Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителка псува студенти

Featured Replies

Не е случайно понамирисването! :)

и искаш да ми кажеш че ще си крещиш в несвяст без да забележиш че човекът до теб ти е заврял камерата в лицето? Че нали първо него ще го удушиш.

пак ни вземат за канарчета

и такива като младежа пуснал темата се връзват

Редактирано от emmi (преглед на промените)

• Отговори 71
  • Прегледи 7,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

и искаш да ми кажеш че ще си крещиш в несвяст без да забележиш че човекът до теб ти е заврял камерата в лицето? Че нали първо него ще го удушиш.

пак ни вземат за канарчета

и такива като младежа пуснал темата се връзват

Може пък, ежедневно да се случват случките със снимането в час в учебните заведения. Че то, вече има ли ученик или студент, без обикновен мобилен телефон, или дори смартфон? Колко му е непринудено да го държиш в ръка, все едно нещо гледаш на екрана, или да се правиш че четеш/пишеш СМС, а камерата да снима. Кой твърди, че става въпрос за запис от специализирано устройство - видеокамера? ...Колкото до това за удушаването, някак си не го очаквах от момиче да го спомене :ohmy:. Да не би да искаш...То не че и тук не почнаха вече да ни "работят" масови убийци - маниаци...ама да не искаш от преподавателката, не просто да си изрита трудовата книжка, ами да плаща и камари от обезщетения на "родителите" на ония мухъли(или на самите тях), които в случая са наречени  "студенти", и дори да рискува условна или ефективна присъда - лишаване от свобода?

П.П. Забравих разните там таблети и прочие други джаджи, които също имат камера.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

То пък тези са едни студенти...

Ама има две неща, които ме втрещяват:

1. Студент да се пазари на изпит - той си е направо за късане, че и гонене.

2. Ужасният диалект на някои студенти - той не може да говори правилно, обаче тръгнал да се възмущава.

Това ако беше нормален университет, тази случка трябваше да завърши със скъсани студенти, че и един-двама изключени, ама и ние имаме една образователна система...

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Според мен това, което се вижда на видеото е цинично, но съвсем не е единичен случай. Браво на тези студенти, че са я записали и качили в интернет, а също така клипът е излъчен по национална медия. Според мен такива хора са за уволнение - с такова поведение нямат място в образователната система.

Някой в началото на темата казва, че "вече няма учители" - напротив, има. Но всички знаете как се става "нещо" в България - учител, банкер, финансист, лекар, работник, служител - а именно чрез връзки. Не е вярно, че няма млади хора, които да станат учители - напротив, има. Просто не всеки може да започне работа. А работа започват не най-добрите по образование, а тези с най-дебели връзки. Затова към момента не може да се говори за липса на кадри. Кадри има, но те са нежелани.

gothicrock, понеже споменаваш диалекта - клипът е заснет във ВТУ, имай предвид, че в този регион хората говорят по този начин. Като казвам хората имам предвид "всички" - дори самата преподавателка говори меко. Това е нормално за този регион и не е основателна причина да се смята, че студентите нямат право да се възмущават. Освен това защо случката трябва да завършва непременно със скъсани и изключени студенти? Защо пък да не уволнят преподавателката? Не си ли превишава правата като псува учениците? Кой и дава право да ги псува? Защо винаги в България трябва да го отнася нисшестоящият? Независимо дали говорим за училище, университет или работа? Хайде в работата е друго, някак е прието за нормално винаги да го отнасяся обикновеният работник (което принципно не правилно, но нещата стоят по друг начин), но поне в училище и в университета трябва да има някакви рамки на поведение както за преподавателите, така и за учениците/студентите. Иначе да - най-правилното щеше да бъде всички да се мълчат, преподавателката да си избива комплексите и това да продължава с години. Но незаменими хора няма - такова нагло отношение не трябва да остава скрито, а трябва да има наказания.

Бре келешлъка и тук дойде! Напаст Божия! Аз като тегля путки майни мен що не ме дават по телевизията? Студенти сте колкото и хуя ми се казва Янко!

Ето отворете коментарите и гледайте днешното поколение:

gothicrock, понеже споменаваш диалекта - клипът е заснет във ВТУ, имай предвид, че в този регион хората говорят по този начин. Като казвам хората имам предвид "всички" - дори самата преподавателка говори меко. Това е нормално за този регион и не е основателна причина да се смята, че студентите нямат право да се възмущават. Освен това защо случката трябва да завършва непременно със скъсани и изключени студенти? Защо пък да не уволнят преподавателката? Не си ли превишава правата като псува учениците? Кой и дава право да ги псува? Защо винаги в България трябва да го отнася нисшестоящият? Независимо дали говорим за училище, университет или работа? Хайде в работата е друго, някак е прието за нормално винаги да го отнасяся обикновеният работник (което принципно не правилно, но нещата стоят по друг начин), но поне в училище и в университета трябва да има някакви рамки на поведение както за преподавателите, така и за учениците/студентите. Иначе да - най-правилното щеше да бъде всички да се мълчат, преподавателката да си избива комплексите и това да продължава с години. Но незаменими хора няма - такова нагло отношение не трябва да остава скрито, а трябва да има наказания.

1. Преподавателката има акцент, но не говори на диалект. 2. Висше образоване може да учи човек, който има завършено средно такова, което пък значи, че трябва да е грамотен. Ако говори на диалект, значи, че е неграмотен. Друг е въпросът, защо това се допуска в нашата образователна система. 3. Студент, който е неподготвен на изпита, получава директно двойка и отива на поправка. А пък да се пазари как ще държи изпита - това е пълен абсурд. Но за въпросния ВУЗ много неща, които не трябва да са такива, си съществуват и то не от днес. А преподавателката - тя не е учителка или даскалка, между другото, за информация на някои от пишещите - си е за съжаление, тъй като нещата, които казва по отношение на статистиката са си точно такива, ама кой да я чуе - просто студентите не го знаят, както и тези, които са обвързани с материала.

Хайде сега, вечният въпрос: в Софето ли говоримЕ най- правилно :) Много отдавна четох(не помня откъде), че във Велико Търново се говори най- правилно на книжовен език., познавам много хора от там и те ми го доказват.

А иначе един коментар показва цялата безсмисленост на това, да се подиграваме на диалектите

Мисля ,че в Търново, но според мен това ,че някой говори на диалект не е срамно ,по скоро показва богатството на езикът ни.Преди 1944 са се изучавали и диалектите,а сега стана така ,че някои диалекти бяха обявени за друг език и понякога изпадаме в глупава ситуация да не познаваме думи които са били в ежедневна употреба от нашите дядовци и бащи.

Доста напудрено твърдение - лишено от здрав смисъл!

Оти така? Язе също моем да ти думам по мою си начин, оти оно пак че се разбере. Ма я ти сега да ми речеш, аресва ли ти как ти думам у мою си пост или не ти аресва. Ма е убаво човек да е ачигьоз дека требе да дума така и дека требе да дума онака, оти че го ядят срамове пред ората. :wink12:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Според мен това, което се вижда на видеото е цинично, но съвсем не е единичен случай. Браво на тези студенти, че са я записали и качили в интернет, а също така клипът е излъчен по национална медия. Според мен такива хора са за уволнение - с такова поведение нямат място в образователната система.

Студентите да са нишестоящи? На тия пукели са им дадени повече права от тези на преподавателката. А тия, които снимат и въобще участват в "шоуто", са поколение на пукели и нищо нормално, нищо съзнателно няма в тях. Целта в живота им, е само да има ентъртайтмент, пари от въздуха (ако може), и ларж дрешки, талафони, брички и *ички.

Оти така? Язе също моем да ти думам по мою си начин, оти оно пак че се разбере. Ма я ти сега да ми речеш, аресва ли ти как ти думам у мою си пост или не ти аресва. Ма е убаво човек да е ачигьоз дека требе да дума така и дека требе да дума онака, оти че го ядят срамове пред ората. :wink12:

Именно! Но иначе не си неграмотен...

Хубаво се е получило... :)

Само дето си подкрепил неговата теза...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Хайде сега, вечният въпрос: в Софето ли говоримЕ най- правилно :) Много отдавна четох(не помня откъде), че във Велико Търново се говори най- правилно на книжовен език., познавам много хора от там и те ми го доказват.

А иначе един коментар показва цялата безсмисленост на това, да се подиграваме на диалектите

Не им обръщай внимание. Правилно. Когато са се приемали книжовните правила навремето, е избран за основа търновския диалект. Естествено, съобразили са се и с особеностите на западните диалекти и затова е съществувало двойното "е", което на запад си е било "е", на изток "я" - Пример: мляко-млеко. Многократно са правени опити за отпадане на двойното е след освобождението на България от турско робство, но тая идея не е била приета чак до 1945 година. Естествено, тия опити са правени от комунисти и земеделци по различни причини. Една от тях е, че са смятали двойното е като причина за разделението между интелигенцията и народните маси ( и на мен точно не ми е ясно защо). След 1944 година обаче, по разпореждане на коминтерна ( всъщност, доста преди това), е създадена македонската нация, а двойното е примахнато от българския език. Така окончателно са разделени западните от източните диалекти. 

Сега обаче се наблюдава обратната тенденция - опит за изкореняване на източните говори и налагане главно на софийския диалект, който всъщност си е много по-диалект, отколкото говорът в търновско и региона, включително доста голяма част от североизточна България. Само един пример ще дам за едно безумие, извършено с последните реформи. Вече не може да се казва масло с ударение на първата гласна, а в речника е записано, че правилно е само масло с ударение на втората гласна. И понеже не знам никой мой познат да изговаря масло с ударение на втората гласна, си правя заключения, че тенденцията вече е обратна - заличаване на източните говори. Та това е в общи линии. Лично аз нямам нищо против диалектите и не смятам, че човек, дето цял живот до пълнолетието си е говорил по определен начин, трябва за една седмица да промени говора си. Да, знам и за такива случаи. Много мои познати и роднини промениха говора си, защото ги е срам да говорят. Обаче проблемът е, че веднъж променен, тоя говор си остава така и след завръщането им по родните места. Нали се сещате, че са прихванали нещо от книжовния език, но много неща са просто от диалектите на регионите, в които са били. Така просто стават смешни, защото заменят едни грешки с други :) Например, според българския език,  членът в мъжки род се изговаря не така, както се пише. Обаче моите мили познати са прихванали местните диалекти и вместо да си говорят така, както е в книжовния ни език, си разтварят устата, все едно се готвят за минет.  Лично аз доста време живях в регион, където говореха по различен начин. Опитвал съм се понякога да играя по техните правила, но така и не успях да променя говора си. За което се радвам разбира се!

Именно! Но иначе не си неграмотен...

Хубаво се е получило... :)

Само дето си подкрепил неговата теза...

Грамотният човек използва изразни средства, съобразени със ситуацията. Лекциите и изпитите предполагат да се използва един по-така официален изказ. Ама ако можеш да се изразяваш само на диалект, няма как да стане да говориш така по-официално. Та какво излиза - нито знаем какво правим на изпита, нито можем да се изразяваме, както се предполага на един изпит, обаче преподавателката е много лоша и дай всички да я оплюем. А никой не ще да помисли какво я е накарало да изпадне в това състояние, още повече, нещата, които казва за статистиката, са си съвсем верни, т.е. жената си е наясно с дисциплината, но това могат да го разберат тези, които имат някакво понятие от материята - останалите виждат само това, че си е изпуснала нервите.

Грамотният човек използва изразни средства, съобразени със ситуацията. Лекциите и изпитите предполагат да се използва един по-така официален изказ. Ама ако можеш да се изразяваш само на диалект, няма как да стане да говориш така по-официално. Та какво излиза - нито знаем какво правим на изпита, нито можем да се изразяваме, както се предполага на един изпит, обаче преподавателката е много лоша и дай всички да я оплюем. А никой не ще да помисли какво я е накарало да изпадне в това състояние, още повече, нещата, които казва за статистиката, са си съвсем верни, т.е. жената си е наясно с дисциплината, но това могат да го разберат тези, които имат някакво понятие от материята - останалите виждат само това, че си е изпуснала нервите.

Пич, стига се излага. За какъв диалект говориш? Ако смяташ, че замяната на "се" със "са" на 3 места е диалект... прав си. Аз навремето имах две даскалици от Западна България, които си шляпаха по тяхному, макар да бяха женени в моя град от дълги години. Е, какво, да не са били прости, щото са говорили на "е" и "ъ" вместо на книжовен език? Например казваха "осЪм" вместо "осем". Наистина, не можех да разбера защо говорят така, но явно така си бяха свикнали. И това отлично знаейки, че преподават на деца и че изговорът не е правилен. Сори, ама книжовният ни език все още се основава в голямата си част на търновския диалект така, че не може ти да кажеш, дали някой трябва да говори меко или твърдо, за да е книжовно. Аз разбирам така нещата. Щом езика ни се основава на диалект от определен регион, би трябвало за книжовно да се възприеме и техния изговор. Точка. Ти си с грешка, не даскалицата. 

gothicrock Въобще не споря с теб... Нито съм изразила мнение по отношението ти по темата като цяло, нито по конкретния ти пост. Просто не ми убягна /както явно не само на мен/ единствено изречението, в което твърдиш, че който говори на диалект, значи е неграмотен и ме впечатли мнението на darkterminal, че това твърдение дори звучи напудрено...

След това дойде и следващият ти пост на диалект, който подейства ободрително... сякаш намигваш сам на себе си.

И съм толкова добронамерена, че даже ти се обяснявам… ;)

Така, че... дишай!

Пич, стига се излага. За какъв диалект говориш? Ако смяташ, че замяната на "се" със "са" на 3 места е диалект... прав си. Аз навремето имах две даскалици от Западна България, които си шляпаха по тяхному, макар да бяха женени в моя град от дълги години. Е, какво, да не са били прости, щото са говорили на "е" и "ъ" вместо на книжовен език? Например казваха "осЪм" вместо "осем". Наистина, не можех да разбера защо говорят така, но явно така си бяха свикнали. И това отлично знаейки, че преподават на деца и че изговорът не е правилен. Сори, ама книжовният ни език все още се основава в голямата си част на търновския диалект така, че не може ти да кажеш, дали някой трябва да говори меко или твърдо, за да е книжовно. Аз разбирам така нещата. Щом езика ни се основава на диалект от определен регион, би трябвало за книжовно да се възприеме и техния изговор. Точка. Ти си с грешка, не даскалицата. 

В грешка съм, викаш. :lol6:

Гледай каква прекрасна реч се лее само: процедирамИ няматИ право ще мИ псуватИ Ама остави това. Интересно, защо вместо да пуска това клипче, някой не се е сетил да отиде да пита студентите примерно какво е латентен фактор, как се открива, с какви методи се работи и как се интерпретира - има да слушаме бисери, та знае ли се, но както казах, това ще го разбере само някой, който е наясно с материята.  

В грешка съм, викаш. :lol6:

Гледай каква прекрасна реч се лее само: процедирамИ няматИ право ще мИ псуватИ Ама остави това. Интересно, защо вместо да пуска това клипче, някой не се е сетил да отиде да пита студентите примерно какво е латентен фактор, как се открива, с какви методи се работи и как се интерпретира - има да слушаме бисери, та знае ли се, но както казах, това ще го разбере само някой, който е наясно с материята.  

Всъщност, поне не мека като любимия ни премиер. Доста дразнещо е това мекане от най-високия стол на властта ;)

ПП: И между другото, няма нищо лошо да си пожарникар и да мекаш. Все пак дори японците имат много пожарникари в най-гледаното им състезание - "Най-добрия нинджа", пък ние и грам не разбираме от диалекта им :P

Редактирано от KB2640148 (преглед на промените)

Е па... Що му е? Думай си какво си мо'еш. Секой, кой сака ке те разбере. И немой се срамува, оти онуй що е унутре - у тебека, неке се измени ко ли думаш по шопски, по македонски или по ломски. Оти они у Македонията, па не думат по български, па се немат за неграмотни... Целиот народ американски дума по диалект и па не са неграмотни, а па не се и срамувуват... 'Айде немой му се коси толкоз. 'Се е толкова, па и за останалото си го право рекъл...

това си беше чиста провокация:

1. учениците са дошли подготвени да снимат и само е трябвало да провокират даскалката (на която 100% са знаели характера)...

2. хитър начин за проваляне на изпита, на тия дето са се подготвили...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

2. Висше образоване може да учи човек, който има завършено средно такова, което пък значи, че трябва да е грамотен. Ако говори на диалект, значи, че е неграмотен. Друг е въпросът, защо това се допуска в нашата образователна система. 3. Студент, който е неподготвен на изпита, получава директно двойка и отива на поправка. А пък да се пазари как ще държи изпита - това е пълен абсурд. Но за въпросния ВУЗ много неща, които не трябва да са такива, си съществуват и то не от днес. А преподавателката - тя не е учителка или даскалка, между другото, за информация на някои от пишещите - си е за съжаление, тъй като нещата, които казва по отношение на статистиката са си точно такива, ама кой да я чуе - просто студентите не го знаят, както и тези, които са обвързани с материала.

Аз просто казах, че цели региони говорят по този начин, затова там това се възприема за нормално. Познавам хора, които могат да говорят както хората от клипа, така и "правилно" - това обаче не ги прави неграмотни. Когато в средното училище се преподава на диалект, когато по улиците чуваш диалект няма как и ти да не говориш на него, защото така правят всички. Затова студентите не са виновни. Те разговарят книжовно от гледна точка на ситуацията - използват книжовен стил.

Студентите да са нишестоящи? На тия пукели са им дадени повече права от тези на преподавателката. А тия, които снимат и въобще участват в "шоуто", са поколение на пукели и нищо нормално, нищо съзнателно няма в тях. Целта в живота им, е само да има ентъртайтмент, пари от въздуха (ако може), и ларж дрешки, талафони, брички и *ички.

А това е така, понеже тези ценности им се вменяваха още от раждането (конкретно началото на 90-те години). В известна степен те не са виновни, че нещата в тяхната държавата стават по този начин откакто се помнят. Разбира се, това не е оправдание, защото който търси - намира, който желае - постига, но така е по-лесно. А кой ще е този луд, който бяга от лесното? Няма такива (или поне са много малко).

А това е така, понеже тези ценности им се вменяваха още от раждането (конкретно началото на 90-те години). В известна степен те не са виновни, че нещата в тяхната държавата стават по този начин откакто се помнят. Разбира се, това не е оправдание, защото който търси - намира, който желае - постига, но така е по-лесно. А кой ще е този луд, който бяга от лесното? Няма такива (или поне са много малко).

Аз не бих ги нарекъл "ценности", дори и в кавички. Атрибутите на пороците, вероятно си имат собствен термин, с който са названи.

Ами има си ги такива студенти и това е. Записват някоя по-лесна специалност и си живуркат.В общежитията се напиват като магарета,плащат 50 лева наем,скоро чух един в автобуса да се хвали,че са пускали 4 вентилаторни печки/не плащат ток!/нито вода,нямат задължения,записват се нещо по-лесно/въпреки,че всяка една специалност си изисква четене,но защо да го правят след като някой преподавател ще ги съжали.../. На едни им се скъсва... от учене,че дори и работят,а други са пияни магарета и такива и ще си останат цял живот. : ) Въпреки това не виждам смисъл един човек да се ядосва и да се изразява по този начин.Като нищо не знаят, тогава ще играе слабата оценка.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.