Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на вашия Linux

Featured Replies

В Линукс света има една много гадна тенденция:хората,които са по-опитни потребители (ветерани),отхвърлят всякакви нововъведения,относно GUI на графичната среда, а целта на много разработчици(като тези от Каноникъл и пичовете зад Elementary OS) са именно по-новите и неопитни потребители.Опитват се да пробутат Линукс в десктоп пространството.Докато обожателите на Gnome 2 не искат да си го оставят,според мен това пречи до известна степен.Доста шум се и вдигна,относно Gnome 2.Вярно е, че Unity (а Unity не е DE,а shell) е по-гладен за ресурси,но пък намирането и търсенето с Dash е много по-бързо и ефективно от Gnome 2 panel(да,ползвал съм Gnome 2),а ако има несъгласни,винаги мога да се аргументирам :)

• Отговори 2k
  • Прегледи 163,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това май е камък в моята градина :D Не, аз не отричам нито нововъведенията, нито графичните среди. Просто нито една от моите машини няма видеоконтролер, най-много някоя емулация от XEN или VMware. А и сървърите ми са на километри до 10000 километра от мен и работата с графична среда би била проблем :) И не ползвам линукс за десктоп заради фирмена политика. Освен това личното ми мнение е че това, което предлага Windows 2000 като визия и функционалност е един много оптимизиран десктоп, който лично на мен ми е много удобен. Да не говорим че тези светкащи, примигващи, изсмукващи се прозорци и ефекти само биха ми пречили на концентрацията. Освен това графичния интерфейс винаги е ограничен. А аз не искам да съм ограничен и искам да си навържа 10 програми за да си свърша работата с един ред. А не да отварям, редактирам записвам, отварям с друга програма... и т.н.

Не е лошо, аз съм по-скромен и поддържам само RHEL/CentOS, SuSE, AIX, Solaris и HP-UX.

Това AIX бе само на PowePC архитектурата на IBM,нали?

Преди няколко дни бях прочел,че AIX първи използват journaling файлова система,това вярно ли е ?

Иначе,прегполагам,че си карате с SMIT конзолката :)

Това май е камък в моята градина :D Не, аз не отричам нито нововъведенията, нито графичните среди. Просто нито една от моите машини няма видеоконтролер, най-много някоя емулация от XEN или VMware. А и сървърите ми са на километри до 10000 километра от мен и работата с графична среда би била проблем :)

И не ползвам линукс за десктоп заради фирмена политика. Освен това личното ми мнение е че това, което предлага Windows 2000 като визия и функционалност е един много оптимизиран десктоп, който лично на мен ми е много удобен. Да не говорим че тези светкащи, примигващи, изсмукващи се прозорци и ефекти само биха ми пречили на концентрацията. Освен това графичния интерфейс винаги е ограничен. А аз не искам да съм ограничен и искам да си навържа 10 програми за да си свърша работата с един ред. А не да отварям, редактирам записвам, отварям с друга програма... и т.н.

Публикацията ми не бе адресирана пряко към Вас,по-скоро към обикновените (десктоп) линукс-ветереани,които,като видят една графична среда и не могат да приемат нищо друго :)

Това AIX бе само на PowePC архитектурата на IBM,нали?

Преди няколко дни бях прочел,че AIX първи използват journaling файлова система,това вярно ли е ?

Иначе,прегполагам,че си карате с SMIT конзолката :)

Публикацията ми не бе адресирана пряко към Вас,по-скоро към обикновените (десктоп) линукс-ветереани,които,като видят една графична среда и не могат да приемат нищо друго :)

Хм, не съм сигурен че е първата. със сигурност я имаше в 4.3 (2000 година). Но по това време имаше (мисля) и XFS, (под IRIX) която си имаше (и има) своите преимущества. Иначе smit е удобно нещо, особено когато иде реч за клъстери. Освен това той минимизира вероятността за грешка. Но аз го ползвам рядко, защото често бързам или не ми се мотае докато намеря къде беше това меню :)

А за графични среди ползвах това:

http://www.fvwm.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/OPEN_LOOK

и това:

http://www.opengroup.org/cde/

Хм, не съм сигурен че е първата. със сигурност я имаше в 4.3 (2000 година). Но по това време имаше (мисля) и XFS, (под IRIX) която си имаше (и има) своите преимущества. Иначе smit е удобно нещо, особено когато иде реч за клъстери. Освен това той минимизира вероятността за грешка. Но аз го ползвам рядко, защото често бързам или не ми се мотае докато намеря къде беше това меню :)

А за графични среди ползвах това:

http://www.fvwm.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/OPEN_LOOK

и това:

http://www.opengroup.org/cde/

Unix на мен нещо ми е сложен :)

Има твърде много клонове,които понякога ми е трудно да проследя...BSD,NetBSD,а и много OEM имат свои Unix-like операционни системи,AIX е много добър пример за такава.Както и HP-UX.Пък и много си имат всякакви различни спецификации,стандартизации,лицензи...

Пък и повечето Unix(даже всички,без Mac OS X) са в корпоративния свят от сървъри,мейнфрейми...

Още един въпрос леко ме мъчи:Бихте ли могли да диференцирате Линукс и Юникс?Много често срещам израза:"Linux is a Unix-like..."

Както и самия Денис Ричи имаше някакво изказване,че Линукс е де факто Юникс.

Технически погледнато,какви са общите им черти?

Unix на мен нещо ми е сложен :)

Има твърде много клонове,които понякога ми е трудно да проследя...BSD,NetBSD,а и много OEM имат свои Unix-like операционни системи,AIX е много добър пример за такава.Както и HP-UX.Пък и много си имат всякакви различни спецификации,стандартизации,лицензи...

Пък и повечето Unix(даже всички,без Mac OS X) са в корпоративния свят от сървъри,мейнфрейми...

Още един въпрос леко ме мъчи:Бихте ли могли да диференцирате Линукс и Юникс?Много често срещам израза:"Linux is a Unix-like..."

Както и самия Денис Ричи имаше някакво изказване,че Линукс е де факто Юникс.

Технически погледнато,какви са общите им черти?

Хм, доколкото ми е известно за да се нарича една ОС UNIX трябва да плаща годишна такса за търговската марка. *BSD по исторически причини могат безплато да се кичат с това име. Освен това трябва да се покриват и определени спецификации: http://www.unix.org/version3/online.html

А при линукс няма единна организация, която да "прави" линукс и съответно да плаща. И за това той не е UNIX, но поради това че покрива в много голяма степен спецификациите го наричат UNIX like

Хм, доколкото ми е известно за да се нарича една ОС UNIX трябва да плаща годишна такса за търговската марка. *BSD по исторически причини могат безплато да се кичат с това име. Освен това трябва да се покриват и определени спецификации: http://www.unix.org/...on3/online.html

А при линукс няма единна организация, която да "прави" линукс и съответно да плаща. И за това той не е UNIX, но поради това че покрива в много голяма степен спецификациите го наричат UNIX like

Да,до колкото ми е известно,през 70-те,от университета в Бъркли използват C кода на Версия 6,следва съд и не знам си какво...

Около *BSD ми е интересно,че NetBSD въпреки,че не се разработва от много голямо общество(като размерите на Линукс),въпреки това работи на изключително много архитектури(повече,дори от Линукс),от тостери,че чак до разни сателити на NASA :)

големи дискусии са се провели тук... rofl аз пък днес си сложих Zorin OS 6 на стария Делл http://www.vbox7.com/play:c00e49b2bf има бъг с AWN и Skype, не излиза на скайп менюто, ми се крие едно такова, когато е в систрея, че за това само в Гном си го пускам

Редактирано от Nebs Febs (преглед на промените)

Защо всички си мислят че щом някой ползва повече една среда това означава че отхвърля други.Това са глупости,както работех с Гном 2 сега любимата ми КДЕ така мога да работя еднакво добре и с останалите среди.Това че дадена среда му е най удобна не значи че отхвърля другите,всяка среда си има своите особенности както плюсове така и минуси.Това ми е Арча който ползвам заедно с Магея 2 КДЕ и проблем със средата нямам :) единственото което не ми харесва е гадния бъг в recordmydesktop но не съм се занимавал да търся решение.

Незнам за recordmydesktop но аз ползвам ffmpeg това е командния ред ffmpeg -f x11grab -r 30 -s $(xwininfo -root | grep 'geometry' | awk '{print $2;}') -r 30 -i :0.0 -f alsa -i hw:0,0 -vcodec ffv1 -acodec pcm_s16le -vcodec libx264 -vpre lossless_ultrafast -ac 2 -ar 48000 video.avi

Евгени може ли да те помоля да качиш някъде conky файловете , харесва ми как си го направил. Колкото пъти се опитам да го пусна това conky всеки път ми дава грешки някъде. Има ли скрипт да се стартира само с пускането на компа?

Евгени може ли да те помоля да качиш някъде conky файловете , харесва ми как си го направил. Колкото пъти се опитам да го пусна това conky всеки път ми дава грешки някъде. Има ли скрипт да се стартира само с пускането на компа?

Публикувано изображение

Ето как да се стартира със ситемата в гном

Ето тук са файловете които ти трябва слагаш ги в дом.дир. инсталираш conky и conkyforecast добавяш conky_start.sh в автостарт менюто и готово.

http://bg.filement.c...y2_Conky.tar.gz

П.п.Ако си с Убунту 12.04 има проблем със някакъв сегфаулт не съм ровил по задълбочено но имаше проблем със стартирането на времето и цялото конки не искаше да тръгне заради това.

Ако искаш имам и други също толкова добри

Опа забравих има 3 реда в конфига

own_window_type normal

#own_window_type desktop

#own_window_type override

коментираш normal и разкоментираш override че normal e за шела

Публикувано изображение

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

ffmpeg -f alsa -ac 2 -i pulse -f x11grab -s `xdpyinfo | grep 'dimensions:'| awk '{print $2}'` -r 15 -i :0.0 -sameq out.mkv Записвам с това на другото ми пц, на стария ми Делл му идва нагорно да записва и компизира в това време.

Значи бъга е или в шела или видео драйвера незнам как е в дуги дистрибуции но явно recordmydesktop записва с ffmpeg бъга е същия но с команда е по зле :) ще си карам с програмката както до сега

за синьото присвяткване ако говориш, това го няма само при XFCE и на Цинамон го има и на Юнити, и на Гном...за КДЕ не знам, не ползвам...не е от програмата, от средата е

Редактирано от Nebs Febs (преглед на промените)

в КДЕ го няма ползвам Магея и Арч имах такова няма ,да за него говоря.В гном 2 го нямаше но явно Уиндоус Менъджърите за средите нещо не се разбират. П.п. А май с Радеонката нямах проблем може и от Нвидиа драйвера да е.Ама там имах проблем с шела пък :)

П.п.Ако си с Убунту 12.04 има проблем със някакъв сегфаулт не съм ровил по задълбочено но имаше проблем със стартирането на времето и цялото конки не искаше да тръгне заради това.

При мен проблема беше в командата "execi", която конкито ползваше за да показва времето. Добавих едно "ppa" в хранилищата и си надградих версията на конкито до 1.9.* и така се реши проблема.

Аз ползвам open source драйвера на ати и нямам такъв проблем

Да знам че е такаи с каталиста няма да имаш грижи.Това ми се струва че е същата простотия на Нвидиа както и в тубата с Blue Tint ли незнам как му викат драйвера е.Сигурно с Галиум 3Д драйвера и при мен няма да има проблем ама не ми се занимава.Системата си ми бачка пефектно.

да аз ги правих с AWN така и ставаше яко

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.