Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на Вашия Linux - част 2

Featured Replies

Оп. xd

Снимка от 2021-01-22 17-42-00.png

Снимка от 2021-01-22 17-44-55.png

• Отговори 4,2k
  • Прегледи 608,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Демонстрация на sos-easy-install версия 2.7 (най новата) . Променен е интерфейса на приложението  . ПС. Очаква се до няколко версии да сложи в малкия си джоб всички подобни инструменти  

• Martin Chuchukov
    Martin Chuchukov

От Ubuntu 12.04 не бях ползвал линукс. Наскоро го сложих, но не бях фен на Unity, гледам вече Gnome е преправен да изглежда по същия начин.. но аз съм фен на KDE. Реших да опитам и го сложих наскоро,

• Ето и stotinkaOS стартирана през LiveUSB:     Тапета е правен от дъщеря ми на един поход от училището (от с.Дивчовото, през резерват Боатин, до местността Костина в с.Рибарица)!

Публикувани изображения

Да не остана назад, взех, че инсталирах Arch. Да видя, какво е това животно.

Screenshot from 2021-01-25 01-54-27.png

преди 7 часа, p4p написа:

Много готино и класическо. Навява ми малко XP емоции. : )

Редактирано от Тoни (преглед на промените)

преди 3 минути, p4p написа:

KDE - една от основните графични среди в Линукс, с всичките ѝ плюсове и минуси:

Но не пречи да си е лайно миризливо 😆 :D

преди 8 часа, Росен Р. Александров написа:

spacer.png

Росене, с моя Ryzen 1200 дали ще върви Gentoo или ще е мъка?

преди 1 час, vpvelev написа:

Росене, с моя Ryzen 1200 дали ще върви Gentoo или ще е мъка?

Няма да е мъка. Като гледам въпреки че е само 4 ядра е много близо до производителността на FX8350 (аз имам FX8320 също, на който съм инсталирал gentoo, отнема около 14 часа.) А с новия Рязан около 5 - 6 часа. Иначе после ще работи като самолет като веднъж го компилираш, или има вариант да ползваш 100% gentoo система от проекта в който бях някога сътрудник.

@cybercop да не съм чул нищо! :D

https://wiki.calculate-linux.org/desktop

В момента имат чудесна база и всичко е направено като за Убунту потребители. (но си остава 100% gentoo система).

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

или има вариант да ползваш 100% gentoo система от проекта в който бях някога сътрудник.

Calculate го зная и го пробвах преди години.

Около 2002-2003 май беше, видях 2 списания и в едното имаше диск с RedHat а в другото с Gentoo. Не помня по каква причина но си купих това с Gentoo. И започнах да го инсталирам на тогавашния ми компютър с целерон на 300 MHz май беше. Ама мислех че всички линукси са така (не че тогава инаше много дистрибуции, бяха 2-3).

Всъщност това беше първия ми досег с Линукс. 

Разпечатах си цялата документация тогава за инсталиране и настройка. Скоро видях листовете (около стотина са сигурно :) ). Ходех в един интернет клуб тогава и се молех и си плащах да ми ги разпечатват на тогавашния скъп лазарен принтер.

Не помня по колко часа компилирах ядрото, но тогавашното KDE се компилира при мен за около 2-3 дена. 

И се зарекох, като си купя що-годе добър компютър да се върна към старата ми любов Gentoo :)

Това че досега не съм го направил не е само до компютъра, но и до многото други житейски фактори. Но мисля че вече е дошло времето :)

преди 10 часа, vpvelev написа:

Calculate го зная и го пробвах преди години.

Те много неща са се променили от тогава. Аз спрях да го ползвам не защото е лош, а просто защото не искат да вкарат в състава systemd и много неща просто отказват да работят без systemd.

KDE или GNOME или XFCE ...

При мен е въпрос само на един рестарт.   ;)

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

Май пак ще се връщам на добрия гном

Слагай направо алфата на GNOME 40. Към днешна дата единственият по-сериозен проблем, поне от това, което аз ползвам, е с Dash to Dock. Dash to Panel работи.

s9slVnf.png

https://i.imgur.com/dTXgu4K.png

https://i.imgur.com/ivxDZX0.png

spacer.png

spacer.png

преди 5 часа, Белгиеца написа:

какво не задоволява височайшите ти капризи ?

Да речем че искам нещата просто да работят.

преди 6 часа, Росен Р. Александров написа:

Май пак ще се връщам на добрия гном, с това КДЕ не е работа.

По-миналата седмица пак го пробвах КДЕ и като вляза да избера курсор за мишката и замръзва на тоя екран. Не върви плазмата при мен и това си е. Може би да е от нвидия драйвера.

Затова си карам с Гнома.

Screenshot-from-2021-01-31-16-30-10.png

преди 45 минути, Белгиеца написа:

Това дето показва трите вентилатора на каква скорост се въртят какво е ?
Нещо от рода на sensors командата ли е ?

Да.

n9676tX.png

Само че командата в Conky за вентилатора на CPU например е от вида:

CPU Fan:  ${execi 10 sensors | grep 'fan1' | awk {'print $2'}} rpm

Стига бе, белгийската мида можел и нормално да пита?

на 31.01.2021 г. в 18:47, vpvelev написа:

Само че командата в Conky за вентилатора на CPU например е от вида:

CPU Fan:  ${execi 10 sensors | grep 'fan1' | awk {'print $2'}} rpm

Ясно, това не е за простосмъртни мързеливи ползватели като мене.
А този Conky инсталиран от synaptic не показва обороти и го разкарах веднага.
В UEFI на ASRock дъното съм му задал с какви обороти да се върти бавно до какви температури.
Добре че производителите на дънни платки знаят да правят работещи неща за потребителите, че от пингвинската секта са гола вода и кал по ушите.
От другите тъпи пингвински софтуери и от писаното на сайта на убунту, трябвало команди да били намерени сонди и датчици и т.н., ама като се съглася и после излизат едни дълги списъци с много ненужни редове и най-вече един ред с абсолютно нереални данни, направо плашещи. 
Та в страната на пингвинските чудеса, като си купиш дъно пуснато на пазара пролетта на 2020г и ... ами не работят нещата, така както ги е писал някой пингвинчия през 2017г ( например).
Мъка , мъка голяма с тия пингвини, едни обороти на един пиклив вентилатор не са направили убунтутковци да се виждат без родилни мъки.

Ako  дъното ти е с 4-ри пинов съединител за вентилатора на проца:

1. +
  2. -
  3. тахо
  4. шим,

мога с една команда, да  задам произволна ъглова скорост на вентилатора. От 0 оборота до макс и един хей какъв профил си задал в UEFI. Достатъчно е дъното, да е с 4-ри пинов конектор само. При три пинов вентилатор се добавя един N-kaнален транзистор за 5с и проблема разрешен.

на 3.02.2021 г. в 14:57, Белгиеца написа:

В човешкия мозък има „ОГЛЕДАЛНИ“ клетки позволяващи да се разбира ....

Много клетки, много чудо, за да изходиш поредната си огледалност.

Мъка, мъка...., белгийска, ако не му кажеш на конки какво да ти показва, няма и да ти го показва, конки идва гол и бос и показва само най базови неща, ти си го настройваш по свой вкус и цвят,има една камара екстри че главата може да ти се замае, ако искаш може да ти показва и новините от някой сайт  стига да знаеш как да го настроиш както и линукс с което ти не се справяш.

преди 5 часа, bulljo написа:

... стига да знаеш как да го настроиш както и линукс с което ти не се справяш.

Или направо да знам как да го създам аз от нула този кух софтуер, така ли ?
Еееееее не, няма да ставам такъв мазохист.

Нали..., като седна за пръв път пред компютър знаеше какво да правиш и вече беше виртуоз на клавиатурата и управляваше Уиндоус сякаш ти си го създал, ползваше всичкия наличен за него софтуер без да си напънеш мозъчните клетки, ей така защото си роден със знанията за това или обикаля интернет пространството и експериментира докато стигнеш сегашното ти "ниво" на знания. До сега ползвайки и двете ОС би трябвало да ти стане ясно, че Линукс се администрира по лесно и прозрачно за разлика от Уиндоус, 90% от софтуера в Линукс идва с описание или в нета почти винаги има подробно упътване как да постигнеш това което искаш стига да знаеш как да търсиш, на пример за "проклетото" конки, което кара мозъчните ти клетки да умират има хиляди готови решения, само трябва копи/пейст или трябва да почетеш малко, да размърдаш мозъка и да си свършиш сам това което искаш постигайки нещо свое и уникално, но пусти мързел не мори а мъчи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.