Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

На съвсем разумна цена и добри възможности предвид това че почти не бърка в джоба, цък! Не се плаши че не е на Канон. Виж ако за теб разумна цена е тази на посоченият апарат Х2 или Х3, тогава ще говорим по друг начин.

Благодаря за бързия отговор

Не разбирам почти никак от фотоапарати и затова въпросът ми може да изглежда наивен , но това моделче може ли да прави снимката така,че обектът да е много ясен,а фонът да е размазан , макро режим ли беше или се лъжа

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не разбирам почти никак от фотоапарати и затова въпросът ми може да изглежда наивен , но това моделче може ли да прави снимката така,че обектът да е много ясен,а фонът да е размазан , макро режим ли беше или се лъжа

Този, както и други ефектни резултати са в резултат на прилагането на различни фотогравски техники, доста от тях в упростен вид ги има запаметени като предварително настроени функции в любителските камери. (Могат да се добавят и в последствие, има такива функции в софтуера на някои фотоапарати, но за професионални резултати има съответно Фотошоп и цяла камара други безплатни или платени. Разбира се и човека зад компютъра трябва поне да знае какво иска да постигне и пътя до там).

П.П. Понеже питаше за фотоапарат с много памет, ами такъв няма поне в този ценови диапазон, но за сметка на това, всеки съвременен модел работи с карти памет с голям капацитет, като в някои оферти има включена такава карта, в други са опция срещу допълнително заплащане.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Този, както и други ефектни резултати са в резултат на прилагането на различни фотогравски техники, доста от тях в упростен вид ги има запаметени като предварително настроени функции в любителските камери. (Могат да се добавят и в последствие, има такива функции в софтуера на някои фотоапарати, но за професионални резултати има съответно Фотошоп и цяла камара други безплатни или платени. Разбира се и човека зад компютъра трябва поне да знае какво иска да постигне и пътя до там).

П.П. Понеже питаше за фотоапарат с много памет, ами такъв няма поне в този ценови диапазон, но за сметка на това, всеки съвременен модел работи с карти памет с голям капацитет, като в някои оферти има включена такава карта, в други са опция срещу допълнително заплащане.

Ясно , благодаря отново :rolleyes:

Чао

Спряла съм се на тази марка , имам Sony , но не съм доволна , действително е малко стар модел отпреди 5-6 години, но не само заради това

Трябва да има следните неща

стабилизатор на изображението

да има голяма памет

да е с малки размери

да е на разумна цена

Та ако някой има впечатления от подобен фотоапарат, нека сподели , ще му бъда благодарна :rolleyes:

Само да вметна , че ще мога да следя темата до обяд , защото после най- вероятно вече ще съм купила нещо

Имам няколко въпроса...Кой e моделът на Sony-то и какво по-точно не ти харесва в него и какво според теб значи "разумна цена" ? Разумна цена за едни може да е 800-1000 лв. а за други 150-200.

Редактирано от agentpat (преглед на промените)

Режимът се казва - бленда Ф1.4 или поне Ф1.8 , но май няма такова нещо при несменяемите обективи.

Режимът се казва - бленда Ф1.4 или поне Ф1.8 , но май няма такова нещо при несменяемите обективи.

Това не е вярно, и ти го знаеш :cool:

Размазването на фона се определя от дълбочината на полето (Depth Of Field) на фокусиране. Което от своя страна зависи от много неща, едно от които е блендата.

За справка - тук например.

А всъщност, при non-DSLR-ите точно макро режимът помага за размазването на фона. Е, не е като при APS-C матрица, но все е нещо:

Публикувано изображение

Става дума за този ефект и действително се постига чрез макро режим

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Снимките са от Canon PowerShot E1 с оптична стабилизация, в случая добро съчетание между цена и качество поне според мен. ;)

Sony-то е Cyber-Shot и няма стабилизация на образа.

Става дума за този ефект и действително се постига чрез макро режим

Е, не само ... :beer:

Забелязвам, че и трите снимки са на максимално отворена бленда - 2.7 . Тоест - точно това, което е имал предвид Gizmoto, само че не го е дообяснил.

А относно E1 - бива, само че не знам как ти харесва дизайна му. Бих предпочел пред него PowerShot A3000 - матрицата и оптиката са същите, но формата е по-стандартна, има по-голям дисплей, и е с Li-Ion батерия.

Е, не само ... :)

Забелязвам, че и трите снимки са на максимално отворена бленда - 2.7 . Тоест - точно това, което е имал предвид Gizmoto, само че не го е дообяснил.

А относно E1 - бива, само че не знам как ти харесва дизайна му. Бих предпочел пред него PowerShot A3000 - матрицата и оптиката са същите, но формата е по-стандартна, има по-голям дисплей, и е с Li-Ion батерия.

В синьо и розово наистина изглеждат като сапунерки , затова си взех в бяло , пък и дизайнът си е чисто дамски

За 280 лв заедно с карта 4 гигабайта и това качество -ме устройва. При при положение , че не се занимавам с това професионално не си заслужава да се ръся повече

Може би има и по-добри варианти , но и това не е зле :P

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, Първо да кажа че не разбирам нищо от фотоапарати, но ми предстои покупка и бих искала да ми препоръчате марка и модел. Изискването ми е да е сравнително малък, но да прави снимки почти като професионален фотоапарат, в смисъл с високо качество, да е с нормално голяма памет и оптимални екстри. Запозната съм че има любителски, които вадят снимки които се бъркат с такива от професионалните. Бюджета е ограничен - до 300-350 лв. маx. Ако въобще е възможно за тези пари да се намери това което търся, ще съм ви благодарна да споделите! Благодаря предварително на всички за мненията! :bouquet:

В синьо и розово наистина изглеждат като сапунерки , затова си взех в бяло , пък и дизайнът си е чисто дамски

За 280 лв заедно с карта 4 гигабайта и това качество -ме устройва. При при положение , че не се занимавам с това професионално не си заслужава да се ръся повече

Може би има и по-добри варианти , но и това не е зле :P

Ефектът е обяснен и тук подробно :ph34r:

Здравейте,

Първо да кажа че не разбирам нищо от фотоапарати, но ми предстои покупка и бих искала да ми препоръчате марка и модел. Изискването ми е да е сравнително малък, но да прави снимки почти като професионален фотоапарат, в смисъл с високо качество, да е с нормално голяма памет и оптимални екстри. Запозната съм че има любителски, които вадят снимки които се бъркат с такива от професионалните. Бюджета е ограничен - до 300-350 лв. маx. Ако въобще е възможно за тези пари да се намери това което търся, ще съм ви благодарна да споделите!

Благодаря предварително на всички за мненията! :bouquet:

Любителски апарат до 300-350 лв, "да прави снимки почти като професионален фотоапарат" , с "оптимални" екстри ...

Съжалявам, но такова нещо не съществува.

Здравейте,

може ли някой да си даде мнението за този фотоапарат "Olympus X-940".На пръв поглед тези 14 м.п. са доста изкушаващш,но се наттъкнах на някои негативни коментари относно качеството на снимките на този фотоапарат.

Тук има доста подробна характеристика...

Любителски апарат до 300-350 лв, "да прави снимки почти като професионален фотоапарат" , с "оптимални" екстри ...

Ok, щом казваш....!!! :cool: Можеш ли поне да кажеш за тези пари кое е най-доброто което може да се вземе?

Редактирано от hrissy (преглед на промените)

Тъй ли? Ами, ако аз се сещам за един модел Публикувано изображение За тия пари може от ръка да си вземе такъв апарат, но има начин, което е по-важното.Като отворите снимката, цъкнете, за да я увеличите на цял екран.ISO 800, f 5.6, 1/6 sec, 8mm focal length, снимано от ръка, съвсем набързо, в режим Aperture priority.

Публикувано изображение

Uploaded with ImageShack.us

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Тъй ли? Ами, ако аз се сещам за един модел Публикувано изображение За тия пари може от ръка да си вземе такъв апарат, но има начин, което е по-важното.Като отворите снимката, цъкнете, за да я увеличите на цял екран.ISO 800, f 5.6, 1/6 sec, 8mm focal length, снимано от ръка, съвсем набързо, в режим Aperture priority.

Публикувано изображение

Uploaded with ImageShack.us

Много благодаря :rolleyes: А какъв е апарата? Може би не се изразих правилно и отнесох иронията на господина, имах предвид просто снимките да са с много добро качество. То е ясно че не може да са като от професионален фотоапарат за тези пари.

И понеже виждам че си вещ и разбираш бих искала мнението ти за този - http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&product=6393&show=additional#slides-pane-1

hrissy, не съм бил ироничен. Отговорих ти съвсем директно на въпроса. Просто ти не ми казваш конкретно какво очакваш от апарата. Не е ясно какво е за теб "хубаво качество", кои екстри са "оптимални" ... Въпросният фотоапарат по-горе е Fujifilm F31fd. Много сполучлив за времето си модел. Но вече е трудно да се намери, особено нов. Fixt00l много си харесва апаратчето, просто защото държи на качествени и чисти откъм шум снимки на слаба светлина. Но аз не бих си купил такъв. На мен ми трябва апарат, който да прави добри снимки на дневна светлина, да има голямо оптично увеличение, задължително стабилизация, за предпочитане ръчен фокус и зуум с гривна на обектива, и т.н. Разбираш ли, правилният въпрос не е "Кой е най-добрият апарат?", а "Кой е най-подходящият апарат за мен?" . Всеки апарат има някакви недостатъци. Потърси това, което на теб ще ти върши най-добра работа. А за да ти препоръчаме нещо подходящо, трябва да знаем какво ще снимаш, и какви очаквания имаш към качеството на снимките. Спомням си, че имаше човек във форума, който търсеше апарат, с който може да снима танцуващи двойки вечер в дискотеката, без да се размазват, и без да има шум в снимките. Е, това е трудна задача дори за професионален апарат, а да не говорим за някой любителски за 300-400 лв. За да може да си избере добър апарат, човек трябва да има известен опит и познания в областта на фотографията. Така че едва ли това, което ще си купиш сега, ще е идеалният избор. Но пък като поснимаш малко, ще почнеш да разбираш, и да се ориентираш кое е добро, и кое - не. А за тези пари, които имаш, Canon A3100 IS е добър избор. Даже мислех да ти го препоръчам, но не знаех дали търсиш нещо джобен размер. За такава сума може да се купи някой с по-голямо оптично приближение например.

Редактирано от Suggs (преглед на промените)

Може ли някой да ми препоръча фотоапарат с г/д следните функции: 10-14 м.п. li-lon батерия 4х оптично увеличение 2.7" LCD дисплей по възможност HD Video със звук (а разликата между видеоклип 30 fps и HD,голяма ли е ?) Слот за SD/SDHC карти Цена до: 250-260 лв.

Може ли някой да ми препоръча фотоапарат с г/д следните функции:

10-14 м.п.

li-lon батерия

4х оптично увеличение

2.7" LCD дисплей

по възможност HD Video със звук (а разликата между видеоклип 30 fps и HD,голяма ли е ?)

Слот за SD/SDHC карти

Цена до: 250-260 лв.

ОХ!

Надявам се, че разбираш наистина това което искаш, защото бисерите стават за челната класация на форума. Вземи прочети малко какво значи Frames Per Second(fps) ,което е мерна единица за Frame rate , и High Definition (HD)!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Може ли някой да ми препоръча фотоапарат с г/д следните функции:

10-14 м.п.

li-lon батерия

4х оптично увеличение

2.7" LCD дисплей

по възможност HD Video със звук (а разликата между видеоклип 30 fps и HD,голяма ли е ?)

Слот за SD/SDHC карти

Цена до: 250-260 лв.

Заповядай.

Suggs, много, много ти благодаря за детайлния отговор :yanim: Абсолютно пров си! Ами какво да ти кажа - аз въобще не съм чак толкова запалена по снимането, нито ми е хоби, искам го абсолютно за домашна употреба, за да снимам детето си, семейството и пътуванията ни. Просто исках нещо наистина добро, защото имам един стар Олимпус от който вече не съм доволна. Т.е. не съм никак претенциозна, но искам хубави снимки и по възможност "да улавя движенията" (ако въобще е възможно) Ще ти пратя на лични няколко снимки, тъй като не искам да ги поствам тук, за да видиш за какво говоря....Всъщност от тях се запалих да търся такъв апарат, въпреки че съм сигурна че те са правени с по-скъп, дори може би с професионален! А иначе под "хубави снимки" разбирам точно такива като двете които пусна. И двете ми харесват и не правя особена разлика.

Ето, още една сапунерка.С малко повече пиксели и малко по-силна оптика. Но на горната граница на ценовият лимит(при покупка през интернет).

Ето, още една сапунерка.С малко повече пиксели и малко по-силна оптика. Но на горната граница на ценовият лимит(при покупка през интернет).

Не е добра идея. Новите серии на Fuji-тата дават много дефекти.

може ли мнението ви за ТОЗИ фотоапарат,знам,че е над цената която посочих за максимална,но много ми харесва апаратчето...вие какво мислите ?

w320 характеристика

също така и по-новия модел

w330 характеристика

Редактирано от Glavorezo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.