Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на Вашия Linux - част 2

Featured Replies

преди 49 минути, vpvelev написа:

Хубави са конкита-та, но обикновено са на 2-3 място в класацията на процесите. Особено моето с разните вентилатори и следене на още куп неща, в повечето случаи дори води в "класацията" :)

Няма графични елементи, няма излишна информация и ... няма проблеми:

Цитат

update_interval = 1.5,

:)

w8AxcuZ.png

Далеч назад в класацията:

;)

https://i.imgur.com/8kuwcVc.png

• Отговори 4,2k
  • Прегледи 607,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Демонстрация на sos-easy-install версия 2.7 (най новата) . Променен е интерфейса на приложението  . ПС. Очаква се до няколко версии да сложи в малкия си джоб всички подобни инструменти  

• Martin Chuchukov
    Martin Chuchukov

От Ubuntu 12.04 не бях ползвал линукс. Наскоро го сложих, но не бях фен на Unity, гледам вече Gnome е преправен да изглежда по същия начин.. но аз съм фен на KDE. Реших да опитам и го сложих наскоро,

• Ето и stotinkaOS стартирана през LiveUSB:     Тапета е правен от дъщеря ми на един поход от училището (от с.Дивчовото, през резерват Боатин, до местността Костина в с.Рибарица)!

Публикувани изображения

Моето конки го приспособих набързо към новата дистрибуция. Добре е като има втори монитор, за да може да се вижда по-често иначе се губи замисъла.

Screenshot-20210316-184028.png

Супер стилно си го докарал KDE-то. Поздравления!

Относно "голословните ми твърдения", историческите факти са такива - Windows NT 4.0 се появява на бял свят- в production дето се казва - 2 години преди KDE  да има 1-вo издание.

Windows NT 4.0 - released July 31, 1996;
Windows NT 4.0 - available August 24, 1996;
KDE - founded 14 October 1996;
KDE 1.0 - released July 12, 1998.

https://kde.org/announcements/1-2-3/1.0/ 

А взаимстването за идеята от Windows NT си го пише черно-на-бяло вътре в обявлението:
"KDE seeks to fill the need for an easy to use desktop for Unix workstations, similar to the desktop environments found under the MacOS or Window95/NT"

• Автор
преди 21 минути, Тамболианеца написа:

А взаимстването за идеята от Windows NT си го пише черно-на-бяло вътре в обявлението:
"KDE seeks to fill the need for an easy to use desktop for Unix workstations, similar to the desktop environments found under the MacOS or Window95/NT"

Само аз ли не виждам в този цитат признание за взаимстване от Windows NT ?

Аз ползвам KDE чак от трета версия. Но, работата с него по това време беше много приятно изживяване. От друга страна, Gnome 2 + Compiz с години беше еталон, който показваше на какво е способна една среда за работен плот. Предполагам, че все още се въртят стари клипове в Интернет.

преди 14 минути, cybercop написа:

Аз ползвам KDE чак от трета версия

В това ти е проблемът, за да разбереш истината.
Ако беше ползвал Windows NT 4.0 / Windows 2000 в ония години 1996-2002  щеше да разбереш, колко мижавa, нескопосанa и фукционално бедна имитация беше KDE на Windows в онези времена.
Подчертвам, натъртвам - имитация, копие! 

преди 2 часа, Тамболианеца написа:

В това ти е проблемът, за да разбереш истината.
Ако беше ползвал Windows NT 4.0 / Windows 2000 в ония години 1996-2002  щеше да разбереш, колко мижавa, нескопосанa и фукционално бедна имитация беше KDE на Windows в онези времена.
Подчертвам, натъртвам - имитация, копие! 

Само да знаеше че Windows крадеше от КДЕ а не обратното. 😆

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

Само да знаеше че Windows крадеше от КДЕ а не обратното. 😆

Сериозно??

Я пак да преговорим матре'яла:

Windows NT 4.0 - 31 Jul 1996
KDE 1.0 - 12 Jul 1998
разлика = 23 месеца

Windows 2000 - 15 Dec 1999
KDE 2.0 - 23 Oct 2000
разлика =  10 месеца

Windows XP - 24 Aug 2001
KDE 3.0 - 3 Apr 2002
разлика = 7 месеца

Windows Vista - 9 Nov 2006
KDE 4.0 - 11 Jan 2008
разлика = 13 месеца

Windows 7 - 22 Jul 2009
KDE 5.0 - 15 Jul 2014
разлика = 60 месеца

Заблудените KDE фенбойчета ръка на Windows 8.x и ранния Windows 10 да целуват, че им помогнаха да си вдигнат малко самочувствието за няколко години, и то единствено в GUI частта.

При това горното хронологично сравнение не достатъчно прецизно, защото по функционални възможности Windows.YY е над KDE.XX с поне 3 пъти по-голяма технологична разлика, отнесено към съответните периоди.

Мале, какъв флейм създадох с тези снимки :)

Аз започнах от KDE 3.4, защото много наподобяваше Windows XP на вид и беше лесен за използване. Не знам кой от кого е копирал и не искам да влизам в спорове с моите предположения :) 

От KDE 4 нагоре мога да потвърдя, че в проекта KDE се вкараха доста иновации, които ги няма никъде другаде (GNOME, XFCE, Windows и macOS), за по-рано - не знам. Ta по-скоро Windows и macOS са взаимствали от KDE при версия 4 нагоре. От 3 надолу - нямам си и на идея.

Относно GNOME Shell, там пък намерих доста неща които са еднакви с macOS.

преди 2 часа, Тамболианеца написа:

Сериозно??

Я пак да преговорим матре'яла:

Windows NT 4.0 - 31 Jul 1996
KDE 1.0 - 12 Jul 1998
разлика = 23 месеца

Windows 2000 - 15 Dec 1999
KDE 2.0 - 23 Oct 2000
разлика =  10 месеца

Windows XP - 24 Aug 2001
KDE 3.0 - 3 Apr 2002
разлика = 7 месеца

KDE 4.0 - 11 Jan 2008
разлика = 13 месеца

Windows 7 - 22 Jul 2009
KDE 5.0 - 15 Jul 2014
разлика = 60 месеца

Заблудените KDE фенбойчета ръка на Windows 8.x и ранния Windows 10 да целуват, че им помогнаха да си вдигнат малко самочувствието за няколко години, и то единствено в GUI частта.

При това горното хронологично сравнение не достатъчно прецизно, защото по функционални възможности Windows.YY е над KDE.XX с поне 3 пъти по-голяма технологична разлика, отнесено към съответните периоди.

Не знам от кой гъз я извади тази информация, но не е вярна.

Достатъчно е само от самото начало да коригираме датата с правилната. NT 4.0 и KDE 1 излизат по едно и също време в една и съща година. Но никой уиндоус по това време няма дори подобен интерфейс. XP беше копие на KDE 2 и така и до ден днешен. Не съм от привържениците на КДЕ, но следя нещата. Windows Vista се появи след KDE 4 Windows 10 след KDE 5. Така че е ясно кой от кого.

Безразлично ми е кой от кой е крал, но не може да се отрече, че  КДЕ и не само, е по красиво от гъвкаво от Уиндоус, е има места в които уиндоус в момента все още води пред линукс но не и сам по себе си, а заради предлагания страничен софтуер, който няма добър еквивалент под линукс, но и това е до време.

преди 3 минути, bulljo написа:

а заради предлагания страничен софтуер, който няма добър еквивалент под линукс, но и това е до време.

джамът е луксозна кола, дек върви само по магистрали
мен ми трябва емтелбе, дек да върви навсякъде и това е възможно само под линукс...тъй де, според мен
недостатъка е че и до сега не мога да намеря ефективен драйвър за wifi...общо взето, много трудно се намират драйвъри
и това е причината днес да не съм с линукс

преди 41 минути, Росен Р. Александров написа:

Не знам от кой гъз я извади тази информация, но не е вярна.

Достатъчно е само от самото начало да коригираме датата с правилната. NT 4.0 и KDE 1 излизат по едно и също време в една и съща година. Но никой уиндоус по това време няма дори подобен интерфейс. XP беше копие на KDE 2 и така и до ден днешен. Не съм от привържениците на КДЕ, но следя нещата. Windows Vista се появи след KDE 4 Windows 10 след KDE 5. Така че е ясно кой от кого.

По-подходящо е ти да си извадиш главата от гъза и прогледнеш с кьоравите си очички:

Времева линия Windows:
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Microsoft_Windows 

Времева линия KDE, специално като за кьорави, ексклузивно от сайта на KDE:
https://timeline.kde.org/ 

Уж се водиш стар линуксчия.
Ако и знанията ти за Линукс съответстват с парадоксалните ти твърдения за времевите линии, аз на твое място бих умрял от срам.

преди 9 часа, pnn написа:

Нали твърди, че KDE е било копие на Windows. Ето му истинско копие, та и по хубаво :) 

https://www.kaldata.com/it-новини/kali-linux-получи-таен-режим-който-я-маскира-ка-323980.html

само дето с адаптер Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8260, не може да захапи
iwconfig вика че мий мека пишката...тъй де, не става

преди 33 минути, дръндю написа:

джамът е луксозна кола, дек върви само по магистрали
мен ми трябва емтелбе, дек да върви навсякъде и това е възможно само под линукс...тъй де, според мен
недостатъка е че и до сега не мога да намеря ефективен драйвър за wifi...общо взето, много трудно се намират драйвъри
и това е причината днес да не съм с линукс

Знаем, че ти е голяма болка, че не можеж да хакнеш пълноценно интернета на комшията но няма да се предаваш;), рядко съм имал проблеми с wifi  и то не фатални и не при всички дистрибуции, примерно след събуждане на лаптопа да няма връзка и да трябва да рестартирам, от времето на  17та версия на минт до сега не съм наблюдавал този проблем в никоя от пробваните от мен дистрибуции, мога само да ти предложа да пробваш някое по-популярно дистро с по ново ядро и драйвери, а не някоя екзотика, не знам твоя любим WifiSlak на какво дередже е, но софтуера с който може да тестваш, колко е пробита дадена мрежа е наличен за повечето дистрибуции, има и друг момент в последните години много модули за стар хардуер в това число и wifi изпаднаха от поддръжката на ядрото, та не е лошо да пробваш и по старо дистро, но пак от популярните.

преди 4 минути, bulljo написа:

че не можеж да хакнеш пълноценно интернета на комшията но няма да се предаваш;)

аве за хакване на комшията може да се ползва външен адаптер
още един неразбрал, че искам да си ползвам пълноценно лаптопа с вътрешния адаптер
и да, за сега само вифислакс от версии 4.11.1 до 64.2.5, базирани на слакуер, поддържат този адаптер до някъде...тъй де, не може да инжектира пакети но се свързва с рутера ми без никакви проблеми
някои базирани на дебиан го разпознават, ама Кали (дракончето с двете леви ръце) , йок

преди 1 минута, дръндю написа:

аве за хакване на комшията може да се ползва външен адаптер
още един неразбрал, че искам да си ползвам пълноценно лаптопа с вътрешния адаптер
и да, за сега само вифислакс от версии 4.11.1 до 64.2.5, базирани на слакуер, поддържат този адаптер до някъде...тъй де, не може да инжектира пакети но се свързва с рутера ми без никакви проблеми
някои базирани на дебиан го разпознават, ама Кали (дракончето с двете леви ръце) , йок

Бъзикам се бре, знам че не хакването ти е зора.

• Автор
преди 4 часа, Тамболианеца написа:

Windows XP - 24 Aug 2001
KDE 3.0 - 3 Apr 2002
разлика = 7 месеца

KDE 4.0 - 11 Jan 2008
разлика = 13 месеца

Тук съм в свои води. Кажи ми сега, какво общо имат графичната среда на XP и KDE3, да да приема претенциите ти, че са откраднали интерфейса. На базата на това, че панелът е само един ли е това заключение. Колко панела трябва да има един работен плот ? KDE3, визуално, функционално и по отношение на възможностите на kwin беше светлинни години напред. 

преди 13 минути, cybercop написа:

Тук съм в свои води. Кажи ми сега, какво общо имат графичната среда на XP и KDE3, да да приема претенциите ти, че са откраднали интерфейса. На базата на това, че панелът е само един ли е това заключение. Колко панела трябва да има един работен плот ? KDE3, визуално, функционално и по отношение на възможностите на kwin беше светлинни години напред. 

Нямат нищо общо но как да е, аз същото му обяснявах. XP е взаимстван от KDE2 Longhorn от KDE3 Vista/7 от KDE4 и нататък е ясна хронологията. всичко преди XP което е било по времето на КДЕ 1 изобщо не е дори близо по дизайн.

Предполагам, че спора е за кражба само на външния вид или ... ?

Лошото е че и КДЕ започнаха да забиват настройки както Уиндоус на забутани места. Става въпрос за настройки за които да се сетиш по логика къде трябва да бъдат и как да се казват.

Пример: къде е настройката за двоен или единичен клик за отваряне на папка в сегашното КДЕ (Plasma 5)? И как е формулирана?

Става въпрос за потребител, който не знае къде е дадена настройка и по аналогия и логика къде би я търсил?

преди 40 минути, vpvelev написа:

Пример: къде е настройката за двоен или единичен клик за отваряне на папка в сегашното КДЕ (Plasma 5)?

Ще свикнеш с KDE.  ;)

преди 40 минути, vpvelev написа:

Става въпрос за потребител, който не знае къде е дадена настройка и по аналогия и логика къде би я търсил?

Мястото е най-логичното - Поведение на работната среда.

И се намира лесно с търсачката:

:)

https://i.imgur.com/Jrb8njC.png

или

https://i.imgur.com/qdUCKiI.png

и готово:

https://i.imgur.com/P2kwf3B.png

Сериозен недостатък на средата е липсата на превод.

• Автор
преди 24 минути, p4p написа:

Мястото е най-логичното - Поведение на работната среда.

Не знам, колко е логично. Но, имам същата забележка към Xfce. Опцията за отваряне на елемент с едно или две кликвания, според мен е най- добре да е в секция "Мишка и тъчпад" при настройките на мишката, вместо две отделни настройки за работният плот и Thunar. Наистина, така настройката става глобална, но, шансът някой да предпочете различни действия при кликване за работният плот и файловият браузър е близък до нула. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.