Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Основният проблем е шум в снимките - при всякакво ISO, дори и при най-ниското. В допълнение - подтискането на шума, което се прилага, води до влошаване на качеството - замазване и артефакти. Хроматични аберации, причинени от оптиката (неизбежни поради големия зуум), типичното за Canon преекспониране на осветените участъци при контрастни сцени, по-малкият динамичен обхват вследствие на малката матрица (сравнена с DSLR, разбира се) ... Източник. Примерни снимки с апарата - тук , можеш да ги разгледаш, и да си съставиш мнение.

За IXUS 1000 HS, както казах, все още нямам достоверна информация. Нов модел е.

Съветът ми е да се откажеш от изискването за FullHD клип. Според мен за това, за което ще ползваш апарата, и 1280x720 е напълно достатъчно. И тогава ще имаш много по-голям избор.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря за обстойният коментар.Замислям се наистина,че по-добре да заложа на добри снимки и да се откажа от FULL HD.Незнам обаче дали да избера апарат тип сапунерка или от тези които са като павета:grimace:В магазина ме насочиха към PowerShot G11,PowerShot SX20 IS и Panasonic LUMIX DMC -TZ10.Задачата става все по-трудна,особено когато не съм специалист в тази област.Ще се радвам отново да ми помогнете!

Замислям се наистина,че по-добре да заложа на добри снимки и да се откажа от FULL HD.

А може и да не се отказваш, просто ако имаш пари си взимаш това:

http://www.sony.bg/product/dsb-nex-3/nex-3a

с малкия обектив, (викат му палачинка на някои форуми).

И после приятелките ти ще има да се чудят що твойта "сапунерка" снима по-добре от тяхните турбо-сапунерки дето приличат на дслр-чета (ама не са).

Не знам обаче дали да избера апарат тип сапунерка или от тези които са като павета:wors:В магазина ме насочиха към PowerShot G11,PowerShot SX20 IS и Panasonic LUMIX DMC -TZ10.

Това ти трябва да си го решиш. Въпросът е кое е по-важно за теб - голямото оптично увеличение в малък обем, или по-голямата матрица, която да дава по-добро качество на снимките. Във втория случай Sony NEX-3, който то предлага GIzmoto, е много добро решение. Въпреки, че клиповете, които прави, не са FullHD, а 720p. Но и това е достатъчно. Аз бих добавил като възможност и Olympus E-PL1.

Здравейте,след дълго чудене реших да си купя сапунерка ,а не тухличка.Така,че сега дилемата е между 2 модела Panasonic LUMIX DMC -TZ10 и CANON POWERSHOT SX210 IS .Имате ли наблюдения за тези апаратчета?

Panasonic LUMIX DMC -TZ10 и CANON POWERSHOT SX210 IS

Добър избор, ако:

1) Искаш апарат джобен формат с голям зуум;

2) Правиш снимки предимно на дневна светлина;

3) Разпечатваш снимките си във формат до А4, или ги гледаш на монитора, но никога на пикселно ниво (100%).

От тези двата бих предпочел Panasonic-а, заради: по-добрата оптика (по-широка в широкия край, по-светла в дългия, по-малко хроматични аберации), и по-добрата ергономия - при SX210 бутонът за зуума ми се струва малко странен, и при включване на апарата светкавицата веднага изскача, дори и да няма нужда от нея. TZ10 има и GPS :) .

Тук има сравнение на двата апарата, както и други модели от същата категория, с много примерни снимки.

Ако не държиш на ръчните режими (приоритет на скорост/бленда) , помисли за предшественика му - TZ7. По-евтин е, и дава малко по-добро качество на снимките.

Off.: Защо само аз пиша мнения в тази тема?... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Редактирано от Suggs (преглед на промените)

Значи аз искам да помоля за български сайт за цени на цифрови фотоапарати.Смятам да си закупя от Германия,така че германски цени :cool: Благодаря предварително!

Сега разбрах ,че са излязли новите модели PowerShot S95, IXUS SD4500 IS и SX130 IS,G12.Впечатлиха ме най-много S95 и G12 и се чудя дали да не изчакам да ги пуснат в продажба в България.Каква е разликата между PowerShot & IXUS СЕРИИТЕ ? Кои модели от PowerShot /PG,S,SX/ са най-добри? ПП.Много е труден избора ,когато има такова изобилие на пазара :cool:

Редактирано от Eлма (преглед на промените)

Сега разбрах ,че са излязли новите модели PowerShot S95, IXUS SD4500 IS и SX130 IS,G12.Впечатлиха ме най-много S95 и G12 и се чудя дали да не изчакам да ги пуснат в продажба в България.Каква е разликата между PowerShot & IXUS СЕРИИТЕ ? Кои модели от PowerShot /PG,S,SX/ са най-добри?

ПП.Много е труден избора ,когато има такова изобилие на пазара ;)

Ако почакате още месец, ще има още по нови модели. А след това отново месец, съвсем нови. А и детето Ви вече ще е порасло. Приятна покупка.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Привет на всички във форума! Моля ви изкажете мнение за Canon PowerShot A3000 IS и Sony DSC-W350 . Кой е по-добър? Залагам на Canon, но искам и други мнения. Предварително благодаря!

ПП: Или на Canon Ixus 95 IS , но общо взето характеристиките му са същите като на Canon A3000

Редактирано от di0507 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Старата сапунерка окончателно сдаде багажа GSM и тои отказа да снима след поредното изтърване http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif и взех да се замислям за нов фото апарат.

Имам големи изисквания и малък бюджет максимум 500лв.

Може би ще се купува на изплащане така че втора ръка няма как, освен ако някои не се навие да му давам по 50-60лв на месец :rolleyes: .

Не знам какво искам, но определено не искам сапунерка. Иска ми се апарата да е със АА батерии, имам зарядно и няколко комплекта зарядни батерии.

Искам да има и ръчни настроики.На много удобно за мен място има магазин на FUJIFILM и затова се насочих към тази марка апарати.Нямам представа дали са добри, но в края на лятото имах възможност да щракна няколко снимки с

Публикувано изображение

FUJI FINEPIX S-7000 и апарата определено ми хареса.

Намерих го в Технобакалията на много ниска цена "само" 250лв, ако кажете добри думи за него ще си го купя в брой и така ще отпаднат главоболията около лизинга.

Но пък по ревюта и снимки от нета си харесах FinePix S1800 за около 400лв или малко по-евтиния S1600 за 330лв.

Заслужават ли си такъв апарат или да си купя пак една стандартна съпунерка?

По въпросите ми навярно разбирате че съм абсолютен аматьор фотограф и имам притеснения дали ще се справя с настройките на подобен апарат.

Редакция:Поразгледах прочетох малко ревюта, изгледах тонове снимки и клипове и реших да взема FUJI FINEPIX S 1600 или S 1800 в зависимост кое има налично.Доколкото разбрах разликата между двата модела е само в оптичното приближение.

Публикувано изображение

Редактирано от Петьо Стоянов (преглед на промените)

Някои няма ли да сподели впечатления и отзиви от S1800 или S1600 :) Утре мисля да ходя да го видя апарата и ако ми хареса ще го взема.

За възможностите му разбрах това онова от нета, но ми се искаше лични впечатления от някои които е снимал с такъв апарат.

Явно трябваше да си пусна отделна тема тук http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif няма никаква активност.

Петьо, ако някой ти каже, че има около 500 лв, и смята да си купи компютър от Технобакалията, какво ще го посъветваш? :rolleyes: Същото мога да ти кажа и аз за въпросните Fuji-та. Те са ширпотреба. Хубавите апарати са по-скъпи. Цитат: "Не знам какво искам, но определено не искам сапунерка." Ами това, което си избираш, е точно "сапунерка" (мразя този епитет!) .

Петьо, ако някой ти каже, че има около 500 лв, и смята да си купи компютър от Технобакалията, какво ще го посъветваш? :rolleyes:

Същото мога да ти кажа и аз за въпросните Fuji-та. Те са ширпотреба. Хубавите апарати са по-скъпи.

Цитат: "Не знам какво искам, но определено не искам сапунерка." Ами това, което си избираш, е точно "сапунерка" (мразя този епитет!) .

Всъщност мисля да пазаря от магазин на Фуджицо.

Нищо че там е малко по-скъпо.Ясно ми е какво ще получа за тези пари,голяма съпунерка(и аз него харесвам епитета) :rolleyes:надявам се на някакво задоволително качество на снимките.Изгледах и изчетох хиляди ревюта и мнения, мисля утре да мина през магазина и да го видя на живо и нищо чудно и да го взема.

Ако е лаптоп или марков компютър и е на супер цена може и от бакалията, единственият минус е липсата на добър сервиз.Но пък и това си зависи от производителя.

В никакъв случаи обаче сглобен по тяхна поръчка компютър там вероятността да изтеглиш късата клечка е прекалено голяма.Сервиза е мираж а гаранцията просто лист хартия.

Добре, щом си решил ... След като си гледал снимки от моделите в нета, и са ти харесали, значи ще останеш доволен от апарата.

Настройките няма да ти бъдат проблем. Има автоматичен режим, винаги можеш да прибегнеш до него, а ако не знаеш как се ползват ръчните режими - няма нищо сложно, с малко практика ще се научиш. Хубаво е, че ги има, както и че има стабилизация на изображението (дори и матрична). При такъв обхват на фокусните разстояния е много необходима. За мен най-големият недостатък е липсата на RAW формат. По принцип оптиката на Fuji се слави с високото ниво на хроматични аберации (цветни сенки по границите светло/тъмно) , които при снимане в RAW и по-нататъшна обработка могат да се премахнат. Само че при тези модели няма такава възможност.

Според мен, ако цената не е проблем, S1800 е за предпочитане. Заради оптиката. Не само, че е с по-голям зуум, но и светлосилата в широкия край е по-добра.

Ако е лаптоп или марков компютър и е на супер цена може и от бакалията, единственият минус е липсата на добър сервиз.Но пък и това си зависи от производителя.

В никакъв случаи обаче сглобен по тяхна поръчка компютър там вероятността да изтеглиш късата клечка е прекалено голяма.Сервиза е мираж а гаранцията просто лист хартия.

За това грешиш. Но няма да споря тук, тъй като не е по темата. Обаче като стана дума - проучил ли си кой е сервизът на Fuji, и какви са гаранционните условия?

И ми е интересно, кой е този магазин на Fujitsu?... Има вносители на марката за България (ще се учудиш, но Технобакалията е един от тях), но не знаех, че има фирмен магазин.

Доп. : А, ясно - "Джуниър 88" .

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Имат някакъв сайт които ту работи ту не работи. http://www.fuji.bg/index.php/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=207&category_id=21 Магазин имат в Бургас плаза срещу Карфур. http://www.fuji.bg/index.php/fujifilm-stores

Някои няма ли да сподели впечатления и отзиви от S1800 или S1600 :baby: Утре мисля да ходя да го видя апарата и ако ми хареса ще го взема.

За възможностите му разбрах това онова от нета, но ми се искаше лични впечатления от някои които е снимал с такъв апарат.

Явно трябваше да си пусна отделна тема тук http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif няма никаква активност.

Този прави по добри снимки :rolleyes:Canon PowerShot SX130 IS и е нов модел. Може да се намери и за по малко пари. По компактен е.

Ето и ревю.

Редактирано от tihman (преглед на промените)

Този прави по добри снимки :rolleyes:Canon PowerShot SX130 IS и е нов модел. Може да се намери и за по малко пари. По компактен е.

Ето и ревю.

Да, това е добро като идея. Авторът на темата се е насочил към Fuji, но щом можем да предлагаме и други модели -да си кажа и аз мнението :baby: .

За бюджет около 500 лв бих се насочил към DSLR на старо. За такива пари може да се намери примерно Nikon D40 или Canon 350D с китов обектив. А ако все пак се търси апарат с несменяеми обективи и голямо оптично увеличение - моят фаворит е Panasonic FZ50. Намират се запазени бройки на цена около 400 лв.

Разгледах какво се предлага до 500лв в магазините които са ми удобни.После търсих ревюта и снимки правени с въпросните апарати и така се насочих към Finepix s1800 но не съм отсвирил другите марки и модели. През лятото имах възможност да снимам малко с FUJI FINEPIX S-7000 и затова предпочетох тази марка. Canon PowerShot SX130 IS тази апарат също ми попадна в полезрението и имам и едно на ум и за него.Както и за още няколко. За втора ръка апарат също мислих и прегледах доста обяви от фото форума.В крайна сметка реших да си взема нов апарат от сорта на SX130,s1800 или нещо подобно и ако ми се услади щ събирам пари за нещо по добро. Родата и приятелите около мен имат апарати от типа вадиш от джоба и снимаш, записал съм си няколко модела и си ги пазя и тях като краен вариант.

Днес обиколих магазините гледах пипах и в крайна сметка нищо не си харесах, нарочно не взех пари за да не се изкуша да купя нещо.

За съжаление в неделя въпреки хубавото време работят само големите вериги.

Canon PowerShot SX130 IS ми хареса на външен вид, направих и няколко снимки на гадното осветление в магазина станаха горе долу добре.

CANON POWERSHOT SX120 IS е със около 100лв по евтин и според това което видях прави същите ??? снимки като горния.

За съжаление нямаха Finepix s1800 имаха S1600 и с него щракнах една две снимки качество задоволително. Обаче самия апарат ми изглежда грозничък.

Помолих да ми покажат и няколко D-SLR фотоапарата с цени до 1000лв

SONY DSLR-A230H

CANON EOS 1000D BLK+EF 1855 KIT

KONICA MN.DYNAX 5D и още един два на който не им запомних моделите.Разколебан съм, но не особено впечатлен. Явно фотографа не струва :(

Мисля да взема CANON POWERSHOT SX120 IS и да събирам пари за D-SLR на старо или поръчка от Щатите, по вероятно е второто.

Ще пазаря чак в края на следващата седмица така че ако имате някакви коментари и предложения, споделете ги.

Днес обиколих магазините гледах пипах и в крайна сметка нищо не си харесах, нарочно не взех пари за да не се изкуша да купя нещо.

За съжаление в неделя въпреки хубавото време работят само големите вериги.

Canon PowerShot SX130 IS ми хареса на външен вид, направих и няколко снимки на гадното осветление в магазина станаха горе долу добре.

CANON POWERSHOT SX120 IS е със около 100лв по евтин и според това което видях прави същите ??? снимки като горния.

За съжаление нямаха Finepix s1800 имаха S1600 и с него щракнах една две снимки качество задоволително. Обаче самия апарат ми изглежда грозничък.

Помолих да ми покажат и няколко D-SLR фотоапарата с цени до 1000лв

SONY DSLR-A230H

CANON EOS 1000D BLK+EF 1855 KIT

KONICA MN.DYNAX 5D и още един два на който не им запомних моделите.Разколебан съм, но не особено впечатлен. Явно фотографа не струва :D

Мисля да взема CANON POWERSHOT SX120 IS и да събирам пари за D-SLR на старо или поръчка от Щатите, по вероятно е второто.

Ще пазаря чак в края на следващата седмица така че ако имате някакви коментари и предложения, споделете ги.

SX120 IS не лош за парите си. Чел съм, че му е доста шумен обектива при включване и при зумиране. Снимките е логично да са близки по качество с SX130. Новия модел прави по добро видео 720р със стерео звук с възможност за зум. Пише и че обектива вече работи по тихо. Малко съм резервиран по отношение на надеждността на Canon в този клас апарати, но то там си е късмет. Добре е ако гаранцията е 2 години.

SX120 IS не лош за парите си. Чел съм, че му е доста шумен обектива при включване и при зумиране. Снимките е логично да са близки по качество с SX130. Новия модел прави по добро видео 720р със стерео звук с възможност за зум. Пише и че обектива вече работи по тихо. Малко съм резервиран по отношение на надеждността на Canon в този клас апарати, но то там си е късмет. Добре е ако гаранцията е 2 години.

От работа вчера не ми остана време да обикалям по магазините, днес обаче прескочих до Бургас Плаза и Технобакалията.

Където ми дадоха да снимам, снимах сравнявах и накрая реших да взема SX120 IS само че ще си го поръчам от http://911.bg/a2/offers.asp?p=4394544&id=4206 при тях е 290лв по бакалиите върви с около 30-40лв отгоре.

От това което въдях разликата с новия модел е сам във видеото и външния вид на апарата, както си написал но аз го искам за снимки не за клипове.

Да не пускам друга тема бихте ли ми предложили карта памет за SX120 IS от http://911.bg/a2/offers.asp?grid=32810&m=37 с обем 2 или 4GB до 25-30лв.

... реших да взема SX120 IS само че ще си го поръчам от http://911.bg/a2/offers.asp?p=4394544&id=4206 при тях е 290лв по бакалиите върви с около 30-40лв отгоре.

Като сложим и доставката, ще ти излезе на тази цена.

От това което въдях разликата с новия модел е сам във видеото и външния вид на апарата, както си написал но аз го искам за снимки не за клипове.

Не е точно така. Има разлики в мегапикселите, размера на матрицата, обектива, някои от режимите ... Но като цяло смятам, че SX120 е с по-добро съотношение възможности/цена.

Да не пускам друга тема бихте ли ми предложили карта памет за SX120 IS от http://911.bg/a2/offers.asp?grid=32810&m=37 с обем 2 или 4GB до 25-30лв.

От собствен опит - тази .

Ред.: Извинявам се, наложи се да коригирам единия линк.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.