Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Господин Президент Плевнелиев – Чувате ли се какво говорите!?

Featured Replies

Мда, осигурява стабилност в мизерстването... И какво работещо има в България, та да привлече чужди инвеститори Няма смисъл от общи приказки.

• Отговори 4k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Съгласен съм с всичко в горната статия, освен с едно - представителство в България има поне една руска банка - Инвестбанк ОАО. Няма нищо общо (или поне така си мисля) с нашата Инвестбанк. Офисът се на

• Много е трудна, бих казала невъзможна вече задачата на тези, които са натоварени с нея (служебно), да защитават прецедента. Като например Б.Б, който го нарече "прекрасен" !??? ... и смях в залата И

• Agentpat™
    Agentpat™

Е, как кой ще пазят? Тлъстите и ояли се нашенски олигарси - тях ще пазят! Пука му на Плевнята за пенсионерите с нищожните им пенсийки и за това, че България си отива. Такъв смешен президент не сме има

Публикувани изображения

преди 4 минути, язе написа:

Мда, осигурява стабилност в мизерстването... И какво работещо има в България, та да привлече чужди инвеститори Няма смисъл от общи приказки.

Кой е виновен че няма работещо? Че няма квалифицирани кадри? За да се инвестира се прави проучване първо дали си струва!

Нали като махнеме валутния борд се е натрупал някакъв натиск защото курса досега не е реален толкова години и като кацне на 4лв. какво? Ще мрънкаш!

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Кой е виновен че няма работещо? Че няма квалифицирани кадри? За да се инвестира се прави проучване първо дали си струва!

Нали като махнеме валутния борд се е натрупал някакъв натиск защото курса досега не е реален толкова години и като кацне на 4лв. какво? Ще мрънкаш!

Прочети всички мнения и тогава коментирай. В момента си тотално неадекватен...

Какво не ти харесва борда? В Румъния няма ама леята се обезцени преди време с 20% спрямо еврото и автоматично лева поскъпва спрямо нея! Управниците са виновни не борда.

преди 3 минути, язе написа:

Прочети всички мнения и тогава коментирай. В момента си тотално неадекватен...

Какво ве човек? Аз съм икономист а ти разбираш от политика като всички българи!

преди 2 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Какво не ти харесва борда?

Не позволява предприемачество и вътрешни инвестиции. Поддържа икономиката в изкуствена кома, икономисте. Относно Румъния- ето защо те дръпнаха, а ние копаем дъното.

Аха вътрешни инвестиции и да печатаме пари. Това го правехме уважаеми и видя ко стана! И какво предприемачество нали политиците трябва да осигурят добър климат. За сферите сигурност, корупция, бюрокрация и т.н. Борда не е измислен от българин спокойно. И не университети на кило и всеки да е вишист! Те кадърните избягаха защо?

Преходът към пазарна икономика си беше български вариант. Това не е американски!

Казах ти, няма нужда от общи приказки... :) Kато си икономист, дай някаква идея, а не да ми се репчиш с клишета. Да си чул за някоя държава,прокопсала от Борда?

преди 15 минути, язе написа:

Не позволява предприемачество и вътрешни инвестиции.

Не позволява грънци !!!

За предприемачество и инвестиции са необходими добър икономически климат, прозрачност в регулирането на отношенията между икономическите субекти, ясни правила на играта, които не се променят според случая.

На кое от сичките тези пречи валутния борд ?

Точно на нито едно. Пречи на кръволоците да пуснат печатницата и да крадат кат разпрани, на туй пречи.

Клише след клише... В цял свят банките инвестират,  а не са само трезори. И никой от вас, не ми посочи поне една държава във валутен борд, която да не тъне в мизерия.

преди 9 минути, язе написа:

И никой от вас, не ми посочи поне една държава във валутен борд, която да не тъне в мизерия.

(Моля да се отбележи че не защитавам никоя теза, тъй като не съм икономист) Това е логическа грешка. По-точно игнориране на обща причина. Има мизерия и валутен съвет, следователно валутния съвет предизвиква мизерията, докато всъщност те са следствия от нещо друго. В случая, държавите, които имаш предвид са въвели валутен съвет, след като вече са били "затънали в мизерия". Искаш да ти се посочи такава държава - Хонг Конг дали е мизерия? Естония е имала валутен борд за 7 години преди да влезе в Еврозоната.

преди 16 минути, flare написа:

Искаш да ти се посочи такава държава - Хонг Конг дали е мизерия? Естония е имала валутен борд за 7 години преди да влезе в Еврозоната.

Не му разбивай така жестоко вярата в дядо Мраз :)

преди 4 минути, flare написа:

(Моля да се отбележи че не защитавам никоя теза, тъй като не съм икономист) Това е логическа грешка. По-точно игнориране на обща причина. Има мизерия и валутен съвет, следователно валутния съвет предизвиква мизерията, докато всъщност те са следствия от нещо друго. В случая, държавите, които имаш предвид са въвели валутен съвет, след като вече са били "затънали в мизерия". Искаш да ти се посочи такава държава - Хонг Конг дали е мизерия? Естония е имала валутен борд за 7 години преди да влезе в Еврозоната.

Ето това е логическа грешка.Валутен борд не се въвежда от "процъфтяване",следователно няма как да предизвика мизерия- мислех, че това се подразбира. Той обаче не прави друго,освен да поддържа мизерията. Хонг- Конг, управляван от Великобритания винаги е бил богат, чак се изненадвам че е имало валутен борд, а Естония едва ли е добър пример за просперитет

преди 1 час, язе написа:

Ето това е логическа грешка.

Това казвам и аз - точно този извод произлизаше от горното ти изказване, без новото ти уточнение: "Валутен борд не се въвежда от "процъфтяване",следователно няма как да предизвика мизерия- мислех, че това се подразбира." - аз не го подразбрах.

преди 1 час, язе написа:

Хонг- Конг, управляван от Великобритания винаги е бил богат, чак се изненадвам че е имало валутен борд, а Естония едва ли е добър пример за просперитет

Много държави са имали такива съвети и някои от тях сега са водещи икономически сили. Това че ти се изненадваш, за Хонг Конг, не значи че не е така. Естония е страхотен пример за просперитет, ако сравниш преди и след - поне са много много пред нас и са станали от най бързо развиващите се икономики в света - това е със валутен съвет. В момента и Дания е вързана за еврото. Това че имаме и положителни и отрицателни примери, показва, че валутният съвет не е  достатъчно условие да се оправи икономиката, нито че я съсипва. И поне аз не се чувствам компетентен да преценя кое е вярно за нас. Обаче твоите аргументи против до момента са неубедителни.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 2 часа, язе написа:

Казах ти, няма нужда от общи приказки... :) Kато си икономист, дай някаква идея, а не да ми се репчиш с клишета. Да си чул за някоя държава,прокопсала от Борда?

Виж ако борда беше въведен по-рано 1 лев щеше да е 1 евро и щеше дефакто да взимаш по-голяма заплата. Късно се въведе. Точно след падането на комунизма сме били добре и ако го бяха въвели още тогава щеше да е друго! Ние затъвахме се повече до 1997г.

преди 1 час, язе написа:

Клише след клише... В цял свят банките инвестират,  а не са само трезори. И никой от вас, не ми посочи поне една държава във валутен борд, която да не тъне в мизерия.

Коя банка инвестира и в какво? Може в злато акции или облигации но заводи не строи! Тя отпуска кредити на предприемачи!

Да инфлацията яде твоите пари!

преди 20 минути, flare написа:

Това че ти се изненадваш, за Хонг Конг, не значи че не е така. Естония е страхотен пример за просперитет, ако сравниш преди и след - поне са много много пред нас и са една от най бързо развиващите се икономики в света - това е започнало от валутен съвет. В момента и Дания е вързана за еврото.

той не че е изненадан... той НЕ ЗНАЕ.

А както и преди съм казвал многократно - "незнанието не е аргумент"

преди 2 часа, язе написа:

Казах ти, няма нужда от общи приказки... :) Kато си икономист, дай някаква идея, а не да ми се репчиш с клишета.

Трябва да произвеждаш! Не става само с търговия. Надува БВП но нищо повече. И да изнасяш и повече евро, долари и т.н. да влизат в страната отколкото да излизат. Вече като има повече евро БНБ може да се намеси като печата левове и си увеличи резерва в евро. Но ще имат покритие.

преди 1 минута, miro20 написа:

той не че е изненадан... той НЕ ЗНАЕ.

А както и преди съм казвал многократно - "незнанието не е аргумент"

Не са необходими лични нападки... Не, че ти не си залят с такива, но те не помагат на дискусията.

Ванко, ако борда беше въведен както казваш ти Точно след падането на комунизма, нямаше начин 1 лев да е 1 евро,по простата причина, че тогава такава валута просто нямаше.. То и когато се въведе, лева беше "вързан" към германската марка, по обясними причини.

flare, всичко което казваш,звучи много разумно,но някакси не мога да се отърва от мисълта, че нещо,което не е свършило работа близо 20 години, тепърва ще е от полза

Язе парите се смениха! Тогавашни, после други. Деноницации. С Макгърк се споразумяха за 300-350лв. за долар което си е 30-35ст. сега! Крадяха от БНБ и тя не беше способна да се намеси на пазара! Много изтънял резерв! Да споразумението с МВФ утихна нещата! Падна за един ден на 2000лв. Няма как по друг начин!

Я,появил се и всичко знаещия Миро.Сега вече всичко е наред. :) Лустрация и... пак лустрация... отрочетата на БКП,путинофилите... още една лустрация и те така.

Редактирано от язе (преглед на промените)

преди 2 минути, язе написа:

flare, всичко което казваш,звучи много разумно,но някакси не мога да се отърва от мисълта, че нещо,което не е свършило работа близо 20 години, тепърва ще е от полза

Ами за мен не е толкова ясно дали не е свършило работа. За това трябва да се докаже, че валутният съвет не е попречил на хмм нещата да станат по-зле. Имайки предвид как БНБ си върши работата през погледа на страничен наблюдател - някак си не го виждам това доказателство какво ще е.

То ти помага да не затъваш! И цялата инфлация от 1990г. ако беше избегната сега щеше да сме по-добре!

Не съм фен на въвеждане на еврото защото в Германия Италия и Гърция каквото струваше една марка стана едно евро!

Бърз ефект ако Борисов се помоли на Меркел да ни дадат 5 милиарда евро като на Кипър! Веднага БНБ пуска 10 милиарда лева и ще има ефект. Само че той се хвали,че сме добре и остров на стабилност. Бай Тошо не беше такъв! Крънкаше.

Очевидно теорията ми за влизане в Шенген и Ерозоната, като спасителен пояс за България претърпя пълно поражение.За което и аз съм си виновен, че се подведох от подмятанията с които се измести същността на въпроса. Ок,предложението се отхвърля. Остава да се надяваме, че ще има други,по- експертни предложения. Не обяснения, какво е трябвало да направим някога, а какво да правим занапред.Защото сегашното статукво е неприемливо.

п.п. Ванко,не говорим за бърз ефект,а за постоянен ефект. Тия бързи ефекти с наливането на пари на пазара, са нещо периодично в България. И ефектът приключва с похарчването на парите...

Редактирано от язе (преглед на промените)

Чакай сега защо Гърция реве от Еврозоната и си иска драхмата? Същото ще стане и при нас. Ние сме близки!

Никой не е притеснен от лева, че да не идва да инвестира заради това. Нали ти казвам пари отвън трябва да дойдат!

И да правиме каквото го можем! Не сме промишлена страна нямаме и изкопаеми. Туризъм/ но не със скъпи цени и почивката да излиза като в Гърция и Турция/ лека промишленост, селско стопанство.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.