Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на вашия Linux

Featured Replies

• Автор

Култов въпрос. Както и "Препоръчайте ми дистрибуция" и "Linux за стар компютър". Проблемът е, че обикновено го задават хора, които не са запознати дори с разликата между операционна система и линукс дистрибуция.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 163,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това някакво Кубунту ли е "evgeny81". Конки скрипта за времето от кой сайт гледа? Как се прави така че конкито да не е на 100% прозрачно?

Това е арч с КДЕ а времето на конки е conkyforecast пакета забравих от кой сайт си взема времето (ако искаш пиши на лично ще ти дам конфига на конкито за времето трябва да си промениш само кода за града.За прозрачноста в конки ползвам скрипта draw_bg.lua с него можеш както и да си избереш цвета така и колко да ти е прозрачно конкито

OpenSuse e много приятна операционна система базирана на Линукс.

OpenSuse e много приятна операционна система базирана на Линукс.

Не, определението е ГРЕШНО. ОпенСуСЕ е линукс дистрибуция

Да питам сега инстанлирах SuSe на братовчедка ми,но как се се дава update.

Yast->Software->Online Update

.

Мерси.Бях забравил как да му дам.

И според Уикипедия:

"A Linux distributon is a is a member of the family of Unix-like operating systems buit on top of the Linux kernel. Such distributions(often called distros for short) are operating systems ..."

Не разбирам защо(за вас) една Линукс дистрибуция не е ОС ...

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Линукса е възможно най-хубавата операциона система,а не боклуците на Майкрософт.

Линукса е възможно най-хубавата операциона система,а не боклуците на Майкрософт.

В много случаи е вярно....

Но не правете такива кардинални заключения!

И според Уикипедия:

"A Linux distributon is a is a member of the family of Unix-like operating systems buit on top of the Linux kernel. Such distributions(often called distros for short) are operating systems ..."

Не разбира защо една Линукс дистрибуция не е операционна система,за вас...

Линукс е операционната система, която има като форма различни дистрибуции, които се различават по няколко елемента: бренд, конфигурация на ядро и модули, включени в дистрибуцията програми

Разликите между отделните дистрибуции не са толкова големи за да могат да се разделят като отделни операционни системи

И според Уикипедия:

Не разбирам защо(за вас) една Линукс дистрибуция не е ОС ...

Така Така.Незнам дали караш на линукс,но като не ти харесва линукс,не се обаждай!!!!!

• Автор

Да питам сега инстанлирах SuSe на братовчедка ми,но как се се дава update.

su

zypper update

В случай, че си забравил ти казвам и как да си добавиш хранилища за софтуер. За да имаш достъп до допълнителните хранилища трябва да отидеш в YAST>>източници на софтуер>>добавяне>>community repositоries и да отметнеш желаните от теб хранилища за софтуер. След това ги добавяш, като внасяш доверен ключ при добавянето.

Линукс е операционната система, която има като форма различни дистрибуции, които се различават по няколко елемента: бренд, конфигурация на ядро и модули, включени в дистрибуцията програми

Разликите между отделните дистрибуции не са толкова големи за да могат да се разделят като отделни операционни системи

Ами,да...Различават се по включени пакети,графична среда,мениджър на прозорци,пакетен мениджър...и брандиране.Но Линукс си е kernel...

Така Така.Незнам дали караш на линукс,но като не ти харесва линукс,не се обаждай!!!!!

Хмм...

Да не страдаш от някаква болест,защото аз никъде не виждам,дори съвсем малко,да съм индикирал,че НЕ харесвам Линукс(и да ползвам дистро на Линукс,Убунту).Просто ме дразнят всякакви такива кардинални заключение,като твоите.Айде отивай да се учиш на ъпдейти и другия път да четеш какво пишат другите!

• Автор

Той не се учи. Знаел го е, но го е забравил след дългите години експерименти с множество други операционни системи. Сега просто си го припомня.

А най лесното дистро поне за мен специално е Арч Линукс.Никаква липса на пакети и настройката му е супер лесна.

Според мен няма най-лесно или най-добро дистро просто всеки различно свиква/разучава дистротата. Примерно за мен debian и дериватите му ми харесват най-много. Както каза по-горе капитана най-доброто/лесно дистро е това което си разучил най-добре. :)

Според мен няма най-лесно или най-добро дистро просто всеки различно свиква/разучава дистротата. Примерно за мен debian и дериватите му ми харесват най-много. Както каза по-горе капитана най-доброто/лесно дистро е това което си разучил най-добре. :)

Друга възможна причина е това че човека се е запознал с конкретна дистрибуция за първи път и се е учил/работил основно на тази дистрибуция (поне в началото) :)

И ако ми разрешите една лична препоръка: никога не оставяйте пристрастията ви към някоя дистрибуция да си заслепява за нейните недостатъци

...

И ако ми разрешите една лична препоръка: никога не оставяйте пристрастията ви към някоя дистрибуция да си заслепява за нейните недостатъци

Че то това е невъзможно :D

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

• Автор

Не е невъзможно, но е доста трудно. Обикновено все нещо те тегли към дистрибуцията с която си почнал. Или поне тази, от която си останал най- доволен. Ubuntu 8.04 беше идеалната за мен. Направо се бях влюбил в нея, въпреки, че преди това бях ползвал Tilix и Mandriva 2008. Не бяха лоши, но Убунту-то беше нива над тях. Толкова беше просто и работоспособно. Тази дистрибуция ми оказа много силно влияние и мисля, че то е за цял живот. По - късно опитах и Debian Lenny, но общо взето тя отстъпваше на 8.04. Не беше и особено стабилна, въпреки, че се водеше такава. Шестицата излезе още в началото в пъти по- добра от нея. Сега също ползвам Убунту с XFCE и LXDE. Не са лоши, но Gnome-2 ми липсва. Каквито и недостатъци да е имала съм склонен да ги пренебрегна, заради приятните моменти, които съм имал, докато съм я ползвал.

Аз карам с сумати операциони системи и не ми е лесно да запоня всички настройки и ъпдейти ,а и забравих да спомена карам и също на операциона система slacware.

Аз карам с сумати операциони системи и не ми е лесно да запоня всички настройки и ъпдейти ,а и забравих да спомена карам и също на операциона система slacware.

Не е лошо, аз съм по-скромен и поддържам само RHEL/CentOS, SuSE, AIX, Solaris и HP-UX.

Капитане, направо ти се чудя след толкова конзоли през работно време как после се пренастройваш за графична среда :)

Капитане, направо ти се чудя след толкова конзоли през работно време как после се пренастройваш за графична среда :)

Въпрос на навик. А и аз не съм вълл фен на нито една ОС, работя с каквото ми дадат. Сега десктопа ми е 7, но имам отворени 10-15 терминала

А това, което бях пуснал преди време в тази тема е именно този терминал :)

И до сега май не съм виждал софтуер, който да не мога да инсталирам само в конзола

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.