Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Специално за фанатизирания Гизмо с най-набутаният апарат в света (като не броим тия, които са 4:3), съм качил една необработена снимка, от която може да му паднеш шапката.Не е с никакъв обектив, нито съм се подготвял, защото на некадърниците вечно им трябва мощен дизелар с як обектив.Неведнъж бях подканян да му затворя устата, с тази снимка, но тоя път се вбесихОчаквам мненията на всички ви.Дърпай, народе-е-е-е-е !

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
Виж ти - за човек, който не разбира, много добре се ориентираш :yanim: . G11 обещава да е много добър апарат, тъй като на практика е G10 с някои подобрения. Най-важното е намалянето на мегапикселите, което се отразява положително на качеството на снимките.

Ако успееш да го докараш до България за около 500-550 лв., взимай го, без да се замисляш.

Кажи какво да гледаме, или май завидя? Колкото до френския, не се дуй толкова.Аз, например, съм с френска гимназия, малко съм живял в Paris, и го говоря не по-зле от теб.

ама щом си бил с френска гимназия ето ти обяснението

...

хайде купувай го пентаксчето де, кво чакаш?

Gizmo,що го няма екзифа на снимката с перцата?Снимката е кропната май, изрязал си централната част от кадъра, шарпил си я и сега се опитваш да ни пързаляш.Конвертирана е от RAW най вероятно.Понеже вълшебното ти обективче маже яко по края си скрил екзифа, ама аз и без да го гледам ще ти кажа че си снимал на бленда 5.6 или малко повече.Отивам сега да потърся няколко перца и ще видиш че Пентакса ако не снима по добре, поне не е по-зле! :)

Което потретвам и почетвъртвам не ангажира никого да си купува непременно пентакс, защото за разлика от теб приятелщ, не смятам че моята кокошка е патка, нито пък обратното.И като ме цитираш не си изрязвай само тази част от поста ми която ти е удобна.Колко от Д80 има в Д40 много е трудно да се каже, защото трябва да го разглобиш за да си сигурен че е така.Факта че са различни класове апарати е повече от явен, с Д50 с много по голяма лекота ще снимаш едни и същи неща.

Д40 е по-ново поколение и по отношение на шума на високо изо се представя по-добре. Д40 се ползва от част от технологиите на Д80.

Проблема ми е че тези неща съм ги чел на френски, а за бг този език е неразбираем и даже и да се разровя за линкове няма кой да ги прочете текстовете без превод. 

Най-голямата грешка е да сравняваш два фотоапарата по високото изо. Човек който иска качествени фотографии снима на ниско изо. Другото е за репортерите които просто нямат избор и трябва да щрака.

Как да го тълкувам този ти пост, освен като пример за супер бърза деменция?Думите ти в червено след едно изречение са категорично опровергани от думите ти в зелено.Излиза че Д40 няма никакви предимства пред Д50, освен цената??? :hush:

П.П.Пентакса има 2 пъти по ниско исо от твоя никон, значи е 2 пъти по-качествен според твоята желязна логика! :)

Здравейте,решил съм да си купя приличен фотоапарат до към 900 лв.Насочиха ме към никон д3000 и аз съм доволен!Не съм професионалист,но съм се ориентирал и искам да навляза в тази сфера и като за начало мисля,че е добро решение,но все пак искам и вашето мнение :wors: Благодаря ви предварително :wors:

Бърз тест. Познай апарата:

ИСО1600

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

ИСО3200

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

ИСО6400

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Май К-х отнася по този показател почти професионалните си конкуренти струващи 3 пъти по-скъпо.

Източник

Тази фалшификация няма що да ми я лепиш тука от оня форум, там ника  MBS  хвали пентакса,

обаче не смея да се изказвам щото админа (бони бонбони) ми се скара на една друга тема за шума и така.

Той админа го бил тествал и било добро апаратчето, което ще рече че не е препоръчително да му се противоречи пряко, понеже той се надява да му пуснат после реклами от пентакса и яко ще ми се ядоса ако му мътя водата на него. Сещаш ли се?

Иди виж на темата за курса в Пловдив за микросток как съм се изгаврил там с един тарикат. Обаче той не е админ. 

п.п. вместо да четеш фалшификации по оня форум иди оскуби опашката на някой гълъб...

Гизмо, сайта от който са снимките няма нищо общо с оня форум.Не са фалшификация , а по скоро обективно сравнение при максимално еднакви условия.Аз и 5 гълъба да оскубя, няма как да направя обективно сравнение.А дали е админ или не , няма особено значение, важното е че си разбира доста от занаята и щом той има добро впечатление, нямам причини да не му вярвам.

Нео, F31fd от e-bay ще дойде около 500лв, какво е твоето мнение, ако няма пари за К-Х?А и не съм очарован от автофокуса на тоя дизелар...

Нео, F31fd от e-bay ще дойде около 500лв, какво е твоето мнение, ако няма пари за К-Х?А и не съм очарован от автофокуса на тоя дизелар...

Ами старата любов ръжда не хваща!Само внимавай с покупката,че много мощенници се оказа че печелят от там.Чети внимателно всичко, че има страхотни майстори, а са с добра репутация иначе.Скоро имаше едно питане кой и как може да оправи обектив купен от e-bay за 1000 и кусур долара.Читав такъв обектив струва обаче 4-5 пъти повече, ама нашия човек решил, че проблема ще е малък, защото продавача тарикат се прави че не разбира много от нещата.Началната цена била няколко долара, ама умниците дето решили, че балък продава без пари супер техника, вдигнали цената толкова с наддаванията си.И така срещу 1200 долара се купува преспапие с формата на обектив.:)

Ей, Гизмо, аз хващам за пръв път дизелар в ръцете си, какво искаш от мен?!Има добра снимка с него, но suggs с право не желае да си даде снимката.Като дойде във Фотосинтезис, лично ще ги сравнят, уговорих се с познати оттам.И ще е безпристрастно.Просто аз съм снима с F30, а ти не си.Носталгия, ниска цена, спрямо дизелар, компактност, удобство, да не говорим, че за дизелара и скъпата фоточантичка от 40 лв ще трябва да си сменя...

.......................................

Другият съфорумец преди него и той се беше засилил за пентакс па си купи Канон.

................................. 

Да уточня - първо се бях засилил към Nikon D60, но като поснимах малко с него, и особено като разгледах резултатите на компютъра, доста бързо се отказах :no-no: .

Изборът ми беше между Canon 1000D и Pentax K2000 (K-m), и предпочетох Канона по няколко причини, повечето от които не са свързани с качествата на двата апарата, и които няма да ги обсъждам тук.

И по него време K-x още не не се беше появил на пазара. Ако го имаше, най-вероятно щях да го предпочета.

Което винаги може да стане. Мисля по въпроса :no-no: .

Gizmoto, признай си - просто те е яд, че "някаква" си марка Pentax пуска на пазара entry-level DSLR , притежаващ екстри, достъпни досега само при по-високите класове. За разлика от орязания ти D40, дето го имаш за най-великия апарат на света.

Да ама като прочетеш тестовете дето ги е правил админа там на разни фотоапарати и обективи и излиза че всичко е хубаво.

Щом като ти нямаш причини да се съмняваш в търговец печелбар от реклами, какво да си говориме? Вярвай му.

На мен ми е трудно да вярвам на човек който си купува обективи от базара и си го признава сам. Липсата на пари го кара да прави постоянни компромиси със съвеста си, само и само да докарат по някой лев от реклама за сайта им.

Вярвай и на сайт който ти излиза с подигравката че три пъти по-евтин фотоапарат от марка със смешния 4% пазарен дял в Европа, като по магия бил изведжъж много по-добър от другите два с които са правили фалшивото сравняване. Чудеса няма в бизнеса. Ако един продукт е по-добър от друг, той няма да е три пъти по-евтин.

Хубав бил пентакса, ама съфорумеца като го пробал и сега не го иска, нали така.

Другият съфорумец преди него и той се беше засилил за пентакс па си купи Канон. Има още един тука които си е купил Никон тази година но не го е написал, знам го от ЛП.

п.п. не знам дали е вярно, но на темата за прехваления пентакс на другия форум, един човек е написал че е с матрица на Сони и той.

Гизмото, спри да се излагаш бе човече.Подигравката си я прави Никон с теб, не сайта с потребителите.Да ти дам ли линк за сайта, хората си правят тестовете точно за да може да има обективно сравнение, направено при максимално еднакви условия.А защо е 3 пъти по-евтин продукта можеш и сам да се сетиш ако разгледаш спецификациите на апаратите, който си купува профи апарат много добре знае за какво ще го ползва и за какво му трябва.Просто ти казах и пак ще ти го повторя- Пентакс дават най много качество за парите които си дал.Това че някой е решил да си вземе Канон вместо Пентакс не е абсолютно никакъв довод.Нямам намерение да убеждавам никого в нищо, но няма и да те оставя да пишеш неистини без да ти го кажа.

Да с матрица на Сони е ,също като повечето Никони включително и твоя.Това някакъв проблем ли ти е?Матрицата е страхотна, процесора също, качеството на изображението е на ниво.

Недостатъците са липсата на индикация на фокусните точки във визьора, но апарата си има лайв вю, така че това не е важно особено.

Ето ви сайта дето може да се сравняват снимки от различни апарати.Цък

П.П. А за това че Бони си купува обективи от пазара и за това му нямаш доверие, просто показва колко разбираш от нещата и колко си пристрастен.Първото нещо което гледах е как снима и как ползва техниката.Човека от всеки апарат вади максимума, снима с удоволствие и резултатите са му страхотни.Почти съм сигурен и че си изкарва достатъчно пари със снимане, а и знае предимствата на старите и качествени стъкла. :cool:

Да уточня - първо се бях засилил към Nikon D60, но като поснимах малко с него, и особено като разгледах резултатите на компютъра, доста бързо се отказах :) .

Изборът ми беше между Canon 1000D и Pentax K2000 (K-m), и предпочетох Канона по няколко причини, повечето от които не са свързани с качествата на двата апарата, и които няма да ги обсъждам тук.

И по него време K-x още не не се беше появил на пазара. Ако го имаше, най-вероятно щях да го предпочета.

Което винаги може да стане. Мисля по въпроса :cool: .

Gizmoto, признай си - просто те е яд, че "някаква" си марка Pentax пуска на пазара entry-level DSLR , притежаващ екстри, достъпни досега само при по-високите класове. За разлика от орязания ти D40, дето го имаш за най-великия апарат на света.

Ха-ха-ха!Съгс , ти уцели май същината на проблема.И аз имах същите колебания като теб, но си взех к-м.Следващия ми апарат също модела му ще е с начална буква К, колебанията са ми само за следващите знаци, дали да е буква или цифра.:):beer:

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Искате ли да си отвориме тема само за огледално-рефлексни фотоапарати и да освободиме пространството тука, за да посмее някой да пита нещо за компактните?

................................

Кво шъ каете бе? 

Аз съм "за'. Нещо от рода на "DSLR - въпроси, мнения, препоръки" . Иначе само спамим тука.

Идеята е твоя, оставям на теб.

Следващия ми апарат също модела му ще е с начална буква К, колебанията са ми само за следващите знаци, дали да е буква или цифра.:):beer:

Ако само това ти е чуденката и парите не са най-важния фактор за теб, избери цифричката 7. Публикувано изображение

Ако само това ти е чуденката и парите не са най-важния фактор за теб, избери цифричката 7. Публикувано изображение

Принципно си прав, но к-х има по-добра картинка на високо исо, а и голяма част от функциите на К7 са излишни за любител фотограф, та питанката си виси с пълна сила.А и се носят едни слухове, че се очаква и модел в профи класа, та ще си помисля по дълго време тоси път.:yanim:

Искате ли да си отвориме тема само за огледално-рефлексни фотоапарати и да освободиме пространството тука, за да посмее някой да пита нещо за компактните?

Аз мислех да пусна тема 

"Една година с ДСЛР"

за обобщение на плюсовете и минусите, ама май заглавието не е достатъчно универсално.

Що да пускаме отделна тема?

Ами тоя път ще взема предваритерно да си кажа замисъла, че иначе модераторрите ще вземат за наше добро да я слеят с друга.

Та има един фотофорум на български, ама търсачката му е отвратителна и няма удобствата на този форум тук. И там едни търгаши, само гледат да лепят линкое към базара да си пробутват старите стъкла. А па и та четеш и пишеш само фотография, фотография, фотография ... е скучна работа. И да четеш спорове за професионални фотоапарати които струват колкото една лека кола не е особено полезно за масовия потребител.

Кво ни пречи тука да си обсъждаме кой какво е намерил на английски (ми да на български няма) нещо интересно?

Кво шъ каете бе? 

Гизмо, съгласен съм и аз!Много добра идея имаш, пиши на модератора и го питай има ли нещо против и действай!

Ами, като са слагалие мегапикселите на килограм, много ясно, че ще има кофти картина на високо ISO.Покупката му е строго неоправдана, освен ако нямаш качествен S-PVA монитор, който да е с FULL HD.Да не говорим, че тялото му си е същото.Щях да падна от стола-има да базикам сега големите будали, които са си купили D300...Хухаухуаху, и то, Nikon, дето се хвалят с най-малко шум на най-високо ISO...

Принципно си прав, но к-х има по-добра картинка на високо исо, а и голяма част от функциите на К7 са излишни за любител фотограф, та питанката си виси с пълна сила.А и се носят едни слухове, че се очаква и модел в профи класа, та ще си помисля по дълго време тоси път.:(

Сега е момента да кажа "аз казах ли ти?!" Публикувано изображениеПубликувано изображение

Виж какъв линк срещнах във фото форума.

Здравейте на всички! Трябва ми съвет при покупка на цифров фотоапарат.Рагледах доста мнения и коментари,за предпочитане е марката да е Canon.Апарата ще се използва само за любителски снимки . За сега съм се спрял на това: http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09056972 CANON POWERSHOT SX120 IS

Ми купувай го, нищо му няма, само дето цената му е неприятна. От същата марка не намери ли по-евтин с по-малко мегапиксели, те не вършат никаква работа да са повече от 5 МП. Това което може да ти спаси положения при лошо осветление са ръчните настройки, гледай да ги има даже и да си мислиш че никога няма да ти се занимава с тях. За видеото ако е по-малко от 24 кадъра в секунда ще изглежда леко накъсано.

Ми купувай го, нищо му няма, само дето цената му е неприятна.

От същата марка не намери ли по-евтин с по-малко мегапиксели, те не вършат никаква работа да са повече от 5 МП.

Това което може да ти спаси положения при лошо осветление са ръчните настройки, гледай да ги има даже и да си мислиш че никога няма да ти се занимава с тях.

За видеото ако е по-малко от 24 кадъра в секунда ще изглежда леко накъсано.

Май изобщо не си погледнал за какъв апарат става дума...

Canon SX120 има ръчни настройки, видеото му е VGA с 30 кад./сек. , и в момента няма по-евтин апарат на Canon, който да е с по-малко MP и със стабилизиран обектив с 10 пъти приближение. Тук-там се намират останали бройки от по-стария модел Canon SX110, който е 9MP на 1/2.3" матрица (SX120 е с 1/2.5"). Обаче е с 50 лв. по-скъп.

Май изобщо не си погледнал за какъв апарат става дума...

Canon SX120 има ръчни настройки, видеото му е VGA с 30 кад./сек. , и в момента няма по-евтин апарат на Canon, който да е с по-малко MP и със стабилизиран обектив с 10 пъти приближение. Тук-там се намират останали бройки от по-стария модел Canon SX110, който е 9MP на 1/2.3" матрица (SX120 е с 1/2.5"). Обаче е с 50 лв. по-скъп.

аз си мисля едно пък ти разбираш друго, като му казвам да види по-евтин после се застраховам да не тръгне да купува пак канон ама без ръчни и с видео с 20 кадъра или 15 кадъра в секунда. погледнах само това от линка му и дадох общи съвети тъй като той не си е направил окончателния избор и може "леко" да си промени първоначалните намерения.

Казах ти - намери си Sony W120. Търсиш нещо около 200 лв, и не разбираш от фотография - значи е идеален за теб. Гарантирам ти, че може да снима и наблизо, и надалече, и на светло, и на тъмно (със светкавица).

Като поснимаш известно време с него, ще започнеш да разбираш, и ще си по-наясно какво ти трябва.

А иначе, щом пазаруваш от e-bay, ТОВА например е много добър апарат, но и парите му са повече.

След много търсене и няколко изгубени търга успях да го взема -sony w120. С доставката излезе 180 лева.Нямам търпение да го взема и да се похваля с някоя снимка тук .

Редактирано от stoian_dyankov (преглед на промените)

Здравейте,от доста прочетени мнения в този форум рзбрах че има доста компитентни съфорумци затова задавам въпроса си тук с надеждата някой да помогне.Искам да си купя от така наречените сапунерки но понеже бюджета ми е по-скромен (имам заделени 200лв.)се спрях на две марки в един ценови клас Fujifilm FinePix A820 i OLYMPUS FE-46.Кой от двата е по-добрия според вас,а също така на драго сърце бих приел и съвет за друга марка или модел който ще се представи по-добре от горните два, но да е в тази ценова класа.

Fujifilm FinePix A820 в случая е по-добър от Olympus FE-46. матрица 1/1.6' (Super CCD HR) срещу 1/2.33' светлосила f/2.8 - f/5.1 срещу f/3.5 - f/5.6 фокусиране, мин разстояние 50 см срещу 60 см макро, мин. разстояние 10 см срещу 20 см светлочувствителност на кантар видео много зле и при двата модела Olympus има лек превес в зум обектива и диапазона на светкавицата. Общо взето чукачки и пари на вятъра. успех с покупката

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. И аз зная че не са много стока, но засега разполагам със вехта сума само за "чукачки" (това определение ми хареса),които според мене би трябвало да снимат по-добре от гсм-а ми сони ериксон к800и.Общо взето покупката не ми е спешна и може и да почакам да събера още някой лев за някое канонче например A1100is,въпреки че и неговата матрица e 1/2.33'

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.