Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

...мен даже ме е яд, че си взех DSLR, разликата до ISO800 включително е строго минимална (питай suggs).

Е що не дойдеш да им го обясниш това същото на photo-forum.net, особено на феновете на К-х ?

Знаеш ли каква готина тема ще се получи!

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Може направо да търся DSLR втора ръка до към 600 и после да си добавям обективи.Само въпроса ми е като е втора ръка до колко кадъра да гледам да е, защото има някой с по 15000 кадъра има и някой с по 1000 кадъра?

Може направо да търся DSLR втора ръка до към 600 и после да си добавям обективи.Само въпроса ми е като е втора ръка до колко кадъра да гледам да е, защото има някой с по 15000 кадъра има и някой с по 1000 кадъра?

Колкото по-малко кадри - толкова по-добре. Ако намериш някое тяло с обектив на 1000 кадъра за 600 лв, взимай го веднага, преди да са те изпреварили Публикувано изображение .

ПП.: Като размислих малко - не веднага, може все пак да се посъветваш с нас. Като нищо можеш да попаднеш например на Olympus E-410 ... Публикувано изображение

Редактирано от Suggs (преглед на промените)

От България ще купувам, искам да е нов да свикна с нещо и след това да премина към dslr.

За макрото да важно е колко голям ще е бръмбъра на снимката но и да се вижда добре, нищо против марката.

Публикувано изображение

това е с FinePix F100fd нея оспях да намеря.

Поздрави!

gecatax, какъв опит като фотограф имаш до сега?Един ДСЛР с китовия обектив не можеш да го ползваш за качествено макро, лещите доста омазват изображението.Освен това трябва да избереш към коя система ще се ориентираш.Като за начало първата ти идея ми се струва най удачна.Като се понаучиш /май най бързо ще стане с курс, другия вариант-фотофорум пускаш снимки, гледаш, четеш коментари, питаш и т.н./тогава вече сам ще знаеш какво ти трябва и къде да го търсиш.

П.П. тази снимка с пчеличката, няма да е много харесвана примерно там.

Ето нещо доста добро примерно:

Публикувано изображение

Можеш ли да видиш разликата?

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Един ДСЛР с китовия обектив не можеш да го ползваш за качествено макро, лещите доста омазват изображението.

Принципно това е така, съгласен съм. Но един non-DSLR, с малката си шумна матрица и съответния й обектив също може да омаже нещата. Предимството на DSLR-a е, че след време собственикът му, като има средства, може да му сложи един хубав макро обектив, и да прави добри снимки.

Neo, ако знаеш апарат с несменяема оптика до около 500 лв, който да прави добро макро - препоръчай го, нямам нищо против. Аз просто не се сещам за такъв. Желанието ми е да предпазя gecatax от грешката, която сам допуснах - купих си Panasonic FZ8 за 600 лв, и след около година и половина го продадох почти неизползван за 250 лв, за да си купя DSLR. Не че беше лош апарат, но от финансова гледна точка беше неправилно.

А като стана дума за макро с китовия обектив, ето две примерчета - със макро леща, и без. gecatax да си прецени дали такова качество го устройва.

Принципно това е така, съгласен съм. Но един non-DSLR, с малката си шумна матрица и съответния й обектив също може да омаже нещата. Предимството на DSLR-a е, че след време собственикът му, като има средства, може да му сложи един хубав макро обектив, и да прави добри снимки.

Neo, ако знаеш апарат с несменяема оптика до около 500 лв, който да прави добро макро - препоръчай го, нямам нищо против. Аз просто не се сещам за такъв. Желанието ми е да предпазя gecatax от грешката, която сам допуснах - купих си Panasonic FZ8 за 600 лв, и след около година и половина го продадох почти неизползван за 250 лв, за да си купя DSLR. Не че беше лош апарат, но от финансова гледна точка беше неправилно.

А като стана дума за макро с китовия обектив, ето две примерчета - със макро леща, и без. gecatax да си прецени дали такова качество го устройва.

Качеството е супер като за начало, най-много ми харесва това че може да се сменя обектива според ситуацията (ако имаш пари за обективи)

Като гледам за втора ръка, какви модели да търся около 700лв. , защото като гледам Olympus E-410 - май не е много добър в класа си?

Поздрави!

Избягвай Olympus и ПЪНасоник, защото са с много малки матрици и са по-зле дори от сапунерка, особено откъм шум.Гизмо, ти да не се обаждаш, като не притежаваш и дори не си помирисвал ни един от двата апарата.За 900 лв има нов Nikon D3000, макар да не го препоръчвам.Вземаш си като мен Pentax K-X на изплащане за една година, като мен, че може и без 1 лв първоначална вноска, и си цар.

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Качеството е супер като за начало, най-много ми харесва това че може да се сменя обектива според ситуацията (ако имаш пари за обективи)

Като гледам за втора ръка, какви модели да търся около 700лв. , защото като гледам Olympus E-410 - май не е много добър в класа си?

Поздрави!

Единственото дето няма доколкото знам е стабилизация в тялото.Обективите им са скъпи, но пък всички признават качествата им.

Пак те питам, какъв е опита ти в фотографията, ако това не ни е ясно съветите ни се съмнявам да са полезни.

Ами всъщност за любителски цели един турбосапунер от серията ФЗ на панасоник, какъвто си имал, понякога е напълно достатъчен.Може винаги да е с теб, и при условия където никога не бих взел ДСЛР-а.Несменяемия обектив си има и своите предимства, най-важното от които е че не се замърсява матрицата и няма затвор, което прави живота по безпроблемен.След 50 000 максимум 100 000 кадъра любителските и ниските класове професионални камери се нуждаят от смяна на затвора, за да продължат да ти служат.Докато с турбосапунера не знам да има такива ограничения.

За да покрие примерно възможностите на новия турбосапунер на Фуджифилм дето има 30 кратен зум, на човек ще му трябват обективи дето струват колкото луксозна кола.

П.П. Определено обектива ти е добър, без лещата макрото си е много добро.А и с нея също не е зле, просто дофа вече много плитък, имаше една програма точно за такива случаи , да сглобяваш от много кадри един с неограничен доф.

Поздрави!

За избор на DSLR се е изписало много, и няма единно мнение кое е най-подходящо. Така че, каквото и да напиша, може да бъде оспорено. Но все пак ще си кажа мнението.

Първо си избери някоя марка, защото освен тяло, ще ти трябват и обективи - те са дори по-важни. За момента на българския пазар най-голям избор (нови и втора употреба) има за Canon и Nikon. За това, което искаш да снимаш, бих ти препоръчал система на Nikon - някое евтино запазено тяло (например D40, D40X, D60), което след време евентуално да ъпгрейднеш, многоцелеви обектив от рода на 18-105VR или 18-135, някой добър макро обектив, и оттам нататък - по твой вкус. Аналогична система на Canon ще ти излезе по-скъпо.

А Оли410 поне според мен не е лош апарат, но съм забелязал, че собствениците му много бързо го сменят. Интересно, защо ...  :whist: . Действително, малко по-малката му матрица се отразява на качеството на снимките, и особено на шума на слаба светлина. Но и това е относително.

Доп.: Fixt00l, приятелю, никога не съм казвал, че разликата между Fuji F31 и Pentax K-x е минимална ... Изказах мнение за две точно определени снимки. И пак ще ти предложа - публикувай ги тук, във форума, нека и други хора да си кажат мнението. Не съм толкова голям специалист, за какъвто ме имаш.

Ами всъщност за любителски цели един турбосапунер от серията ФЗ на панасоник, какъвто си имал, понякога е напълно достатъчен.

Абсолютно съм съгласен, и винаги съм го твърдял. Както виждаш по-нагоре, предложих и такъв вариант.

Само че идва един момент, когато на човек му се иска нещо по-хубаво ...  :wors: . Колкото и да те устройва това, което имаш, влезе ли ти в главата идеята за DSLR, не те оставя на мира. Поне с мен беше така. На теб разликата в качеството няма нужда да ти обяснявам, но за gecatax ще дам един пример - снимка на един и същ обект, при сходни условия, с Panasonic FZ8, и с Canon 1000D + EF-S 55-250 IS. Мисля, че се вижда за какво става въпрос.

А и макро фотографията не е силната страна на FZ8. Фокусира добре само в широкия край, използваш ли зуума - забрави за фокус на разстояние по-малко от 1.5м. И ръчният фокус не помага. Най-доброто, което съм успял да постигна, е това. Много още може да се желае откъм детайл.

За избор на DSLR се е изписало много, и няма единно мнение кое е най-подходящо. Така че, каквото и да напиша, може да бъде оспорено. Но все пак ще си кажа мнението.

Първо си избери някоя марка, защото освен тяло, ще ти трябват и обективи - те са дори по-важни. За момента на българския пазар най-голям избор (нови и втора употреба) има за Canon и Nikon. За това, което искаш да снимаш, бих ти препоръчал система на Nikon - някое евтино запазено тяло (например D40, D40X, D60), което след време евентуално да ъпгрейднеш, многоцелеви обектив от рода на 18-105VR или 18-135, някой добър макро обектив, и оттам нататък - по твой вкус. Аналогична система на Canon ще ти излезе по-скъпо.

А Оли410 поне според мен не е лош апарат, но съм забелязал, че собствениците му много бързо го сменят. Интересно, защо ...  :) . Действително, малко по-малката му матрица се отразява на качеството на снимките, и особено на шума на слаба светлина. Но и това е относително.

Доп.: Fixt00l, приятелю, никога не съм казвал, че разликата между Fuji F31 и Pentax K-x е минимална ... Изказах мнение за две точно определени снимки. И пак ще ти предложа - публикувай ги тук, във форума, нека и други хора да си кажат мнението. Не съм толкова голям специалист, за какъвто ме имаш.

Абсолютно съм съгласен, и винаги съм го твърдял. Както виждаш по-нагоре, предложих и такъв вариант.

Само че идва един момент, когато на човек му се иска нещо по-хубаво ...  :whist: . Колкото и да те устройва това, което имаш, влезе ли ти в главата идеята за DSLR, не те оставя на мира. Поне с мен беше така. На теб разликата в качеството няма нужда да ти обяснявам, но за gecatax ще дам един пример - снимка на един и същ обект, при сходни условия, с Panasonic FZ8, и с Canon 1000D + EF-S 55-250 IS. Мисля, че се вижда за какво става въпрос.

А и макро фотографията не е силната страна на FZ8. Фокусира добре само в широкия край, използваш ли зуума - забрави за фокус на разстояние по-малко от 1.5м. И ръчният фокус не помага. Най-доброто, което съм успял да постигна, е това. Много още може да се желае откъм детайл.

Това което си постигнал си е достатъчно добро.Аз също скочих от турбосапунера на ДСЛР, но си запизих сапунера защото ми се видя безсмислено да го продавам и сега съм много доволен че не направих тази грешка.Както ти казах, никога няма да отида на плаж с друго освен с турбосапунерата, защото там много бели стават.Миналото лято реших да направя една снимка по от близо на един корморан и влязох с апарата в морето.Една вълна обаче успя да ме изненада и намокри леко долната страна на апарата, дето се слага картата и батерията. На ДСЛР щеше да се намокри байонета и със сигурност щях да имам голям проблем.

Ако тия снимки ги извадиш на хартия, доста ще се наложи да се взираш за да разбереш къде са разликите.Преди 9 години напечатах в формат 20х30 см снимки от великото чудо на техниката Фотоклип -1.3 Мпиксела, пипнати разбира се доста в фотошопа.

Честно казано доста сносни снимки бяха станали. ;)

Поздравявам Ви за добрата тема, за отличния тон в темата, за направените фотоснимки и за опита, който споделяте с другите желаещи да се занимават с фотография.Не съм се съмнявал, че ще бъдат по друг начин Вашите коментарии. На Всички Ви, голямо БЛАГОДАРЯ! С уважение: Стефан

Поздравявам Ви за добрата тема, за отличния тон в темата, за направените фотоснимки и за опита, който споделяте с другите желаещи да се занимават с фотография.Не съм се съмнявал, че ще бъдат по друг начин Вашите коментарии. На Всички Ви, голямо БЛАГОДАРЯ!

С уважение: Стефан

И ние ти благодарим за добрите думи и търпението преди време!

Здравейте!Търся си хубав фотоапарат. Интересува ме кои от следните фотоапарати си заслужава най-много, а може и Вие да предложите някой благодаря!

Nicon Coolpix p6000

Cannon G11

Cannon G10

Canon Powershot SX20 IS Review

Canon Powershot SX210 IS

Редактирано от viiipeer (преглед на промените)

Всичките са ебахти жалките боклуци, особено с такива малки матрици и толкова натряскани мегапиксели.Ако държиш на малък, компактен апарат, скачай на FUJIFILM F200EXR, ако не ти е проблем по-голям апарат (който е и удобен и стабилно си тежи на мястото)-задължително Pentax K-X.

Здравейте!Търся си хубав фотоапарат. Интересува ме кои от следните фотоапарати си заслужава най-много, а може и Вие да предложите някой благодаря!

http://www.cameras.co.uk/specs/nikon-coolpix-p6000.cfm

http://www.cameras.co.uk/reviews/nikon-coolpix-p6000.cfm

http://www.cameras.co.uk/specs/canon-powershot-g11.cfm

http://www.cameras.co.uk/reviews/canon-powershot-g10.cfm

http://www.cameras.co.uk/reviews/canon-powershot-sx20-is.cfm

http://www.cameras.co.uk/specs/canon-powershot-sx210-is.cfm

Всеки от апаратите си има своите качества и недостатъци.Всичко зависи за какво смяташ да ползваш апарата и какъв ти е бюджета.Така че ако искаш полезен отговор, постави правилно въпроса.Апаратите които си посочил са много различни и няма как да се каже кой ще е най-подходящия.

Nikon P6000, Canon G11, Canon G10, Canon SX10, Canon SX210.

От тези 5 модела двата най-добри са Canon G11 и Canon G10. Първият дава по-малко шум при снимане на високо ISO, а вторият - повече детайли на силна светлина.

Аз лично бих си взел G10.

Доп. : Ето ти нещо на цената на G11, което можеш да имаш предвид: Olympus E-PL1.

Благодаря, бюджета е към 700лв. максимум, и дали не е по-добре някаква видеокамера за тези пари, която да прави хем по-добри клипове, хем снимки на ниво.

Всичките са ебахти жалките боклуци, особено с такива малки матрици и толкова натряскани мегапиксели.Ако държиш на малък, компактен апарат, скачай на FUJIFILM F200EXR, ако не ти е проблем по-голям апарат (който е и удобен и стабилно си тежи на мястото)-задължително Pentax K-X.

Здравей! Апарата не е за мен, а за сестра ми, която е живее в чужбина и ми каза, да я посъветвам, какъв апарат да си купи. Поразгледах набързо, какво трябва да се гледа при покупка на апарат и че не най-важното е броя на пиксели, а самата матрица, колкото по-малка, толкова по-добре, например матрица 2,5 и 1,8 са зле... Та тай като споменахте, че матриците на посочените от мен са зле... успях да видя сама на Canon G11 и G10 - 1.7, на останалите не намерих. Предложения от Вас Pentax също не видях да пише, каква му е матрицата.

RAW,до колко е добре, апарата да притежава тази функция, 720p видео срещу 640x480, не знам къде да направя компромис. До колкото се информирах, трябва да гледам апарати

Мнение за PENTAX X 70?

P.S. Също така, гледам че FUJIFILM F200EXR е драстично по-евтина от предложените от мен?!?! Ако е по-добър не трябва ли поне да се доближава, като цена?

Колкото по-малка матрица-толкова по-добре?! Това е ерес направо.F200EXR не е на Canon/Nikon, така че няма за цел пладнешки обир на клиента.При снимане откъм детайл няма равен, особено за снимки при ниско осветление и пейзажи, именно тоя патентован EXR processor изкарва повече детайл от сенки (представи си облаците как яко ше излязат, например).Иначе, за 900 лв има Nikon D3000.

@ ''viiipeer'' : Това за матриците и тея числа дето ги даваш е вярно, ама...пропускаш, че тея 2/3 и 1/6 са в знаменател.:) Затова се получава, че колкото е по-малко - толкова по-добре. Обаче нали се сещаш, че за едно частно, при единица в числителят - колкото по-малък е знаменателя - толкова стойността на частното е по-голяма! Така, че - 1 върху 1/6 всъщност е по-голяма матрица от 1 върху 2/3. Фактът е, че колкото е по-голяма е матрицата, толкова по-добре за изображението, което изкарва; обаче и толкова по-трудно е да се направи адекватен ( и евтин ) обекрив за нея. Затова в малките апаратчета слагат много малки, евтини матрички и им е лесно и евтино да правят компактни обективчета с големи зумове. А пък за мегапикселите - колкото са повече мегапикселите - толкова повече детайл улавят, но с увечичаването на бороя се намалява физическия размер на всеки един пиксел, а от това страва фоточувствителността му - т.е. - големите пиксели са като цяло по-фоточувствителни - улавят за единица време повече светлина и със по-малко изкривявания и артефакти. И се получва, че в малка матрица с много пиксели - каквито са в компактните апаратчета - имаш много на брой пиксели - тоест - апарата прави големи по размер снимки с уж много детайл в тях, но качеството на този детайл е доста по-зле отколкото на такъв в глояма матрица и малко на брой, но големи по физически размер пиксели. Поне за сегашното ниво на технология на матриците това е принципа. Ако сестра ти държи на малък апарат - въросното фуджи или някой канон иксус вероятно ще и харесат. Ако може да направи някякъв компромис със размера и теглото и мисли, че може да се увлече по фотографията в някаква степен и може да си позволи - Канон Г11 е наистина друга класа. СЛР -ите пък вече са съвсем друга класа - ама при тях размерът е много много по-голям от гореспоменатите комактни. А пък човек със СЛР влиза в съвсем друг филм; във всяко едно отношение. А - както гледам, че си задал въпроса, се съмнявам, че имаш представа за какъв филм става въпрос и че искаш да влезеш в такъв ;). Вероятно имаш предвид нещо компактно и универсално.

Редактирано от kiko777 (преглед на промените)

Вече се спрях на модел. Благодаря!

Няма ли да ни кажеш все пак кой си избра?

Това за матриците и тея числа дето ги даваш е вярно, ама...пропускаш, че тея 2/3 и 1/6 са в знаменател.:) Затова се получава, че колкото е по-малко - толкова по-добре. Обаче нали се сещаш, че за едно частно, при единица в числителят - колкото по-малък е знаменателя - толкова стойността на частното е по-голяма! Така, че - 1 върху 1/6 всъщност е по-голяма матрица от 1 върху 2/3.

Фактът е, че колкото е по-голяма е матрицата, толкова по-добре за изображението, което изкарва; обаче и толкова по-трудно е да се направи адекватен ( и евтин ) обекрив за нея. Затова в малките апаратчета слагат много малки матрички и им е лесно и евтино да правят компактни обективчета.

А пък за мегапикселите - колкото са повече мегапикселите - толкова повече детайл улавят, но с увечичаването на бороя се намалява физическия размер на всеки един пиксел, а от това страва фоточувствителността му - т.е. - големите пиксели са като цяло по-фоточувствителни - улавят за единица време повече светлина и със по-малко изкривявания и артефакти. И се получва, че в малка матрица с много пиксели - каквито са в компактните апаратчета - имаш много на брой пиксели - тоест - апарата прави големи по размер снимки с уж много детайл в тях, но качеството на този детайл е доста по-зле отколкото на такъв в глояма матрица и малко на брой, но големи по физически размер пиксели.

Ако сестра ти държи на малък апарат - въросното фуджи или някой канон иксус вероятно ще и харесат. Ако може да направи някякъв компромис със размера и теглото и мисли, че може да се увлече по фотографията в някаква степен и може да си позволи - Канон Г11 е наистина друга класа. СЛР -ите пък вече са съвсем друга класа - ама при тях размерът е много много по-голям от гореспоменатите комактни.

Напълно си прав.Но нещата се развиват, надявам се за добро.И Канона и Никона са съвсем нови модели- направи ми впечатление до каква степен са наблъскали с пиксели матриците- 50 Мпиксела на квадратен сантиметър!!!!!

Sony Cyber Shot Dsc-HX5v

Ясно, значи много държиш да имаш видеокамера и фотоапарат в едно. Като прибавим и GPS и компас, и комплектът е пълен Публикувано изображение .

Май изобщо не си обърнал внимание на това, което написахме дотук, а се доверяваш на рекламите (а SONY са добри в правенето на реклама). Виждал ли си някакви примерни снимки от това апаратче? Или мислиш, че най-важното е да е натъпкано с екстри?

Дано да си прав. Приятно Публикувано изображение , и много хубави кадри.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.