Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

много дебела цена за сапунерка... тия въврвят по 200-300лв най много, вземай някой pentax и не се занимавай... и щом замазва при движещи се обекти значи замазва и на нощни снимки (което е недостатък на всички сапунери)

Ако ще взимаш фотоапарат нека да е някоя от марките-Olympus,Canon,Sony,FujiFilm и Lumix на Panasonic.Всичко друго е компромис с качеството.Не се лъжи от характеристиките на даден апарат със " куча марка "-пример Pentax за да не съжаляващ после. Публикувано изображение

....

и да ни светнеш кое му е кучата марка на пентакса? първото дето е компромис със качеството е трето в примерите ти - там софруера толкова яко обработва снимката, същото е и за паналайките (ц другите не съм се занимавал много, но от олимпус и канон сапунерки нямам добри наблюдения)...

п.с.

пентакс хич не е самсунг - първото е японско и се прави в тайланд, а другото корейско и се прави в китай... (което пак не е критерий за качество, щото 99% от техниката се прави в китай, от най качественото до най големия боклук)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Някои хора с 300 години опит във фотографията пак не разбраха,че няма никаква разлика между 96 dpi и 300 dpi.Не се подигравам,но ме дразни закостенялото мислене и групичките,които се оформят в името на „общото благо“.Аз следя темата както и много други от чисто любопитство..но тази отдавна не съответства на заглавието си,а се е превърнала в място за себедоказване.

много дебела цена за сапунерка... тия въврвят по 200-300лв най много, вземай някой pentax и не се занимавай... и щом замазва при движещи се обекти значи замазва и на нощни снимки (което е недостатък на всички сапунери)

и да ни светнеш кое му е кучата марка на пентакса? първото дето е компромис със качеството е трето в примерите ти - там софруера толкова яко обработва снимката, същото е и за паналайките (ц другите не съм се занимавал много, но от олимпус и канон сапунерки нямам добри наблюдения)...

п.с.

пентакс хич не е самсунг - първото е японско и се прави в тайланд, а другото корейско и се прави в китай... (което пак не е критерий за качество, щото 99% от техниката се прави в китай, от най качественото до най големия боклук)

Ами първо ако си правил снимка или поне ако ти е попадала снимана със Pentax ще разбереш какво имам придвид-незадоволително качество.Второ Olympus са лидерите в производството на фото артикули-може да се поразровиш и да провериш.А относно Сонито за което намекваш аз също не съм привърженик на тази марка за фотоапарати но го написах като възможен вариант но съм го посочил по назад след останалите.И последно - да вярно е че почти всички марки се правят в Китай но много зависи от самата технология на изработкана компонентите(Olyмpus-made in Japan) а не толкова къде е сглобено макар че има минимално значение.

Редактирано от anatoliman (преглед на промените)

ами точно щото имам пентакс optio-mx4 от 2005 година и е железен, обаче не е сапунерка и е с 10х оптичен зуум и е със стъклени лещи... и снимките и филмчетата са супер... оптиката е по важна от мегапикселите... другото важно е батерията - по добре литиева със зарядно от колкото NiMH

Някои хора с 300 години опит във фотографията пак не разбраха,че няма никаква разлика между 96 dpi и 300 dpi.Не се подигравам,но ме дразни закостенялото мислене и групичките,които се оформят в името на „общото благо“.Аз следя темата както и много други от чисто любопитство..но тази отдавна не съответства на заглавието си,а се е превърнала в място за себедоказване.

Приятел, искаш да застреляш шерифа, а се целиш в коня му!

След като изплю камъчето, аз нямам нищо против да чуя/прочета до края. Идеята на форума е да обменяме знания. И понеже жлъчта визира мен, давам следния пример.

2001г запомних с покупка на скъпа играчка. Броих 1000 паунда за 2 мега пикселов апарат на Kodak c 3x оптичен зум. Солиден апарат, тежък, с внушителни размери. Поглеждам мои снимки оттогава и чета свойствата им. Разширение 1152 х 864, jpeg, EXIF - няма, разрешение 68dpi.

Отскоро имам слушалка nokia xpres 5800. Фотото й е 3 мега пикселов апарат, а снимките излизат с разрешение 300dpi и разширение 2048 х 1536. Ако следиш мисълта ми познай с кой фотоапарат ще правя дневни снимки в името на качеството?

Към чайниците

DPI - dot per inch (количество точки на 1 инч площ). Повече точки в тази площ, по-виско качество на изображението. Масовата сапунерка средна ръка снимa с 72dpi. Например, снимка от 3.2 мегапикселова камера в пиксели ще бъде 2048х1536, което отговаря на размер 72см х 54см. Реципрочно може да се умножи за по-мощна матрица.

Полиграфията обаче казва, че за качествен печат е нужно минимум 300dpi, а това на практика с приведения пример стига едва за формат А5. Мощните графични редактори имат възможност да променят по желание разрешението и до тук. В Photoshop това става като създадете нов документ и в неговите свойства зададете нужното количество точки за инч, а след това провлачите снимката с 72dpi в създадения документ и я съхраните. Колко от вас имат подобна програма, колко от вас са чували за подобен подход, колко от вас ще тръгнат да трансформират семеен албум от 100снимки, за да го отпечатат? И накрая в какъв формат ще съхраните снимката? В jpeg? Честита ви нова компресия тогава!

На практика имате снимка с 300dpi, повишен обем и влошено качество. Добавянето на точки не прибавя качество в снимката, а подсилва артефактите. Иначе още да снимам с онзи Kodak.

От друга страна повече точки за инч е удоволствие за изрязване в същия Photoshop и на практика Nikon D40 има тази възможност.

Днес диск под 160GB не се предлага на пазара, което развързва ръцете за обемни снимки. Снимки с 72dpi стават единствено за графика на сайтове. Това ограничение идва от възможностите за пренос на мрежата.

И да бъдем наясно. DPI на принтера и DPI на монитора са съвършенно различни неща. Разрешението на монитора е винаги 72dpi - величина стабилна и неизменна от край време. Водещи фирми правят разработки за създаване на монитор с по-голямо разрешение, но как и що - не съм толкова посветен.

skreemer, що се касае личните терзания - държиш два лоста. Използваш бутон "докладвай" или мяташ персоната в игнор листа.

В едно си прав, форумът тук няма реален модератор и плува по течението. Ако се изчистат личните препирни и отживелици - темата ще добие нужния ценз.

приятен ден

Ами първо ако си правил снимка или поне ако ти е попадала снимана със Pentax ще разбереш какво имам придвид-незадоволително качество.Второ Olympus са лидерите в производството на фото артикули-може да се поразровиш и да провериш.

Попадали са ми снимки от Pentax, и качеството им е напълно задоволително. Докато за Olympus не мога да кажа същото.

И в производството на какво точно са лидери Olympus? На китайски боклучета за по 200-300 лв? Ако говорим за бройка - може и да се съглася. Но по качество на снимките фотоапаратите им отстъпват на другите марки във всяка една категория. С изключение на "DSLR-и с размер на матрицата 4/3'' " - тъй като там се конкурират само с Panasonic ;) .

Трябва да имаш много сериозни връзки в заводите на Olympus, за да знаеш даден компонент, влаган в апаратите, дали е японско или китайско производство. Ако не е така, значи думите ти са просто голи твърдения.

Попадали са ми снимки от Pentax, и качеството им е напълно задоволително. Докато за Olympus не мога да кажа същото.

И в производството на какво точно са лидери Olympus? На китайски боклучета за по 200-300 лв? Ако говорим за бройка - може и да се съглася. Но по качество на снимките фотоапаратите им отстъпват на другите марки във всяка една категория. С изключение на "DSLR-и с размер на матрицата 4/3'' " - тъй като там се конкурират само с Panasonic ;) .

Трябва да имаш много сериозни връзки в заводите на Olympus, за да знаеш даден компонент, влаган в апаратите, дали е японско или китайско производство. Ако не е така, значи думите ти са просто голи твърдения.

Ти майтапиш ли се или да.Olympus и некачествени снимки !Това е все едно да кажеш че Mercedes и BMW не правят хубави и качествени коли :P Но няма да споря защото нали знаеш има една подходяща поговорка ......

ПП Никъде не се изказвай така за Олимпус че ще ти се смеят някъде.

Редактирано от anatoliman (преглед на промените)

Ти майтапиш ли се или да.Olympus и некачествени снимки !Това е все едно да кажеш че Mercedes и BMW не правят хубави и качествени коли :) Но няма да споря защото нали знаеш има една подходяща поговорка ......

Хайде пак общи приказки. Kажи ми конкретен модел Olympus, който в класа си да превъзхожда останалите марки. Пусни и някоя снимка, обещавам да публикувам снимка от друг апарат от същия клас, да се види кой е по-добър.

Отиди в някой фото форум, напиши, че Olympus е Мерцедесът на фотоапаратите, да видиш какво е смях и подигравки.

И като заговорихме за коли, от година и половина карам служебен Мерцедес, турско производство. Няма да ти кажа колко пъти съм го карал в сервиза.

Ти майтапиш ли се или да.Olympus и некачествени снимки !Това е все едно да кажеш че Mercedes и BMW не правят хубави и качествени коли ;) Но няма да споря защото нали знаеш има една подходяща поговорка ......

Походил съм си на достатъчно спортни и обществени събития.Там всички фоторепортери са или с Canon или с Nikon!Ако случайно се загледаш в който и да е от сериалите на CSI или подобни,обърни внимание с какво снимат!

здравейте

пред мен стои избор от три апарата кой да избера ??

моля за помощ....

Nikon Coolpix L100

Публикувано изображение

Fujifilm FinePix S1500

Публикувано изображение

Canon PS SX110 CAN PS SX110

Публикувано изображение

Класация: 1. никой 2. Fujifilm FinePix S1500 3. Canon PS SX110 CAN PS SX110 4. Nikon Coolpix L100 Nikon Coolpix L100 - ефектен дизайн, проблеми с захранването, няма ръчни, посредствени снимки (шум и зърно), малка стъпка на диафрагмата. Макро 5см. Canon PS SX110 CAN PS SX110 - куц дизайн е причина за второто място, 9 мегапискела на матрица 1/2.3'. Стабилизатор, ръчни. Макро 0см. Fujifilm FinePix S1500 - прокламирана CCD 1/2.3' 10 мегапиксела матрица, голяма стъпка на блендата спрямо конкурентите, приоритет на диафрагмата или приоритет на затвора, но без стабилизатор. Макро 5см. Макрото, без Canon PS SX110 CAN PS SX110, е фокусиране на близки разстояния, докато Canon може да заснеме прашинките върху обектива си (ако има налепени такива). Киното и при трите модела е едно - 640x480 пикс, 30 кадр/сек, моно звук. С една дума - турбо сапунерки. Няма RAW, снимат в 4:3, затова никой. поздрави

ок да разбирам ли ,че RAW FORMAT е предимство

започвам тогава да се целя в друга посока

какво тогава за този:

Olympus SP-565UZ

Публикувано изображение

0???????????????????????????????????????????????/

Редактирано от bg_yl (преглед на промените)

От dpreview.com специалистите дават предимство на Panasonic FZ-28.

Цената му в момента е с 50-тина лева по-висока от на Олимпуса, който си посочил.

Като сметнеш, че на Олимпуса xD картите памет са 2 пъти по-скъпи, излиза че Panasonic FZ-28 e за предпочитане.

От dpreview.com специалистите дават предимство на Panasonic FZ-28.

Цената му в момента е с 50-тина лева по-висока от на Олимпуса, който си посочил.

Като сметнеш, че на Олимпуса xD картите памет са 2 пъти по-скъпи, излиза че Panasonic FZ-28 e за предпочитане.

И като се има пред вид,че вече излезе новия Panasonic FZ-38,в който почти всичко е идентично с изключение по-новия и бърз процесор,подобряване скоростта на автофокус и увеличаването количеството пиксели в матрицата,може да се очаква цената на 28 да намалее .Така че се оглеждай за промоции. :eek:

Ок, благодаря цената му все още варира на различните места .Разликата е между £80 . Публикувано изображение

Честито!Да си го ползваш със здраве!Имам няколко въпроса само.1.Обработвал ли си снимката с някаква програма?2.Докато снимаш видео можеш ли да ползваш оптичния зуум по време на снимането?

Благодаря.Не не съм я обработвал ,2 да когато записваш видео можеш да увеличаваш.

ot youtube

Честито и от мен! Но, с тоя нереален цвят...

Е,аз съм аматьор още една снимана в RAW и трансформирана в jpeg без никаква обработка на цветовете.

Публикувано изображение

Е,аз съм аматьор още една снимана в RAW и трансформирана в jpeg без никаква обработка на цветовете.

И двете снимки не са на фокус. Ето една от моята сапунерка Olympus FE20

post-11498-1249323204_thumb.jpg

Olympus=macro, и нищо друго, така ми каза един наистина професионален фотограф, и явно е бил прав-снимката наистина си я бива...

Olympus=macro, и нищо друго, така ми каза един наистина професионален фотограф, и явно е бил прав-снимката наистина си я бива...

Е, може и други работи, нищо че е сапунерка Ето още малко с нея(на първата съм намалил леко шума с Noiseware).

Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

mitaka33, щом пишеш в тази тема, да разбираме ли, че вече си търсиш свестен фотоапарат? Публикувано изображение

Само кажи до каква сума можеш да си позволиш, и ще те ориентираме ...

Че като ти гледам снимките от Оlympus-чето, имаш нужда от ъпгрейд.

mitaka33, щом пишеш в тази тема, да разбираме ли, че вече си търсиш свестен фотоапарат? Публикувано изображение

Само кажи до каква сума можеш да си позволиш, и ще те ориентираме ...

Че като ти гледам снимките от Оlympus-чето, имаш нужда от ъпгрейд.

Моля, без излишни надувки. Просто препоръчвам FE серията на Olympus като добро бюджетно решение за любители-фотографи като мен, които не искат килограмов апарат на врата си.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.