Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула 1 - дискусия, новини, резултати

Featured Replies

Рено ускориха планираното преструктуриране на аероотдела си. Това стана възможно след като екипът напълно разкри какъв е проблемът с настоящия им болид R27.

Преструкторирането означава, че досегашният шеф на отдела по аеродинамика Дино Тосо става директор по аеродинамичните технологии...

Излиза, че проблемът е от ръководството? Къде забравиха и пилотите?

• Отговори 3k
  • Прегледи 343,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Днес се навършват 20 години от смъртта на Айртон Сена! Това бе последната му обиколка.   http://vbox7.com/play:6f0544a0bd Поклон пред паметта на шампиона!

• Поклон пред паметта на шампиона !   А само един ден по-рано на същата писта намери смъртта си и австрийският пилот Роланд Раценбергер .   Черният уикенд на Имола през 1994 г. завърши със смъртта

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Странно състезание в Монако, а?  Чак и аз не можах да повярвам каква глупост направиха Мерцедес.  А Диема спорт трябва да си върнат лиценза за излъчване, защото не спазват най-важното условие - да пок

Публикувани изображения

Мисля, че това не е цялата истина. Скоро четох в едно списание, че автомобилните фирми започват да обръщат все по-голямо внимание на аеродинамиката, което е свързано и с новия закон от 2010 година за намаляне средното количество на изхвърлен CO2 в атмосферата под 130 г. на километър. Така, че от новият отдел ще има и практическа полза май и за серийните автомобили.

Прост: Присъствието на Хамилтън е добре дошло за Формула 1 и Алонсо

Публикувано изображение

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост вярва, че присъствието на пилот като Люис Хамилтън във Формула 1 е добре не само за имиджа на този спорт, но и за неговия съотборник и двукратен световен шампион Фернандо Алонсо. По този начин на испанеца ще му се наложи да работи още по-усилено, ако иска да победи младия англичанин в спора за титлата.

"Присъсвието на Хамилтън е добре дошло за спорта, отбора на Макларън и всички във Формула 1, дори и Алосно", сподели Прост. "Той ще се поучи от случващото се до момента и ще продължи да работи повече за в бъдеще."

http://img166.imageshack.us/img166/1743/hamilton3kv5.jpg

Самият Ален Прост много добре знае какво е да се бориш със съотборника си. В отбора на Макларън той се съревноваваше с легендата в този спорт Аертон Сена в продължение на 2 години. "Мислиш, че си единственият, а в следващия момент разбираш, че всъщност не е така, допълни Прост. - След това се замисляш и стигаш до заключението, че другият е може би по-харесван от теб. Ситуацията в момента е много по-различна от миналите години, защото преди борбата се решаваше от начина на каране на даден пилот. В момента всичко опира единствено до психологическото състояние на пилота."

"Напълно разбирам как се чувства Алонсо в момента", уверява Прост.

http://img234.imageshack.us/img234/131/hamilton2qr3.jpg

повечето случаи, в подобни ситуации, двамата пилоти са от различни поколения, но разликата между Хамилтън и Алонсо е само 2-3 години, а и двамата са за първа година в Макларън. Това усложнява ситуацията за Алонсо, защото присъединяването му към отбора на Рон Денис е негова дългогодишна мечта. След като това се случи, той бе уверен в това, че ще получи статут на номер едно в отбора. В крайна сметка разбра, че не е единственият и в момента, трябва да се примири с ролята на догонващ", сподели Прост.

Той добави още, че винаги когато млад пилот се изправи срещу друг, който вече е печелил, публиката винаги е на страната на дебютанта. "Просто така стоят нещата във Формула 1. Според мен Алонсо изпитва големи затруднения с намирането на мотивация, но дори и ако не е вярно твърдението, че Люис е по-харесван в отбора на Макларън - което съм убеден, че не е вярно - Фернандо все още се чувства недооценен", завърши своя коментар французинът.

Редактирано от yeahs (преглед на промените)

Проверяват за допинг пилотите във Франция

Публикувано изображение

Част от пилотите във Формула 1 ще бъдат проверени за допинг по време на състезанието на пистата “Маникур” за Гран при на Франция този уикенд. Преди няколко години ФИА одобри стандартите на Световната анти-допингова агенция, а според запознати тестовете във Франция ще са първи за този сезон. Моторният спорт е познат по света като “чист” спорт, като напоследък нашумяха случаите с Томас Енге, който беше хванат да пуши марихуана във Формула 3000 през 2002 година, а по-рано тази година пилот от сериите GT даде положителна проба за кокаин и беше наказан. Според някои специалисти, част от пилотите използват субстанцията Erythropoietin (EPO), която е трудно да се хване в организма на пилота.

“Всички пилоти във Формула 1 са много добре физически подготвени, но с вещества като EPO могат да се подобряват нивата на концентрация”, коментира пилот пожелал анонимност.

“От нашия опит сме сигурни, че допинга не е проблем на Формула 1. Нашият спорт е чист”, заяви от своя страна президентът на ФИА Макс Мозли.

Абе незнам дали е говорено за това преди, но понеже съм си записал имената на болида на хонда на сайта http://myearthdream.com/, получих този хмм... и-меийл от [email protected]:

YOUR NAME IS ON THE CAR!

The Earth Car

Dear myearthdreamer

We have exciting news! Your name will be on the Earth Cars at this weekend’s Grand Prix in France.

Your name will be in 4pt so it’s clearly visible with the naked eye close up, but our clever designers have applied them in such a way that our beautiful artwork still looks the same from a distance.

We have put all the names in columns and like to call it our ‘Roll Call of Environmental Honour’.

In the last few weeks we have made some changes to myearthdream. The biggest change is that we have decided to make donations to the myearthdream Trust optional. The main aim of this is to allow children to make pledges and be part of the project without having to use a credit card, but it also allows us to run competitions all over the world to get more people involved in saving CO2 and saving the planet.

All of the money we have collected to date, as well as all future optional donations, will still go to great environmental causes, but if you donated to the myearthdream Trust in return for your name on the car and feel that this change is unfair, please email us at [email protected].

All of your generous donations will be distributed at the end of the season and we will update you with news of the environmental projects and organisations that benefit as soon as details are available.

We’ll also be launching a brand new website later in the season that will have many more exciting interactive features and regularly updated news about myearthdream.

We want to take this opportunity to thank you for your enthusiasm for the myearthdream project. We have been overwhelmed by the response and are grateful for all your letters and emails of support, but mostly we’re grateful for the collective difference we’re making to the planet.

That’s all for now. We hope that you’re as excited as we are to know that your names will be racing in the rest of the 2007 season Grands Prix with Jenson and Rubens

:cheers:

Редактирано от Whiskey (преглед на промените)

Люис Хамилтън разруши хегемонията на Ферари в последната тренировка

Публикувано изображение

Временният водач в класирането Люис Хамилтън успя да наруши хегемонията на Ферари в Гран при на Франция, осми кръг от световния шампионат на Формула 1. В петъчния ден болидите на Скудерията доминираха в първите две свободни тренировки, оставяйки конкурентите си от Макларън на значителна разлика зад себе си. За резултатите от вчерашния ден обаче няма и помен, тъй като Хамилтън остави Маса на втора позиция в последната свободна сесия преди квалификацията за място.

Публикувано изображение

На трета позиция бе Кими Райконен с изоставане от близо 4 десети и половина. Най-голямата изненада бе поднесена от пилотите на Рено, които поставиха четвърто и пето време. Вчера французите загатнаха за бързината си и Джанкарло Фисикела, който е пети, още през изминалата седмица се опита да подскаже за прогреса, който отбелязват механиците му в развитието на болида R27.

Настоящият световен шампион Фернандо Алонсо остана едва осми. Пред него бяха Роберт Кубица на шеста позиция и Нико Розберг на седма. В Топ 10 намериха място още Ярно Трули с Тойота и Дейвид Култард с Ред Бул.

Най-сюрпризиращото бе времето на класиралия се на 20 позиция. Марк Уебър изостана от времето на Хамилтън само със секунда и седем десети! Това предвещава много интересна квалификация, която ще започне само след няколко часа. Нейното начало е 15:00 часа.

sportal

Хамилтън съжалява за изпуснатия пол-позишън

Публикувано изображение

Пилотът на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън сподели, че е било напълно възможно да спечели първата стартова позиция в днешната квалификация за Гран при на Франция на пистата “Маникур”. Британецът, който е водач в генералното класиране при пилотите, остана едва на седем стотни зад победителя в днешната квалификация Фелипе Маса с Ферари, след като допусна грешка в последната си бърза обиколка. Хамилтън обаче остава уверен в шансовете си за победа утре.

“Мисля, че няма как човек да е перфектен постоянно. Отборът обаче свърши страхотна работа. Колата беше чудесна за днешната квалификация. Имах нужната кола, за да спечеля пол-позишън за утрешното състезание, но накрая загубих малко време на завой 15. Дотогава имах 0,15 секунди преднина и щях да направя страхотна обиколка, но там загубих време. В крайна сметка обаче се случват и такива неща. Въпреки всичко съм много, много щастлив. На първа редица сме и имаме добра стратегия за утре, така че ще бъдем много силни”, заяви Хамилтън.

sportal

• Автор

Алонсо се моли за дъжд

Световният Шампион Фернандо Алонсо изрази надежда, че евентуален дъжд утре може да му даде шанс за победа, въпреки задната позиция, от която ще старира. Испанецът остана едва 10-ти, след като във финалната сесия на квалификацията получи повреда в скоростната кутия и не можа да запише нито една обиколка. За негово щастие синоптиците дават сериозен шанс за дъжд утре. "Много по-трудно и опасно е да стартираш от средата на решетката. Но може да завали", заяви Алонсо след квалификацията. "Ще е трудно, но ако трябва да избирам предпочитам мокро състезание, което винаги е като лотария и аз може да спечеля от това". "Ако съперниците утре получат повреда, както аз днес и успея да запиша добри точки съм сигурен, че няма да помня днешното разочарование". "Но съм много разочарован да не успея да запиша нито една обиколка. Може би обаче утре аз ще имам късмет, а останалите ще имат малшанс".

Източник: gol.bg

Смяна на двигателя праща Алонсо на 20 позиция, така че не дъжд ами за порой да се моли. От тази си позиция за първо място не, ама за място в зоната за точки ще влезе.

Алонсо се моли за дъжд

Световният Шампион Фернандо Алонсо изрази надежда, че евентуален дъжд утре може да му даде шанс за победа, въпреки задната позиция, от която ще старира. Испанецът остана едва 10-ти, след като във финалната сесия на квалификацията получи повреда в скоростната кутия и не можа да запише нито една обиколка. За негово щастие синоптиците дават сериозен шанс за дъжд утре. "Много по-трудно и опасно е да стартираш от средата на решетката. Но може да завали", заяви Алонсо след квалификацията. "Ще е трудно, но ако трябва да избирам предпочитам мокро състезание, което винаги е като лотария и аз може да спечеля от това". "Ако съперниците утре получат повреда, както аз днес и успея да запиша добри точки съм сигурен, че няма да помня днешното разочарование". "Но съм много разочарован да не успея да запиша нито една обиколка. Може би обаче утре аз ще имам късмет, а останалите ще имат малшанс".

Източник: gol.bg

Ами да се посъветва с индианците. :rolleyes:

Шегувам се! Публикувано изображение

Мисля че ако Кими и Маса не се блъснат някъде или не им се прецакат болидите,ще имат шанс за двойна победа.

Е тоя път я отървах формулата. Колеги, споделете дали биваше, или да не я търся из нета?

Е тоя път я отървах формулата. Колеги, споделете дали биваше, или да не я търся из нета?

Аз хванах последния час, но не видях нещо интересно, освен странното разменяне на местата между Райконен и Маса. Уж Маса бе 4 секунди напред преди второто спиране, а се оказа на почти толкова назад, след боксовете. Още по-странно ми бе, как Алонсо не можа да се справи нито с Хайфелд, нито с Фисикела . Уби се да прави грешки след излизането си от бокса. Ако искаш да видиш, как Маса се оправдава с трафика и как Кими най-сетне признава, че тоя път всичко е било ОК, търси си състезанието в нета :)

Като Алонсо е двукратен шампион това означава ли че трябва да му дават път. Червен килим да постилат ли, за да ги изпреварва по-лесно.Който е на пистата си брани позицията пък и Алонсо направи грешки в състезанието.Май ако не е на челните позиции прави грешки. Радвам се за Кубица след катастрофата си направи добро каране.

Състезанието беше интересно, а шампионата става супер интересен. Бързият Ник - много добро каране, изключителна борба между него и Алонсо. Алонсо - добре, че не му смениха двигателя, че тогава трябваше да стартира от 20-та позиция и щеше още по-зле да мине състезанието за него. Тая врътка между Маса и Райконен не усетих и аз как стана. Маса яко ме издразни с оправданието за трафика. Както и да е, може и да има право. Райконен - направо съм изненадан - успя да финишира и то първи :)

Редактирано от RefreshMe (преглед на промените)

Хамилтън: Надявам се на подкрепата на феновете

Публикувано изображение

Пилотът на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън осъзнава, че домашното Гран при носи голямо напрежение. Новакът ще участва за първи път като състезател във Формула 1 в надпреварата на “Силвърстоун” на собствена земя. Британецът обяви, че разчита изключително много на феновете по трибуните.

"Гледам уверено към състезанието на “Силвърстоун следващата седмица", заяви Хамилтън. "От опита ми от фестивала в Гудууд знам, че ще има голяма подкрепа от феновете и фантастична атмосфера. Разчитам много на тях. Най-важното е да бъда концентриран в работата си, за да направя най-добрия възможен резултат", допълни той.

"Винаги изпитвам удоволствие, когато се състезавам на “Силвърстоун” и имам добри резултати там в миналото, но да карам за първи път като пилот от Формула 1 ще бъде невероятно. Надявам се да зарадвам всички фенове", завърши той.

sportal

• Автор

Макларън замесен в шпионския скандал

Отборът от Формула 1 Макларън бе въвлечен в шпионския скандал, който започна с разкрития на Ферари.

„Сребърните стрели" обявиха в комюнике, че са отстранили от своя екип високопоставен член от дизайнерския екип, защото получавал информация от човек на Ферари. Действието изглежда като продължение на вчерашното уволнение на бившия мениджър на „черните кончета" Найджъл Степни, който бе обвинен, че е изнасял данни за тима.

Говорител на Ферари обяви преди време, че имат сведения, че инженерът е давал информация на Макларън. В тази връзка почти сигурно уволненият от британския тим е шефът на дизайнерите Майк Кафлън. Той е работил със Степни в Бенетон и Ферари до 1997 г. 48-годишният британец работина тази позиция при "сребърните стрели" от 2002-а.

„В Макларън научихме на 3 юли, че високопоставен член на нашата техническа организация е субект на разследването на Ферари, относно получаване на техническа информация - се казва в официалното комюнике на тима. - Разбрахме, че това е било индивидуално действие на човек от нашия екип в края на април. Тъй като Макларън не иска да бъде въвлечен в този случай и осъжда това действие ще окажем пълно съдействие на разследването. Лицето, което е отговорно, е отстранено от компанията, в очакване на резултатите от разследване".

Източник: ТопСпорт

Откраднатите данни са 500 страници

04.07.2007 Александър Славов

Според немстото специализирано списание "Ауто мотор унд шпорт" изтеклата информация в посока Майк Кулън е размер на повече от 500 страници. В тях става дума не само за графики на конструкцията на болида и други данни, но и за вътрешната работа в Маранело. Включва се и информация за важни инженери, данни за настройки на болида, стратегии, подготовка на колите, развитие в бъдеще, стандарти за качество и резултати от тестове.

Все още остава отворен въпросът дали Майк Кулън е ползвал тази информация само за себе си или я предоставил и на фирмата. Вероятно информацията, която е изтекла, не може да бъде ползвана за развитие на аеродинамиката, но могат да бъдат полезни данните за софтуера, за тракшънконтрол и програмите за стартиране.

За въвеждането на различни срокове и процеси на качествен контрол обаче са нужни месеци. Но в това отношение Макларън Мерцедес са безупречни и сами поставят високи стандарти.

Засега тимът от Уокинг отрича да е ползвал каквато и да е информация, дошла от Маранело, което е в унисон със спортния кодекс. Въпреки това ФИА започна разследване на по този проблем.

Източник: BG Formula 1.com

Във втората тренировъчна сесия преди Гран при на Великобритания най-бързи бяха двамата пилоти на Ферари. Кими Райконен бе единственият състезател на пистата, който слезе под 1:21.00 мин. със своето време от 1:20.639 мин. По-бавен от него с половин секунда бе съотборникът му Фелипе Маса. От Скудерията изпробваха предни тасове, които вероятно подобряват аеродинамиката и оптимизират охлаждането на спирачките. BG Formula 1.com :):clap: :clap:

Хамилтън им скри топката направо... :no-no: Ако Кими не беше направил грешката в последния завой щеше той да стартира утре първи.

Едва ли Кими щеше да стартира първи. Все пак влезе с голяма скорост в последния завой и направи малка грешка. Ако скоростта му беше малко по-малка, може би времето му щеше да бъде пак същото. Хамилтън водеше на последната контрола с над една десета на Кими, така, че имаше достатъчна преднина.

Явно предните тасове вършат работа.

:rolleyes::camera2:;):) :)

SCUDERIA FERRARI

И не само те. Обаче се чудя, ако Алонсо при първия пит бе заредил горива за още три четири обиколки, какво ли щеше да стане. Имаше достатъчна преднина пред Кими, като излезе от бокса. Освен това бе и с меки гуми. Мисля, че това беше развръзката на състезанието.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Мисля че Алонсо попадна в трафик и това му коства победата. Иначе стратегията му беше много добра. Просто Макларън нямаха ден с грешката на Хамилтън и второто зареждане на Алонсо сякаш не беше добре изчислено да попадне не на чиста писта.Маса ако не беше си изпуснал двигателя щеше да стане и по-интересно състезание, но тракториста си е тракторист чака да затъне трактора, за да покаже какво може.

Брех, този Кими. Чак ме учуди. Обаче пак като грабна шампанското почна да пие, ах това момче бреее...

А Маса сигурно се е заплеснал по некоя мацка да така се изложи с тоз двигател в началото... как не го е срам.

Алонско горкия не случи на чиста писта - карай другия път (както каза Хамилтън - догодина Публикувано изображение)

Хамилтън - време беше да ти поддадат основите, пича не беше вдигнал табелата, ама на теб ти се е искало да я вдигне и ти се е привидяло... Публикувано изображение

Кубица - страшен, може да съм от Ферари ама нема да се даваш на тоя отворко Маса.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.