Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Капитане , няма да останеш разочарован от SX130 IS , във момента имам SX120 IS , и има само едно лошо качество за мен . Когато снимам на макро , ако съм със светкавица остава сянка от обектива . Ако е със ISO повече от 800 много шум . Проблема може да се оправи със статив . Моя не е за тази работа.

Надявам се. Макро не съм снимал и познавайки интересите си надали ще снимам много, особено със светкавица. А за статива - да, за нощни снимки. При високо ИСО е нормално да има шум, фотоапарата е от нисък клас, матрицата не е много голяма... Но за тези пари се надявам да има прилично качество :top secret:
  • Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Миналата седмица посъветвах моя позната да си закупи "Canon Power Shot SX 120 IS" Вчера го е купила като цената на 120 е =90$, от редовен магазин щат Джоржия - Атланта. Тук не му зная цената. Цена на 130 - 130$

Ето цените на няколко модела от същия щат:

1. Canon Power Shot A3 100 IS - 90$

2. Canon Power Shot SX 120 IS - 90$

3. Canon Power Shot SX 130 IS - 130$

4. Canon Power Shot D 10 - 180$

5. Canon Power Shot A 480 - 40$

6. Canon Digital IXUS 200 IS - 170$

7. Canon Digital IXUS 120 IS - 170$

Сигурно ли е, че на са някакви refurbished, защото за sx120 не видях по сайтовете цена, по-ниска от $149 ?

• 3 седмици по-късно...

Фопоапаратът Praktica DPix 1100Z е изключително подходящ за подарък за деца или големи, които сега се запознават с тънкостите на цифровата фотография. Това е практичен подарък за начинаещи фотографи. Апаратът е компактен, има отлични характеристики – 18 различни режима на снимане, 10 Mpix, оптичен и цифров зум, баланс на бялото, 32 MB вградена памет......

Редактирано от capnemo
без директна реклама!!! (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, препоръчайте нещо до 150-160 лв. Сега погледнах фотосинтезиса: http://magazin.photosynthesis.bg/category/45?page=1 Nikon CoolPix L21 - 139лв Canon Power Shot A495 149лв Sony DSC-S2000 149лв Canon Power Shot A495 149лв Nikon CoolPix L23 149лв Olympus T-100 159лв Olympus Fe-47 159лв Варианти от бакалии и други магазини също приемам. И цените продължават нагоре. От апарата се изисква да прави любителски снимки и толкова. Не виждам смисъл в момента да наливам повече пари, при положение че в обозримото бъдеще смятам да си взема огледално-рефлексен и този ми трябва да закърпи положението дотогава. Та, има ли причина да не взема първия, идва с калъф и зарядно с две батерии. При този размер на матрицата, има ли смисъл от повечето пиксели на другите апарати?

......................

Та, има ли причина да не взема първия, идва с калъф и зарядно с две батерии.

Не, няма причина :( . От тези, които си изброил, няма голяма разлика като качество и възможности.

Обади се пак, като дойде момента да избираш DSLR :) . Ще се радвам, ако мога да помогна.

Здравейте, и аз имам нужда от помощ при избора на фотоапарат. Баща ми смята да задели до 250, в краен случай 300 лв.

С моите познания знам само, че в CMOS матриците влиза по-малко светлина от колкото трябва и че DSLR са по-добрият вариант. Ще се ползва за чисто любителски снимки, но все пак държа да е възможно най-доброто за парите си. Също така другите задължителни изисквания, които сме поставили са: да е с ли-йонна батерия (другият вариант е ужас), цветовете да се доближават максимално до реалните, да снима добре и на светло, и на тъмно, и ще е супер ако панелът е метален, но това не е задължително условие. Засега съм си харесала този от брошурата на Germanos:

OLYMPUS FE 5040

Предложения и от тия в германоската брошура също се приемат, има я на сайта им.

п.п. Мисля да се уча на макро на новия фотоапарат, така че няма да е лошо и макро да има :)

Здравейте, и аз имам нужда от помощ при избора на фотоапарат. Баща ми смята да задели до 250, в краен случай 300 лв.

С моите познания знам само, че в CMOS матриците влиза по-малко светлина от колкото трябва и че DSLR са по-добрият вариант. Ще се ползва за чисто любителски снимки, но все пак държа да е възможно най-доброто за парите си. Също така другите задължителни изисквания, които сме поставили са: да е с ли-йонна батерия (другият вариант е ужас), цветовете да се доближават максимално до реалните, да снима добре и на светло, и на тъмно, и ще е супер ако панелът е метален, но това не е задължително условие. Засега съм си харесала този от брошурата на Germanos:

OLYMPUS FE 5040

Предложения и от тия в германоската брошура също се приемат, има я на сайта им.

п.п. Мисля да се уча на макро на новия фотоапарат, така че няма да е лошо и макро да има :)

Предлагам ти този, въпреки, че го няма в каталога на Germanos:

Публикувано изображение

Моделът е Canon Powershot A3200 IS , цена по магазините - 289 лв. Малко по-евтин, но с 4-кратно оптично приближение е Canon IXUS 105 IS:

Публикувано изображение

Ами всъщност фотоапарът няма да се използва само от мен, и баща ми ще снима с него. Днес му дадох характеристиките да ги разгледа, по всяка вероятност ще избере първия, а и тази врътка за сменяне на режимите е много удобна (старият ни фотоапарат също имаше такава), а вторият няма. Намерих в интернет и друг модел от тази серия - Canon PowerShot A3300 IS. Бихте ли споделили мнение дали има съществена разлика между A3200 и A3300? И кой от двата е по-добър, защото цените им са много сходни?

Разликите между двата модела са минимални - А3300 има 16 MP сензор и 3.0" дисплей, а А3200 - съответно 14.1 MP и 2.7" .

Предложих тези двата най-вече заради компактните размери. Но все пак трябва да се има предвид, че те предлагат сравнително малки възможности за контрол върху процеса на снимане. Ако размерът не е от толкова голямо значение, помислете и за нещо от рода на Canon SX120IS:

Публикувано изображение

Освен по-голямото оптично увеличение, той предлага и ръчен контрол върху бленда и скорост, както и ръчен фокус. Последният може да е много полезен при макро снимки :) .

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

..., да снима добре и на светло, и на тъмно, ...

Ами за 300 лв такова чудо НЯМА.   :cool:

п.п.

само няма да се стряскаш, едно Канонче ще ти свърши работа.

Здравейте !!! Възхищавам се на снимките на професионалистите.Моля Ви препоръчайте ми фотоапарат на старо с който да правя такива снимки за семейният албум.Бюджетът ми е до 600 лв. Благодаря Ви предварително.

Здравейте !!!

Възхищавам се на снимките на професионалистите.Моля Ви препоръчайте ми фотоапарат на старо

с който да правя такива снимки за семейният албум.Бюджетът ми е до 600 лв.

Благодаря Ви предварително.

Готово, лесна работа :) . Ето например една подходяща оферта .

Готово, лесна работа :rolleyes: . Ето например една подходяща оферта .

Благодаря Ви за бързия отговор.Но предложението е малко над бюджета ми.

Редактирано от adamantan (преглед на промените)

Благодаря Ви за бързия отговор.Но предложението е малко над бюджета ми.

Жалко ...

Действително е над 600 лв, но в комплекта са включени карта памет, чанта, и CLP филтър - неща, които биха ти трябвали в последствие.

Остава да следиш базара във фотофорума, и да чакаш нещо, което да те устройва като цена.

Здравейте !!!

Възхищавам се на снимките на професионалистите.Моля Ви препоръчайте ми фотоапарат на старо

с който да правя такива снимки за семейният албум.Бюджетът ми е до 600 лв.

Благодаря Ви предварително.

Ами то за по 300 евро има и чисто нови с две години гаранция. Ще платиш едно 20 евро за доставката и си готов.

Цените в базара на фотофорума са доста често прекалено високи. Някой се е прекарал да плати надута цена в български магазин и после се опитва да намери балък да си избие парите.

Да дадеш над 300 евро за стар модел (Nikon D60) отпреди няколко години си е пълна глупост, защото същият е бил само за 350 евро нов с две години гаранция.

п.п.

знам го много добре оня форум там, пълно е с търгаши търсещи жертви.

Ами то за по 300 евро има и чисто нови с две години гаранция. Ще платиш едно 20 евро за доставката и си готов.

Белгиец, къде са тези благинки - нов апарат за 300 евро? Я дай едно примерче ;) .

В твоя холандски сайт гледам, че най-евтин е 1000D - за ? 335,00 , и то едно голо тяло. А обектив, а памет, а чанта, и т.н.?...

Цените в базара не са регламентирани - определят се от продавачите. Понякога има изгодни оферти. Има и надути цени, наистина, но или стоят така с месеци, или бързо влизат в час. Затова писах, че трябва да се следи, и да се реагира своевременно.

ПП. Да ти пусна ли едни линкче за употребяван D50 за 1300 лв? :)

Цените в базара на фотофорума са доста често прекалено високи. Някой се е прекарал да плати надута цена в български магазин и после се опитва да намери балък да си избие парите.

Да дадеш над 300 евро за стар модел (Nikon D60) отпреди няколко години си е пълна глупост, защото същият е бил само за 350 евро нов с две години гаранция.

п.п.

знам го много добре оня форум там, пълно е с търгаши търсещи жертви.

Съгласен съм с теб белгиец . Наистина цените са прекалено надути.

Белгиец, къде са тези благинки - нов апарат за 300 евро? Я дай едно примерче  :yanim:  .

В твоя холандски сайт гледам, че най-евтин е 1000D - за ? 335,00 , и то едно голо тяло. А обектив, а памет, а чанта, и т.н.?...

Цените в базара не са регламентирани - определят се от продавачите. Понякога има изгодни оферти. Има и надути цени, наистина, но или стоят така с месеци, или бързо влизат в час. Затова писах, че трябва да се следи, и да се реагира своевременно. 

Ааааа, свърши вече даването на линкове към сайтове. Бони ми блокира готиния ник там.

Сайтовете които съм ги пускал преди, обикновено спират навреме да продават моделите за които  знаят че ще бъдат заместени с нови. Затова няма да видиш там за 300 евро с китака оферта. Тези цени се намират на сайтовете на големите търговски вериги от магазини продаващи всякаква техника, не само фотографска. През януари при мен имаше в два такиви магазина ( от различна търговска марка) Сони с китак за 299 евро и Олимпус с китак за 295 евро. Сега, след април пак ще почнат с разни оферти.

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте на всички фотографи! Значи скоро завършвам училище и ми казаха, че може да ми купят фотоапарат и да си избера до максимум 800 лева, но не повече. Аз разглеждах интервюта и се спрях на nikon д3000, но не знам как е фотоапарата от снимки в интернета на става ясно. Най - често ще го използвам в макро режим и снимки на пейзажи. Но не ми е ясно дали като самия фотоапарат струва 800лева ще има ли нужда от обектив отделно или може да се снима без или то си има не знам ако някой може да ми поясни би било чудесно! Ако трябва да се купува пък отделно обектив не знам опитайте се Вие да ми покажете хубав фотоапарат за 800лева :)

Здравейте на всички фотографи! Значи скоро завършвам училище и ми казаха, че може да ми купят фотоапарат и да си избера до максимум 800 лева, но не повече. Аз разглеждах интервюта и се спрях на nikon д3000, но не знам как е фотоапарата от снимки в интернета на става ясно. Най - често ще го използвам в макро режим и снимки на пейзажи.  Но не ми е ясно дали като самия фотоапарат струва 800лева ще има ли нужда от обектив отделно или може да се снима без или то си има не знам ако някой може да ми поясни би било чудесно! Ако трябва да се купува пък отделно обектив не знам опитайте се Вие да ми покажете хубав фотоапарат за 800лева :speak:

Кви са тия интервюта бе ?

Да не би да са ревюта от английски ?

За макро ти трябва макро обектив. Има макро 1:1 и макро 1:2, вторите са по-евтини. Например един Тамрон 70-300мм Макро 1:2 при 300мм на 95см от пчелата.

Те кво може да прави:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

ама не от всеки път де.

Струва 130 евро.

Здравейте на всички фотографи! Значи скоро завършвам училище и ми казаха, че може да ми купят фотоапарат и да си избера до максимум 800 лева, но не повече. Аз разглеждах интервюта и се спрях на nikon д3000, но не знам как е фотоапарата от снимки в интернета на става ясно. Най - често ще го използвам в макро режим и снимки на пейзажи. Но не ми е ясно дали като самия фотоапарат струва 800лева ще има ли нужда от обектив отделно или може да се снима без или то си има не знам ако някой може да ми поясни би било чудесно! Ако трябва да се купува пък отделно обектив не знам опитайте се Вие да ми покажете хубав фотоапарат за 800лева :)

Ще започна с нещо, което се е писало много пъти, но явно трябва да се повтори пак:

Ако ще си купуваш цифров огледално рефлексен апарат (DSLR от англ.), забрави думата "фотоапарат" . DSLR е система от тяло, обективи, и други принадлежности. Обективите са важни колкото тялото, ако не и повече. За да правиш хубави снимки с него, не ползваш "режими" , а си подбираш подходящ обектив и настройки - както правилно е писал Белгиец по-нагоре. Хубаво е да имаш отделно обектив за пейзажи, за макро, за снимане на слаба светлина, за портрети, и за каквото друго ти трябва. Понякога един обектив се ползва за няколко цели. Отделно от това трябват познания за фотографията, и практически умения за работа с апарата. Тоест - ако си вземеш примерно D3000 с китовия обектив, снимаш на автоматични настройки и както ти падне, резултатите няма да са значително по-добри от сегашния ти апарат. А може и да се по-лоши. Ако пък решиш сериозно да се развиваш и да си изграждаш система - ще даваш за в бъдеще още много пари. Ама наистина много.

Пиша ти всичко това, за да можеш да прецениш дали си подготвен. Ако твърдо си го решил - D3000 става като за начало. Въпреки че според мен по-добрият вариант е тяло на старо, на което да се учиш, и останалите пари да вложиш в обективи.

Уф чак толкова много ли. Еми добре тогава предложете нещо до границата на 800 лева да видим какво ще измислите :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.