Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Фикстул, Д300 е сватбарски апарат,избират го защото е здрав и надежден,но зависи и колко пъти му е сработил затвора.Едва ли в Ebay споменават на колко кадъра е тялото,а и да пишат как ще го провериш?Никон правят един малък трик,на който доста им се връзват клиентите-НЕФ -а е софтуерно обработен от самото начало,не е чист РОУ файл,има добавено изостряне и шумоподтискане.

Поне така твърдят канонците,които между другото са във възторг от новия Канон 7Д.Ама той освен че бил много добър,май си е доста скъп.Та ако си решил да си вземаш сериозно ДСЛР,моя съвет е да си вземеш ново тяло,а обективите вече може да са втора ръка-там съотношението цена качество ми се струва по-приемливо.Е, ако спечели от тотото джакпота,тоя проблем няма да го имаш. :cool:

За нов апарат ли говорим или за втора ръка?И как смяташ да го ползваш без зарядно?

Ако е нов -става.При тоя клас апарати,особени разлики между различните марки и модели почти няма,а и да има някакви са несъществени.

втора ръка. Колегата го домъкна от някъде. Зарядно ще си купя. Евентуално ако реша да го взема.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ebay има чудесни предложения...Използвано тяло (мале, звучи като женичка) D300 за около 1000 долара...Чиста далавера...После спестявам за един обектив 18-200, да речем, колкото и да го плюят, и си щракам с пръсти...D300s има видео, и звучи като сън, но се събуждаш от видеото...с ръчен фокус...W T F Публикувано изображение

Сега погледнах възможните варианти в дпревюто.Ако не си се запалил да почваш да снимаш диви животни и птици,най-логичния избор е Пентакс К7,дава ти най-много ,на най-приемливата цена.Но това пак е апарат,на който в началото едва ли ще можеш да ползваш и 10% от възможностите.Стабилизацията която имаш в тялото е нещо доста добро,позволява ти да си взимаш по евтини и по надеждни обективи.Вчера четох нещо много интересно,как спорят двама майстори -единия продал на другия стабилизиран обектив,който нов е над 3000 лева и сега се карат кой го е развалил/изпуснал/ и какво ще правят сега.Въобще, вземи се регистрирай в фото-форума,почети няколко месеца,питай като не ти е ясно нещо./Ако питаш както трябва и не се палиш като тук/,ще имаш голяма полза и доста неща ще разбереш. :cool:

Aдресирам компетентното си мнение до себе си. Casio Exilim EX-S10 печели с големия "телевизор" и ефектен вид на дамска пудриера. Китайска сглобка, малък зум с интересна стъпка на диафрагмата - f6.3 – f/18.9. Пренаситена малка матрица от пиксели 10MPX на 2.3' площ. Шумът се усеща от ISO 200, a нагоре просто властва. Няма стабилизация. Демо снимките в сайта говорят за посредствен апарат тип ширпотреба. Не е ясно при втора употреба състоянието на акумулатора. Те са Li-Ion тип и тоже денги! Не (ми) е ясно колко чини зарядно за него. Акумулаторът прилича на плющика и зарядното е правено под неговите размери, а това не е в полза на "Направи си сам". За каква гаранция иде реч, външен вид? Сумираме тези разходи и мислим струва ли си спестените пари, стига да няма подводни камъни - като изпускане, спукан и надран корпус. Картите станаха достъпни, но не е ясно колко е текущата като размер? Какъв е на цвят - голубой? На дневна светлина и близък план на снимката ще докарам същата снимка с моя камерфон. Имам само един отговор - продава се , защото снимките от него са самата посредственост.

втора ръка. Колегата го домъкна от някъде. Зарядно ще си купя. Евентуално ако реша да го взема.

Всичко работи ли ,пробва ли го първо,направи ли някоя друга снимка?Това че апарата няма зарядно,не е добре.Много е вероятно да е краден,имай го и това в предвид.Ако апарата е ОК и ги няма проблемите които ти споменах,мисля е хубава оферта.Разбира се провери и колко струва на магазина,защото ако там е 200 лева,сделката никак не е изгодна за теб.

Ако ще си взема DSLR, то ще е заради повечето детайл на ISO800-1600, и по-малкото шум от сапунерката.Макар и легендарна, все пак е с 1/1.6" Сензор...Тоя Sony става ли за нещо?

Aдресирам компетентното си мнение до себе си.

Casio Exilim EX-S10 печели с големия "телевизор" и ефектен вид на дамска пудриера.

Китайска сглобка, малък зум с интересна стъпка на диафрагмата - f6.3 – f/18.9. Пренаситена малка матрица от пиксели 10MPX на 2.3' площ. Шумът се усеща от ISO 200, a нагоре просто властва. Няма стабилизация. Демо снимките в сайта говорят за посредствен апарат тип ширпотреба.

Не е ясно при втора употреба състоянието на акумулатора. Те са Li-Ion тип и тоже денги! Не (ми) е ясно колко чини зарядно за него. Акумулаторът прилича на плющика и зарядното е правено под неговите размери, а това не е в полза на "Направи си сам".

За каква гаранция иде реч, външен вид? Сумираме тези разходи и мислим струва ли си спестените пари, стига да няма подводни камъни - като изпускане, спукан и надран корпус. Картите станаха достъпни, но не е ясно колко е текущата като размер? Какъв е на цвят - голубой?

На дневна светлина и близък план на снимката ще докарам същата снимка с моя камерфон. Имам само един отговор - продава се , защото снимките от него са самата посредственост.

Продава се защото е някой от някъде го е спиздил /ако ме разбираш/. Гаранция - Франция. Зарядните били къде 20 кинта. Универсал. Казват хората....

На външен вид пудриерката е добре. Лъскавка, без надрасквания, има лепенка на Ю-туб. Черничък. Макар че ако беше голубой също нямаше да е зле. Картата е 4ГВ

Въпроса е на хера мне это в този момент /само защото е 160лв/

Честно казано доста се чудя...........

Всичко работи ли ,пробва ли го първо,направи ли някоя друга снимка?Това че апарата няма зарядно,не е добре.Много е вероятно да е краден,имай го и това в предвид.Ако апарата е ОК и ги няма проблемите които ти споменах,мисля е хубава оферта.Разбира се провери и колко струва на магазина,защото ако там е 200 лева,сделката никак не е изгодна за теб.

За момента нещото е лъскав паметник, който въртя из предните си лапки както Йода въртеше онова фенерче

Продава се защото е някой от някъде го е спиздил /ако ме разбираш/. Гаранция - Франция. Зарядните били къде 20 кинта. Универсал. Казват хората....

На външен вид пудриерката е добре. Лъскавка, без надрасквания, има лепенка на Ю-туб. Черничък. Макар че ако беше голубой също нямаше да е зле. Картата е 4ГВ

За момента нещото е лъскав паметник, който въртя из предните си лапки както Йода въртеше онова фенерче

Ако лъскавия паметник е бил потапян в непредвидена от производителя му среда/топван в сладка или още по-лошо солена вода/ ,ще си остане лъскав и непотребен паметник,защото и ново зарядно и батерия няма как да съживят отпътувалия към вечните ловни полета фотоапарат.Така че без тест,можеш да го вземаш на руска рулетка за 20 кинта+ 20 за зарядно=40.Поне зарядното,ако е универсално,все ще можеш да го ползваш,а и апаратчето ще можеш да ползваш за украса или преспапие.

Звучи съблазняващо в при тези изяснени обстоятелства. Зарядното изобщо не е универсално, а специфично на вид. Извади акумулатора, разгледай го. Той има контактна плащадка в единия си ъгъл. Зарядното е нещо като магазин в пушкалата и на принципа тик-так, едно влиза в другото. Не съм сигурен, че ще е 20лв. Ю-туб е намек, че можеш да снимаш клип, когото да качиш после там, но клип ще бъде без всякакви претенции.

За този апарат мисли като за скъп камерфон с най-добрата оптика. Що се касае подобен род "играчки", аз не си падам по втора употреба, затова и разсъждавам така.

Щом ти е под ръка, направи няколко снимки, качи ги в пълен размер на някой ъплод-сървър и да продължим с умуването. Дневна светлина, с светкавица.

Засега ползите станаха две - ефектен и изкушителен.

Аз мисля че си заслужава.От цена 390 нов,а втора рака за 160 :rolleyes:

Това е съмнително ниска цена.

Ако ще си взема DSLR, то ще е заради повечето детайл на ISO800-1600, и по-малкото шум от сапунерката.Макар и легендарна, все пак е с 1/1.6" Сензор...Тоя Sony става ли за нещо?

Става най-вероятно.Сони се насочиха смело и агресивно към пазара на ДСЛР.Канон и Никон скоро ще имат сериозен,да не кажа опасен конкурент.Само това сони за което беше посочил линка беше от неприключил търг и затова тогава цената ти се виждаше изгодна.

Отзивите за новото А550 бяха много ласкави от професионалистите дето са го пробвали.Бяха очаровани от качеството на исо 12 800,това вече навлиза в областта на фантастиката но е факт.Ако се интересуваш,мога да ти метна линк за ревюто.

Звучи съблазняващо в при тези изяснени обстоятелства. Зарядното изобщо не е универсално, а специфично на вид. Извади акумулатора, разгледай го. Той има контактна плащадка в единия си ъгъл. Зарядното е нещо като магазин в пушкалата и на принципа тик-так, едно влиза в другото. Не съм сигурен, че ще е 20лв. Ю-туб е намек, че можеш да снимаш клип, когото да качиш после там, но клип ще бъде без всякакви претенции.

За този апарат мисли като за скъп камерфон с най-добрата оптика. Що се касае подобен род "играчки", аз не си падам по втора употреба, затова и разсъждавам така.

Щом ти е под ръка, направи няколко снимки, качи ги в пълен размер на някой ъплод-сървър и да продължим с умуването. Дневна светлина, с светкавица.

Засега ползите станаха две - ефектен и изкушителен.

това правя в момента - търся да заредя батерията за да видя дали изобщо сапунерката бачка

За да е нов, трябва да е евтин, и измекярски, може би този? Не го ща D40, иде ми да повърна върху него, като му гледам меките мацани снимки, а на Канон цветовете хич не ги харесвам, моите уважения към апаратите, но няма капка живот в тях...Да снимаш животни и природа, а да излиза като натюрморт...Или може би някое от по-евтините Sony Alpha? Olympus не ща, мани ми го това макро оттука Публикувано изображение

Ами ти как искаш да е иначе на ИЗО 1600 ?

Чувствителността на сензора си е една и съща - тя не се променя. По-високото ИЗО е просто усилване на слабия сигнал.

На оня фотографския форум един показва един път едни графики при които се виждаше че над ИЗО 400 има шумопотискане, понеже шума на ИЗО 800 беше по-нисък от на ИЗО 400. Всеки производител лъже както може.

Аз снимам на ИЗО 200. 

Когато ми трябва по-голяма скорост и вдигна ИЗО-то после не съм доволен от качеството.

Високото ИЗО е вестникарските репортери да ходят да снимат някоя политическа мутра и задължително да се върнат с някаква снимка за побликуване на другия ден. 

Пак на оня форум има там един админ дето публикува тестове на разни фотоапарати. Не го слушайте как хвали стоките на тези които си поръчват после реклама на сайта му, ами гледайте снимките които показва със всеки модел фотоапарат или обектив. Много са поучителни и добри изводи може да си направи човек. 

Точно за това е Роу формата,после сам да си обработваш снимката както искаш,а не да обработваш вече пипан файл.Няма шумоподтискане което да не замазва детайла,колкото и да е перфектно.Ей точно заради това,заради липсата на стабилизация и липсващите мототи в тялото на ентри левъл моделите не си взех никон или канон.Високото исо е и за тия които имат носталгия по филмовото зърно.

За да е нов, трябва да е евтин, и измекярски, може би този? Не го ща D40, иде ми да повърна върху него, като му гледам меките мацани снимки, а на Канон цветовете хич не ги харесвам, моите уважения към апаратите, но няма капка живот в тях...Да снимаш животни и природа, а да излиза като натюрморт...Или може би някое от по-евтините Sony Alpha? Olympus не ща, мани ми го това макро оттука Публикувано изображение

Не ,К100 можеш да си го вземеш за 300-400 кинта втора ръка,като за начало и това е вариант,но не е за теб.По скоро съвета ми е да поизчакаш и да се ориентираш към К-х или К7 ,като първия е по-евтин,по малиък,но е доста добре оборудван за ентри левъл модел.Включително и подръжка на исо 12 800 и ХД видео,лайф вю и доста други глезотии,включително и подръжката на много от познатите ти автоматични режими за снимане и пълна функционалност с старите и светлосилни обективи .Които на всичкото отгоре и са на доста по приемливи цени от всички останали. Сони май скоро направиха някакъв номер и със старите минолтенски обективи новите им апарати нямат мерене или потвърждение на фокуса.Докато при Пентакс такива цигански номера няма,всичко си работи перфектно,имаш и възможност за настройка на фокуса на 10-20 или 3 обектива в зависимост от различните модели.Като това сервизно меню имат всичките им апарати а не само скъпите такива.

Но разбира се ,най-добре е сам да си прецениш и то като тестваш апаратите които ти харесват , а не по съвети и приказки в нета.

Ами, оня ПЪНасоник, дето ми го препоръча, като му четох ревюто в dpreview, Направо паднах...егати, какво видео...струва си парите, а откъм качество натръшка всичката конкуренция...Във Фотосинтезис ме убеждаваха да не го вземам.Ясно, че заради сапунерките всички имаме такова мнение за марката...Според консултантите там 4:3 е прекалено малка, и некачествена матрица, вашето мнение какво е?

P.S Pentax K-x за 1750 лв ! ! ! Цък ?

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Ами, оня ПЪНасоник, дето ми го препоръча, като му четох ревюто в dpreview, Направо паднах...егати, какво видео...струва си парите, а откъм качество натръшка всичката конкуренция...Във Фотосинтезис ме убеждаваха да не го вземам.Ясно, че заради сапунерките всички имаме такова мнение за марката...Според консултантите там 4:3 е прекалено малка, и некачествена матрица, вашето мнение какво е?

P.S Pentax K-x за 1750 лв ! ! ! Цък ?

Нещо много му искат ,може би защото е червен,а и 55-300 е хубав,но скъп обектив.Не виждам смисъл ,при положение че можеш да си го вземеш за 1200 от фотопавилиона и за 200 да си купиш тамрон 70-300 на старо от базара.

Това е съмнително ниска цена.

След проведени консултации реших да не я пазарувам тази пудриерка. Или ако много я искам /все пак е лъскавичка, а "луд на лъскаво се радвал"/ да предложа цена 120лв..

От друга страна, се оказа, че не е проблем да си поръчам "каквото си поискам" за много по-малко пари и по този начин да подпомогна тъмно-сивата икономика.

А за снимките от Барселона ми дадоха едно Панасоникче DMC-FX8

"Колкото - толкова" - казал Мечо пух.

O-o! Ама те, и ще го предлагат! Малко ме е страх от обектив втора ръка, но знам, че почти всички го практикуват...А китака, с 50-200, не е ли добър вариант?Аз не ползвам много телефотото, но, все пак...Я, S200exr е пристигнал!!!Изкушавам се...Но може би е по-добре да жертвам големия mm диапазон, в полза на всичко останало, ако взема К-Х?

O-o! Ама те, и ще го предлагат! Малко ме е страх от обектив втора ръка, но знам, че почти всички го практикуват...А китака, с 50-200, не е ли добър вариант?Аз не ползвам много телефотото, но, все пак...Я, S200exr е пристигнал!!!Изкушавам се...Но може би е по-добре да жертвам големия mm диапазон, в полза на всичко останало, ако взема К-Х?

Китака 50-200 е доста компромисен вариант в ако търсиш максимално качество на изображението.От 50 до 120 мм дава доста прилична картинка и става са портрети,но да се сравнява с тамрона е направо неуместно.Пентакса е направен максимално малък и лек,но може да се ползва само с дигитални кропки,докато Тамрона си си покрива Фул фрейм и то с доста добро качество като острота.Чак като си купих тамрона ,разбрах какво значи остър обектив.Даже сравнен с твърд 130/1:2.8 се представя отлично,като имаш предимството и на автофокуса/ако това се брои за предимство ,разбира се/.Разбира се,ако държиш да си вземеш комплекта чисто нов и нямаш намерение да снимаш и на филм,двата китака са си добро решение,още повече че и двате са с един диаметър за филтри и сенници,което също е хубаво.

Ако искаш да си вземеш нов обектив,пак Тамрона е удачен избор защото не е толкова скъп като аналогичната Сигма АПО,но на 200 и 300 мм , я отнася от всякъде.

Нео, жив и здрав да си, почти си избрах апарата, значи...А как ще коментирате двойната разлика в цената между К7 и К-Х? За външен микрофон, не знам дали предлагат, както Panasonic DH1 (който май е с 5.1 звук), и колко ли струва...Някой били се позанимал да сравни обстойно двата Pentax, откъм екстри и цена? Все си мисля за оня Панасоник...А каква е цената на Тамрона?

Нео, жив и здрав да си, почти си избрах апарата, значи...А как ще коментирате двойната разлика в цената между К7 и К-Х? За външен микрофон, не знам дали предлагат, както Panasonic DH1 (който май е с 5.1 звук), и колко ли струва...Някой били се позанимал да сравни обстойно двата Pentax, откъм екстри и цена? Все си мисля за оня Панасоник...А каква е цената на Тамрона?

Цената на тамрона е 350 лева в магазина,втора ръка 200-220.К7 е с водо и прахо защита,тоест ако ти се наложи да снимаш в дъжд, а

нямаш чадър нищо лошо няма да се случи на апарата ти.Тялото е от магнезиеви сплави,дисплея е с резолюция на телевизор 921 000 точки,визьора е пентапризма с 100% покритие и много други глезотии които го оскъпяват.К-х няма как да му включиш допълнителен микрофон,не е с литий-йонна батерия а с 4 АА,което е и недостатък но и предимство понякога.

ето ти едно видео с К7,но и за Канон 500Д съм чувал много добри отзиви,така че съвета ми е виж на живо ,снимай тествай и тогава избирай.

Стига плю, бе, Гизмо...Ползвай си жалките Никони и не набутвай хората...Д40 няма нито мотор, нито нищо, пълна тухла, ти го хвалиш...Д90 един смотан AF @ movie mode няма, и е фалшива резолюция HD, ти пак го хвалиш...Аман от фенбойчета...Кога ще ти изкара такива цветове Никона? Никогиш!

За мен цветовете да далеч по-важни.Ако има малко повече шум, ще го преживея, да не говорим, че не ми е много набито окото.Пентакса има регулиране на фокуса, за да няма разминаване с обектива, има и HDR.Това е предостатъчно.И не е на безумна цена като Мишоните.

Извинявам се за безпокойството, но се опитвам да избера един от двата фотоапарата : http://www.digicam.bg/compare/coolpix-s640/coolpix-l100.html ще се радвам да чуя и вашето мнение. Или пък между тези двата : http://www.digicam.bg/compare/coolpix-s630/coolpix-s640.html

Редактирано от alilov (преглед на промените)

Нито един от двата, тъй като сензорите им са прекалено малки, за тия мегапиксели.Търси апарат със сензор 1/1.6", на FUJIFILM повечето са такива.На какво държиш в апарата, и за какво ще го ползваш? Ако ще снимаш следобяд, вечер, посред нощ, знай, че единствено на FUJI се справят достойно за цената си.И с двата Мишона (Никона) ще имаш ядове, тъй като са жалки, още при ISO400.До каква цена търсиш?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.