя наколко дни.

За това помолих ако някой може да я качи някъде и да сподели линк за сваляне.

Редактирано от Iliyan Georgiev (преглед на промените)

1. Мисля, че 16 за момента е последната, заклеймена като 'final', т.е. проверка за обновяване няма да намери по-нова. Можеш ръчно да инсталираш 17 Next от тук: http://my.opera.com/desktopteam/blog/ 2. Трябва да можеш да зададеш повече колони, например 5. Размерът май не може да се контролира директно, ами се определя по някакъв начин спрямо ширината на прозореца.

1. Да, знам, че 16 се води финална, а 17 е все още бета, но мисълта ми бе, че не намирам опция за ъпдейт след проверка, както е при 12 и предишните. Като излезе 17 как ще я инсталирам, върху старата направо от .exe-то ли?

2. Как да ги задам, откъде? Вярно, че броят зависи от екрана, но май няма опция за ръчно контролиране на размера.

Ще изчакаме развитието, засега 12.16 явно ще остане.

Сложното е,че каквото и да свалям стига до 99.98% и спира.Ето с това не мога да се оправя наколко дни.

За това помолих ако някой може да я качи някъде и да сподели линк за сваляне.

http://dox.bg/files/dw?a=463947f740

При мен няколко пъти прекъсва тегленето от официалния сървър, но с 'resume' успя да се оправи.

1. Да, знам, че 16 се води финална, а 17 е все още бета, но мисълта ми бе, че не намирам опция за ъпдейт след проверка, както е при 12 и предишните. Като излезе 17 как ще я инсталирам, върху старата направо от .exe-то ли?

2. Как да ги задам, откъде? Вярно, че броят зависи от екрана, но май няма опция за ръчно контролиране на размера.

Ще изчакаме развитието, засега 12.16 явно ще остане.

Май наистина го няма в интерфейса все още.

Аз бях успял да си внеса част от нещата от инсталацията на O12, едно от тях беше Speed Dial.

Пусни команден ред в директорията, в която е launcher.exe, и напиши

launcher.exe /help

Ще ти се отвори нов прозорец, в който са изброени параметрите, които могат да се ползват, и един от тях е именно да внесе профил от Opera 12.

Мисля, че можеш да си направиш празна папка, в нея да сложиш speeddial.ini и operaprefs.ini, като в operaprefs.ini да оставиш само следното:

Opera Preferences version 2.1; Do not edit this file while Opera is running; This file is stored in UTF-8 encoding[User Prefs]Number Of Speed Dial Columns=5

и да посочиш въпросната папка за внасяне. Ако има интервали в пътя, целият път трябва да е в кавички.

Не съм пробвал точно този сценарий, но би трябвало да се получи.

Погледни освен това предния ми пост, там добавих един линк за разширение с алтернативен Speed Dial.

Благодаря ти много.Съжелявам само че нещо не иска да се изтегли.

Мамкаму пак цяла вечер ще трябва да стоя на компа,за да разбера каква настройка трябва на направя за да мога да си тегля програми, :gamer2:  :gamer2:  :gamer2:

...Май наистина го няма в интерфейса все още.

Аз бях успял да си внеса част от нещата от инсталацията на O12, едно от тях беше Speed Dial.

Пусни команден ред в директорията, в която е launcher.exe, и напиши...

Ще опитам, благодаря.

• 2 седмици по-късно...

Искам да попитам:как мога да редактирам или премахна парола за даден сайт.С Opera 12 съм.

Благодаря.

Трябва да изтриеш адреса с паролата и наново да я запаметиш (ако искаш) като нова.Натискаш на "инструменти" >> "предпочитания" >> "попълване" >> "пароли" >> маркираш която искаш и натискаш "изтрй". Другия вариант е да ползваш "LastPass" https://addons.opera.com/bg/extensions/details/lastpass/?display=en за запаметяване на пароли вместо "жезъла" в Opera.Там има възможност да редактираш каквото поискаш.

Благодаря ти много.Стана по първият начин. :)

За мен най- големият  недостатък е, че няма отметки , като в.12. При положение, че имам поне няколко стотина запаметени сайта, групирани в различни папки, не виждам как мога да  ги сложа в модула за бързо набиране и да са ми удобни за търсене.

Трябва да   бъде създаден акаунт  от по-старата версия на браузъра, в Опера Link.    https://link.opera.com

След това, от старата версия да изнесете отметките,чрез облака, /долу в ляво/  в последствие чрез  синхронизиране се добавят в менюто за бързо набиране като страница.  

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Трябва да   бъде създаден акаунт  от по-старата версия на браузъра, в Опера Link.    https://link.opera.com

След това, от старата версия да изнесете отметките,чрез облака, /долу в ляво/  в последствие чрез  синхронизиране се добавят в менюто за бързо набиране като страница.  

Това го знаем, но е изключително неудобно.

Тогава ще трябва да чакате докъто излезне Опера 18! Но все пак е нещо и върши работа за момента.

Здравейте, бих искал да питам някой да има информация, дали случайно някой няма да се заеме с връщането ot мъртвите на Опера с УебКит. Нещо като вътрешно инфо, ако има... Или ако се обмисля да се създаде браузър на основата на енджина. Това е нещо много трудоемко вероятно, но...А и не знам, той отворен ли е УебКит? Не, нали?

[offtopic]Лично аз няма да ползвам никога нещо, като Хром. Да ми се инсталират 300-400 мб. Да ми текат процеси за всеки таб, да ми тормози компа и направено с ууууууникално улеснение за споделяне и социалстване, да си защитен и невидим, колкото мишка в швейцарско сирене и без всичките тези благинки, които има уебкитския браузър - най-вече надеждност и бързина, но и толкова други възможности...

Ще се прехвърля на Мозила, но...тея доскоро (може би допреди година?) нямаха "Постави и зареди", да не говорим за дублиране на таба (точно тази опция я ползвам нерядко и ми е супер удобна), настройки и...

НЕ искам да ми е лесно, а да ми е удобно! :mad: [/offtopic]

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Доколкото аз знам, голяма част от програмистите са или напуснали по собствена воля, или уволнени - като няма да разработват техен собствен рендериращ енджин, нямало да има нужда от толкова хора... Част от функциите би трябвало да се върнат, но няма да са всички. Пощенският клиент май ще си стои отделно, което е тъжно - много далече е от Thunderbird например, и качеството му за мен е по-скоро в това, че е вграден в браузъра. Същото за клиентите за IRC и BitTorrent. А да има вече трета версия с Blink (Webkit) и да няма настройки за жестовете с мишката и клавишите е меко казано нелепо...

Ами аз бях пуснал Opera 12  докато инсталирам Opera 16  и нищо не се е налагало да добавям. И пароли и Speed Diall  автоматично се появиха в новата версия. Дори старата като е пусната, прихваща полезните неща от новата и почва да работи бързо :) Имам предвид, че става като стрела с флашовете. Спра ли новата Опера и старата забавя скоростта. Тая шестнайстка не е от най-удобните неща в момента, но пък е ужасно бърза спрямо моята дванайстка и това като че ли е достатъчно да остана с новата. А най-необходимите линкове просто си ги добавих като Speed Diall. така се оказа много удобно. А и нали си има търсачка...нещата дори стават много по-лесно отколкото при отметките с Opera12,  където се кьорех 5 минути, докато намеря нещо.

Ами аз бях пуснал Opera 12  докато инсталирам Opera 16  и нищо не се е налагало да добавям. И пароли и Speed Diall  автоматично се появиха в новата версия. Дори старата като е пусната, прихваща полезните неща от новата и почва да работи бързо :) Имам предвид, че става като стрела с флашовете. Спра ли новата Опера и старата забавя скоростта. Тая шестнайстка не е от най-удобните неща в момента, но пък е ужасно бърза спрямо моята дванайстка и това като че ли е достатъчно да остана с новата. А най-необходимите линкове просто си ги добавих като Speed Diall. така се оказа много удобно. А и нали си има търсачка...нещата дори стават много по-лесно отколкото при отметките с Opera12,  където се кьорех 5 минути, докато намеря нещо.

"Старите" отметки можеш да ги разхвърляш в папки и подпапки, да им наслагаш прякори (nicknames) и т.н. и ако помниш част от адреса или описанието, се намират бързо от адресното поле или 'Go to page' диалога (а има даже и диалог за директен достъп по прякор). Отказвам да се съглася с твърдение, че Speed Dial или Stash са нещо удобно за управление на 200-300 и повече отметки. Не съм разцъквал още Bookmarks bar-а в 18, но и до там ще стигна...

Тъй като новата я бях инсталнал като ранна бета и оттогава не съм, да питам, по-удобно от това ли е направено:

Публикувано изображение

Моите отметки са над 500, но всичко си го знам даже и по разположение... И между другото един въпрос. Когато преинствалвам Опера и си внасям наново отметките, иконките им са звездички. Има ли начин и самите икони да се показват?

"Старите" отметки можеш да ги разхвърляш в папки и подпапки, да им наслагаш прякори (nicknames) и т.н. и ако помниш част от адреса или описанието, се намират бързо от адресното поле или 'Go to page' диалога (а има даже и диалог за директен достъп по прякор). Отказвам да се съглася с твърдение, че Speed Dial или Stash са нещо удобно за управление на 200-300 и повече отметки.

Не съм разцъквал още Bookmarks bar-а в 18, но и до там ще стигна...

Нещо не разбрах идеята, но ще я обмисля. Те моите отметки са си в папки и подпапки. Проблемът при Speed Diall  е тоя, че ако например поставя там папка с има "компютри", отметките от всички подпапки са на едно място, а не групирани по подпапки, както са при мен. Но пък си е удобно, защото аз ползвам не толкова много отметки редовно и намирането им е лесно чрез търсачката. Засега съм си поставил 2 папки в Speed Diall и се оказа, че те ми стигат, защото ежедневно ползвам само тях. Всичко останало може и да почака. Но така по принцип ми е по-удобно. Неудобно е това, че вече с два клика на мишката не се отваря нова страница, а се променя размера на прозореца. Не мога още да му свикна. Направили са го като другите браузери, а мен това никак, ама никак не ми харесва. 

А да не би да е излязла Опера 18? Аз едва днес почнах да ползвам 16. 

Тъй като новата я бях инсталнал като ранна бета и оттогава не съм, да питам, по-удобно от това ли е направено:

Публикувано изображение

Моите отметки са над 500, но всичко си го знам даже и по разположение... И между другото един въпрос. Когато преинствалвам Опера и си внасям наново отметките, иконките им са звездички. Има ли начин и самите икони да се показват?

Има една програмка AM-DeadLink,  чрез която може да поставиш иконките. Аз винаги така правя. След това ако ползвам програма за почистване, забранявам да трие тия иконки.

Има три канала - stable, next и dev, степенувани са по "стабилност" - т.е. dev е с най-нови работи вътре, но и по презумция е най-нестабилен.

http://my.opera.com/desktopteam/blog/

Този модел на разработка със супер скоростно сменяне номерата на версиите и changelog от по три реда ми бърка в здравето, но както и да е.

Относно Bookmarks и Speed Dial - преди повече от шест години точно Opera първи показаха Speed Dial и оттогава съм свикнал в Speed Dial да държа 5-10-15 често посещавани сайта (каквато е и идеята по начало), а не едно кило отметки. Сега сякаш се опитват умишлено и едва ли не насилствено да ми променят навиците.

В Opera 12 имам 3 реда и 5 колонки в Speed Dial и всичко се събира на екрана, без да се налага да скролвам насам-натам. Ако трябва да ползвам същото пространство за всички линкове, които не посещавам всеки ден, но по някаква причина пазя, цялата идея се обезсмисля. Stash е също толкова неоптимален за целта, въпреки че уж той трябваше да дойде вместо Bookmarks. Сякаш единственото ново нещо, което ми харесва, е че мога да имам папки с по два-три линка вътре, но пак казвам, това не е заместител на Bookmarks.

Мислил съм си за нещо, което не се появи в старата Опера...Както е спийд-даяла да има възможност за избор за нормалното поставяне и такова, при което примерно имаш кутийка, озаглавена да речем, както имам "YouTube" папка в букмарките. Кликваш dial-кутийката и те отвежда към нов speed-dial прозорец, където са ми YouTube отметките, които са 20-ина - нещо като Thumbnail навигация в уиндоуския експлорер. И да мога да създавам разбира се и подпапки. Примерно имам смешни клипчета от тубата, няколко документални филма, музика и някакви интересни интервюта. И ще имам подпапка "Смешни", "Документални", "Футбол" и т.н. Това ли е направено в новата Опера? Би било хубаво...Но само за нормален брой, може би неща - няма да е проблем тогава speed dial-а да събира и до 100 сайта, а може и повече, ако си организираш удобно нещата. На мен, ползвайки страничната букмарк лента така или иначе ми се налага да кликна веднъж, за да я отворя, след това веднъж да отворя съответната папка, след което да скролна до букмарката и пак да кликна...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.